Uusimmat

Syksyn sairain elokuva sai Suomessa vahingossa K12-ikärajan: “Tekninen virhe”

20.09.2024 08:52 Muropaketin toimitus

Vuoden kohutuimpiin elokuviin lukeutuva The Substance saapuu Suomen teattereihin tasan viikon päästä perjantaina 27. syyskuuta.

Kuten eilen Muropaketissa kerroimme, The Substance sisältää kuvastoa, joka olisi voinut tuoda elokuvalle jopa K18-ikärajan. Ironista kyllä, teatterilevitykseen saapuvien elokuvien ikärajasuosituksista vastaavan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli KAVI:n sivuilla The Substancen ikärajaksi ilmoitettiin pitkään K12.

Tämä ehti paitsi hämmentää myös huvittaa kauhuelokuvien harrastajia.

Nyt KAVI:n sivuille on korjattu The Substancelle oikea ikäraja, eli K16, ja samalla on kerrottu mistä virheellinen K12-ikäraja johtui:

”Elokuva on uudelleenluokiteltu yleisöpalautteen perusteella. Elokuvan markkinoinnissa oli käytetty ikärajaa sallittu yli 16-vuotiaille, mutta KAVIn viralliseen luokittelu- ja valvontajärjestelmään ikärajaksi oli rekisteröity sallittu yli 12-vuotiaille. KAVIn uudelleenluokitteluprosessin asianosaisten kuulemisissa ilmeni, että alkuperäisessä luokittelussa oli käynyt tekninen virhe. Kuvaohjelmaluokittelijan tarkoitus oli ollut luokitella elokuva ikärajalla 16. KAVIn näkemyksen mukaan kauhun, draaman, tieteiselokuvan ja mustan komedian lajityyppejä sekoittava elokuva sisältää muun muassa veristä ja yksityiskohtaista väkivaltaa sekä intensiivistä kuoleman uhkaa ja yksityiskohtaisia ja järkyttäviä kuvia pahoin vahingoittuneista uhreista. Väkivalta- ja ahdistussisällön voimakkuutta lieventää elokuvan mielikuvituksellinen ja epärealistinen tarina sekä osittain väkivallan selkeä yliampuvuus.”

K16-ikärajan The Penguin sai siis väkivallasta ja runsaasta ahdistuksesta.

Maahantuoja Cinema Mondo kuvailee The Substancea seuraavasti:

”Demi Moore on ex-filmitähti Elizabeth Sparkle, joka saa yllättäen potkut suositusta fitness-tv-ohjelmastaan. Korkealta putoavaa tähteä kiehtoo mystinen Substance -huume, joka muuttaa hänet hetkellisesti nuoreksi ja kauniiksi Sueksi (Margaret Qualley). Aineeseen liittyy vain yksi sääntö: viikko per kroppa. Ei poikkeuksia. Täydellistä, eikö?”

Muropaketin arvio kohutusta kauhu-uutuudesta julkaistaan ensi viikon alkupuolella.