Uusimmat

Kuinka kehittynyttä Kiinan piirivalmistus on? Sirutehtailun mekasta Taiwanista karu arvio julki

Kuva: Pixabay

03.10.2024 18:03 Muropaketin toimitus

Kiinan piirivalmistuksen tasoa on arvuuteltu viime vuosina. Nyt on vuorossa taiwanilaisen asiantuntijatahon mielipide.

Aiemmin on spekuloitu jopa, ettei kiinalainen piirivalmistus olisi teknisesti kuin kolme vuotta taiwanilaista piirivalmistajaa TSMC:tä jäljessä. Välillä onkin kantautunut tietoja, jotka ovat vaikuttaneet siltä, että Kiina on ottamassa TSMC:tä ja länsimaita kiinni.

Näihin tietoihin on kuulunut ainakin kiinalaisen SMIC:n tehtaalla valmistettu 7 nanometrin Kirin-järjestelmäpiiri, jota on käytetty Huawein puhelimissa. Moni 7 nanometrin piireistä on tosin valmistunut viallisena, ja kustannukset ovat olleet korkeita.

Taiwanin kansallinen tiedetoimikunta (Taiwan National Science Council) kertoi nyt oman arvionsa Kiinan piirituotannon tasosta. Toimikunnan johtajan Wu Cheng-wenin mukaan Kiina on yli 10 vuotta taiwanilaisen TSMC:n valmistusta jäljessä.

Toimikunnan johtaja sanoo, että TSMC on siirtymässä kahden nanometrin valmistukseen, mutta Kiinassa saadaan hädin tuskin valmistettua 7 nanometrin piirejä.

Arviot kolmesta vuodesta ilmaantuivat japanilaisen median tutkimusten jälkeen. He olivat tutkineet Huawein puhelimen järjestelmäpiiriä, johon he perustivat arvionsa.

Huawein uusin Mate XT Ultimate -älypuhelin perustuu Kirin 9010 -sarjan järjestelmäpiiriin. Sen on oletettavasti valmistanut niin ikään SMIC käyttäen 2. sukupolven 7 nanometrin valmistusprosessia.

Muropaketin uusimmat