Uusimmat

Arvostelu The Apprentice on kohuelokuva kahdesta kusipäästä – Sebastian Stan vakuuttaa nuorena Donald Trumpina

Kuva: Apprentice Productions Ontario Inc., Profile Productions 2 Aps, Tailored Films Ltd.

08.10.2024 10:00 Helinä Laajalahti

The Apprentice kertoo nuoren Donald Trumpin noususta rikkauksiin sekä ihmisistä, joita hän talloo matkalla jalkoihinsa.


The Apprentice julisteEnsi-ilta: 11.10.2024
Alkuperäisnimi: The Apprentice
Ohjaus: Ali Abbasi
Käsikirjoitus: Gabriel Sherman
Pääosissa: Sebastian Stan, Jeremy Strong, Maria Bakalova, Martin Donovan & Charlie Carrick
Pituus: 122 minuuttia
Ikäraja: K12


Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump on lievästi sanottuna kiistanalainen hahmo. Hänestä kertova The Apprentice herättääkin kysymyksiä: miksi tämä elokuva on tehty nyt, onko kyseessä vaalipropagandaa suuntaan tai toiseen, mahdollinen parodia vai ehkäpä vakavasti otettava henkilökuva?

Ali Abbasin (Raja, Holy Spider) ohjaama ja Gabriel Shermanin käsikirjoittama The Apprentice pyrkii lokeroitumaan noista viimeiseen, joskaan tekijöiden poliittinen arvomaailma ei myöskään jää arvailuiden varaan. Elokuva kurkistaa nuoren Donald Trumpin elämään ja keskittyy tämän uraa myöhemmin määritteleviin nousuhetkiin.

The Apprentice -elokuvalla ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä sen samannimisen kisailusarjan kanssa, mitä Donald Trump aikoinaan juonsi. Nimi viittaa oppipoikaan – ja tässä tapauksessa siihen kuinka oppipoika syrjäyttää mestarinsa.

The Apprentice pyrkii kuvaamaan ihmistä menestyksen ja medianäkyvyyden takana, mutta ei vakuuttavista näyttelijäsuorituksista huolimatta pääse aiheessaan tarpeeksi syvälle. Elokuvan keskiössä on se, kuinka Donald Trumpista tuli se Donald Trump, jollaisena hänet nykyisin tunnetaan.

Sebastian Stan & Maria Bakalova / The Apprentice

Kuva: © Pief Weyman / Nordisk Film

Kolme sääntöä menestykseen

1970- ja 80-luvuille sijoittuva The Apprentice esittelee aluksi nuoruuden intoa tihkuvan Donald Trumpin (Sebastian Stan), jolle menestys on kaikki kaikessa. Hieman epävarma, isänsä varjossa elävä nuorukainen on innoissaan päästyään kaikkien aikojen nuorimpana sisään herrakerhoon, mutta ei oikein vielä tiedä, mitä tuolla menestyksellä tekisi.

Tämä muuttuu, kun hän kohtaa klubilla asianajaja Roy Cohnin (Jeremy Strong). Cohn ottaa nuorukaisen siipiensä suojaan ja opettaa tälle kaiken sen, mitä menestymisen tiellä vaaditaan.

Tuota häikäilemättömyydestään tunnettua miestä kun ei pidättele mikään. Cohnilla on kolme sääntöä menestykseen: 1) Hyökkää aina, 2) Älä myönnä mitään vaan kiellä kaikki ja 3) Väitä aina voittaneesi, äläkä koskaan myönnä häviötä.

Nämä säännöt myös Trump imee itseensä.

Cohnin avulla Trump pääsee vauhtiin New Yorkin kiinteistöbisneksessä ja saa rakennettua lippulaivansa Trump Towerin Manhattanille. Menestyksen kasvaessa nuoruuden into muuttuu ahneudeksi, jota ei pidättele mikään – eikä lopulta enää kukaan.

Ei edes mentori Cohn.

The Apprentice / Sebastian Stan, Jeremy Strong

Kuva: © Apprentice Productions Ontario Inc., Profile Productions 2 Aps, Tailored Films Ltd.

Ei lainkaan häpeää

The Apprenticen idea yhden aikamme ristiriitaisimman ihmisen kulissien taakse kurkistamisesta kuulostaa kiehtovalta – olipa itse Trumpista mitä mieltä tahansa. Abbasi ei kuitenkaan maalaa elokuvastaan minkäänlaista sankaritarinaa, vaikka ainekset sellaiseenkin olisi.

Hän jättää Trumpinsa alun inhimillistämisen jälkeen juuri sellaiseksi, millaisena hänet mediassa on totuttu näkemään – häikäilemättömäksi oman edun tavoittelijaksi, joka ei anna arvoa ihmisille ympärillään.

“Donald ei tunne lainkaan häpeää”, sanoo elokuvassa Maria Bakalovan esittämä Ivana Trump, ja tämä lause määrittelee The Apprenticea erinomaisesti.

Tästäkin huolimatta elokuva jää hieman pintapuoliseksi, ja siihen olisi kaivannut enemmän syvyyttä, enemmän yksityiskohtien ja syy-seuraus -suhteiden kaivelua. Arvatenkin tekijöitä on tässä rajoittanut se, että heidän elokuvansa keskushahmo on edelleen elossa, ja edelleen hyvin vaikutusvaltaisessa asemassa.

The Apprentice / Sebastian Stan

Kuva: © Apprentice Productions Ontario Inc., Profile Productions 2 Aps, Tailored Films Ltd.

Sebastian Stan ja Jeremy Strong loistavat

Sebastian Stan tekee taitavaa työtä Trumpin roolissa. Marvel-tähtenäkin tunnettu näyttelijä on sisäistänyt esikuvansa puhetavan, ilmeet ja eleet suorastaan häiriinnyttävän hyvin.

Ja vieläpä niin, ettei hän tee hahmostaan karikatyyriä.

Stanin hyppysissä Trump muuttuu uskottavasti epävarmasta nuorukaisesta itsekeskeiseksi ja ahneeksi mieheksi, jolle kaikki muu on turhaa kuin hän itse.

Yhtä lailla vakuuttava on Succession-rooliaan kanavoiva Jeremy Strong, jonka kaverillinen Cohn on aluksi suoranainen kusipäisyyden ilmentymä. Strongin Cohnissa on kuitenkin Succession-Kendallin tapaan kaksi puolta, ja häikäilemättömän kuoren alta alkaa pilkahdella lyöty mies. Trumpin ja Cohnin hahmojen välillä tapahtuukin tasainen heiluriliike: kun Trumpin vaakakuppi nousee, Cohnin laskee yhä lujaa vauhtia.

Kun oppipojasta tulee mestari, tuota ihmisrauniota käy lähes sääliksi hänen koulutettua vielä itseäänkin suuremman kusipään.

THE APPRENTICE

Arvosana: 3/5

”Sebastian Stan ja Jeremy Strong tekevät vakuuttavaa työtä mestarina ja oppipoikana Ali Abbasin ohjaamassa, pintapuoliseksi jäävässä elokuvassa nuoren Donald Trumpin elämästä.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut elokuvajuttuja ja -arvosteluita freelancerina vuodesta 2004 lähtien muun muassa Episodiin, Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Muropaketin elokuvatiimissä aloitin vuonna 2017, minkä lisäksi arvioitani löytyy satunnaisesti Me Naisista. Olen toiminut myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin tyyppistä indietä, sarjapuolella sydäntäni lähellä ovat olleet muun muassa Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat