Uusimmat

Koeajo McLaren P1 -huippuauton saa nyt alle 400 euron, mutta se pitää koota itse

17.10.2024 14:00 Tatu Junni

Lego Technic McLaren P1

Lego jatkaa Technic Ultimate -autojen sarjaa McLarenin klassikkoon pohjautuvalla P1:lla. Kyseessä on komea, mutta myös kallis koriste-esine, jonka kokoamiseen uppoaa helposti yli kymmenen tuntia. 

Lego Technic McLaren P1 on 1:8-mittakaavassa toteutettu palikkaversio McLarenin yksitoista vuotta sitten lanseeraamasta hyperurheiluautosta. Syyskuussa kauppoihin saapuneen Lego-uutuuden on kehuttu olevan Legon kehittynein Technic Ultimate -setti tähän mennessä.

McLaren P1 oli itselleni ensikosketus Legon aikuisrakentajille suunnattuihin huippuautoihin – ja ensimmäinen tekniikkalego sitten 1980-luvun – joten väitteen paikkansapitävyyttä on paha arvioida. Tuote teki joka tapauksessa vaikutuksen.

Legon omilla sivuilla McLaren P1:n hinnaksi ilmoitetaan 449,95 euroa, mutta tuote on saatavilla pienellä etsimisellä jopa sata euroa halvemmalla. McLarenin ja Legon yhdessä kehittämä McLaren P1 on siis edullisimmillaankin sangen kallis viihdyke, mutta on helppo ymmärtää, mistä hinta koostuu.

Jo McLaren P1:n myyntipakkaus tekee vaikutuksen. Sillä on leveyttä 52 cm, korkeutta 33 cm ja syvyyttä 23 cm. Painoa paketilla on tuntuvat seitsemän kiloa. Normikokoinen Lego-Batman on alla kuvassa havainnollistamassa paketin suuruutta – P1:n kylkiäisenä sitä ei saa.

Lego Technic McLaren P1

Kun McLaren P1:n pakkauksen kannen nostaa on vastassa kuva autosta, jonka muovipalikkaversio paketin syövereihin kätkeytyy.

Lego Technic McLaren P1

Kannen pahviin on painettu pienenä yksityiskohtana Lego-auton tekijöiden nimikirjoitukset.

Lego Technic McLaren P1

Sivuille avautuvien ”pahvikansien” jälkeen aletaan päästä jo asiaan: paketista paljastuu vierekkäin aseteltuna kolme laatikkoa. Jostain kumman syystä laatikoiden järjestys on 2,1 ja 3. Logiikka ei itselleni auennut.

Lego Technic McLaren P1

Kolmesta laatikosta löytyy yhteensä 23 paperista pussia, joihin muovipalikat on pakattu. Useimmat pussit sisältävät vielä pienempiä lisäpusseja kaikista pienimmille osille. Lisäksi esimerkiksi renkaat on pakattu vielä erikseen. Koottavaa siis riittää.

Lego Technic McLaren P1

Laatikoiden alta löytyy kaksi paksua ohjekirjaa, jotka sisältävät ohjeiden lisäksi lähes 40 sivun mittaisen ja seikkaperäisen kuvauksen Lego Technic McLaren P1:n syntyprosessista ja tekemisestä.

Kirjat ovat englanniksi ja saksaksi niin, että samalle sivulle on painettu sama asia kahdella eri kielellä. Varsinaiset rakennusohjeet on Legolle ominaisesti esitetty vain kuvallisin keinoin. Tuotteen kasaaminen ei siis kielitaitoa edellytä.

Lego Technic McLaren P1

Lego Technic McLaren P1

Toisin kuin useimpien Legojen kohdalla, McLaren P1:n ohjekirjat ovat tosiaankin kirjoja. Molemmissa on sisältöä noin 400 sivun verran, painoa löytyy noin kilo.

Jos sivujen kääntely ei kiinnosta, löytyvät ohjeet myös 3D-versiona ilmaiseksi ladattavasta Lego Builder -sovelluksesta. Se on saatavilla sekä iOS:ille että Androidille.

Lego Technic McLaren P1

P1 pyrkii olemaan mahdollisimman yksityiskohtainen pienoismalli McLarenin miljoonan dollarin autosta, ja tämä tarkoittaa sitä, että V8-mäntämoottori ja 7-vaihteinen vaihdelaatikko rakennetaan itse kaikkine voimansiirtokomponentteineen. Homma on hillitöntä näpertelyä, mutta myös palkitsevaa; kerta toisensa jälkeen Legon kekseliäisyys tekee vaikutuksen ja auton rakentuessa tuntee itsekin olevansa osa ketjua, joka on luonut vaikuttavan pienoismallin.

Lego Technic McLaren P1

Pieniä kauneusvirheitä McLarenin ja Legon tuotteesta löytyy – kuten kankeasti sulkeutuvat ovet ja heiveröiset sivupeilit- mutta kokonaisuus on vaikuttava. Ainoa isompi harmituksen aihe on, että kun McLaren P1 on lopulta valmis, ei kaikkia sen kuoren alle kätkeytyviä yksityiskohtia näe enää. Vain auton alle vilkaistessa saa kuvan urakan laajuudesta, mutta toisaalta kiesiä ei mielellään valmiina paljoa kääntele sen koon ja kilojen takia.

Lego Technic McLaren P1

Ylöspäin aukeavia perhosovia, jousitusta, ratista kääntyviä renkaita, avattavaa konepeltiä ja nousevaa spoileria voi sentään esitellä paloja purkamatta polleana vieraille, kun kokoamisurakka on valmis.

Lego Technic McLaren P1

Lego Technic McLaren P1

Lego Technic McLaren P1

Lego Technic McLaren P1

Lego Technic McLaren P1

Lego Technic McLaren P1 koostuu 3893 osasta, joten ihan yhden illan kasailtava ei Legon uutuus ole. Useimmissa arvioissa rakennusajaksi on arvioitu noin 11-12 tuntia.

Itse arvioisin käyttäneeni puuhaan yhteensä noin 14 tuntia. Pariin kertaan aloin jatkaa rakentelua väsyneenä ja puolihämärässä huoneessa, ja tämä kostautui nopeasti turhana rakenteluna, joka päättyi kaiken tehdyn purkamiseen. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin myös todeta, ettei viisivuotiaan ”avustajan” osallistaminen tällaiseen projektiin ole välttämättä paras idea maailmassa.

Tunteja lisäsi myös se, että McLaren P1 rankaisee ankarasti tehdyistä virheistä. Kyse on sen verran monimutkaisesta kokonaisuudesta, ettei yhtä väärään reikään päätynyttä palasta vaihdetakaan ihan tuosta noin vain puoli tuntia myöhemmin. Ja vaikka virheen huomaisi nopeastikin, pitää olla tarkkana ettei kisko paloja irti toisistaan liian suurella voimalla. Pahimmassa tapauksessa koko ajokki on pian hajokki.

Itselläni oli koko rakennusprosessin ajan pienet kärkipihdit vieressä virhekiinnityksiä varten ja se auttoi urakassa tuntuvasti.

Lego Technic McLaren P1

Minkä tahansa laajemman Lego-setin tavoin McLaren P1 sisältää paljon toistoa, mutta varsinaisen vaikeaksi koottavaksi en sitä kutsuisi. Nähdäkseni ikäsuositus 18+ kielii enemmän tuotteen hankkimisen edellyttämästä tulotasosta kuin taitovaatimuksista. Varmasti joku 15-vuotiaskin saa auton kasaan, kunhan aikaa ja kärsivällisyyttä löytyy.

Millekään leikki-ikäisille Lego Technic McLaren P1 ei tietenkään sovellu, etenkin kun valmista tuotetta ei ole tarkoitettu liikkuvista renkaista huolimatta lattialeikkeihin.

Lego Technic McLaren P1

Oman haasteensa Lego Technic McLaren P1:n rakentamiseen tuo tuotteen koko: kun auton runko on yltänyt täyteen, yli puolen metrin mittaansa, on sen liikuttelu huomattavasti haastavampaa kuin aluksi, ja pöytätilaakin pitää olla riittävästi.

Myös valaistuksesta on hyvä huolehtia, sillä vaikka auton ”maalipinta” on kirkkaan oranssinkeltainen, löytyy sisältä runsaasti mustia ja tummanharmaita osasia. Oikeaa reikää ja tappia on turhauttavaa tihrustaa iltahämärässä.

Ajoissa on hyvä miettiä myös sitä, mihin auton aikoo asettaa. Valmiin Lego Technic McLaren P1:n pituus on 59 cm, leveys 25 cm ja korkeus 14 cm. Painokin nousee peräti kolmeen kiloon, joten ihan mihin tahansa pöydän kulmalle Legoa ei parane sijoittaa, ellei halua aloittaa rakennusurakkaa nopeasti alusta.

Lego Technic McLaren P1

Palkinnoksi urakastaan Lego Technic McLaren P1:n rakentaja saa yksilöllisen sarjanumeron sisältävän laatan. Sen juhlallisuutta tosin karsii hieman tuki, joka koostuu kahdesta tavallisesta Lego-palikasta.

Pienoismallissa on myös esikuvansa tapaan yksilöllinen sarjanumero, jolla saa pääsyn verkkosisältöihin.

Lego Technic McLaren P1

Henkilökohtaisesti en ole koskaan McLarenia tai mitään muutakaan autotallia fanittanut, mutta onhan McLaren P1 valmiina sangen näyttävä näky. Kovan luokan autoharrastajia voivat tietenkin ärsyttää kompromissit, jotka Lego-palikat ovat tuotteeseen pakottaneet, eikä auton ulkoasua välttämättä heitä miellytä. Itseäni tämä ei häirinnyt.

Lego Technic McLaren P1 on siis kaikin puolin taidolla tehty tuote, jota voi suositella Legon huippuautomalleista kiinnostuneille. Tuote on kieltämättä halvimmillaankin kovan hintainen, mutta rahoille on tarjolla kylliksi vastinetta – mutta tietenkin vain ja ainoastaan Lego-tuotteiden mittapuulla.

Lego Technic McLaren P1

Lego Technic McLaren P1

Hyvää

  • Komea toteutus
  • Runsaasti yksityiskohtia ja toiminnallisuuksia
  • Kokoaminen mielekästä ja ohjeet selkeät
  • Yleistuntuma laadukas

Huonoa

  • Korkea hinta
  • Auton ulkoasu ei täysin muistuta alkuperäistä
  • Huterat ovet
  • Sakottaa virheistä tylysti

Tärkeimmät tiedot 

  • Hinta 449,95 €
  • Valmiin tuotteen koko: 14 cm korkea, 59 cm pitkä ja 25 cm
  • Painoa 3 kg

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat