Uusimmat

Arvostelu Unknown 9: Awakening ei todellakaan ole uusi Uncharted

22.10.2024 17:00 Ilari Hauhia
Unknown 9: Awakening

Kuva: © Bandai Namco

Unknown 9: Awakening yrittää kovasti olla seuraava Uncharted tai Star Wars Jedi, mutta toteutus jää kaikilla osa-alueilla parhaimmillaankin keskinkertaiseksi. 


Unknown 9: AwakeningJulkaisupäivä: 18.10.2024
Studio:  Reflector
Julkaisija: Bandai Namco
Saatavilla: PlayStation 5, Xbox Series, PC (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arviota varten: noin seitsemän tuntia


Unknown 9: Awakeningin universumissa maailma syntyy ja kuolee uudelleen jatkuvasti. Maailma on jälleen tuhon partaalla, ja tällä kertaa Ascendants-niminen ryhmittymä yrittää vielä pahentaa tilannetta. Pelaajan täytyy hypätä intialaisen sankari Haroonan saappaisiin totaalisen tuhon estämiseksi.

Haroonan mystinen mentori Reika – joka kuolee heti kliseisen tarinan alkumetreillä pääpahiksen käsissä – opettaa nuorelle sankarille rinnakkaisesta The Fold -ulottuvuudesta sekä kaikkea yhdistävästä Am-energiasta ja sen hyödyntämisestä. The Foldia ja Amia hyödyntämällä Haroona saa käyttöönsä voimia, kuten hetkellisen näkymättömyyden, voimakkaita hyökkäyksiä sekä jopa mahdollisuuden ottaa vastustajia hetkeksi kontrolliin ja saada heidät toimimaan Haroonan mielen mukaan.

Haroonaa näyttelee parhaiten The Witcher -sarjan Yennifer of Vengerburgina tunnettu Anya Chalotra. Vaikka hän vetääkin roolinsa ihan kohtuudella, ei pelkkä näyttelijäkuuluisuus pysty pelastamaan Unknown 9: Awakeningin kaltaista katastrofia.

Unknown 9: Awakening

Kuva: © Bandai Namco

Ongelmia ongelmien perään

Kuten jo pelkän alun perusteella voi arvata, on Unknown 9: Awakeningin juoni hyvin kliseinen. Mentorinsa kuoleman jälkeen Haroona lähtee kostoretkelle Ascendantsia vastaan ja seikkailun juonenkäänteet on helppo ennustaa jo kilometrin päästä. Jos kliseiltä onnistuu sulkemaan silmänsä, ei parhaimmillaan jopa keskinkertainen juoni ole kuitenkaan läheskään Unknown 9: Awakeningin heikoin lenkki.

Suurempana ongelmana Unknown 9: Awakeningin kamppailu on hyvin puuduttavaa. Periaatteessa kamppailun pitäisi olla hiiviskelyvetoista vihollisten yllättämistä takaapäin. Käytännössä vihollisen tekoäly on kuitenkin niin surkea, ettei hiiviskely ole kovin antoisaa.

Tekoäly tuntuu olevan sekä kuuro että sokea, ja kiinnijäämistä pitää melkein tahallaan yrittää, jotta vihollinen huomaisi pelaajan. Myöskään välillä pelaajien rinnalla kulkevat kumppanit eivät pysty herättämään vihollisten huomiota, vaikka he seisoisivat täysin näkyvissä suoraan tekoälyn edessä.

Vaikka pelaaja onnistuisikin jotenkin paljastumaan, voi aina hypätä piiloon kiven taakse tai vaikka korkeaan heinikkoon, ja tekoäly unohtaa pelaajan olemassaolon sekunneissa.

Hiippailulle ei kuitenkaan ole edes tarvetta. Unknown 9: Awakeningin kamppailu on niin helppoa, että siitä selviää pitkälti hyökkäysnappulan hakkaamisella. Pelissä voi valita vaikeustason vain kerran aivan pelin alussa, joten edes vaikeustasoa ei voi nostaa enää kesken pelaamisen.

Unknown 9: Awakening

Kuva: © Bandai Namco

Kamppailua turruttaa myös vihollisvalikoiman kapeus. Käytännössä pelaaja ottaa mittaa samoista vihollistyypeistä uudelleen ja uudelleen, joskin pelin edetessä vihollisia vain kertyy vastaan kerralla suurempi määrä. Mikä on sekin varsin huono idea periaatteessa hiiviskelyvetoisessa pelissä, sillä isot vihollismassat on lähes pakko kohdata suorassa kamppailussa.

On harmi, että Unknown 9: Awakeningin kamppailu on toteutettu niin kehnosti, sillä mukana on hyviäkin ideoita. Erikoisvoimista hauskimpana pelaaja voi pakottaa viholliset toimimaan Haroonan mielen mukaan, eli esimerkiksi vihollisen saa pakotettua ampumaan toista vihollista. Pelin edetessä pelaaja voi lumota vieläpä useamman vihollisen yhtä aikaa, jolloin isonkin vihollisjoukon saa kääntymään toisiaan vastaan.

Hyvin toteutettuna tämän kaltainen kamppailu voisi olla hieman pulmapelimäinen tapa ratkaista strategisia ongelmia. Nyt on vain helpompi laittaa viholliset kertaalleen ampumaan toisiaan ja käydä viimeistelemässä urakka omilla nyrkeillä.

Haroonan erikoisvoimilla voi ratkaista myös silloin tällöin vastaan tulevia pulmia. Myös niiden vaikeustaso on kuitenkin pääsääntöisesti naurettavan helppo, eikä ratkaisemisesta saa siten tyydytystä.

Unknown 9: Awakening

Kuva: © Bandai Namco

Teknisiä puutteita

Unknown 9: Awakeningin ongelmat eivät rajoitu pelimekaniikkoihin. Peli kärsii myös laajoista teknisistä ongelmista, sillä ruudunpäivitysnopeus laahaa useasti perässä. Välillä peli esimerkiksi hyppii välivideoiden kohtauksesta toiseen liian nopeasti ja pelimaailmassakin pelaaja voi käydä dialogia toisen hahmon kanssa, joka on selin Haroonaan päin.

Vaikka peli näyttää keskimäärin ihan hyvältä, on erityisesti kasvojen mallintamisessa puutteita ja yksityiskohdissa kuten hyppyanimaatiossa olisi huomattavasti parannettavan varaa. Lisäksi pelaaja ja viholliset jumittuvat usein paikoilleen näkymättömien esteiden vuoksi ja kamppailussa hitboxit sekä kameran lukitus toimivat miten sattuu.

Vaikka puutteet eivät sinällään ole erityisen vakavia, ne alleviivaavat kaiken keskeneräisyyttä. Hyvässä pelissä pieniä bugeja voisi katsoa sormien lävitse, mutta Awakening 9: Unknown ei tuo pöydälle oikeastaan mitään erityisen kehuttavaa.

Parhaimmillaankin peli esittelee muutaman kiinnostavan idean, kuten hiiviskelyyn ja vihollisten manipuloimiseen pohjautuvan kamppailun. Toteutus jää kuitenkin pahasti puolitiehen, ja keskeneräisyys näkyy jokaisella osa-alueella.

Ei ole valtava yllätys, että Unknown 9: Awakeningin pelaajamäärät ovat jääneet kyntämään pohjamutiin. Tilanteeseen tuskin on luvassa parannusta, sillä kaikilla osa-alueilla puutteellista peliä ei tuosta noin vain korjata.

UNKNOWN 9: AWAKENING

”Unknown 9: Awakening kärsii pahasta keskeneräisyydestä, eikä se oikein loista millään osa-alueella.”

Arvosana: 2/5

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat