Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Mount & Blade, Prince of Persia, Supreme Commander 2, Twilight, Yakuza 3…

17.05.2010 20:15 Jukka O. Kauppinen

Viikko 19/2010 toi mukanaan sekä uusia merkkipelejä että hieman vanhempia retrohittejä. Viikon isoimpia tarinoita olivat varmastikin Anttilan hevostelu Mount & Bladen parissa, Kaakilan Japani-retki Yakuza 3:ssa ja Lehtosen ennakointi Prince of Persian maailmassa – mutta eipä unohdeta niitä muitakaan!

eDomen testissä:

  • Jak and Daxter: The Lost Frontier
  • Mount & Blade: Warband
  • Planet 51: The Game
  • Prince of Persia The Forgotten Sands -ennakko
  • Scene It Twilight
  • Supreme Commander
  • Trivial Pursuit
  • Yakuza 3

Jak and Daxter: The Lost Frontier (PS2, PSP)

PSP:a ajattelee harvoin vahvana alustana tasoloikille, mutta viime vuodet ovat tehneet siitä varteenotettavan vaihtoehdon niidenkin ystäville. LocoRocot ja Little Big Planet sekä Crushin kaltaiset pienemmät julkaisut eivät ole vain erinomaisia pelejä, vaan ne myös tarjoavat jotain erilaista, mitä ei löydy kilpailevilta alustoilta.

Uusimpana tulokkaana tähän kasvavaan joukkoon saapuu uusi Jak & Daxter, joka on edellä mainittuja perinteisempi, muttei yhtään niitä huonompi tasoloikinta. Vaikka alkuperäiset Jak & Daxterit kehittänyt Naughty Dog ei olekaan uutukaisen takana, se näkyy yllättävän vähän laadussa.

Mount & Blade: Warband (PC)

Indiepelit ovat hauskoja tapauksia. Pieniä puutteita annetaan megatuotantoja helpommin anteeksi, kunhan ne korvataan omilla ideoilla ja tekemisen riemulla. Osansa asiassa on toki silläkin, että pientä on helpompi ymmärtää.

Mount & Blade on tällainen maanrajasta ponnistanut tuhkimotarina. Yhden miehen projektista oikeaksi peliksi kasvanut kulttiteos on nyt saanut ensimmäisen maksullisen lisälevynsä. Miten taipuu moninpeli hevosen selässä?

Planet 51: The Game (PS3, Wii, Xbox 360)

Jossain galaksin syrjässä on pieni planeetta, jossa asuu kummallisia olentoja. Kyseiset olennot käyttävät lentäviä autoja ja elävät maailmassa, jossa huonot lisenssipelit ovat lähinnä poikkeus eikä sääntö.

Kuten kaikki tietävät, se planeetta ei valitettavasti ole Maa. Ehkä sillä toisella planeetalla Planet 51: The Game olisi hyvä peli. Täällä se on lähinnä esimerkki siitä, miten tylsä peli voikaan olla.

Prince of Persia The Forgotten Sands -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Prince of Persia on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana ehtinyt moneen paikkaan. Aikanaan vallankumouksellinen tasohyppelypeli on saanut useita jatko-osia, joissa mielikuvituksellinen tarina ja prinssin akrobatia ovat nostaneet pelaajan korkeuksiin.

Nyt edessä ovat uudet haasteet, sillä pelisarja suuntaa seuraavaksi valkokankaalle. Näin kädessä on pelisarjan elokuvaversion virallinen lisenssipeli. Mitähän tästäkin vielä tulee?

Scene It Twilight (PC)

Se on vissi ja varma, että oikein tiukkaan kohdistettu täsmätaide jakaa mielipiteitä. Etenkin, kun kohteena ovat emotionaalisista joukkotuhoalueista pahimmat, teini-ikäiset tytöt. Twilight-sarja on juuri tällainen kammottu täsmäsukkula Venukseen.

Pekko-Pirkkoa ahdistaa mahdottomasti, kun naapuriluokan kaunis Mirkku kokee kummaa kutkaa tosimiesten seuran sijasta metroseksuaalivampyyrin kylmässä syleilyssä. Leffat kihihihityttävät kohdeyleisöään ja suututtavat muita, mutta miten maistuu niiden pohjalta tehty visailupeli?

Supreme Commander 2 (Xbox 360)

Jos alkuperäisen Supreme Commanderin PC-versiota muistetaan haikaillen, sen Xbox 360-käännöstä muistellaan lähinnä legendaarisesta epäonnistumisesta. Pelin käyttöliittymä oli noin tuhannen kertaa PC-versiota huonompi, eikä peli pyörinyt lähellekään miten olisi pitänyt. Supreme Commander 2:n konsoliversio korjaa yhden näistä asioista, muttei koske siihen toiseen.

Trivial Pursuit (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Tietokilpailupelit ovat ikisuosikki seurapelien joukossa. Se on huomattu myös konsolipelimarkkinoilla: Buzzit ja Scene Itit tahkoavat tasaista rahavirtaa koti-iltojen viihdyttäjinä.

On kuitenkin yksi brändi, jolla on näyttää nimeä ja meriittejä yli uudempien yrittäjien. Trivial Pursuit on taas täällä. Näyttääkö vanha sotaratsu nuoremmilleen kaapin paikan, vai joutuuko fossiili nurkkaan häpeämään?

Yakuza 3 (PS3)

Joskus on lähes varma, ettei tiettyjä pelejä julkaista Japanin ulkopuolella. Yksi näistä peleistä oli Yakuza 3. Molemmat aiemmat Yakuza-pelit floppasivat länsimaissa täysin ja menneisyyteen sijoittuva sivutarina Yakuza Kenzan! jätettiin jo julkaisematta.

Ne harvat länsimaiset Yakuza-fanit olivat kuitenkin niin äänekkäitä, että Sega päätti kuin päättikin julkaista Yakuza 3:n. Peli on vuoden myöhässä, Yakuza 4 on jo julkaistu Japanissa ja sisältöäkin on karsittu. Tämän pelin kohdalla voi silti sanoa, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Edelliset peliarvostelut

Edellisen arvosteluviikon juttujen ykköstarinaa ei tarvinnut paljoa arpoa. Miikka Lehtosen testi Alan Wake -kauhuseikkaiusta vei 76 prosentin äänisaaliin,  mutta Tero Lehtiniemen Super Mario Galaxy 2:n ennakko otti kainaloonsa myös kunnioitettavat 17 prosenttia.

Alan Wake (Xbox 360)

Moto GP 09/10 (PS3, Xbox 360)

Super Mario Galaxy 2 -ennakko (Wii)

Whispered World (PC)

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko oli…

Katso tilanne vastaamatta