Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Alpha Protocol, Lost Planet 2, Nier, Monster Hunter Tri, Red Dead Redemption…

24.05.2010 22:39 Jukka O. Kauppinen

Viikko 20/2010 oli taas täynnä vauhtia, jännitystä ja tosi villejä testejä. Ennakkorintamalla tutkasimme vakoojajännäri Alpha Protocolia, arvosteluja puolestaan löytyi monesta laatuteoksesta. Nam!

eDomen testissä:

  • Alpha Protocol -ennakko
  • Lost Planet 2
  • Nier
  • Monster Hunter Tri
  • Red Dead Redemption
  • Sam & Max Episode 302: The Tomb of Sammun-Mak

Alpha Protocol -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Kukapa ei olisi joskus halunnut olla salainen agentti? Nopeita autoja, tehokkaita aseita, viehättäviä vastakkaisen sukupuolen edustajia ja suuri tehtävä koko maailman pelastamiseksi. Ei ihan surkeaa materiaalia, mutta yllättäen aika harvoin peleissä nähtyä.

Tähän tulee nyt muutos, kun roolipeleistään tuttu Obsidian valmistautuu julkaisemaan Alpha Protocolin, pelin, joka yhdistelee 3rd person –räiskintää ja roolipelaamista. Samalla reseptillähän Mass Effectkin nousi tähtiin, mutta riittääkö Alpha Protocolissa samanlaista nostetta?

Lost Planet 2 (PS3, Xbox 360)

Vaikka pelimaailmalla onkin tapana tehdä sitä seuraavista kyynisiä ja kärttyisiä, joskus hyvät tyypit voittavat: vaatimattomasti myynyt pienen porukan kulttipeli osuu oikean ihmisen silmään ja saa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä jatko-osan.

Näin kävi myös muutama vuosi sitten minua kovasti viihdyttäneelle Lost Planetille, joka pokkasi nyt jatko-osan. Pienen porukan kulttiklassikko lähtee valloittamaan maailmaa komealla teemalla: kaikkea enemmän ja suuremmin. Valitettavasti kakkososan kohtalona taitaa olla taas kulttipelin asema.

Nier (PS3, Xbox 360)

Luoja siunatkoon pieniä ja persoonallisia softafirmoja. Vaikka valtaosa pikkupioneerien teoksista on sellaista tasoa, ettei niitä selvänä viitsisi pelata, välillä ne yllättävät iloisesti. Kun taustalla ei seiso tuhannen miehen markkinointiosastoa, voi tehdä myös pienempää porukka miellyttäviä ratkaisuja.

Tähän rakoon kiilaa myös Nier, joka kilpailee jo nyt vuoden erikoisimman pelin tittelistä. Pinnallisesti perustason toimintaroolipeliltä vaikuttava teos sisältää nimittäin todellisen kultasydämen.

Monster Hunter Tri (Wii)

Monster Hunter on kummallinen sarja. Se ei koskaan ole saanut suurta kannatusta täällä lännessä, mutta silti Capcom yrittää parhaansa kääntääkseen pelaajat puolelleen. Se on hyvä asia, sillä kannatuksen puute ei tarkoita laadun puutetta.

Nimensä mukaisesti pelaajan päätarkoituksena on metsästää hirviöitä. Tämä tapahtuu pitkälti toimintaroolipelin puitteissa: tapat hirviöitä, jotta saat parempia tavaroita, joilla tappaa isompia hirviöitä. Joskus hirviöt vain ovat kerrostalon korkuisia.

Red Dead Redemption (PS3, Xbox 360)

Kukapa ei pitäisi länkkäreistä? Clint Eastwoodin karut kasvot, Ennio Morriconen huikeat sävellykset, kuumat ja kuivat autiomaat sekä tulinen toiminta ovat aineksia, joilla valloitetaan ainakin meikäläisen sydän.

Mikäpä olisikaan siis hienompaa kuin open world –pelit hallitsevan tiimin vuosikausia tehtailema peli, joka vangitsee erinomaisesti länkkärien tunnelman ja tarjoilee sen vieläpä erinomaisen pelin muodossa?

Sam & Max Episode 302: The Tomb of Sammun-Mak (iPad, Mac, PC, PS3)

Kun viimeksi näimme etsiväkaksikko Sam & Maxin, parivaljakko oli juuri tehnyt kammottavan löydön pienestä kellariluolasta. Huisin cliffhangerin jälkeen kuukauden odottelu oli taas täyttä tuskaa, mutta onneksi odottamisen aika on nyt ohi.

The Tomb of Sammun-Mak jatkaa prikulleen siitä, mihin edellinen osa lopetti. Tällä kerralla edessä on matka historian hämäriin, Samin ja Maxin esi-isien aikakauteen.

Kuulumia artikkelirintamalta

Wiikon wanha: Law of the West

You the sheriff of this stinkin’ town?

Siinä yksi pelihistorian maineikkaimmista lauseista. Se lausuttiin pelissä, joka on edelleen yksi mainioimmista ja muistettavimmista teoksista kasibittiseltä aikakaudelta. Law of the West, lännenpelien todellinen legenda.

Pelintekoa Suomessa ulkomaalaissilmin osa 4: harhailua kantakaupungissa, painottomuutta metsästämässä

Suomalainen Trials HD oli viime vuoden suurimpia hittejä Xbox Live Arcade -palvelussa. Peli äänestettiin niin vuoden 2009 parhaaksi Xbox Live Arcade -peliksi että vuoden 2009 parhaaksi suomipeliksi.

Brittikaksikko Lee Rowlands ja Henry Tofts viettivät Suomessa kuukauden askarrellen peliin uusia ratoja. eDomen julkaisemassa matkapäiväkirjassa suomalaista elämää ja pelintekoa tarkkaillaan kuukauden ajan kulttuurishokkien värittämän hauskanpidon kautta. Neljännessä osassa kaksikko eksyy kantakaupunkiin ja etsii painottomuuden salaisuuksia.

Edelliset peliarvostelut

Edellisen arvosteluviikon kiinnostavin tapaus oli tiukka kisa monen pelin välillä. Jaetulle ensimmäiselle sijalle ylsivät Juho Anttilan testi Mount & Blade: Warbandista ja samaisen herran Scene It Twilightista 23 prosentin äänisaaliilla. Toinenkin sija oli jaettu, sillä 19 prosenttia äänistä saivat sekä Petteri Kaakisen testi K18-luokitellusta Yakuza 3 -pelistä ja Miikka Lehtosen ennakko Prince of Persiasta.

Jak and Daxter: The Lost Frontier (PS2, PSP)

Mount & Blade: Warband (PC)

Planet 51: The Game (PS3, Wii, Xbox 360)

Prince of Persia The Forgotten Sands -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Scene It Twilight (PC)

Supreme Commander 2 (Xbox 360)

Trivial Pursuit (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Yakuza 3 (PS3)

Mielenkiintoisin arvostelu/ennakko oli…

Katso tilanne vastaamatta