Uusimmat

Haastattelu Harry Potterista tuttu Jason Isaacs kaivaa Archie-sarjassa esiin ihmisen Cary Grantin legendan takaa

Kuva: © ITV Plc

08.12.2023 10:00 Aki Lehti

Jason Isaacsin tähdittämän ja Cary Grantista kertovan Archie-sarjan päähenkilö ei ole Cary Grant, vaan oikea mies taiteilijanimen takana. Archibald Leach oli kaikkea muuta kuin itsevarma leffatähti.

Näyttelijä Jason Isaacs valittelee ääni käheänä heränneensä vasta hetki sitten. Lontoossa on aamu, mutta Isaacs hoitaa haastattelun ammattimaisesti. Juttua riittää, kunhan Isaacs saa äänensä auki siemailemalla kahvia jättikupista.

Yli 150 roolia urallaan elokuvissa ja tv-sarjoissa tehnyt 60-vuotias Isaacs on suurelle yleisölle parhaiten tuttu Harry Potter -elokuvien Lucius Malfoy -pahiksena. Brittiläinen luonnenäyttelijä on tehnyt rooleja laidasta laitaan, mutta Archie-uutuussarjassaan hän esittää ihailemaansa ihmistä.

Torstaina 7. joulukuuta kahden jakson voimin Britbox- ja Katsomo-suoratoistopalveluissa alkanut Archie-sarja kertoo Archibald Leachista. Vuonna 1904 Bristolissa köyhiin oloihin syntynyt mies tunnetaan paremmin nimellä Cary Grant.

Jeff Popen käsikirjoittama neliosainen Archie-minisarja kurkistaa kulissien ja erityisesti maskien taakse.

Isaacs kertoo tehneensä valtavasti taustatyötä esittääkseen ikonista hahmoa. Oikeasta Archibald ”Archie” Leachista oli hankalaa saada selville juuri mitään. Valkokankailla nähty charmantti hurmuri ja Hollywood-tähti oli oikeassa elämässä jotain aivan muuta kuin itsevarma Cary Grant.

”Aitoa Cary Grantia ei löydy hänen elokuvistaan, jotka katsoin kaikki uusiksi. Luin lukuisia elämäkertoja, keskustelin hänen tyttärensä Jennifer Grantin ja ex-vaimonsa Dyan Cannonin kanssa. Kahlasin läpi muistioita liittyen hänen bisneksiinsä. Lopulta nakkasin kaiken oppimani menemään – tavan jolla hän puhui ja käveli, kaikki tietoiset maneerit. Kyseessä ei ole dokumentti, enkä halunnut tehdä pelkkää imitaatiota. Kuvausten käynnistyessä rooli oli kuin mikä tahansa muu. Omista ja erityisesti muiden odotuksista täytyy luopua”, Isaacs avaa prosessiaan.

Archie / Jason Isaacs

Kuva: © ITV Plc

Supertähden saappaat

Jason Isaacs ei olisi ottanut roolia vastaan, jos tehtävänä olisi ollut esittää Cary Grantia. Archie Leach on Isaacsin mielestä huomattavasti kiinnostavampi hahmo. Puolifiktiivinen Grant kulki rinnalla, joten kuvauksissa tuntui toisinaan siltä kuin kyseessä olisi ollut tuplarooli.

”Cary Grant -supertähden saappaat olivat minulle liian suuret. Ne ovat liian suuret kenelle tahansa. Hän oli vuosikymmeniä yksi maailman tunnetuimmista tähdistä. Grantin vaimo Dyan Cannon kertoi minulle, että mikä tahansa huone hiljeni Caryn astuessaan sisään. Kaikki rakastivat häntä, miehistä naisiin. Kiitin Dyania, mutta selitin, ettei pelkkä pinta auta minua esittämään hänen miestään. Maailmantähden epävarmuus ja hyväksynnän etsintä juonsivat hänen lapsuuteensa. Äiti ei osannut pitää pojastaan huolta. Isä valehteli äidin kuolleen.”

Grantin ihmissuhteet ja avioliitot ajautuivat karille yksi toisensa jälkeen. Isaacsin mielestä syynä oli se, ettei hän osannut rakastaa edes itseään. Grantin isä oli alkoholisti ja äitinsä vakavasti masentunut. Näyttelijän isoveli kuoli tuberkuloosiin vain päivää ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Elsie-äiti syytti itseään. Ylisuojeleva äiti ei osannut osoittaa kiintymystä tai ottaa sitä vastaan. Grant oli vain yhdeksänvuotias, kun äiti suljettiin mielisairaalaan. Isä kertoi äidin jättäneen heidät ja väitti myöhemmin tämän kuolleen.

”Grant luuli äitinsä hylänneen hänet. Hän oli elämässään ahdistunut ja vihainen mies, joka joi liikaa ja oli määräilevä. Sarjan kantava draama syntyy ristiriidasta Grantin rakastetun julkisen persoonan ja äärimmäisen epävarman yksityishenkilön välillä. Hän kaipaisi rakkautta niin paljon, että yritti saada koko maailman rakastamaan itseään. Grant kuitenkin kuvitteli, ettei ollut rakkauden arvoinen. Hän rikkoi ihmissuhteensa, kaikkia avioliittoja myöten. Maailman ihailluin ihminen ei ollut siviilissä maailman mukavin.”

Archie / Jason Isaacs

Kuva: © ITV Plc

Lähes tunnistamaton

Archie-sarja ei ole pelkkää synkistelyä, vaan mukana on myös huumoria ja kevyempää draamaa. Grant teki toisistaan poikkeavia rooleja screwball-komedioista Alfred Hitchcock -elokuviin. Isaacs kertoo Hitchcockin North by Northwest – Vaarallinen romanssi -elokuvan legendaarisen lentokone-takaa-ajokohtauksen toisinnon olleen kuvausten hauskimpia.

”Kaikkien tuntemien elokuvien kohtauksia uusiksi kuvattaessa näyttelin tietysti eri tavalla. Se oli puhdasta imitaatiota. Yritin vain matkia alkuperäissuorituksia mahdollisimman tarkasti. Meillä oli hauskaa myös traagisissa kohtauksissa. Kuvauksissa käy usein niin, että mitä rankempaa materiaali on, niin sitä enemmän setissä nauretaan. Se on jokin primitiivireaktio. Ahdistus purkautuu ottojen välissä nauruna.”

Grantia pidettiin vuosikymmenten ajan myös maailman parhaana pukeutujana. Runsaasta alkoholinkäytöstään huolimatta hän vaikutti olevan aina huippukunnossa. Vasta jäätyään eläkkeelle vuonna 1966 Grant löysäsi vyötään muutaman tuuman verran. Isaacs kehuu todella uskottavan muodonmuutoksensa sarjassa olevan maskeerauksen ansiota. Erityisesti 1980-alkuun sijoittuvista kohtauksista harmaahiuksista Isaacsia ei tahdo tunnistaa.

”Vietin maskissa joka päivä useita tunteja. Erityisesti vanhemman Caryn muodonmuutoksessa kesti pitkään. Minulla oli esimerkiksi tekoleuka, peruukkeja, piilolasit ja niin edelleen. En kehtaa valittaa. Minähän vain istuin paikoillani. Muut hääräsivät ja touhottivat ympärilläni tehden rankkaa työtä.”

Archie

Kuva: © ITV Plc

Hyväksi havaittu kaava

Jason Isaacs pitää melkein kaikista Grantin elokuvista, vaikka aivan uran alun rooleissa esiintyykin vielä näyttelemistä harjoitteleva aloittelija. Teknisesti myöhemmät roolit ovat parhaita. Lähinnä Isaacsin sydäntä ovat 1930-luvun klassikkokomediat.

”Alkupään elokuvista huomaa, ettei Grant ollut vielä näyttelijä, vaan vaudeville-esiintyjä. Ainakin tänään lempielokuvani on His Girl FridayMeidän vastaeronneiden kesken. Siitä huomaa hänen taustansa hyvällä tavalla – maanisen esiintyjän, klovnin ja jopa akkrobaatin. Niin taitava kuin Grantista myöhemmin tulikin, niin hänen valkokangashahmonsa pysyi elokuvasta toiseen suht samana. Archie Leach hioi Cary Grantista täydellisen.”

”Aivan samaa tapahtuu nykyään, vain suuremmassa mittakaavassa. Puhelimien ruuduilla näkyy miljoonia ihmisiä, joiden elämä on pelkkää loistoa ja kaikki näyttää täydelliseltä ulkomuotoa myöten. Todellisuus on jotain aivan muuta.”

Isaacs ei pidä itseään näyttelijänä, josta joskus tulevaisuudessa tehtäisiin biobic-elokuvia tai elämäkertasarjoja. Yritän silti saada hänet nimeämään muutaman nykynäyttelijän, jotka olisivat tarpeeksi osaavia esittämään häntä. Isaacs väistää kysymyksen avaamalla syitä miksi Cary Grant on elämäkertaelokuvan arvoinen hahmo, mutta hän ei.

”Jotkut näyttelijöistä ovat kameleontteja, jotka katoavat mihin tahansa rooliin. Toiset taas toistavat hyväksi havaittua kaavaa leffasta toiseen, kuten Cary Grant. Jälkimmäisessä ei ole mitään vikaa, mutta usein vain se on tie supertähdeksi. Itse yritän muuttua mahdollisimman paljon roolista toiseen. Haluan kävellä mahdollisimman monen erilaisen hahmon kengissä. Ehkä opin joskus sitä kautta jotain suurempaa ihmisyydestä. Huomaan vaihtavani aksenttia ja maneereitani jopa arkielämän eri tilanteissa. Taidan olla rehellisesti oma itseni vain lasteni seurassa”, Isaacs tunnustaa.

Archie

Kuva: © ITV Plc

Viha ja anteeksianto

Haastattelu tehtiin Hollywood-näyttelijöiden lakon ollessa käynnissä, joten Jason Isaacs ei saanut puhua lainkaan muista uusista projekteistaan. Päivän otsikot kertoivat Israelin ja Hamasin sodan tapahtumista. Kiitän Isaacsia aiheeseen liittyen hänen parin vuoden takaisesta Mass-elokuvastaan. Vaille suurempia palkintoja jäänyt draama on yksi viime vuosien parhaista amerikkalaisista indie-draamoista. Päähenkilöinä nähdään kaksi pariskuntaa, joista yhden poika on tappanut toisen pojan kouluampumisessa.

”Kiitos, olet tajunnut näennäisen simppelin elokuvan sanoman. Mass ei ole vain elokuva kouluampumisista. Se kertoo universaalista vihasta ja anteeksiantamisesta. Maailmassa tapahtuu monia niin kamalia asioita, ettei niitä voida ratkoa kuin lopettamalla väkivalta ja antamalla anteeksi. Jos voisin, niin tekisin Massin kaltaisia elokuvia jatkuvasti.”

Mass-elokuvaa ei löydy Suomen kuukausimaksullisista suoratoistopalveluista, mutta sen voi vuokrata muutamalla eurolla, eikä myyntiversiokaan maksa yli 10 euroa, jos viitsii vähän vertailla vaihtoehtoja.

Archie-sarjan loput kaksi jaksoa tulevat tarjolle Katsomoon ja BritBoxiin 14. joulukuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat