Uusimmat

Haastattelussa Iron Skyn ohjaaja Timo Vuorensola ja tuottaja Tero Kaukomaa: ”Otimme opiksi ensimmäisen elokuvan virheistä”

13.01.2019 10:00 Helinä Laajalahti

Ohjaaja Timo Vuorensola ja tuottaja Tero Kaukomaa suunnittelevat Iron Sky -universumille tulevaisuudessa suuria. Elokuvasarjan toinen osa, Iron Sky The Coming Race saa ensi-iltansa 16. tammikuuta.

Tapasin Iron Sky -elokuvien ohjaaja Timo Vuorensolan ja tuottaja Tero Kaukomaan lokakuun lopussa Stuttgartissa Pixomondon studiolla, missä ohjaaja oli hiomassa Iron Sky The Coming Racen viimeisiä viilauksia visuaalisia efektejä tekevän tiimin kanssa. Kaksikko kertoi Muropaketille ”kuunatsitrilogian” toisen elokuvan tekemisestä ja maalaili tulevaisuudelle suuria suunnitelmia.

Iron Sky The Coming Race on budjetiltaan suurin suomalaiseksi laskettava näytelty elokuva (vain Angry Birds -animaatioelokuva on tehty suuremmalla budjetilla). Elokuvan tuotantobudjetti lähentelee Kaukomaan mukaan 20 miljoonaa euroa, mikä on eurooppalaisessakin mittakaavassa paljon. Ensimmäinen Iron Sky tehtiin huomattavasti maltillisemmalla budjetilla. Sen tekemiseen kului yhdeksän miljoonaa euroa.

– Iron Sky The Coming Race on suomalais-saksalais-belgialainen yhteistyö. Meillä on jokaisessa maassa paikallinen tuottaja, joka voi hakea paikallista rahoitusta samaan tapaan kuin meillä Suomessa voi hakea rahoitusta Suomen elokuvasäätiöstä, Kaukomaa selittää.

Iron Sky: The Coming Race -tiimi Pixomondon studiolla Saksan Stuttgartissa. Ohjaaja Timo Vuorensola keskellä, hänestä vasemmalle harmaassa puserossa tuottaja Tero Kaukomaa ja oikealla puolella tummansinisessä paidassa Pixomondon VFX Supervisor Adam Figielski. Kuva: Tuomas Tuppurainen, Iron Sky Universe

Elokuvan rahoituksen hankkiminen oli paljolti Kaukomaan ja Vuorensolan harteilla. Kansallisten elokuvasäätöiden lisäksi tuotannossa on mukana myös paljon yksityisiä investoijia sekä edellisen elokuvan tapaan myös fanirahoitusta.

Vaikka fanirahoituksen osuus on prosentuaalisesti pieni, se on Kaukomaan mukaan ollut suureksi avuksi, sillä sitä on tullut eri aikaan tuotantoa.

– Koko ajanhan sitä ollaan oltu persaukisia ja rahat tiukalla. Siksi fanirahoitus on ollut isoksi avuksi, Kaukomaa selittää nyörästi.

Iron Skyn fanit ovat myös pääseet osallistumaan elokuvan tekoon.

– Tapamme tehdä elokuvaa on ollut uniikki. Fanit esimerkiksi maksoivat siitä, että saivat olla mukana elokuvassa vaikkapa dinosauruksen syötävänä tai tallaamana. Nämä kohtaukset siis olivat mukana käsikirjoituksessa ja kun meidän piti saada joku stuntti tekemään ne, mietimme että miksipä emme ottaisi rooliin jotain fania sen sijaan, Vuorensola kertoo.

Jatko-osan suurempi budjetti näkyy elokuvan tehosteissa ja näyttävissä yksityiskohdissa. Iron Sky The Coming Race ei todellakaan ole mikään koti-PC:llä kokoon repäisty kotivideo vaan suuren maailman malliin tehty fantasiaseikkailu. Vuorensola selittää naurahtaen:

– Haluan tehdä asioita isosti. Minulla on megalomaaninen puoleni. Ykkösessä ollaan hyvin pitkälti kuun tukikohdassa, mutta nyt menemme uusiin maailmoihin ja halusimme tehdä sen tarpeeksi isolla skaalalla. Tällaisissa tilanteissa voidaan menettää tarinan ihmisläheisyys. Itse pidän kuitenkin siitä, että katsotaan ihmisten seikkailua vaikka mennään hulluihin paikkoihin.

Iso budjetti, isot odotukset

Isompi budjetti synnyttää tietenkin myös isompia odotuksia. Ensimmäinen Iron Sky oli menestys maailmalla, mutta se löysi tiensä katsojien sydämiin erityisesti piraattiversiona. Jatko-osan suhteen ollaan tarkempia.

– Ensimmäisen elokuvan kanssa tehtiin jotain virheitä, eivätkä kaikki diilit olleet niin hyviä kuin olisivat voineet olla. Tämän takia sitä ei voitu levittää isoilla markkinoilla kuten Yhdysvalloissa ja Britanniassa, Timo Vuorensola kertoo.

Tästä on nyt opittu. Iron Sky The Coming Race julkaistaan maailmanlaajuisesti, alkaen Suomesta 16. tammikuuta. Siitä matka käy läpi Euroopan Yhdysvaltoihin, ja lopulta Kiinaan ja muualle Aasiaan.

– Tokihan uusi elokuva on myös helpommin lähestyttävä, koska se on seikkailu ja sen mukaan on helppo hypätä, vaikka ei olisikaan scifi-fani. Kilpailemme kuitenkin erittäin raa’assa ympäristössä. Visuaalisten efektien osalta raskaat elokuvat kilpailevat samassa porukassa isojen amerikkalaisten tuotantojen kanssa, ei pienten indie-elokuvien kanssa, vaan ilkeämpien, isojen elokuvien kanssa. Mutta katsotaan miten käy, Vuorensola selittää.

Iron Sky The Coming Race myöhästyi alun perin suunnitellusta aikataulusta ja julkaistaan vasta seitsemän vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen. Miten tekijät arvelevat myöhästyksen vaikuttaneen kiinnostukseen elokuvaa kohtaan?

– Tarjontaa on nykyisin niin paljon, että ihmiset unohtavat asioita ja on vaikeampi saada heidät pysymään mukana. Ensimmäinen Iron Sky onnistui löytämään tiensä jonkinlaiseen ryhmätietoisuuteen ja vaikka siitä on mennyt vuosia, ei ovi ole vielä sulkeutunut. Aina kun tästä mainitaan ihmisille, he sanovat että vau, haluan nähdä sen, Timo Vuorensola hymyilee.

Kolmas osa suunnitteilla, spinoff jo kuvattu Kiinassa

Kuunatseista kertova tarina on Timo Vuorensolan mielessä trilogiana. Nyt julkaistava elokuva on tämän trilogian keskimmäinen osa. Mutta trilogian lisäksi Vuorensola on tehnyt toisen, tästä kokonaisuudesta irrallisen osan Kiinan markkinoille. Spinoff-elokuva on jo kuvattu, mutta sen julkaisuaikataulu selviää vasta The Coming Racen julkaisun jälkeen.

– Ensimmäinen Iron Sky oli käsittämätön menestys Kiinassa, minkä vuoksi siellä tehtävä, vähemmän poliittinen Iron Sky -elokuva tuli lähes luonnostaan. The Ark – An Iron Sky Story on pääasiassa kiinalaiselle markkinalle tehty tarina ja se on kuvattu suurimmaksi osin kiinaksi. Pyrkimys on julkaista se Kiinan jälkeen myös muualla maailmalla, Tero Kaukomaa kertoo.

The Ark ei siis ole varsinainen osa virallista trilogiaa vaan samaan maailmaan sijoittuva spinoff -elokuva. Varsinaisen trilogian viimeinen osa on Vuorensolalla kuitenkin jo selkeässä tähtäimessä. Hänelle End Gameksi nimetty päätösosa on Iron Skyn päätös henkisesti.

– Mutta tiedäthän scifin, mikään ei koskaan todella lopu. Haluan kuitenkin tehdä End Gamen niin pian kakkososan valmistumisen jälkeen kuin inhimillisesti mahdollista. Ongelma on tietysti, että se on jälleen edellistä isompi. Budjetti voi olla suurin piirtein sama kuin nyt, mutta Euroopassa on varsinainen haaste saada niin paljon rahaa, Vuorensola kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat mittavat, sillä pyrkimys on saada Iron Sky -universumi kannattelemaan itse itseään Star Warsin lailla.

Elokuvien lisäksi haaveissa on tv-sarja ja mahdollisesti myös kirjoja ja sarjakuvia. Johanna Sinisalon kirjoittama Renaten tarina onkin jo julkaistu kirjamuodossa. Vaikka Iron Sky on Vuorensolan lapsi, hän haluaa tehdä tulevaisuudessa muitakin elokuvia.

– Olemme tavallaan kehittämässä omaa Star Wars -universumia, leikkikenttää missä voimme leikkiä näillä tarinoilla olipa se sitten kirja, elokuva tai sarjakuva. Olemme kuitenkin pieni ryhmä ja pienestä maasta, jossa ei ole totuttu tekemään franchiseja. Teemme asioita ensimmäistä kertaa, eikä meillä Suomessa voi siksi mennä kysymään apua joltain toiselta, joka olisi jo näin tehnyt. Pari tarinaa haluan vielä kertoa tässä universumissa ja sen jälkeen voin toivottavasti jättää sen eteenpäin hyviin käsiin, kertoo Vuorensola, joka vain hymyilee vienosti, kun häntä vertaa Suomen omaksi George Lucasiksi.

Lue myös:

Haastattelussa Iron Sky -ohjaaja Timo Vuorensola: ”Kaikki sai alkunsa kännissä ja saunassa”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat