Uusimmat

Toukokuun 2024 kaikki ensi-illat Suomen teattereissa: Uusi Apinoiden planeetta, Mad Max, Karvinen…

30.04.2024 09:00 Muropaketin toimitus

Toukokuussa 2024 Suomen valkokankailla julkaistaan kaikkiaan 18 uutta elokuvaa, yksi aiemmin suoratoistossa julkaistu ja yksi alun perin jo vuonna 1998 julkaistu elokuva.

Kuukauden uutuuksia ovat muun muassa Mad Max -maailmaan sijoittuva Furiosa, Christopher Nolanin esikoisohjaus Following, Ryan Reynoldsin tähdittämä koko perheen seikkailu If – Ihmeelliset frendit ja Karvisen oma elokuva.

Nämä elokuvat saavat Suomessa ensi-iltansa elokuvateattereissa toukokuussa 2024:

3. toukokuuta

Sipi Pelle Tv-starana

Koko perheen seikkailussa Sipi Pelle kuulee että hänen lapsuudenystävänsä Laama on joutunut itsekkään maatilan isännän omistukseen. Sipi yrittää ostaa Laaman itsellensä, mutta maatilan isäntä pyytää kiskurihintaa. Sipi päättää siis osallistua lasten TV-ohjelmaan saadakseen tarpeeksi rahaa kaverinsa pelastamiseksi. Paljastuu, että Sipin taiteelliset Pellen taidot ovat parhaimmillaankin keskinkertaiset. Sipin vahva usko itseensä – ja pieni jekku muita kohtaan – auttavat häntä pääsemään mukaan TV-ohjelmaan, jossa Sipi tietenkin aiheuttaa pieniä kommelluksia.

Margueriten teoreema (Le théorème de Marguerite)

Anna Novionin ohjaamassa elokuvassa koko elämänsä matematiikalle omistanut tähtioppilas Marguerite (Ella Rumpf) ei salli itselleen virheitä. Paineiden kasvaessa liian koviksi hän lähtee Ranskan arvostetuimmasta korkeakoulusta ovet paukkuen, ja kohtaa elämän Pariisin kujilla. Sosiaalisesti sulkeutunut Marguerite avautuu, päätyy Noa-nimisen tanssijan kämppäkaveriksi, ja hyödyntää matemaattista ajatteluaan tyhjentämällä vastustajien taskut laittomissa mah-jong uhkapeliluolissa. Haluaako Marguerite irti matematiikan kaavoista, vai onko kaiken tarkoituksena sukeltaa entistä syvemmälle teorioiden labyrintteihin?

Immaculate – Tahraton

Hartaasti uskonnollinen Cecilia (Sydney Sweeney) saapuu Italian kuvankauniilla maaseudulla sijaitsevaan luostariin, missä hänen kannettavakseen lankeaa tärkeä taakka. Pian hän huomaa elävänsä painajaisessa, kun luostarin sisälle kätketyt synkät ja kauhistuttavat salaisuudet paljastuvat.

Dario Argento Panico

Dario Argento kirjoitti kuuluisimmat elokuvansa hotellihuoneissa painajaistensa seurassa. Lähes puoli vuosisataa myöhemmin italialainen giallomaestro matkustaa Rooman laitamilla sijaitsevaan hotelliin toistamaan prosessin uuden käsikirjoituksensa kanssa. Mutta tällä kertaa hän ei ole yksin, vaan hänellä on kuvausryhmä mukanaan. Simone Scafidin ohjaama dokumentti on Argenton työn intiimi kuvaus, joka tarjoaa meille ainutlaatuisen katsauksen hänen luovaan prosessiinsa.

Mukana nähdään myös muun muassa Asia Argento, Guillermo del Toro, Gaspar Noé ja Nicolas Winding Refn.

Wicked Little Letters

Kun Little Hamptonin asukkaat alkavat saada skandaalimaisia ja säädyttömiä kirjeitä, epäilykset kohdistuvat välittömästi tulisieluseen Roseen, joka saattaa menettää tyttärensä huoltajuuden. Ryhmä naisia lähtee selvittämään mysteeriä. Thea Sharrockin ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään Olivia Colman, Jessie Buckley, Timothy Spall, Alisha Weir, Gemma Jones, Eileen Atkins ja Hugh Skinner.

8. toukokuuta

Kingdom Of The Planet Of The Apes

Ohjaaja Wes Ball puhaltaa uutta virtaa elokuvasarjaan uudella osalla, jonka tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen muutama sukupolvi Caesarin hallitsijakauden jälkeen, jolloin apinat ovat rauhanomaisesti elävä valtalaji ja ihmiset on pakotettu elämään varjoissa. Uuden itsevaltaisen apinajohtajan rakentaessa imperiumiaan eräs nuori apina lähtee silmät avaavalle matkalle, jonka varrella hän joutuu kyseenalaistamaan kaiken, mitä hänelle on kerrottu menneisyydestä, ja tekemään valintoja, jotka määräävät niin apinoiden kuin ihmistenkin tulevaisuuden.

Elokuvan pääosissa nähdään Owen Teague, Freya Allan, Kevin Durand, Peter Macon ja William H. Macy.

Bamse ja maailman pienin seikkailu

Nalle-Maija, Lennu ja Teddy juhlivat syntymäpäiväänsä perheensä kanssa piknikillä. Kukaan ei kuitenkaan halua leikkiä Nalle-Maijan kanssa. Kun Nalle-Maija juo yksin XYZ-mehua, hän kutistuu ja yhtäkkiä näkee kaiken uudesta näkökulmasta! Onnistuvatko muut löytämään – tai edes näkemään – hänet niin pienenä? Ja voiko todella vaikuttaa, kun on yhtä pieni kuin muurahainen?

10. toukokuuta

Luca

Alun perin vuonna 2021 suoraan Disney+:ssa julkaistu, Enrico Casarosan ohjaama animaatioseikkailu Luca sijoittuu Italian Rivieralle kauniiseen merenrantakaupunkiin. Luca on nuoren pojan aikuistumistarina jäätelön, pastan ja skootteriajelujen parissa. Elokuvan edessä nähdään Ralph Egglestonin ohjaama lyhytelokuva For the Birds, jonka kesto on 4 min.

Following

Christopher Nolanin esikoisohjaus vuodelta 1998 kertoo nuoresta kirjailijasta, joka seuraa tuntemattomia ihmisiä kerätäkseen materiaalia. Hän kohtaa varkaan, joka ottaa hänet siipiensä suojaan.

Ordinary Angels

Jon Gunnin ohjaama elokuva on tositarina Sharonista (Hilary Swank), alkoholisoituneesta kampaajasta, joka asuu pikkukaupungissa Kentuckyn osavaltiossa. Tavattuaan leskimies Edin (Alan Ritchson) Sharon saa uuden tarkoituksen elämäänsä. Mies taistelee maksansiirtoa kiireisesti tarvitsevan tyttärensä puolesta. Sharon onnistuu sisukkaalla toiminnallaan saamaan koko yhteisön mukaansa taisteluun kuolemansairaan tytön puolesta.

17. toukokuuta

If – Ihmeelliset frendit

Ohjaaja-käsikirjoittaja John Krasinskin IF – Ihmeelliset frendit kertoo tytöstä, joka huomaa voivansa nähdä kaikkien mielikuvitusystävät. Uuden supervoimansa siivittämänä hän päätyy maagiseen seikkailuun, jonka tavoitteena on yhdistää unohdetut ifit uudelleen lastensa kanssa. Elokuvaa tähdittävät Ryan Reynolds, John Krasinski, Cailey Fleming ja Fiona Shaw. Mielikuvitysystävien ääninä toimivat muun muassa Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett Jr. ja Steve Carell.

Hammarskjöld

Vuonna 1961 kylmän sodan aikaan Dag Hammarskjöldilla on vielä vuosi jäljellä tehtävässään YK:n pääsihteerinä. Tämän jälkeen hän aikoo muuttaa taloonsa Österleniin ja nauttia suuresti odotetusta vapaudesta. Samanaikaisesti kylmä sota riehuu täydessä voimassaan keskipisteenään Kongon tilanne. Hammarskjöld ottaa tehtäväkseen välittää rauhaa ja yhtenäisyyttä maassa. Monien mielestä tämä on mahdoton tehtävä. Toisten mielestä itsemurhamissio.

Kuinka kuolleita käsitellään (Håndtering av udøde)

John Ajvide Lindqvistin romaaniin pohjautuvassa kauhuelokuvassa kuumana kesäpäivänä Oslossa kuolleet heräävät henkiin. Äiti menehtyy auto-onnettomuudessa, ja perheen täytyy käsitellä kuolemaa ja henkiinheräämistä samanaikaisesti. Vanhempi nainen saa rakkaansa takaisin haudattuaan hänet samana päivänä. Isoisä yrittää epätoivoisesti saada lastenlastaan takaisin lievittääkseen tyttärensä surua.

10 kirjettä tulevaisuuteen

10 kirjettä tulevaisuuteen dokumenttielokuva on välitilinpäätös toisiinsa kietoutuvien kriisien maailmassa. Kollektiivisesti toteutettu elokuva sai alkunsa korona-ajassa, jolloin globaali poikkeustilojen todellisuus lävisti kaiken, mitä pidimme itsestäänselvänä. Tuo aika sai monet arviomaan elämäänsä uudessa valossa. Viruksen hallitessa maailmaa koululaiset ryhtyvät keräämään kirjeitä, jotka kapseloidaan oppilaiden rakentamaan puuarkkuun yli 50 vuoden päästä avattaviksi. Dokumentin päähenkilöt kirjoittavat kirjeensä, puhuttelevat näin läheisiään tai jotakin tuntematonta tulevaisuudessa.

24. toukokuuta

Karvinen (The Garfield Movie)

Karvinen, maailmankuulu maanantaita inhoava ja lasagnea rakastava kotikissa, on lähdössä villiin seikkailuun. Kohdattuaan yllättäen uudelleen kauan sitten kadonneen isänsä, resuisen katukissa Vikin, Karvinen ja hänen koirakaverinsa Osku joutuvat jättämään täydellisen hemmotellun elämänsä auttaakseen Vikiä riemastuttavassa ryöstökeikassa, jossa pelataan korkeilla panoksilla. Englanninkielisessä versiossa Karviselle äänensä antaa Chris Pratt, suomenkielisessä Markus Niemi.

Furiosa: A Mad Max Saga

Mad Max: Fury Road -elokuvan esiosana toimiva Furiosa: A Mad Max Saga on George Millerin paluu dystooppiseen maailmaansa. Romahduksen kohdattua maailmaa nuori Furiosa siepataan kotoaan ja hän joutuu sotaherra Dementusin johtaman prätkäjengin armoille. Matka aavikon halki johdattaa heidät Immortan Joen hallitsemalle linnakkeelle. Samalla kun nuo kaksi tyrannia taistelevat herruudesta, Furiosan on selviydyttävä monista haasteista etsiessään keinoa palata kotiin. Nimiosassa esiintyy Taylor-Joy, jonka rinnalla nähdään Hemsworth sekä Alyla Browne ja Tom Burke.

31. toukokuuta

Tarot

Kun kaveriporukka rikkoo häikäilemättömästi Tarot-luennan tärkeintä sääntöä – älä koskaan käytä jonkun toisen pakkaa – he tietämättään päästävät irti kirotuissa korteissa piilevänä olleen pahuuden. Yksi kerrallaan he joutuvat kasvotusten kohtalonsa kanssa ja päätyvät pakenemaan korttien povaamaa karmeaa kuolemaa.

Hit Man

Richard Linklaterin (Boyhood, Rakkautta ennen auringonlaskua) yhdessä pääosaa esittävän Glen Powellin kanssa käsikirjoittama huijarikomedia on saanut inspiraationsa tositarinasta. Powell on professori Gary Johnson, joka töidensä ohessa jallittaa rikollisia peitetehtävissä palkkamurhaajana, New Orleansin poliisilaitoksen leivissä. Kun Johnson huomaa kiinnostuvansa palkkamurhaajaa etsivästä kauniista Madisonista (Adria Arjona) ja Madison puolestaan Gary Johnsonin yhdestä monista roolihahmoista, soppa on valmis. Kuka on salaperäisen seksikäs Ron ja onko Madisonkaan Madison? Kiihkeästä suhteesta syntyy väärinkäsitysten värittämä identiteettileikki.

Kesä ilman kevättä (Kuru Otlar Üstüne)

Opettaja Samet työskentelee koulussa Itä-Anatolian maaseudulla, mutta hän kaipaa eniten Istanbuliin. Kun rakkauskirje hänen suosikkioppilaaltaan takavarikoidaan, alkaa tapahtumaketju, joka saa hänet menettämään toivonsa – mutta kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Turkkilaisen Nuri Bilge Ceylanin ohjaama draama kertoo miehestä, joka on itsensä pahin vihollinen tavoittelemassa ihanne-elämäänsä. Kun hänen maailmansa kääntyy ylösalaisin, mikään ei ole enää varmaa, paitsi että kun lumi sulaa, Anatolian ruoho on jo kuihtunut.

Haikyu!! The Dumpster Battle (Gekijôban Haikyû!! Gomi Suteba no Kessen)

Shoyo Hinata liittyy Karasunon lukion lentopallokerhoon ollakseen kuten idolinsa, entinen Karasunon pelaaja, joka tunnetaan ”Pikku jättiläisenä”. Mutta pian Hinata huomaa, että hänen pitää pelata yhdessä yläkoulun vihollisensa, Tobio Kageyaman kanssa. Heidän ristiriitaiset tyylinsä muuttuvat yllättäväksi aseeksi, mutta voivatko he voittaa kilpailijansa Nekoman lukion kovasti odotetussa Dumpster Battlessa, kauan toivotussa välienselvittelyssä näiden kahden heikon joukkueen välillä?

Muutokset ovat mahdollisia.