Uusimmat

Arvostelu Neljäs Bad Boys on paras Will Smithin ja Martin Lawrencen elokuvista, mutta jää silti kauas viidestä tähdestä

Kuva: Frank Masi © 2023 CTMG, Inc.

05.06.2024 08:00 Helinä Laajalahti

Will Smith ja Martin Lawrence ovat leikkineet Miamin poliisin pahoja poikia vuodesta 1995 lähtien. Bad Boys: Ride or Die nousee yllättäen neliosaiseksi kasvaneen elokuvasarjan parhaaksi.


Bad Boys: Ride or Die julisteEnsi-ilta: 5.6.2024
Alkuperäisnimi: Bad Boys: Ride or Die
Ohjaus: Adil & Bilall
Käsikirjoitus: Chris Bremner
Pääosissa: Will Smith, Martin Lawrence, Alexander Ludwig, Vanessa Hudgens & Jacob Scipio
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K16


Ohjaaja Michael Bay sekä näyttelijät Will Smith ja Martin Lawrence vapauttivat vuonna 1995 valkokankaille idean kahdesta tuhoa kylvävästä poliisista. Ensimmäinen Bad Boys -elokuva oli hitti, joka sai jatkoa vuonna 2003 julkaistussa Bad Boys II:ssa, mutta tämän jälkeen Bay jättäytyi pois ohjaajan tehtävistä.

17 vuotta myöhemmin ohjaajakaksikko Adil El Arbi ja Bilall Fallah (joka tunnetaan yksikkönä nimeltä Adil & Bilall) otti Smithin ja Lawrencen kyttäkaksikon ohjaksiinsa. Tuloksena oli vuonna 2020 julkaistu Bad Boys for Life, jota Muropaketinkin arvostelussa pidettiin – ehkä vähän yllättäen – sarjan toistaiseksi parhaana elokuvana.

Ja – jälleen kerran yllättäen – sarjan neljäntenä elokuvana julkaistusta Bad Boys: Ride or Diesta voi sanoa samaa. Ohjaajina jatkavat edellisen elokuvan Adil & Bilall.

Mitään Citizen Kanea ei ole luvassa tälläkään kertaa, mutta aivottomassa K16-räiskeessä on sentään jotain toimivaakin. Etenkin nykysilmin katsottuna Bayn kaksi ensimmäistä elokuvaa ovat nimittäin lähes sietämätöntä katsottavaa, suttuista kameralla huitomista mihinkään tähtäämättömän räimeen ja muka-hauskojen, seksististen vitsien keskellä. Tällä kertaa toimintakohtaukset ovat selkeitä ja näyttävät varsin hyvältä. Muka-hauskat vitsit ovat kuitenkin jääneet pysyäkseen.

Bad Boys: Ride or Die

Kuva: Frank Masi © 2024 CTMG, Inc. All Rights Reserved

Tuttuja maneereita

Bad Boys: Ride or Diessa on mukana edellisistä elokuvista tutut maneerit. Elokuva käynnistyy tuttuun tapaan Smithin esittämän Mike Loweryn Porschesta, jolla kaksikko kiitää läpi Miamin Martin Lawrencen esittämän Marcus Burnettin valittaessa vauhdista pelkääjän paikalla.

On kuin näiden 29 vuoden aikana Marcus olisi ollut Miken kyydissä vain nämä neljä kertaa, koska vauhti edelleenkin saa hänen vatsansa sekaisin.

Matkalla pitää siis pysähtyä. Tuon pysähdyksen aikana kaksikko törmää ryöstöaikeissa olevaan mieheen ja pääsee vetämään tutun kuvion toisilleen sanaillen – ja lopulta rosvon rautoihin laittaen.

Elämä ei näidenkään Miamin pahojen poikien kohdalla ole täysin jäänyt polkemaan paikoillaan, sillä perhe-elämässä on tapahtunut muutoksia ja ikääntymisen mukanaan tuomat haasteet ottavat kiinni jokaisen. Kaikkea myös edelleen varjostaa edellisessä elokuvassa kuolleen poliisipäällikkö Howardin (Joe Pantoliano) muisto.

Kun salaperäiset rikolliset ryhtyvät mustaamaan Howardin muistoa, jää Miken ja Marcuksen ainoaksi mahdollisuudeksi puhdistaa entisen päällikkönsä nimi (ja siinä samalla omansa) ja toimittaa todelliset rikolliset telkien taakse.

Tai no. Tämä kaksikkohan ei ole ennenkään niin välittänyt varsinaisesta vankilaan asti toimittamisesta. Kaiken räiskinnän ja räjäyttelyn jäljiltä nimittäin ei aina kovin paljoa tähteeksi jää.

Bad Boys: Ride or Die / Will Smith & Martin Lawrence

Kuva: Frank Masi © 2023 CTMG, Inc.

Toiminta näyttää hyvältä

Bad Boys -elokuvat eivät koskaan ole loistaneet tarinallisen logiikan suhteen. Näin sivusta voi olla vaikea ymmärtää, miten kaksi totaalisen tomppeleita päätöksiä tekevää poliisia on saanut jatkaa mellastamistaan näinkin pitkään, tai miten he kaiken järjestämänsä tuhon (kuinka monta sivullista edellisten elokuvien sekoilussa onkaan kuollut?) jälkeen ovat voineet nousta poliisipäällikön suosikeiksi ja kaikessa epäluotettavuudessaan tämän luotetuiksi ystäviksi.

Käsikirjoittajien mielestä tämä on kuitenkin tarinallisesti aivan luontevaa.

Bad Boys: Ride or Die on edellisten elokuvien tapaan tarinansa osalta umpityhmä ja jämähtänyt ihmiskuvaltaan jonnekin 90-luvulle. Lisäksi Lawrencen suuhun tungetut vitsit eivät edelleenkään naurata.

Mutta totuttuun tapaan ääriväkivaltaisissa toimintakohtauksissa on tällä kertaa jotain, joka toimii aiempaa paremmin. Edelleenkin mukana on Bayn ajoilta tuttuja jippoja, kuten kameralla tehtyjä 360 asteen kiepahduksia, mutta Bad Boys for Life -elokuvan tapaan toiminnasta saa tällä kertaa selvää.

Toiminta ei ole pelkkää umpimähkäistä ampumista ja räjäytyksiä (oi kyllä, sitäkin on, paljon), vaan sekaan on upotettu myös koreografialtaan suunnitellumman näköisiä kohtauksia. Nämä elvyttävät muuten helposti turruttavaa räiskettä.

Ja kun elokuvan loppupuolella överiksi vedetty toiminta viedään pois kaupungin keskustan melskeestä, älytönkään räiskintä ei enää tunnu niin älyttömältä kun taustalla luotien linjalla ei ole tuhansia viattomia siviilejä. Floridan rämeet alligaattoreineen pääsevät värittämään uusin sävyin perinteisesti urbaanimmassa ympäristössä tapahtuvaa pauketta.

Bad Boys: Ride or Die

Kuva: Frank Masi © 2024 CTMG, Inc. All Rights Reserved

Lisähahmot tasapainottavat

Neljännessä Bad Boysissa on jotain samaa kuin Fast & Furious -elokuvissa. Laajennetun perheen merkitys korostuu, ja kun tämä yhdistetään saman tyyppiseen visuaalisuuteen ja äänimaailmaan, Vin Dieselin lähes odottaa lompsivan kuvaan taputtamaan kaksikkoa rennosti olalle.

Osin tämä varmastikin johtuu siitä, että Smithin ja Lawrencen kyttäkaksikkoa kasvatettiin edellisessä elokuvassa isommaksi ryhmäksi. Vaikka elokuva on edelleen Smithin ja Lawrencen show, taustalla toimivat hahmot (Alexander Ludwig, Vanessa Hudgens, Paola Núñes ja Jacob Scipio) antavat elokuvalle hieman enemmän tarttumapintaa kuin pelkästään Miken ja Marcuksen keskinäinen, epäsuhtainen ystävyys ja keskenkasvuiset vitsit.

Nuoremmat todellakin alkavat vallata omaa tilaansa ja näyttää osaamistaan. Erityisen komeasti tämä näkyy kohtauksessa, missä Marcuksen ilmeetön vävypoika Reggie (Dennis Greene) ottaa homman haltuun.

BAD BOYS: RIDE OR DIE

Arvosana: 2,5/5

”Bad Boys: Ride or Die ratsastaa edellisten elokuvien viitoittamalla tiellä aivottomana ja räjähdysherkkänä, mutta toimintakohtauksiltaan melko hyvältä näyttävänä kesäviihteenä.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat