Uusimmat

Arvostelu: Bad Boys For Life on yllättäen Will Smithin elokuvasarjan paras osa

20.01.2020 19:55 Aki Lehti

Will Smith ja Martin Lawrence saavat upean umpityhmän toimintamäiskeen toimimaan.


Ensi-ilta: 17.01.2020.
Alkuperäisnimi: Bad Boys for Life
Ohjaus: Adil El Arbi & Bilall Fallah
Käsikirjoitus: Joe Carnahan & Chris Bremner
Pääosissa: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton, Paola Nunez
Pituus: 124 minuuttia
Ikäraja: K16


Tämä arvio oli tietysti tarkoitus julkaista alun perin tuttuun tyyliin ennen ensi-iltaa, mutta sairastapauksen vuoksi teksti jäi rustaamatta. Kuumeessa kärvistelystä oli kuitenkin jotain hyötyäkin, sillä viikonlopun aikana selvisi maksavan yleisön olevan edelleen kiinnostunut Will Smithin ja Martin Lawrencen esittämän poliisikaksikon aivottomasta toimintaräiskinnästä. Bad Boys For Life tienasi nimittäin vain kolmessa päivässä pelkästään Yhdysvalloissa 59,2 miljoonan dollarin pääsylipputulot.

Maailmanlaajuisesti kasassa on jo yli 106 miljoonaa taalaa.

Ennen ensi-iltaa mietin, miksi Sony on ylipäätään tehnyt kolmannen Bad Boys -leffan. Ainoa näkemäni traileri ei luvannut kovin hyvää, ja koko leffa tuntui tunkkaiselta tuulahdukselta 1990-luvulta. Yllättäen Bad Boys For Life on elokuvasarjan paras osa. Se on tasan yhtä pöljä kuin kaksi aiempaa, mutta pesee omassa genressään varsinkin vuoden 2003 kamalan kakkososan.

Michael Bayn ohjaama, vuonna 1995 ilmestynyt Bad Boys oli ohjaajan debyyttielokuva. Se on edelleen yksi harvoista Bayn tekeleistä, joka toimii ainakin jollain tasolla. Bay vastasi myös jatko-osasta, jolloin Bayhem oli jo täydessä vauhdissa. Smithin ja Lawrencen kyttäkaksikko suolsi mautonta ja seksististä alapäähuumoria joka ei naurattanut. Parivaljakon ensimmäisessä elokuvassa toiminut sanailu ja heidän välisensä kemia hukkui johonkin luotisateen ja räjähdysten sekaan.

Michael Bay toimii kolmososassa vain tuottajana. Nyt ohjaajina ovat belgialaiset Adil El Arbi ja Bilall Fallah, jotka saavat täysin typerästä käsikirjoituksesta jopa ihmeen paljon irti. Juonentapaisessa Smithin Mike ja Lawrencen Marcus ovat jo keski-ikäisiä poliiseja, jotka hoitavat hommansa edelleen kaahaamalla mielipuolisesti sekä ampumalla ensin ja kysymällä sitten. Juuri isoisäksi tullut Marcus on kuitenkin kyllästynyt sekoiluun ja haluaa ottaa iisimmin. Nyt silmälaseja tarvitseva ja reippaasti elopainoa kerännyt mies pohtii jopa eläkkeelle jäämistä.

Ikuinen poikamies Mike tahtoo tietysti jatkaa tutulla linjalla. Homma kuitenkin hyytyy jo elokuvan alkumetreillä kun hänet melkein onnistutaan ampumaan kuoliaaksi. Asialla on Isabel Aretas (Kate del Castillo), meksikolaisen huumekartellipomon vaimo, jonka Mike on saanut vuosia sitten telkien taakse. Vankilasta paennut nainen laittaa sekopäisen poikansa Armandon (Jacob Scipio) murhaamaan kaikki hänen oikeusjuttunsa osapuolet lakimiehiä ja tuomaria myöten.

Mike ei tietenkään kuole yhdellä yrittämällä, joten kyttäkaksikkomme pääsee jälleen ampumaan ja teurastamaan pahiksia mukavan väkivaltaisin tavoin. Irtaimistoa tuhoutuu ja räjähtelee tuttuun tyyliin kaahaamisen ja mäiskeen ohessa. Lawrence hokee ja huutaa ”oh shit!” noin sata kertaa leffan aikana, mutta sanailun ja actionin yhdistelmä toimii silti omituisen hyvin.

Viimeisen puolen tunnin aikana elokuva muuttuu täysin idioottimaiseksi, mutta Smithin ja Lawrencen ansiosta kuin suoraan saippuasarjasta lainattu juonikuvio ei pilaa teosta, vaan ääriväkivaltainen leffa pysyy juuri ja juuri kasassa. 124 minuutin mitassaan elokuva on tietysti aivan liian pitkä ja tiivistämällä se olisi todennäköisesti toiminut vielä paremmin.

Bad Boys For Lifen voi katsoa vallan hyvin vaikka kaksi aiempaa osaa olisikin väijymättä. Se itse tosin petaa uusine hahmoineen selvästi jatkoa, jota onkin luvassa. Aiemmin tänään uutisoimme leffasarjan saavan myös neljännen osan.

BAD BOYS FOR LIFE

”Bad Boys For Life on kolmesta elokuvasta paras, joka ysärivivahteineen kelpaa taatusti niin nostalgiannälkäisille vanhoille faneille kuin myös nuoremmille toimintaelokuvien ystäville.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat