Uusimmat

Arvostelu Chris Hemsworthin tähdittämä Extraction on yllättävän hyvä Netflix-toimintaelokuva

22.04.2020 19:55 Aki Lehti

Viihdyttävä Extraction-toimintahömppä on Russon veljesten tuottama ja käsikirjoittama.

Marvel-leffojen Thor-roolistaan parhaiten tunnettu Chris Hemsworth jatkaa yhteistyötään Avengers-elokuvista tuttujen Russon veljesten kanssa Netflixin Extraction-toimintaelokuvassa. Veljesten tuottama ja Joe Russon käsikirjoittama leffa on suurilta osin vanhan koulukunnan pöhköä actionrymistelyä. Mäiske ammentaa mukavan paljon 1980- ja 1990-luvun toimintapätkistä fiiliksensä osalta, mutta teknisesti se on modernia menoa, joka ottaa itsensä valitettavasti myös vähän liian tosissaan.

Paremmin sijaisnäyttelijänä tunnettu Sam Hargrave on änkenyt esikoiselokuvaansa turhanpäiväistä draamaa, jonka johdosta leffa hyytyy muutamaan otteeseen jurnuttumaan lässytyksen pariin, joka ei voisi vähempää kiinnostaa. Tunteisiin vetoavat kohtaukset olisi voinut unohtaa vaikkapa kokonaan. Ääriväkivaltaiseen toimintaan keskittyessään Extraction toimii jopa hämmästyttävän hyvin.

Juonta on tässä aivan turha avata perusasetelmaa enempää. Tärkeintä on se, että Hemsworthin esittämä palkkasotilas Tyler Drake ampuu lukemattomia ihmisiä lähietäisyydeltä päähän ja kaahaa eri kulkuvälineillä täysin holtittomasti ympäri Dhakan kaupunkia Bangladeshissa. Moisen käytöksen oikeuttaa huumelordin kidnapatun pojan pelastustehtävä, joka osoittautuu melko mahdottamaksi kilpailevan huumeliigan, korruptoituneen poliisin ja kaiken maailman rahanahneiden kusettajien takia. Tietysti tunteettoman oloinen tappaja on menettänyt oman pienen lapsensa, niin hän voi kiintyä pelastamaansa Ovi-poikaan (Rudraksh Jaiswal) ja yrittää tehdä sen mikä on oikein.

Extraction sisältää mukavan paljon kameran edessä tehtyjä stuntteja, joissa ei ole käytetty tietokonetehosteita kuin mausteena. Vaikka mukana onkin vanhempien toimintaelokuvien tunnelmaa, niin kameranheilutus lähtee välillä aivan lapasesta. Kumma kyllä se ei silti ärsytä liikaa, sillä vauhdikkaista kohtauksista saa kuitenkin selvää. Ohjaaja Hargrave onnistuu olemaan hetkittäin jopa omaperäinen, mutta Extractionissa on paljon samaa kuin edesmenneen Tony Scottin leffoissa.

Elokuvan tyylikkäintä antia on valitettavasti jo mainoskampanjan etukäteen spoilaama vähän päälle 12 minuuttin mittainen kohtaus, joka näyttää siltä kuin se olisi kuvattu yhdellä otolla. Jokainen arvaa sen nähdessään mukana olevan piilotettuja leikkauksia kuvasta toiseen, mutta huomion vieminen niihin ennen elokuvan ensi-iltaa on älytöntä. Kohtaus on silti perhanan hienosti toteutettu ja mukana on useita juttuja, joista en ainakaan heti tajunnut miten ne on toteutettu. Täysin överiksi vedetty tahallinen kikkailu on tällä kertaa varsin viihdyttävää.

Sama videopätkä esittelee myös yhden syyn siihen, miksi elokuvan heiluva kamera ei tunnu rasittavan kuluneelta tehokeinolta. Stuntmies-taustan omaava ohjaava on kuvannut kohtauksia myös itse, roikkuen esimerkiksi täysillä kaahaavaan autoon valjailla kiinnitettynä.

Reilun tunnin jälkeen Extraction hyytyy turhan pitkäksi aikaa syventäessään Ovin ja Draken suhdetta. David Harborin esittämän Gaspar-hahmon kohtaukset olisi myös voinut leikata kokonaan pois, sillä Draken vanha kaveri ei kuljeta leffaa suuntaan tai toiseen.

Molemmat suvantovaiheet ovat aivan turhia, jotka poistamalla leffa olisi ollut juuri sopivan mittainen noin 90 minuuttia pitkänä. Kaksituntisena tekele alkaa väkisinkin puuduttaa loppua kohden, vaikka viimeiseksi säästetty sillalla tapahtuva pitkä toimintakohtaus onkin yksi elokuvan parhaista.

Bangladeshissa on melko lämmintä, joten tuttuun Netflix-tyyliin leffa näyttää siltä kuin se olisi kuvattu keltaisen filtterin läpi. Tähän syyllistyvät suoratoistopalvelun lisäksi tietysti monet muutkin, mutta värimäärittely näyttää silti typerältä.

Netflix on juuri oikea paikka Extractionile. Leffalipun hintaa tähän tekeleeseen tuskin tulisi tuhlattua, mutta kotisohvalla röhnöttäessä aivoton mekastus on oikein viihdyttävä toimintapätkä.

Extraction saa ensi-iltansa Netflixissä ylihuomenna perjantaina, 24. huhtikuuta.

EXTRACTION

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat