Uusimmat

Arvostelu Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves kunnioittaa klassikkopeliä, mutta voisi vakavoituakin välillä

30.03.2023 08:25 Joonas Pikkarainen

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves saa kunnian olla paras D&D-leffasovitus koskaan, mikä ei tosin kerro paljoakaan.


Dungeons & Dragons Honor Among Thieves posterEnsi-ilta: 31.3.2023
Alkuperäisnimi: Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
Ohjaus: Jonathan Goldstein & John Francis Daley
Käsikirjoitus: Jonathan Goldstein, John Francis Daley & Michael Gilio
Pääosissa: Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis, Chloe Coleman, Daisy Head & Hugh Grant
Pituus: 134 minuuttia
Ikäraja: K12


Ensi vuonna 50-vuotispäiväänsä juhlistava pöytäroolipeli Dungeons & Dragons on suositumpi kuin koskaan. Eritoten meidän nörttien keskuudessa rakastettu peli on viime vuosina noussut myös valtavirran tietoisuuteen, kiitos muun muassa Stranger Thingsin kaltaisten hittisarjojen ja satoja tuhansia katsojia keräävien actual play -striimien ansiosta. Leffakansan valloitus jatkuu tänä vuonna entisestään, kun Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves käynnistää brändin omistavan Hasbron kunnianhimoiset valkokangas- ja televisiosuunnitelmat.

Vuosikymmenen tuotantohelvetissä kärvistellyt Honor Among Thieves on Dungeons & Dragonsin valkokangassovitusten uusi uljas luku, jolla ei ole mitään tekemistä vuosituhannen vaihteessa julkaistun karmeuden ja sen suoraan videolevitykseen saapuneiden jatko-osien kanssa – ja joihin Hasbro tuskin uutukaistaan edes haluaa liitettävän. Fantasiatoimintakomedian uusista tuulista vastaavat Vacationin ja Game Nightin takana ollut kaksikko Jonathan Goldstein ja John Francis Daley, jotka ovat myös käsikirjoittaneet elokuvan yhdessä Michael Gilion kanssa.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Esikuvansa lailla Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves seuraa sekalaista ryhmää varkaita, sotureita ja velhoja, jotka lyöttäytyvät yhteen yhteistä päämäärää varten. Elokuvan kohdalla kyse on rikkauksia täynnä olevasta holvista, jonka ryöstäminen osoittautuu porukalle odotettua monimutkaisemmaksi ja vaarallisemmaksi urakaksi. Mikään ei onneksi paranna ryhmähenkeä paremmin kuin lievä vaaran tuntu ja pieni kuolemanpelko.

Katsojien kannalta ryhmärämän seikkailut johdattavat nämä mitä moninaisempiin tilanteisiin, joissa nähdään D&D:stä tuttuja hirviöitä, maisemia ja pöytäsessioille ominaista tunarointia. Parhaimmillaan elokuva onnistuukin ammentamaan esikuvansa mielikuvituksellisuutta varsin viihteellisin keinoin, kun alati pahemmaksi eskaloituvat tilanteet muuttuvat vain entistä dramaattisemmin. Toisinaan D&D-fanina voi miltei kuulla, kuinka kameran takana heitetty D20-noppa lankeaa epäonnistumisen merkiksi ykköselle.

Tekijät ovatkin ehdottomasti lähdemateriaalinsa lukeneet – tai todennäköisemmin pelanneet – sillä Dungeons & Dragonsin henki on vahvasti läsnä elokuvaa katsellessa. Toisinaan touhu kallistuu tosin vähän liiaksi fanipalvelun puolelle, kun juonen kannalta merkityksettömiä termejä heitellään ilmoille vain hardcore-pelaajia miellyttääkseen. Silti Honor Among Thieves tuntuu juuri erityisesti D&D:ltä, eikä vain geneeriseltä fantasialta, vaikka sitähän se juuri edustaakin. Päähenkilöiden välinen ryhmädynamiikka, kokeelliset ongelmanratkaisut sekä tietenkin ne lohikäärmeet saavat toiminnan tuntumaan kuitenkin kuin saman pöydän ääressä luodulta yhteiseltä seikkailulta.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Touhu ei ole silti ongelmatonta, sillä tekijät eivät yksinkertaisesti malta rauhoittua. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves yrittää jatkuvasti saada katsojat nauramaan, mikä näkyy lähes yhtäjaksoisessa vitsitykityksessä hahmojen välillä. Ne harvat kerrat kun lause ei pääty jonkinlaiseen nasevaan naljailuun, dialogi pursuaa sitten joko juuri fanipalvelua tai infodumppia. Keskustelua ei voikaan millään ilveellä kutsua luontevaksi, mutta oikeastaan sitäkin pahempaa on se, että vitsien jatkuva sarjatulitus laimentaa myös ne oikeasti hauskat hetket helposti unohduksiin.

Ja jos D&D-lasit otetaan pois silmiltä, ei Honor Among Thieves tarjoa juuri mitään järin yllätyksellistä genressään. Se tosin poikkeaa melkoisesti Taru sormusten herrasta – tai Game of Thrones -sarjojen vakavuudesta tai synkistelystä, mikä on jo itsessään virkistävän tuoretta fantasiatarjonnan osalta. Meininki on lisäksi niin kevyen harmitonta, ettei näkemäänsä voi hyvällä tahdolla edes paheksua, vaikkei se myöskään jäisi juuri lopputekstejä pidemmäksi aikaa mieleen.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Elokuvan monissa rooleissa nähdään muun muassa Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Sophia Lillis, Hugh Grant ja Justice Smith, jotka vetävät monilta osin hyvin itsensä näköiset roolit. Hahmonkehitystä ja tai draamaa kaipaavien ei kannata vaivautua, sillä kaikki ruutuaika on siunattu tosiaan vitseille. Näyttelijät eivät siten rooleistaan palkintoja ole nappaamassa, mutta samaan hengenvetoon he hoitavat tonttinsa riittävän viihteellisesti, ettei asiaa jää juuri miettimään.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves onnistuu siis olemaan parempi kuin vuonna 2000 päivänvalon nähnyt kalkkuna ja voi onnistua jopa yllättämään lippuluukulla saapumalla juuri nykyisen fantasiaboomin aikaan. Valttina sillä onkin viihdyttävän aivoton meno, joka ei vaadi katsojaltaan liikoja ja joka tietää itsekin, mitä sillä on tarjota. Ei se leffasta silti hyvää tee, mutta fantasiannälkäisille tarjontaa ei suoranaisesti ole vaihtoehdoiksi saakka.

DUNGEONS & DRAGONS: HONOR AMONG THIEVES

Arvosana: 2,5/5

”Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves onnistuu kaappaamaan pöytäroolipelistä tunnetun viattomuuden, sekoilun ja viihteen täydellisesti.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat