Uusimmat

Arvostelu HBO Maxin uutta scifi-komediasarjaa Mrs. Davis jää katsomaan monttu auki: ”Mitä hittoa juuri näin?”

04.05.2023 10:25 Helinä Laajalahti

HBO Maxilla julkaistu, Tara Hernandezin ja Damon Lindelofin luoma tieteiskomediasarja Mrs. Davis on yksi tämän kevään iloisimpia yllättäjiä huumoririntamalla.

HBO Maxissa alkoi viime viikolla kuin varkain mainio ja yllättävä scifi-komediasarja Mrs. Davis, joka on heittämällä yksi viime aikojen oudoimpia sarjauutuuksia. Jo ensimmäinen jakso synnyttää katsojassa WTF-mitä-hittoa-juuri-näinkään -efektin.

Ja se on vasta alkua.

Mrs. Davis on todella positiivinen yllätys, vaikka sen julistekuva ei suoranaisesti houkuttelisikaan sarjan pariin.

Mrs. Davis kertoo tekoälyä vastaan taistelevasta nunnasta, sisar Simonesta, jota monitahoisessa roolissa esittää erinomainen Betty Gilpin. Simone on vetäytynyt syrjäiseen luostariin voidakseen elää tietoverkkojen ja teknologian ulottumattomissa, sillä häntä vainoaa ihmiset valtaansa ottanut tekoäly, jota muut kutsuvat ’häneksi’ mutta Simone pysyttelee termissä ’se’.

Sarjan nimi, Mrs. Davis, juontaa juurensa siitä, että se on myös tarinassa toimivan, maailmaa hallitsevan tekoälyn kutsumanimi.

Mrs Davis

Lopulta tämä tekoäly juonittelee itsensä myös Simonen luostariin ja ajaa naisen sieltä maailmalle. Paljastuu, ettei Simone ole ihan perinteinen nunna.

Tarinan juoni on lyhykäisyydessään tuo, eikä juonta oikeastaan kannatakaan avata tuon enempää.

Mrs. Davis nimittäin yllättää katsojansa kerta toisensa jälkeen, eikä sitä pysty mitenkään lokeroimaan. Sarjan suurin viehättävyys perustuu juuri tuohon yllättävyyteen, minkä vuoksi käänteiden paljastaminen saattaisi väljähdyttää katsojalta katsomiskokemuksen hämmentävyyden.

Mrs. Davisin takaa löytyvät laatunimet. Sen ovat nimittäin luoneet Tara Hernandez (Rillit huurussa, Young Sheldon) ja Damon Lindelof (Lost, Watchmen, The Leftovers). Sarja tuntuukin hieman sekoitukselta näistä sarjoista: se on vahvasti komediallinen, sisältää säpäkkää dialogia ja hillittömiä juonenkäänteitä, ja on suoraan sanottuna välillä sellaista häröilyä ja mindfuckia, ettei tuota outoutta voi olla ihailematta.

Mrs. Davisissa on lähes Monty Pythonin tyyppistä, absurdia huumoria, joka saa ajoittain nauramaan ääneen. Sarjaa katsellessa mieleen nousivat myös Val Kilmerin läpimurtoelokuvana toimiva Top Secret! (1984) sekä ensimmäinen Kingsman-elokuva.

Mrs Davis

Välillä sarja näyttää kovinkin kotikutoiselta, välillä suuren maailman budjetti näkyy. Välillä käsikirjoituksessa tunnutaan menevän pöhköyden puolelle, sitten tarinassa tapahtuu taas älykäs käänne. Tätä värittävät tiede, uskonto, teknologia ja monenlaiset viittaukset kulttuuriin. Kaavamaisuuteen usein kallistuneessa nykyviihteessä tämä tuntuu ihastuttavan tuoreelta tuulahdukselta.

Sarja ei ole pelkästään itseironisen hauska, vaan se on myös ajankohtainen ja käsittelee sitä, mihin uskomme tai mihin haluamme uskoa. Tekoäly on viime aikoina puhuttanut paljon, kun kaikkien saataville ovat tulleet ChatGTP:n tyyppiset mahdollisuudet. Tämän osalta Mrs. Davisin julkaisu ei olisi voinut tulla sopivampaan aikaan.

Tarinan keskiöön heitetään kliseisimmistä kliseisin MacGuffin eli Graalin malja, jota Gilpinin esittämä sisar Simone lähetetään etsimään. Etsinnän ympärille punotaan kuitenkin älykästä ja paikoin suorastaan hervottoman hauskaa tieteiskomediaa, joka pohtii tekoälyn vaikutuksia ihmisiin ja koko maailmaan, ja yhdistää teknologiaan uskonnollista mytologiaa.

Gilpinin lisäksi sarjassa näyttelevät muun muassa Jake McDorman, Andy McQueen, Chris Diamantopoulos, Margo Martindale, Ben Chaplin ja David Arquette.

Mrs. Davis on katsottavissa HBO Maxissa. Uusi jakso julkaistaan tiistaisin. Katsoimme arviota varten sarjasta viisi ensimmäistä jaksoa.

Suosittelemme

Mrs Davis

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat