Uusimmat

Arvostelu Ryan Goslingin The Fall Guy on silkkaa herkkua toimintaleffojen faneille

Kuva: © Universal Studios

24.04.2024 15:35 Helinä Laajalahti

The Fall Guy on stunt-ammattilaisten tekemä elokuva siitä, mitä stunttien tekeminen elokuvan kuvauksissa oikeastaan on. Tarinallisesti tämä räjähtävän komea toimintasetti on kiedottu romanttisen toimintakomedian muotoon, missä pääosia esittävät Ryan Gosling ja Emily Blunt.


The Fall Guy julisteEnsi-ilta: 26.4.2024
Alkuperäisnimi: The Fall Guy
Ohjaus: David Leitch
Käsikirjoitus: Drew Pearce, perustuu Glen A. Larsonin luomaan, samannimiseen televisiosarjaan
Pääosissa: Ryan Gosling, Emily Blunt, Hannah Waddingham, Aaron Taylor-Johnson, Winston Duke & Stephanie Hsu
Pituus: 126 minuuttia
Ikäraja: K12


David Leitchin ohjaama ja Drew Pearcen (Fast & Furious: Hobbs & Shaw, Iron Man 3) käsikirjoittama The Fall Guy kertoo nimensä mukaisesti niistä kavereista, jotka elokuvissa laitetaan viihteen nimissä putoamaan, joita heitellään ja hakataan, joita sytytetään tuleen ja jotka istutetaan kaikenlaisiin kulkuvälineisiin tekemään henkeä uhkaavia temppuja.

The Fall Guy on komedia, mutta samalla kertaa sekä romanttinen että toimintakomedia. Se ihastuttaa etenkin toimintaelokuvan ystävää näyttävien, tarinaan napakasti istuvien toimintakohtausten myötä, mutta tarjoilee rinnalla myös hyvin hattaraista romantiikkaa.

Rakkauslätinä jätetään kuitenkin sivuosaan. The Fall Guyn suurin viehätys kumpuaa siitä, miten se kunnioittaa stunttien nimetöntä, mutta elokuvan kannalta elintärkeää työtä kameran edessä. Viehätystä lisää se, että elokuvassa nämä temput tehdään oikeasti eikä niitä ole luotu tietotekniikan avustuksella.

Elokuvanteon ja -teknologian ystävälle The Fall Guy tarjoaa runsaasti herkuteltavaa. Elokuva onkin tavallaan jatkumoa niille useille viime vuosina julkaistuille elokuville, jotka avaavat viihteen keinoin elokuvanteon taianomaisuutta suurelle yleisölle.

The Fall Guy

Kuva: © Universal Studios

Tekijöinä stunt-alan ammattilaiset

Ohjaaja David Leitch on itse tehnyt pitkän uran stunt-näyttelijänä ja -koordinaattorina. Hän toimi aikoinaan erityisesti Brad Pittin sijaisnäyttelijänä ja teki esimerkiksi Matt Damonin puolesta Jason Bournen vaarallisimpia kohtauksia. Toimintakoordinaattorin tehtävistä Leitch siirtyi ohjaajan tuolille John Wickin (jonka ohjaajakrediitti on virallisesti merkitty pelkästään Chad Stahelskille) myötä. Varsinaisena esikoisohjauksenaan Leitch teki vuonna 2017 julkaistun, Charlize Theronin tähdittämän Atomic Blonden, minkä jälkeen hän on ohjannut Deadpool 2:n, Fast & Furious -spinoffin Hobbs & Shaw ja pari vuotta sitten julkaistun toimintakomedian Bullet Train.

The Fall Guy on Leitchin henkilökohtaisin elokuva. Se on rakkaustarina elokuvien stunteille, elokuvissa näytteleville, mutta nimettömäksi jääville ammattilaisille, jotka riskeeraavat oman henkensä viihteen vuoksi, sekä toimintakohtauksia koordinoiville luovan työn tekijöille. Näiden ammattilaisten työ on etenkin toimintaelokuvissa on elintärkeää, mutta tästä huolimatta se on jätetty elokuva-alalla vaille keskeisimpiä tunnustustuksia – räikeimpänä esimerkkinä Oscar-kategorian puuttuminen edelleen.

Leitch on ollut työllään osana tekemässä stunt-ammattilaisten merkitystä tunnetummaksi ja kampanjoinut sen puolesta, että stuntit vielä joskus saisivat oman Oscar-palkintonsa. Toiveet tähän ovat nyt korkeammalla, sillä aiemmin uusia kategorioita vastustanut Elokuva-akatemia ilmoitti tänä vuonna lisäävänsä oman kategorian roolituksesta vastaaville ammattilaisille.

The Fall Guy on osa tätä kampanjaa. Quentin Tarantinon ohjaama Once Upon A Time in Hollywood kertoi vuonna 2019 Leonardo DiCaprion esittämän elokuvatähden ja tämän sijaisnäyttelijän (Brad Pitt) välisestä ystävyydestä. The Fall Guy kiedotaan kokonaan stunttien maailmaan ja keskiöön nostetaan juuri sijaisnäyttelijä – varsinainen tähti jää taustapiruksi.

The Fall Guy / Emily Blunt

Kuva: © Universal Studios

Ryan Gosling jälleen erinomaisessa vedossa

The Fall Guy pohjautuu vuosina 1981-86 pyörineeseen, samannimiseen tv-sarjaan, jonka on luonut Glen A. Larson. Sarjassa Lee Majorsin esittämä stuntti työskentelee palkkionmetsästäjänä varsinaisen palkkatyön ohella.

Leitchin elokuvassa pääosassa stunt-näyttelijä Colt Seaversia esittää Ryan Gosling, joka toimii Aaron Taylor-Johnsonin esittämän supertähti Tom Ryderin sijaisena vaarallisissa kohtauksissa. Tom on ylimielinen paskiainen, mutta Colt hoitaa hommansa niin kuin ammattilaisen kuuluukin – kunnes vakava onnettomuus lähes koituu hänen kohtalokseen.

Onnettomuuden seurauksena Colt jättää elokuvat, mutta reilun vuoden jälkeen tuottaja Gail (Hannah Waddingham) etsii hänet jälleen käsiinsä ja houkuttelee palaamaan alalle. Houkuttimena on Emily Bluntin esittämä Jody Moreno, joka on edennyt urallaan ohjaajaksi – ja johon Colt on edelleen täysin lääpällään.

Käy ilmi, että Tom Ryder esittää pääosaa Jodyn ohjaamassa elokuvassa, mutta on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Coltin tehtäväksi tulee etsiä hänet käsiinsä. Onhan hän stunt-näyttelijä, jota “kukaan ei koskaan edes huomaa”. Tästä alkaa kietoutua auki rikosvyyhti, josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu.

The Fall Guy / Aaron Taylor-Johnson

Aaron Taylor-Johnson elokuvassa The Fall Guy / Kuva: © Universal Studios

Viihde-elokuva henkeen ja vereen

Ymmärrettävästi The Fall Guy on parhaimmillaan toimintakohtauksissaan. Niillä se tekee toimintaelokuvan ystävän todella iloiseksi. Kohtauksia on paljon, ja ne näyttävät aivan törkeän hyvältä, sillä kameraa osataan kuljettaa toiminnassa mukana juuri oikeissa paikoissa ja kulmissa. Hattua on nostettava myös elokuvan leikkaajana toimivalle Elísabet Ronaldsdóttirille, jonka myötä vauhdikkaatkin kohtaukset avautuvat katsojalle selkeinä.

The Fall Guy on kirjaimellisesti rakkaustarina toimintaelokuville ja niiden parissa työskenteleville stunt-ammattilaisille.

Yhden katsomiskerran jälkeen on vaikea eritellä erityisen mieleenpainuvia yksityiskohtia, sillä tarjolla on varsinainen toiminnan herkkupöytä. Huimat temput esitellään kunnolla, eikä tarjolla ole mitään epämääräistä CGI-huttua vaan ihan aitoa asiaa. Elokuvassa myös muistutetaan, ettei silmiemme edessä valkokankailla esitettävä viihde synny ilman verta ja hikeä.

Ei The Fall Guy silti mikään dokumentti ole, vaan viihde-elokuva henkeen ja vereen.

The Fall Guyssa ajetaan auto nurin ja saadaan pyörimään ympäri maailmanennätyksen verran (Guinness-ennätys on nyt 8,5 kierrosta ja The Fall Guyn Logan Holladayn nimissä), sytytetään kaveri palamaan, pudotaan korkealta katolta, hypätään helikopteriin ja sieltä pois, hypätään veneellä, hypätään autolla, roikutaan liikkuvan auton reunalla, vedetään tyyppiä turpaan liikkuvan auton perässä roikkuvalla lavalla, taistellaan baarissa huumehöyryissä, ammutaan, räjäytellään… Tässä elokuvassa on kaikki, turboahdettuna ja vaikka kädet selän taakse sidottuna.

The Fall Guy / Ryan Gosling

Kuva: © Universal Studios. All Rights Reserved.

Käsikirjoituksellisesti kaikki ei aivan toimi. Pituutta ja juonenkäänteitä on hieman liikaa, ja kaiken toiminnan keskellä on jopa tyhjäkäyntiä. Välillä tarina pysähtelee lässyttämään, vaikka Coltin ja Jodyn rakkaustarina tulee selväksi vähemmälläkin alleviivauksella. Ajoittain genresekoitus puuroutuu, eikä Leitch toimintakohtausten ulkopuolella aina onnistu nappaamaan Pearcen hapuilevasta käsikirjoituksesta olennaisinta.

Siltikin tällaista romanttista komediaa katsoo mielellään myös kaltaiseni, romcomeille perinteisesti hieman allerginen katsoja. Upeat toimintakohtaukset nimittäin aiheuttavat väkisinkin sisimpään ilon kuplia. Ei tätä elokuvaa voi katsoa ilman tyytyväistä hykertelyä ja isoa virnettä naamalla.

Elokuvan lopussa nähdään vielä nimekäs cameo, eikä lopputekstienkään aikana kannata kiirehtiä salista ulos. Tekstien rinnalla nimittäin näytetään mielenkiintoisia pätkiä elokuvan tuotannosta, sen stunteista sekä myös pieni lisäkohtaus.

THE FALL GUY

Arvosana: 4/5
”The Fall Guy upean näköisine stuntteineen on elokuvanteon ja etenkin toimintaelokuvien ystäville todellinen herkkukattaus. Viihde-elokuva henkeen ja vereen, mutta myös tyylikäs kunnianosoitus stunt-alan ammattilaisille.”

Suosittelemme

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat