Uusimmat

Arvostelu: Sharon Stone loistaa HBO:n omaperäisessä Mosaic-murhamysteerissä

22.01.2018 12:37 Aki Lehti

Steven Soderberghin minisarja on alkuvuoden parhaita tv-uutuuksia.

Steven Soderberghin Mosaic-sarja vaikutti todella mielenkiintoiselta kokeilulta, sillä se julkaistiin ensin eräänlaisena pelinä, kännykkä- ja tablettisovelluksena, jossa katsoja sai itse päättää mihin suuntaan tarina kulkee. Kuvattua materiaalia peli sisälsi vähän päälle seitsemän tunnin verran. Pettymys oli melkoinen saadessamme sarjan tv-version kuusi jaksoa katsottavaksi joulukuussa, sillä sovellus olikin valitettavasti tarjolla vain Yhdysvalloissa ja sarjan nettisivutkaan eivät suostu aukeamaan kuin jenkeille.

Moderni versio ”valitse oma seikkailusi” -kirjoista olisi ollut kiinnostavaa räplättävää, mutta onneksi Soderberghin leikkaama perinteinen tv-versio on oikein toimiva rikosdraama, jossa on samaa fiilistä kuin esimerkiksi Broadchurch– ja Top of the Lake -sarjoissa, ripauksella modernia noiria. Myös Mosaic tutkii ja esittää kuinka raaka rikos vaikuttaa pieneen yhteisöön. Se tutkii myös sitä miten ihminen saattaa muistaa tapahtumat aivan eri tavalla kuin toinen.

Sharon Stonen, Beau Bridgesin, Garrett Hedlundin, Maya Kazanin ja Frederick Wellerin tähdittämä sarja useine sivuhenkilöineen sijoittuu Utahiin, Park Cityn pikkukaupunkiin, jossa laskettelukeskus ja kaivostoiminta tarjoavat työpaikan ja toimeentulon suurelle osalle asukkaista. Kylmä ja tuulinen vuoristomaisema tuo sarjaan sopivan hyytävän fiiliksen, vaikka päällisin puolin pikkupaikkakunnalla kaikki on hyvin.

Mosaicin keskiössä on Stonen taitavasti esittämä menestynyt keski-ikäinen kirjailija Olivia Lake, jonka elämä upeassa talossaan maaseudulla vaikuttaa täydelliseltä. Rahat alkavat kuitenkin olla lopussa, ja kirjailija tuntee olonsa yksinäiseksi, vaikka nuoria miehiä naisen elämässä riittääkin. Hän palkkaa Hedlundin näyttelemän Joelin, baarimikkkona toimivan nuoren sarjakuvantakijän talonmieheksi. Joelin ei tarvitse maksaa vuokraa asumisestaan, kunhan hoitaa duuninsa ja tarjoaa kirjailijalle ehkä jotain muutakin.

Kaksi ensimmäistä jaksoa ovat pitkä prologi, joka päättyy kirjailijan murhaan. Ed Solomonin käsikirjoituksen (Men in Black, Now You See Me) loistoidea on ensin esitellä henkilöt perin pohjin, ja siinä vaiheessa kun katsoja odottaa sarjan murhajuonikuvion lähtevän kunnolla liikkeelle, niin tarina hyppääkin neljä vuotta eteenpäin. Ihmiset ovat muuttuneet eri tavoin, mutta ratkaisematon murha on vaikuttanut heihin kaikkiin. Rikosta aletaan tutkia uudemman kerran, kun kirjailin tontilta löytyy irtonainen käsi.

Murhamysteeri esitetään omaperäisellä tavalla, sillä katsojan lisäksi sitä mitä oikein tapahtui pohtivat myös epäillyt, joiden muistikuvat eroavat toisistaan, eivätkä ehkä vastaa sitä mitä todellisuudessa tapahtui.

Stone ei saa tietenkään kahden ensimmäisen jakson jälkeen juurikaan ruutuaikaa, mutta hänen hahmonsa tuntuu silti olevan koko ajan läsnä. Surun ja vihan välimaastossa tasapainotteleva Lake on Stonen paras hahmo pitkään aikaan, jonka persoonasta näyttelijä ehtii esitellä lukuisia eri puolia lyhyessä ajassa.

Devin Ratrayn esittämä paikallinen poliisi on myös mainitsemisen arvoinen henkilö, sillä etsivä on jotain muuta kuin perinteinen tv-sarjan lainvalvoja. Tästä miehestä ei löydy kyynisyyttä, vaan hän uskoo parempaan tulevaisuuteen ja on rehellisesti hyvä ihminen. Hahmo vaikuttaa sellaiselta poliisilta, jolle voisi aivan hyvin paljastaa tekemiään pieniä rikoksia, vaikkei olisi mikään pakko.

Mosaic on synkkä, mutta siitä löytyy myös luontevan oloista huumoria, jossa ei ole mitään pakotettua. Pienet arjen ja epätavallisten tilanteiden nyanssit tekevät sarjasta uskottavan ja hahmoista oikeita ihmisiä. Moniosaaja Soderbergh uhkasi lopettavansa elokuvien tekemisen, mutta onneksi päätös ei näköjään koske tv-sarjoja. Taiteilija ei osaa ottaa iisisti ja vastaakin Mosaicin ohjauksen lisäksi myös sen leikkauksesta ja kuvauksesta, joten tarjolla on tasaisen taitavaa jälkeä, jonka luulisi kelpaavan muillekin kuin miehen faneille.

Hahmokeskeinen tarina, murhamysteeri ja taitava elokuvantekijä, sen monimutkaisempaa mosaiikkia ei tarvita, vaan jo niistä syntyy loistava minisarja. Mosaic on yksi alkuvuoden parhaista uutuuksista.

Mosaic alkaa HBO Nordicilla huomenna 23. tammikuuta. Jaksot 2-4 nähdään heti seuraavina päivinä ja kaksi viimeistä osaa esitetään lauantaina 27. tammikuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat