Uusimmat

Arvostelu: Vuoden 2018 Halloween on valtaisa pettymys, joka ei pelota kertaakaan

18.10.2018 19:50 Aki Lehti

Kaikki jatko-osat unohtava Halloween vuosimallia 2018 on ääripöljää kökkökauhua, joka luulee olevansa alkuperäisen tasoinen elokuva.


Ensi-ilta: 19.10.2018. / Alkuperäisnimi: Halloweeen / Ohjaus: David Gordon Green / Käsikirjoitus: Jeff Fradley, Danny McBride & David Gordon Green/ Pääosissa: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton, Virginia Gardner & Nick Castle / Pituus: 105 minuuttia / Ikäraja: K16


Kiinnostavampiakin genren teoksia on vielä luvassa tämän vuoden puolella, mutta valtavirran kauhuelokuvista uusi Halloween lienee se jota on odotettu eniten. Palikoiden pitäisi olla periaatteessa aivan kohdillaan, jotta vuoden 2018 versio olisi oikeasti hyvä tekele. Alkuperäisen elokuvan ohjaaja John Carpenter on mukana projektissa niin neuvonantajana kuin säveltäjänäkin, uusi leffa unohtaa kaikki toinen toistaan kamalammat jatko-osat ja tekijöinäkin on asiansa osaavaa porukkaa. Mikä voi mennä vikaan kun pääosassa on taas Jamie Lee Curtis ja leffasta ovat vastuussa ohjaaja-käsikirjoittaja David Gordon Green, käsikirjoittaja Danny McBribe ja tuottaja Jason Blum?

No, periaatteessa melkein kaikki.

Ainuttakaan kollegoiden kirjoittamaa arviota en tietenkään ole lukenut ennen tämän oman tekstini rustaamista, mutta satuin näkemään elokuvasta pari päivää sitten uutista kirjoittaessani Metacriticin kriitikkoarvioiden keskiarvon, joka oli slasher-kauhulle melkoisen huima 69 / 100. Odotukset olivat siis korkealla, mutta valitetttavasti Halloween osoittautui myös yhdeksi syksyn suurimmista petttymyksistä. Se ei ole mitään muuta kuin vähän perinteistä tusina-slasheria parempi pläjäys, joka onnistuu ehkä hetken verran huijaamaan olevansa ihan ok teos. lähinnä fan-servicen ja nostalgian avulla. Kaiken hypen alta paljastuu kuitenkin hyvin äkkiä täysin turhanpäiväinen alkuperäisen elokuvan homagen, jatko-osan ja eräänlaisen rebootin risteytys, josta ei löydy slasher-fanillekaan muuta hurrattavaa kuin Michael Myers -pahiksen suorittamat ääriväkivaltaiset murhat.

Pelkällä gorella ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, sillä umpityhmä leffa tuntuu laahustavan 105 minuutin kestossaan hitaammin eteenpäin kuin itse Myers.

Vuoden 1978 ensimmäinen elokuva on tietysti genren klassikkoteos, josta saadaan kiittää ja syyttää slasher-kauhuleffojen tulvaa. Vuosien saatossa genren elokuvat alkoivat kilpailla keskenään lähinnä sillä kuinka monta ja miten kekseliäillä tavoilla teosten monsterit laittoivat ihmisiä kylmäksi. Se on ollut ja on välillä edelleenkin ihan hauskaa touhua, toisin kuin esimerkiksi kisa siitä miten paljon pakollisia kliseitä yhteen elokuvaan saa mahdutettua.

Uuden leffan murhat saavat genrefanit taatusti taputtamaan, mutta niitä on ängetty elokuvaan liikaa. Tekijät ovat selvästi alkuperäiselokuvan kovia faneja, apinoidessaan sitä kohtauksia ja kuvakulmia myöten ja näyttäessään katsojille ”vanhat hyvät ajat” mieleen tuovia juttuja, oikeastaan täysin samaan tapaan kuin J. J. Abrams teki Star Wars: The Force Awakens -elokuvassaan. Halloweenista huomaa kuitenkin heti, ettei tekijöille ole mennyt lainkaan perille asiat, jotka tekivät ekasta elokuvasta oikeasti pelottavan.

Lisäksi vähän väliä mukaan on ängetty selvästi Danny McBriden rustaamaa paskaa huumoria, joka on aivan väärässä paikassa, kuten mies itsekin näyttelijänä jokaisessa vakavassa elokuvassaan.

Alkuperäisessä Myers tappoi vain viisi ihmistä, mutta se oli silti todella pelottava, ainakin silloin kun elokuvaa katsoi liian nuorena suhisevalta VHS-nauhalta. Nyt Myers-monsteri laittaa jengiä kylmäksi koko ajan, jolloin teot menettävät merkityksensä, vaikka hahmot kuinka jankkaavat hänen olevan pahuuden ruumiillistuma. Tämä Halloween ei ole pelottava elokuva millään tasolla.

Valitettavasti Myers on lähinnä vain koominen hahmo, joka ei onnistu pyyhkimään pois mielestä aiempia jatko-osia. Tämäkin slasher on täysin ennalta-arvattava, jonka ekspositio on sellaista alleviivaamista, että valkokankaalla voisi vaikka vilkkua isoin neonvärisin kirjaimin:

”HEI KATSOJAT, NYT ME SELITETÄÄN TEILLE JUTTUJA, JOTKA TAJUSITTE ITSE JO AJAT SITTEN! KIINNITTÄKÄÄ MYÖS HUOMIOTA TUOHON, SE ON ASIA JOHON PALATAAN MYÖHEMMIN ELOKUVASSA! TÄMÄ ON TÄRKEÄÄ JA ITSESTÄÄNSELVÄÄ!”

Halloweenin juonta en todellakaan ala tässä kirjoittaa auki, saati luettelemaan näyttelijöitä ja heidän suoritustensa tasoa. Leffasta on julkaistu jo niin paljon trailereita, mainoksia, ennakkopätkiä ja ties mitä, että olette periaatteessa jo nähneet elokuvan ne tuijottamalla.

Suosittelen säästämään leffalippurahat ja katsomaan mielummin minkä tahansa slasher-leffasarjan miljoonannen jatko-osaköntsän jostain suoratoistopalvelusta. Ne eivät ainakaan teeskentele Halloweeniin tapaan olevansa yhtikäs mitään muuta kuin ovat. Tämän uutuuden murhakohtaukset voit katsoa kaveriporukalla hihittäen myöhemmin kotisohvalta, jutellen niiden välillä ihan jostain muusta. Ette taatusti tipahda kärryiltä kuin korkeintaan viimeisen puolen tunnin aikana, jonka veikkaan olleen alun perin aivan erilaisen. Se on hyvin todennäköisesti kuvattu uusiksi koenäytösten perusteella.

HALLOWEEN

”Halloween on ilmeisesti kollegoiden mielestä hyvä elokuva, koska alkuperäisen ohjaaja John Carpenter on mukana tienaamassa helpot rahat. Uutuus ei onnistu pelottamaan kertaakaan”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat