Uusimmat

Arvostelu Timothée Chalametin värikäs Wonka-elokuva sopii hyvin myös aikuisille

Kuva: Jaap Buittendijk © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc.

06.12.2023 12:45 Helinä Laajalahti

Wonka-elokuvassa Roald Dahlin mielikuvituksesta syntyneenä suklaamestarina nähdään Timothée Chalamet. Tarina taipuu Paddington-ohjaajana tunnetun Paul Kingin käsissä värikkääksi, herttaiseksi ja lämminhenkiseksi koko perheen musikaalielokuvaksi.


Wonka julisteEnsi-ilta: 8.12.2023
Alkuperäisnimi: Wonka
Ohjaus: Paul King
Käsikirjoitus: Simon Farnaby & Paul King
Pääosissa: Timothée Chalamet, Calah Lane, Keegan-Michael Key, Olivia Colman & Hugh Grant
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K7


Wonka – suomeksi Vonkka – kertoo Roald Dahlin luomasta, rakastetusta suklaamestarista, joka on valkokankailla nähty vuosikymmenten aikana aiemminkin. Ensin omalaatuista hahmoa esitti Gene Wilder vuonna 1971 Mel Stuartin ohjaamassa musikaalissa Jali ja suklaatehdas (Willy Wonka & the Chocolate Factory), sitten Johnny Depp vuonna 2005 Tim Burtonin ohjaamassa, suomeksi samannimisessä elokuvassa (Charlie and the Chocolate Factory).

Paddington-elokuvistaan tutun Paul Kingin ohjaamassa ja yhdessä Simon Farnabyn kanssa käsikirjoittamassa elokuvassa Willy Wonka – suomeksi Villi Vonkka – on nuorukainen, joka vasta unelmoi urasta maailman parhaana suklaamestarina. Uusi elokuva siis sijoittuu vanhempia elokuvaversioita aikaisempaan ajankohtaan hahmon historiassa. Tekijät ovat haastattelussa kertoneet pitävänsä sitä kumppanielokuvana, eräänlaisena esiosana Wilderin klassikolle.

Wonkassa Willy on kirkasotsainen nuorukainen, jossa ei vielä ole hippustakaan sitä elämän runtelemaa happamuutta, millaisena hänet on totuttu Jali ja suklaatehdas -tarinoissa näkemään. Tässä vaiheessa Willy on vain yksinkertaisesti ystävällinen, luottavaisesti tulevaisuuteen katsova nuori ihminen, joka toivoo hyvää kaikille muillekin.

Vaikka Wonka vain sijoittuu Roald Dahlin luomaan maailmaan ja sen tarina on kokonaan uusi, Dahlin mielikuvitus ja tutun tyylinen, lämminhenkinen huumori ovat mukana edelleen. Kun tämä yhdistetään Kingin maailmojasyleilevän positiiviseen mutta silti älykkääseen tarinankerronnan tyyliin, kokonaisuudesta muodostuu yllättävän viehättävä ja joulun odotusta piristävä hyvänmielenelokuva.

Wonka / Timothee Chalamet

Kuva: Jaap Buittendijk © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Elokuvan alussa paljastuu, että Willy Wonkan äiti (Sally Hawkins) osaa tehdä maailman parasta suklaata, mutta köyhällä perheellä ei ole aineksia kuin yhteen ainoaan levyyn. Sitten äiti katoaa ja Willy lähtee kiertämään maailmaa oppiakseen maailman parhaaksi suklaamestariksi – ja nähdäkseen äitinsä vielä kerran.

Timothée Chalamet’n näköisenä nuorena aikuisena Willy lopulta palaa kotikaupunkiinsa, jossa innokas unelmoija otetaan vastaan nuivasti. Kaupungin kolme muuta suklaamestaria – Slugworth (Paterson Joseph), Prodnose (Matt Lucas) ja Fickelgruber (Mathew Baynton) – päättävät estää nuorukaista toteuttamasta unelmaansa ja jekuttavat tämän yhdessä ilkeän vuokraemännän (Olivia Colman) ja ahneen poliisimestarin (Keegan-Michael Key) kanssa kurjaan velkavankeuteen.

Tyhjätasku mutta varsin neuvokas nuori mies ei anna tämän musertaa unelmiaan, ja yhdessä velkavankiystäviensä (joista keskeisimpiä esittävät Calah Lane ja Jim Carter) kanssa hän alkaa tehdä suunnitelmia vapautumisen varalle – jotta pääsisi ilahduttamaan niin rikkaita kuin köyhiäkin ihmisiä maailman parhaalla suklaallaan.

Wonka / Timothee Chalamet, Hugh Grant

Kuva: © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc.

Timothée Chalamet yllättää kauniilla lauluäänellään

Wonka on viehättävän värikäs musikaalielokuva, jonka laulu- ja tanssiosioissa näyttelijät itse myös laulavat. Etenkin nimiroolia esittävä Chalamet yllättää kauniilla lauluäänellään. Elokuvan uusista lauluista vastaa The Divine Comedy -yhtyeen Neil Hannon, minkä lisäksi siinä kuullaan myös tuttuja säveliä Wilderin klassikkoelokuvasta.

Lauluäänensä lisäksi Chalamet on muutenkin erinomainen valinta Wonkan rooliin. Aiemmin vakavammissa rooleissa nähty näyttelijä tuntuu avautuvan eksentrisen hahmon myötä aivan uudella tavalla ja vapauttaa roolissa itsestään irti vallattoman, hyväntuulisen ja hieman myös kapinahenkisen hassuttelijan.

Myös Olivia Colman pääsee revittelemään vaihteeksi pahisroolissa. Hänen Mrs. Scrubittinsa on ahneuden perikuvana täydellisen yksioikoinen lastenelokuvan pahis, joka huvittaa aikuiskatsojaa etenkin sen kontrastin vuoksi, millaisena Colman perinteisesti on totuttu näkemään.

Wonka / Olivia Colman

Kuva: Jaap Buittendijk © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Karkkimaailma lumoaa niin lapset kuin aikuisetkin

Show’n ymmärrettävästi varastaa pienessä sivuroolissaan Hugh Grantin esittämä minikokoinen, oranssi-ihoinen ja viherhiuksinen Uumppa-luumppa, joka Wonkassa nähdään täysin erilaisessa roolissa kuin Jali ja suklaatehdas -tarinoiden orjuutetut hahmot. Tämä sarkastinen hemmo seuraa Willyä, napsii salaa tämän suklaat ja laukoo lakonisella naamalla totuuksia.

Elokuvan värikäs karkkimaailma hurmaa varmasti etenkin jokaisen lapsikatsojan. Upeine yksityiskohtineen elokuva on lavastajan mielikuvituksellinen unelma, jota ei ole luotu tietokoneella jälkituotannossa vaan suurin osa lavasteista on käsinkosketeltavan aitoja. Tämä on varmasti helpottanut myös näyttelijöiden työtä, sillä kaikki tuntuvat heittäytyvän rooleihinsa rennon vapautuneesti green screenin edessä näyttelyssä usein nähtävän jäykkyyden sijaan.

Wonka yllättää katsojan täysin, sillä Dahlin tarinaa kierrättävältä musikaalielokuvalta ei odota kerrassaan mitään. Paddington-elokuvien tapaan sen tarina kuitenkin pursuaa kekseliästä hyvyyttä olematta silti typerällä tavalla naivi. Se on herttainen elokuva, joka jättää jälkeensä äärimmäisen kevyen ja hyvän mielen.

Huolimatta siitä, että Wonka on harmiton koko perheen elokuva, musikaali hurmaa ja vie totaalisesti mukanaan myös aikuisen katsojan.

WONKA

Arvosana: 4/5

”Paddington-ohjaajan Wonka on ilahduttava, hyvää mieltä levittävä musikaalielokuva, jonka nimiroolissa tanssii ja laulaa erinomainen Timothée Chalamet.”

Suosittelemme

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat