Uusimmat

Haastattelussa Wonkan näyttelijät ja muut tekijät – nämä 10 asiaa opimme elokuvan lehdistötilaisuudessa

Kuva: Jaap Buittendijk © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc.

06.12.2023 08:00 Helinä Laajalahti

Paul Kingin ohjaama ja Timothée Chalamet’n tähdittämä Wonka – suomalaisittain Vonkka – saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 8. joulukuuta. Muropaketti pääsi tapaamaan virtuaalisesti elokuvan tekijöitä ja näyttelijöitä, ja kuulemaan tarinoita kulissien takaa.

Naurun ja vitsailun täyteisessä yhteishaastattelussa olivat mukana Wonkan ohjaaja-käsikirjoittaja Paul King, toinen käsikirjoittaja Simon Farnaby sekä näyttelijät Timothée Chalamet, Calah Lane, Olivia Colman, Keegan-Michael Key ja Hugh Grant.

1. Roald Dahlin luoma Willy Wonka nähdään nyt kolmantena versiona

Uusi Wonka-elokuva kertoo Roald Dahlin luomasta, rakastetusta suklaamestarista, joka on valkokankailla nähty pariin kertaan aiemminkin. Ensin vuonna 1971 Gene Wilderin esittämänä Mel Stuartin ohjaamassa musikaalissa Jali ja suklaatehdas (Willy Wonka & the Chocolate Factory), sitten vuonna 2005 Johnny Deppin esittämänä Tim Burtonin ohjaamassa, suomeksi samannimisessä elokuvassa (Charlie and the Chocolate Factory).

Paul Kingin uudessa elokuvassa Willy Wonka on kuitenkin vasta nuorukainen, joka unelmoi urasta suurena suklaamestarina. Elokuva siis tavallaan toimii esiosana aiemmin julkaistuille elokuville.

“Mielestäni hän on suuri optimisti. Ollaan ajassa 25 vuotta ennen Jali ja suklaatehdas -tarinaa ja hän on mies, joka ottaa ensimmäisiä askeleitaan tuohon maailmaan, eikä maailma ota häntä vastaa niin lämpimästi kuin toivoisi. Willy ei kuitenkaan hyväksy vastaväitteitä”, King kuvailee.

Wonka / Timothee Chalamet

Kuva: Jaap Buittendijk © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

2. Paddingtonin jalanjäljissä

Wonkan ovat käsikirjoittaneet ohjaaja Paul King yhdessä Simon Farnabyn kanssa. He ovat työskennelleet yhdessä muun muassa Paddington-elokuvissa ja vastasivat yhdessä Paddington 2:n käsikirjoituksesta.

Yhteistyötään he kutsuvat onnistuneeksi.

“Työskentelemme hyvin yhteen Paulin kanssa. Hän on hyvä kirjoittamaan ja minä olen hyvä puhumaan. Minä kun kirjoitan yhdellä sormella. Saamme toisemme nauramaan mikä on todella tärkeää. Tunnemme myös samalla tavalla ja ajattelemme samoin siitä mikä voisi olla koskettavaa katsojien mielestä”, Farnaby kertoo.

3. Wonkan hahmoon tarttuminen oli käsikirjoittajille suuri haaste

Kingin mukaan tarttuminen Dahlin rakastettuun hahmoon oli suuri haaste ja hän kuvaakin tilannetta kaksiteräiseksi miekaksi.

“On pelottavaa ottaa ensimmäiset askeleet Roald Dahlin kaltaisen kertojan tarinaan ja näihin uskomattoman rakastettaviin hahmoihin, jotka näyttivät tulevan hänelle kuin luonnostaan. Mutta kun työskentelee jonkun toisen luomassa universumissa, tavallaan pääsee seisomaan heidän harteillaan ja voi leikkiä kaikilla niillä ideoilla, mitä hän oli jo keksinyt eli saa käyttöönsä aivan uskomattoman työkalupakin mistä aloittaa. Pitää vain toivoa, että niistä saa siitä aikaiseksi jotain arvokasta”, King kertoo.

Nimiroolia esittävä Timothée Chalamet nostaa hattua Kingille ja elokuvan toiselle käsikirjoittajalle Simon Farnabylle.

“Mielestäni tämä on tavallaan kuin kumppanielokuva Gene Wilderin elokuvalle, idea siitä, mitä hän olisi voinut olla nuorena Willy Wonkana. Mutta kun hahmo on näin rakastettu, ihmiset ovat sen suhteen hyvin suojelevia ja siksi myös – ihan oikeutetusti – melko skeptisiä. Mutta kun tarina on yhtä älykkäästi kasattu niin kuin Paul ja Simon ovat tehneet, kaikki tuntuu perustellulta”, Chalamet pohtii.

Ohjaaja Paul King

Ohjaaja Paul King / Kuva: © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc.

4. Wonkassa on viittauksia Gene Wilderin elokuvaan

Wonkassa ja sen tunnelmassa on kumarruksia ensimmäisen elokuvan suuntaan. Yhtäläisyyksiä löytyy esimerkiksi elokuvan musiikista, kuten kappaleesta Pure Imagination, joka kuultiin alun perin Wilderin versiossa vuonna 1971.

“Haaste Neil Hannonille [elokuvan säveltäjä] oli se että [vuoden 1971 elokuvan] musiikki on sellainen klassikko. Jokainen maailmassa enemmän tai vähemmän tunnistaa sen. Se oli pelottava haaste, mutta hän enemmän kuin nousi tuon haasteen tasolle”, King kommentoi.

Elokuvassa poliisimestaria esittävä, musikaalirooleistaan tunnettu Keegan-Michael Key kehuu juuri Wonkan musiikkia.

“Tämän elokuvan musiikkia on vaikea kuvata muuten kuin kahdella sanalla: siinä on enemmän sydäntä. Jotain erityisen herttaista. Neil on ihan fantastinen ja hänen musiikkinsa uppoaa suoraan sydämeen”, Key kertoo.

5. Timothée Chalamet ei ensin osannut rentoutua

Chalamet on nähty monenlaisissa rooleissa ennen Wonkaa. Hänen läpimurtonsa oli Luca Guadagninon vuonna 2017 ohjaama Call Me By Your Name, josta hänet noteerattiin jopa Oscar-ehdokkuudella. Sen jälkeen hänet on nähty muun muassa Greta Gerwigin elokuvissa Lady Bird (2017) ja Little Women (2019) sekä Steve Carellin rinnalla koskettavassa draamassa Beautiful Boy (2018). Guadagninon ohjaamaksi hän palasi vuonna 2022 elokuvassa Bones and All, ja viime aikoina hänet on tunnettu Paul Atreidesina Denis Villeneuven tieteisseikkailussa Dyyni.

Wonkan rooli oli kuitenkin Chalamet’lle haaste, sillä hän ei ensin omien sanojensa mukaan osannut rentoutua tarpeeksi.

“Wonkan rooli on kuin voileipäpöytä, niin runsas, ja pääsin kokeilemaan ihan kaikenlaista. Mutta minun piti oppia päästämään irti. Pari ensimmäistä päivää meni, ennen kuin tajusin, että me siis saamme pitää hauskaa ja tämä voi olla tällaista. Kun työskentelin Olivian [Colman] ja Keeganin [Key] kanssa ja näin miten rentoja he olivat, se tavallaan antoi minunkin avautua, kun tajusin miten hauskaa heillä on”, Chalamet kertoo.

Ohjaajalla on näyttelijän suuntaan vain kehuja.

“Timmy pitää näyttelijänä roolistaan tiukan kontrollin. Katsoimme kuvattuja pätkiä yhdessä koko ajan ja keskustelimme siitä, millaisia ne olivat. Timmy näki esiintymisessään sellaisia puolia mitä itse en nähnyt ja hän ehdotti, että voisi tehdä tätä tai tuota. Hän on niin viisas sen suhteen miltä hän näyttää ruudulla. Tällaisen hahmon kanssa raja on niin hieno, koska hahmon haluaa olevan eksentrinen mutta ei kuitenkaan liian pelottava. Tasapaino on niin herkkä, ja kokeilimme niin monenlaisia eri variaatioita jotta löytäisimme oikean tien”, King kommentoi.

Wonka / Olivia Colman

Kuva: Jaap Buittendijk © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

6. Olivia Colmanilla oli hauskaa pahisroolissa

Perinteisesti draamallisemmissa rooleissa esiintyvä Olivia Colman nähdään Wonkassa vaihteeksi pahiksen roolissa. Hän esittää Willy Wonkan ilkeää vuokraemäntää Mrs. Scrubittia.

Colman itse kertoo nauttineensa pahisroolistaan.

“Pahista on niin hauska esittää. Tiesin, että Paulin kanssa työskentely olisi hauskaa, olin halunnut tehdä hänen kanssaan töitä, koska rakastan Paddingtoneja. Ja olen myös suuri Timmyn fani. Arvelin, että roolini olisi hauska ja niinhän se oli. Rakastin jokaista päivää. Paul saattoi huudella, että sano jotain hassua, ja ajattelin, ettei tämä kuitenkaan päädy lopulliseen elokuvaan, ja sitten se päätyikin. En pidä itseäni kovin hyvänä improvisoijana, mutta Paulin huutelu sivusta auttoi paljon”, Colman kertoo.

“Kirjoitimme uutta materiaalia varmaan joka päivä”, King kommentoi väliin, ja tästä alkaa vitsailu.

“Kakkavitsejä oli paljon…”, Colman jatkaa.

“Mutta nehän tulivat sinulta itseltäsi!”, King kommentoi, ja koko joukko räjähtää nauramaan.

7. Hugh Grantilla oli vaikeuksia motion capture -hahmonsa kanssa

Hugh Grant esittää Wonkassa pikkuruista, oranssin väristä, vihreätukkaista ja sarkastista Uumppa-luumppaa. Näyttelijänä Grant tunnetaan kuivakasta huumoristaan, jota hän viljelee niin vakavalla naamalla, että äkkinäinen voisi luulla tämän sanoja muuksi kuin huumoriksi. Grant kommentoi vihanneensa roolinsa kuvauksia motion capture -asussa, koska ei omien sanojensa mukaan tiennyt mitä hänen olisi pitänyt tehdä.

“Se oli ihan kamalaa. Minun piti käyttää yhdenlaista orjantappurakruunua, joka oli hyvin epämukava (’Se oli pyöräilykypärä’, huutelee King väliin) ja valitin siitä koko ajan. Se on ihan käsittämätöntä. Päähäsi laitetaan tuo juttu, ja mikrofoneja ja remmejä on ympäriinsä, 16 eri kameraa enkä tiennyt missä olin ja mitä tapahtui. Tein parhaani ja kuukauden päästä pyydettiin, että tulisitko tekemään sen uudestaan, ja taas uudestaan, ja sitä jatkui vuoden ajan. En olisi voinut vihata mitään sen enempää”, Grant kommentoi tuttuun lakoniseen tapaansa ja saa kaikki muut nauramaan.

Grant selittää, ettei oikein tiennyt mitä tehdä tehdä muulla kehollaan, joka on lopullisessa elokuvassa animoitu pikkuruiseksi uumppa-luumpaksi.

“Vaikka heillä on vikansa niin pidän aika paljon näistä kahdesta tyypistä [osoittaa Kingiä ja Farnabya], joiden kanssa työskentelin jo Paddingtonissa. On hauskaa pelleillä ja kokeilla uusia vuorosanoja, pidän siitä kaikesta. Suuri osa [tanssista ja muista liikkeistä] on kuitenkin animaattoreiden tekemää, enkä edelleenkään oikein tiedä, missä kohti minä päätyn ja missä animointi alkaa. Se on todella todella hämmentävää. Ihan kuin vanha isäni kysyi aikoinaan Paddingtonin ensi-illassa, sen jälkeen kun oli katsonut elokuvaa 25 minuuttia, että onko tuo oikea karhu? Nykyisin CGI on niin hämmentävää, kun ei voi oikein tietää mitä tapahtuu.”

Wonka / Timothee Chalamet, Hugh Grant

Kuva: © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc.

8. Käsikirjoittaja Simon Farnaby esittää jälleen yksinäistä vartijaa

Toisena käsikirjoittajana toimiva Simon Farnaby esitti Paddington-elokuvissa vartijaa nimeltä Barry, jolla oli silmää kauniille naisille. Wonkassa Farnaby jatkaa hieman samalla linjalla. Hän on elokuvassa eläintarhan yksinäinen yövartija nimeltä Basil, joka joutuu Willyn lämminhenkisen huijauksen kohteeksi.

“Mielestäni vartijoiden yksinäisyydestä ei kerrota tarpeeksi, joten haluan osoittaa heidän merkityksensä, kun muut nukkuvat ja samaan aikaan he työskentelevät. En varsinaisesti halua laittaa itseäni rooliin, mutta niin siinä vain käy, ja päädyn sanomaan Paulille että ok teen Barryn uudestaan tai Basilin tai kuka hän milloinkin sattuu olemaan”, Farnaby vitsailee.

9. Lähes kaikki lavasteet ja propsit ovat aitoja

Värikäs ja yksityiskohtien täyttämä Wonka näyttää visuaalisesti upealta. Näyttelijöitä yllätti se, että lähes kaikki elokuvan lavasteet ja esineet ovat aitoja, eikä niitä ole vain laitettu paikoilleen tietokoneella jälkituotannossa.

“Suurin osa lavasteista oli ihan aitoja. Kaupungin tori oli ihan oikea ja sitä hämmästeli joka kerran kun tuli kulman takaa kuvauksiin, sillä kaikki oli käsin kosketeltavaa”, Key kertoo.

“Ja kaikki oli toimivaa. Sitten sitä meni toiselle puolelle, missä kaikki pysyi paikoillaan kaksipuoleisen teipin avulla”, Colman jatkaa.

Lähes jokainen näyttelijä myös paljastaa napanneensa kuvausten päättyessä jotain mukaansa.

“Minä vein! Minun takanani pesulassa oleva kangas oli sellaista vanhaa, karkeaa pellavaa. Kysyin että mitä sille tapahtuu, ja niinpä vein sen mukanani ja tein siitä verhot”, Colman kertoo.

“Minä otin hiuspantani”, nuorta Noodle-tyttöä esittävä Calah Lane kertoo.

Chalamet on puolestaan salaperäisempi, eikä suoraan suostu paljastamaan mitä hänen mukaansa tarttui. Hän kertoo, että vei vaatteistosta “jotain isoa” – ja kun muut näyttelijät ryhtyvät arvailuleikkiin, paljastuu, ettei se ollut Wonkan hattu, vaan mahdollisesti yksi hahmon käyttämistä, upeista takeista.

10. Elokuvan suklaa on oikean suklaamestarin tekemää

Koska Wonka kertoo suklaamestarista, nähdään elokuvassa runsaasti suklaata. Eikä ihan mitä tahansa ruskeaa mönjää, vaan elokuvan suklaa on aivan oikeaa, oikean suklaamestarin tekemää.

Noodlea näyttelevä Calah Lane muistelee muun muassa kohtausta, missä hänen hahmonsa ja Wonka joutuvat sukeltamaan sulaan suklaaseen.

“Se kohtaus oli superhauskaa kuvata. Ensimmäisellä kerralla se ei ollut suklaata vaan jotain voidetta, mutta toisella kerralla se oli oikeasti suklaata. En tosin tietenkään syönyt sitä kohtauksessa”, Lane kertoo.

Poliisimestaria esittävä Key oli kuitenkin eri linjalla. Hän paljastaa suklaata kuluneen varsin paljon.

“Kaikki kuvauksissa ollut suklaa oli oikeaa, käsintehtyä ja todella kaunista. Itse asiassa söin sitä aika paljon, veikkaisin että varmaan yhtä paljon kuin elokuvan poliisimestari, koska kuvasimme niin monta ottoa toisensa perään”, Key kertoo.

Hänen hahmonsa suklaahimolla on vaikutuksensa, mikä myös näkyy hahmon kehityksessä elokuvan aikana. Key vitsailee, että mikäli he olisivat kuvanneet kaiken kronologisessa järjestyksessä, hänen ei olisi tarvinnut lainkaan käyttää elokuvassa nähtäviä “läskipukuja”.

“Emme kuvanneet kohtauksia järjestyksessä, koska muutenhan olisin voinut tehdä kaiken itse, olisin vaan kerännyt painoa.”

Wonka nähdään valkokankailla 8. joulukuuta.

Wonka / Keegan-Michael Key

Kuva: Jaap Buittendijk © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat