Uusimmat

DocPoint-festivaalin ohjelmisto julkistettiin – Mukana mm. diabetes -body horroria, deep fake -pornoa ja kadonneita videokasetteja

Kuva: © Dogwoof / Queendom-dokumentissa queer-aktivisti Gena käy taistelua LGBTQ+-ihmisten olemassaolon puolesta eksentrisenä drag-olentona Moskovan kaduilla.

11.01.2024 12:39 Muropaketin toimitus

Helsingin DocPointin ohjelmisto on julkistettu. Tapahtuma järjestetään tammikuun lopussa osittain myös verkkofestivaalina.

DocPoint-festivaali on julkistanut tämän vuoden todella monipuolisen kattauksensa. Ohjelmistossa on yli 90 ajankohtaista pitkää elokuvaa Suomesta ja muualta maailmasta. Festari järjestetään 23. kertaa 30.1.–4.2.2024 Helsingissä.

DocPoint johdattaa katsojat tänä vuonna esmerkiksi republikaanipuolueen virallisen takapirun Roger Stonen mukaan tapahtumiin, jotka eskaloituivat Capitolin valtaukseen Christoffer Guldbrandsenin ohjaamassa hurja elokuva A STORM FORETOLD -elokuvassa, joka on osa festivaalin Demokration hätätila -esityssarjaa ja mukana myös festivaalin online-ohjelmistossa.

Samaan esityssarjaan valittu Jialing Zhangin todella ahdistava TOTAL TRUST esittelee, miten pelottavan pitkälle täydellinen kontrolli ja valvonta ovat menneet nykypäivän Kiinassa.

Kansainvälisen kilpasarjan elokuviiin kuuluu esimerkiksi PLAY DEAD! -elokuva, jossa käsitellään ohjaaja Matthew Lancitin omaa diabetesta body horrorin keinoin.

Poliittinen keho -sarjassa nähdään Claire Simonin OUR BODY, jossa seurataan pariisilaissairaalan naistentautien poliklinikan päivittäistä elämää kaikkine iloineen ja suruineen. Jordan Bryon puolestaan matkustaa dokumentoimaan talibanien elämää yhdessä Mónica Villamizarin kanssa ohjaamassaan elokuvassa TRANSITION. Hengenvaarallinen toimeksianto muuttuu entistä riskialttiimmaksi, sillä Bryon aloittaa samoihin aikoihin sukupuolenkorjausprosessin.

Rikoksen jäljillä -esityssarjassa pureudutaan mm. true crimen etiikkaan. CITIZEN SLEUTH -elokuvassa seurataan FBI-agentteja fanittavaa naista, joka päätyy podcastinsa avulla ratkomaan kotipaikkakunnallaan tapahtunutta onnettomuutta. Elokuvan ohjaaja Chris Kasick saapuu festivaalin vieraaksi ja on paikalla näytöksissä.

Teknopainajaisia-esityssarja esittelee teknologian nurjia puolia. Sophie Comptonin ja Reuben Hamlynin ANOTHER BODY -elokuva osoittaa, miten helposti kuka tahansa voi joutua deepfake-teknologian uhriksi.

Usko tai älä -esityssarjan yksi hämmentävimmistä elokuvista on Sundancen elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut Ashley Sabinin ja David Redmonin KIM’S VIDEO, jossa elokuvantekijä Redmon päättää selvittää, mitä hänen suosikkivideovuokraamonsa laajalle VHS-kokoelmalle on tapahtunut. New Yorkin hälyisiltä kaduilta alkava elokuva päätyy pieneen italialaiseen kylään, ja eriskummalliseen vyyhtiin on sekaantunut lopulta jopa mafia.

Mainio THE GULLSPÅNG MIRACLE seuraa norjalaisia sisaruksia, jotka hedelmätaulunetsimisreissullaan päätyvät ostamaan asunnon, mitä seuraa uskomaton tapahtumien sarja. Yllätyksiä täynnä olevan elokuvan ohjaaja Maria Fredriksson saapuu festivaalin vieraaksi ja on paikalla lauantain 3.2. näytöksessä.

Tänä vuonna festivaali nostaa esiin irlantilaista elokuvaa ja ohjelmistoon on valittu mm. Cara Holmesin kiireetön dokumentti NOTES FROM SHEEPLAND, joka seuraa lammasfarmariksi ryhtynyttä eksentristä nykytaiteilijaa, sekä Sinéad O’Shean PRAY FOR OUR SINNERS, jossa ääneen pääsevät katolisen kirkon sorron uhreiksi joutuneet selviytyjät. O’Shea saapuu festivaalin vieraaksi ja on paikalla näytöksissä.

Kymmenen valikoitua elokuvaa voi katsoa elokuvateatterien valkokankaiden lisäksi myös festivaalin online-alustan kautta. Online-alusta on avoinna festivaalin ajan ja elokuvia voi katsoa vain Suomessa. Festivaalin online-ohjelmistosta löytyy mm. aiemmin mainittujen A STORM FORETOLD – ja CITIZEN SLEUTH -elokuvien lisäksi 1980-luvun saatananpalvontapaniikin alkujuurista kertova Sean Horlorin ja Steve J. Adamsin ohjaama SATAN WANTS YOU, Yhdysvaltojen maailmanloppua odottavista fundamentalistikristityistä kertova Tonje Hessen Schein ja Michael Rowleyn PRAYING FOR ARMAGEDDON sekä kuusi muuta  dokumenttielokuvaa.

Koko ohjelmisto ja liput löytyvät festivaalin kotisivuilta.

Muropaketin DocPoint-suositteluartikkeli julkaistaan tuttuun tapaan lähempänä festivaalia.