Uusimmat

Joulukuun 2023 kaikki ensi-illat Suomen teattereissa: Aquaman 2, Wonka ja paljon kotimaisia elokuvia…

29.11.2023 08:20 Muropaketin toimitus

Joulukuussa 2023 Suomen valkokankailla julkaistaan kaikkiaan 21 uutta elokuvaa ja yksi uudelleenjulkaisu (vuoden 1953 Tokyo Story). Kuukauden uutuuksia ovat muun muassa Aquaman 2, Wonka, Disney-animaatio Toive ja Illuminations-animaatio Muuttomatka sekä useat kotimaiset elokuvat.

Nämä elokuvat saavat Suomessa ensi-iltansa elokuvateattereissa joulukuussa 2023:

1. joulukuuta

Sparkling: Samppanjan tarina (Sparkling: The Story of Champagne)
Dokumenttielokuvassa perehdytään legendaariseen ranskalaismunkki Dom Pérignoniin, jonka sanotaan huudahtaneen “juon tähtiä” keksiessään samppanjan. Mukana nähdään muun muassa Stephen Fry, Vitalie Taittinger ja Bruno Paillard. Isoista samppanjataloista esitellään Pol Roger (Winston Churchill joi yli 40 000 pulloa elinaikanaan), Bollinger (mukana viidessätoista James Bond/007 -elokuvassa), Piper-Heidsieck (Marilyn Monroen suosikki), Taittinger, JAY-Z:n Armand de Brignac, Moët & Chandon, Cristal, Veuve Clicquot sekä kuningattaren oma kuohuviini Windsor Great Parkista.

Blackberry
Matt Johnsonin ohjaama BlackBerry on komedia, joka kertoo superhypetetystä kännykästä, joka saavutti välittömästi ikonisen aseman julkkisten ja talousmogulien keskuudessa – ja joutui yhtä nopeasti roskiin, kun hype kuoli. Kaksi yksityisyrittäjää, haparoiva keksijä Mike Lazaridis (Jay Baruchel) ja laskelmoiva myyntimies Jim Ballsillie (Glenn Howerton), yhdistävät voimansa lanseeratakseen vempaimen, josta tulisi maailmanlaajuinen menestys raketin nopeudella. Mutta älypuhelinten vallankumous saavuttaa heidät huipulla.

Pakoja & haaveita
Kaisa El Ramlyin ohjaama ja käsikirjoittama Pakoja & haaveita on hullutteleva, elämänmakuinen ja teatraalinen fantasia, joka rikkoo genrerajoja ja juhlii elämää muistuttamalla kuolemasta. Yhden päivän aikana, maantiellä keskellä kesäistä Suomea, yhdeksän sattumanvaraisen ihmisen ja karkumatkalla olevan koiran kohtalot risteävät peruuttamattomin seurauksin. Elokuvan pääosissa nähdään Robert Enckell, Dick Idman, Lasse Karkjärvi, Hannu Kivioja, Erja Manto, Sari Mällinen, Ingela Olsson, Jarkko Pajunen, Aliisa Pulkkinen ja Erkki Saarela.

Thanksgiving
Eli Rothin ohjaamassa kauhuelokuvassa Black Friday -mellakan päätyttyä tragediaan alkaa salaperäinen kiitospäivän innoittama murhaaja terrorisoida Plymouthin kaupunkia Massachusettsissa. Elokuvan pääosissa nähdään Rick Hoffman, Gina Gershon, Patrick Dempsey, Addison Rae, Milo Manheim, Karen Cliche ja Nell Verlaque.

Lost in the Stars (Xiao shi de ta)
He Fei ja Li Muzi juhlivat vuosipäiväänsä matkalla Kaakkois-Aasiassa. Kaikki on hyvin kunnes eräänä aamuna He Fei herää yksin huoneessaan – ei syytä, ei selityksiä, vaimo on vain kadonnut. Paikallista poliisia asia ei näytä kiinnostavan, joten epätoivossaan mies palkkaa kuuluisan asianajajan tutkimaan katoamista. Tutkinnan edetessä esiin nousee aina vain oudompia yhteensattumia ja kaikki ei ehkä ole aivan sitä miltä näyttää. Elokuvan ohjaajina toimivat Rui Cui ja Xiang Liu. Pääosissa nähdään Yilong Fu, Ni Ni, Janice Man, Jiang Du ja Huang Zi Qi.

There’s Something in the Barn
Magnus Martensin ohjaamassa, verisessä joulukomediassa amerikkalainen perhe kohtaa elämänsä yllätyksen Norjan syrjäisellä vuoristoseudulla. Nordheimien perhe toteuttaa unelmansa rauhallisesta elämästä lähellä luontoa ja muuttaa juurilleen perittyään syrjäisen mökin Norjan vuoristoseudulta. He eivät kuitenkaan tiedä, että saman unelman jakaa eräs pohjoismaisen kansanperinteen kummallisin olento – tallitonttu. Huonosti kohdeltuna tämä eräänlainen menninkäisen ja minikokoisen joulupukin yhdistelmä voi käyttäytyä erittäinkin uhkaavasti ja piinallisesti vastustajaansa kohtaan. Pääosissa nähdään Martin Starr, Amrita Acharia, Kiran Shah, Townes Bunner, Zoe Winther-Hansen, Calle Hellevang-Larsen, Henriette Steenstrup, Paul Monaghan ja Jeppe Beck Laursen.

8. joulukuuta

Savusaunasisaruus
Savusaunan pimeydessä naiset jakavat sisimpiä salaisuuksiaan ja intiimejä kokemuksiaan, huuhtelevat pois kehonsa loukkuun jääneen häpeän ja saavat voimansa takaisin yhteisöllisyyden tunteen kautta. Virolaisohjaaja Anna Hints palkittiin elokuvastaan Sundancen elokuvajuhlilla 2023.

Nostalgia
Pitkään Egyptissä asuttuaan Felice Lasco palaa Napoliin tapaamaan jo iäkästä äitiään ja kuljeskelee Sanitàn kaupunginosassa kuin itseään etsien. Kielikin tuntuu vieraalta, vaikka se onkin hänen omansa. Jossain tässä labyrintissä on hänen lapsuudenystävänsä Oreste, jonka kanssa Felicellä on yhteinen salaisuus.

Nimensä mukaisesti Mario Martonen elokuva tutkii nostalgiaa; miten se toisaalta voi auttaa ymmärtämään ja näkemään kaiken kauempaa. Mutta yhtä lailla on helppoa jäädä selittämättömän nostalgian vangiksi. Ermanno Rean romaaniin perustuva Nostalgia sai ensiesityksensä Cannesin elokuvajuhlilla 2022 ja se oli Italian vuoden 2023 Oscar-ehdokas.

Vonkka (Wonka)
Roald Dahlin rakastetun lastenkirjan hahmoihin pohjautuva elokuva kertoo siitä, miten maailman suurimmasta keksijästä, taikurista ja suklaatehtailijasta tuli tuntemamme Villi Vonkka. Koko perheen elokuvan on ohjannut Paddington-elokuvista tuttu Paul King. Nimiroolia esittää Timothée Chalamet ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Hugh Grant, Calah Lane, Keegan-Michael Key, Paterson Joseph, Matt Lucas, Mathew Baynton, Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Jim Carter ja Olivia Colman.

The Old Oak
Kun entiseen kaivoskaupunkiin Englannissa majoitetaan syyrialaisia pakolaisia, kuihtuvan kylän ainoan jäljellä olevan pubin, The Old Oakin tuoppien ääressä alkavat tunteet kuohua. Sodan jaloista pakenevat tulijat nähdään uhkana paikallisille, joilla on yllin kyllin omiakin ongelmia. Valokuvaajan urasta haaveileva nuori Yara (Ebla Mari) kuitenkin ystävystyy pubin isännän TJ:n (Dave Turner) kanssa ja hitaasti erilaiset ihmiset alkavat löytää tiensä saman pöydän ääreen.

Ken Loachin ohjaama The Old Oak sai ensi-iltansa Cannesin elokuvafestivaalin kilpasarjassa 2023. Ohjaajan omien sanojen mukaan hänen viimeinen elokuvansa tiivistää useasti palkitun ohjaajan koko pitkän uran kattavat yhteiskunnalliset teemat.

15. joulukuuta

Toive (Wish)
Walt Disney Animation Studiosin juhliessa 100-vuotista taivaltaan studion uudessa elokuvassa Toive (Wish) kysytään: “Miten toivomustähti, jolle niin moni Disney-hahmo on esittänyt toiveensa, oikein sai alkunsa?” Rosasin taianomaiseen valtakuntaan sijoittuvan tarinan pääosassa tutustutaan nokkelaan tyttöön nimeltä Asha (äänenä Ariana DeBose), joka välittää syvästi omasta yhteisöstään. Kun Asha hädän hetkellä kääntyy tähtitaivaan puoleen ja esittää toiveen, hänelle vastaa kosminen voima—pieni rajatonta energiaa pursuava pallo nimeltä Tähti. Yhdessä he kohtaavat mahtavan vihollisen pelastaakseen Ashan yhteisön ja todistavat, että kun urhean ihmisen tahto yhdistyy tähtien taikaan, ihmeitä voi tapahtua.

Muissa keskeisissä äänirooleissa toimivat muun muassa Alan Tudyk ja Chris Pine. Animaatiomusikaalin ovat ohjanneet Chris Buck (Frozen – huurteinen seikkailu, Frozen 2) ja Fawn Veerasunthorn (Raya ja viimeinen lohikäärme).

Tokyo Story
Shukichi (Chishû Ryû) ja Tomi (Chieko Higashiyama) lähtevät kotikylästään Tokioon katsomaan lapsiaan. Koichi (Sô Yamamura) työskentelee lääkärinä omalla klinikallaan ja Shige (Haruko Sugimura) pyörittää kauneussalonkia. Harvoista käynneistä huolimatta Koichi ja Shige pitävät vanhempiensa käynneistä. Kiireisen kaupunkielämän takia heillä ei kuitenkaan ole aikaa näyttää vanhemmilleen kaupunkia. Noriko (Setsuko Hara), kuolleen pojan vaimo, on ainut, joka käyttää aikansa vanhempien viihdyttämiseen.

Yasujirô Ozun syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi 120 vuotta. Juhlan kunniaksi mestariohjaajan alun perin vuonna 1953 julkaistu pääteos nähdään uusintaensi-illassa 4K-restaurointina. Tokyo Story valittiin maailman kaikkien aikojen neljänneksi parhaaksi elokuvaksi Sight and Sound -lehden arvovaltaisessa asiantuntijaäänestyksessä 2022.

Wanha Markku
Markku rakensi talon perheelleen omin käsin, kuten vahvan miehen kuuluu. Hän ahkeroi aamusta iltaan, jotta hänen seitsemällä lapsellaan olisi katto päänsä päällä. Haaste oli kuitenkin liian suuri, ja lopulta Markku paloi loppuun. Hän päätyi jättämään perheensä ja katosi ulkomaille. 30 vuotta myöhemmin hän asuu samassa omakotitalossaan erakkona. Muu perhe on muuttanut pois jo aikoja sitten. Välit lapsiin ovat rikki. Vanhuuden päivinään hän yrittää yhä rakentaa taloa valmiiksi, mutta ketä varten?

Dokumenttielokuvassaan Markus Toivo matkustaa lapsuudenkotiinsa kohtaamaan isänsä, jota ei koskaan oppinut tuntemaan. Yhdessä he rakentavat rautaista porttia keskeneräisen talon eteen samalla etsien kadonnutta yhteyttä toisiinsa.

20. joulukuuta

Aquaman and the Lost Kingdom
Vuonna 2018 julkaistun Aquaman-seikkailun jatko-osassa Black Manta haluaa edelleen kostaa isänsä kuoleman eikä kaihda keinoja tuhotakseen Aquamanin lopullisesti. Aquaman ryhtyy taisteluun pyytäen yllättäen avukseen vangitun veljensä Ormin, Atlantiksen entisen kuninkaan. Heidän tulee unohtaa vanhat kaunansa ja käydä yhteistyöhön suojellakseen valtakuntaansa ja pelastaakseen koko maailman peruuttamattomalta tuholta.

Jatko-osan ohjaa jälleen James Wan. Ensimmäisen elokuvan rooleihinsa palaavat tutut tähdet: Jason Momoa on Arthur Curry/Aquaman, joka yrittää nyt tasapainotella niin Atlantiksen kuninkaan kuin isän rooleissa; Patrick Wilson on Orm, Aquamanin velipuoli ja arkkivihollinen, jonka on nyt omaksuttava uusi rooli veljensä vastahakoisena liittolaisena; Amber Heard on Mera, Atlantiksen kuningatar ja kruununperijän äiti; Yahya Abdul-Mateen II on Black Manta, joka on entistäkin omistautuneempi kostamaan isänsä kuoleman tuhoamalla Aquamanin, tämän perheen ja koko Atlantiksen; ja Nicole Kidman on Atlanna, tulisieluinen johtaja ja soturin sydämellä varustettu äiti. Rooleihinsa palaavat myös Dolph Lundgren ja Randall Park.

22. joulukuuta

Muuttomatka (Migration)
Hittianimaatioistaan tuttu Illumination (Kätyrit, Itse ilkimys) kutsuu katsojat hullunkuriselle perhelennolle kohti tuntematonta. Sinisorsaperheellä on pieni pulma. Isä Mack tyytyisi turvalliseen polskutteluun uusi-englantilaisessa lammessa, sen sijaan äiti Pam tahtoisi ravistella perustuksia ja näyttää lapsilleen koko maailman. Kun toinen muuttomatkalta palaava sorsaperhe laskeutuu samalle lammelle tuoden tuliaisina kutkuttavia tarinoita kaukaisista paikoista, saa Pam suostuteltua Mackin lähtemään matkalle – New Yorkin kautta trooppiselle Jamaicalle.

Elokuvan on käsikirjoittanut Mike White ja ohjaajana toimii Benjamin Renner. Hermostunutta isäsorsaa ääninäyttelee Kumail Nanjiani ja perheen sanavalmista matriarkkaa Elizabeth Banks. Muissa äänirooleissa toimivat muun muassa Caspar Jennings, Tresi Gazal, Awkwafina, Carol Kane, Keegan-Michael Key, David Mitchell ja Danny DeVito.

Pelle Hermanni ja hypnotisoija
Sirkus Hepokatin väki päättää järjestää Pelle Hermannille suuret yllätysjuhlat, mutta kukaan ei tunnu tietävän, milloin Hermannin syntymäpäivä oikein on. Hänelle ei ole koskaan järjestetty syntymäpäiviä. Syntymäpäiväjärjestelyt saavatkin yllättävän käänteen, kun kilpailevan sirkuksen häikäilemätön johtaja tirehtööri Tilpehööri tahtoo Pelle Hermannin oman sirkuksensa vetonaulaksi keinolla millä hyvänsä. Koko perheen elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Timo Koivusalo, ja pääosissa nähdään muun muassa Vesa Vierikko, Jari Salmi, Martti Suosalo, Iina Kuustonen ja Hannu-Pekka Björkman.

Blue Jean
Englanti, 1988. Margaret Thatcherin konservatiivihallitus on parhaillaan säätämässä uusia lakeja homoseksuaaleja vastaan. Newcastlessa kuntosaliopettaja Jean (Rosy McEwen) kokee, että kaapista tuleminen olisi nyt mahdotonta ja vaarantaisi hänen työnsä. Kun uusi oppilas aloittaa hänen luokallaan ja Jean tunnistaa hänet homobaarista, riskit kasvavat huomattavasti.

Georgia Oakleyn esikoispitkä Blue Jean on voittanut lukuisia palkintoja mm. Venetsian elokuvajuhlilla ja British Independent Film Awardsissa. Suomessa se on niittänyt mainetta Sodankylän elokuvajuhlilla, Espoo Cinéssä ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

25. joulukuuta

Syke-elokuva: Särkynyt sydän
Hittisarjaan pohjautuvassa, Taavi Vartian ohjaamassa elokuvassa rakastetun mutta omalaatuisen kirurgin, Petteri Holopaisen elämä on mallillaan. Mutta kun Syke-sairaalaan kiidätetään hänelle tärkeä potilas, mikään ei voi palata enää ennalleen. Holopainen kadottaa kaiken sen, mikä on hänelle tärkeää. Kun hänen arkeensa astelee tuttu ihminen menneisyydestä, Holopaisen on päätettävä, millä on vielä merkitystä. Rooleissa nähdään muun muassa Jarkko Niemi, Lotta Kaihua, Niina Koponen, Lena Meriläinen ja Antti Luusuaniemi.

26. joulukuuta

Huijarit
Rike Jokelan ohjaama Huijarit kertoo pätkätöiden ja rahapulan rasittamasta Sirusta, joka saa väärinymmärrysten seurauksena keploteltua itsensä valelääkäriksi hyvinvointiklinikalle. Uusi parisuhde asianajaja Nikon kanssa on toivottavasti totta, vaikka muuten vaikuttaa siltä, että Sirun lisäksi useampi lähipiiristä valehtelee, jotkut jopa ammatikseen. Pääosissa nähdään Tuulia Eloranta, Samuel Kujala, Pilvi Hämäläinen ja Tommi Korpela.

27. joulukuuta

Neljä pientä aikuista
Neljä pientä aikuista tarttuu puhuttavaan aiheeseen rakkauden monista muodoista. Elokuva kertoo Juuliasta joka saa tietää, että hänen puolisollaan Matiaksella on sivusuhde Ennin kanssa, jolloin hän päättää avata avioliittonsa muille suhteille.

Selma Vilhusen ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan pääosissa nähdään Alma Pöysti ja Eero Milonoff sekä Oona Airola ja Pietu Wikström.

Anyone but You
Will Gluckin ohjaama Anyone But You on särmikäs komedia, jossa Bea (Sydney Sweeney) ja Ben (Glen Powell) näyttävät täydelliseltä parilta, mutta kuumien ensitreffien jälkeen jokin muuttaa suhteen jääkylmäksi. Kun he yllättäen kohtaavat uudelleen matkalla samoihin häihin Australiaan, he joutuvat toimimaan kuten ketkä tahansa kaksi kypsää aikuista: teeskentelemään olevansa pari.

29. joulukuuta

Tuomion saari
Syrjäisellä seudulla sijaitsee saari, josta kerrotaan kauhutarinaa sinne aikanaan hirmutekonsa jälkeen karkotetusta lapsesta. Kukaan ei usko hänen selviytyneen edes ensimmäisen talven yli, mutta legendan mukaan saarelle menijät eivät vielä tänäkään päivänä sieltä palaa. Parikymppinen Mia on juuri kokenut järkytyksen ja pettymyksen parisuhteessaan, ja kaipaa muuta ajateltavaa, joten kyseisen kauhutarinan kuultuaan hänen onnistuu houkutella muutama jännitystä elämään kaipaava ystävänsä mukaan tuulettumaan veneillen ja telttaillen sekä tutustuen saaren legendaan. Saarelle päästyään nuoret kohtaavat tuomionsa yksi kerrallaan.

Keke Soikkelin ohjaamassa kauhuelokuvassa näyttelevät Sonja Aiello, Markku Pulli, Konsta Hietanen, Elmeri Rantalainen, Emma Lahti, Jenni Rautiainen, Heljä Lappi, Tiia Weckström, Timo Dadu, Linnea O.Leino, Karo Auvinen, Viivi Mauno ja Toni Lipsanen.

Muutokset ovat mahdollisia.