Uusimmat

Netflixin kädenvääntö elokuvateattereiden kanssa jatkuu – ongelmana on se, missä elokuva julkaistaan ja milloin

07.08.2018 08:27 Muropaketin toimitus

Netflix on suoratoistopalveluiden synonyymi, mutta elokuva-alalla palveluun suhtautuminen on kaksijakoista.

The Hollywood Reporterin lähteiden mukaan Netflix saattaa muuttaa toimintastrategiaansa ja tuoda valikoituja, omaa tuotantoaan olevia elokuvia valkokangaslevitykseen entistä merkittävämmällä tavalla saadakseen niille enemmän tunnustusta. Hiljattain Netflix keräsi Hollywoodissa enemmän Emmy-ehdokkuuksia kuin HBO-kanava, ja seuraavaksi Netflix kärkkyy Oscareiden perään.

Tilanne on kuitenkin ongelmallinen.

Netflix haluaa elokuvansa suoratoistopalveluun ja valkokankaille samana päivänä. Elokuvateattereita ei kuitenkaan kiinnosta esittää elokuvia, jotka kuka tahansa voi katsoa samaan aikaan kotisohvalta kuukausimaksua vastaan. Vuoden 2015 Beasts of No Nation pyöri elokuvateattereissa hyvin rajoitetusti ja vain parin viikon ajan, eikä tilanne tuntunut miellyttävän kumpaakaan osapuolta.

Yleisesti ottaen Netflixiä pidetään elokuvateatteripiireissä kauhukakarana, jonka toinen käsi on keksipurkissa ja toinen näyttää keskisormea.

Tilannetta monimutkaistaa entisestään se, että Netflix on julkaisemassa lähitulevaisuudessa Alfonso Cuaronin ja Paul Greengrassin uudet elokuvat. Molemmat ohjaajat ovat hyvin arvostettuja, ja tietävät myös omien elokuviensa arvon. Sekä Cuaron että Greengrass haluaisivat elokuvilleen kaiken mahdollisen huomion – toisin sanoen sitä, että Roma ja 22 July pyörisivät mahdollisimman monessa elokuvateatterissa mahdollisimman pitkään.

Todennäköisesti ohjaajat eivät kuitenkaan saa tahtoaan läpi. THR:n mukaan Netflix pitää sinnikkäästi kiinni samanaikaisesta julkaisuajasta sekä teattereissa että palvelussa. Elokuvateatterit puolestaan eivät halua antaa yhtään löysää Netflixille. Jos ”oikeiden” elokuvien rinnalle aletaan ottaa ”verkkoleffoja”, on koko ansaintamalli vaarassa mennä sekaisin ja elokuvateatterit pian vielä entistä pahemmassa kurimuksessa.