Uusimmat

Toimitus suosittelee: 10 HBO Nordicilta löytyvää elokuvaa, jotka joululomalla kannattaa katsoa

25.12.2020 10:00 Helinä Laajalahti & Aki Lehti

Muropaketin elokuva- ja sarjatoimittajat Helinä Laajalahti ja Aki Lehti jakavat joululomalle katseluvinkkejä eri suoratoistopalveluista.

Alla 10 HBO Nordicilta löytyvää laatupätkää satunnaisessa järjestyksessä.

1. Coastal Elites (2020)

Jay Roachin ohjaama ja Paul Rudnickin käsikirjoittama episodielokuva kuvastaa vahvasti vuotta 2020. Korona-aikaan kuvatussa, liberaaleja arvoja alleviivaavassa, juuri Yhdysvaltain presidentinvaalien alla julkaistussa komediassa nähdään viisi erillistä hahmoa, jotka antavat kameralle oman tunnustuksensa omaa elämäänsä koskettavasta asiasta. Lahjakkaiden näyttelijöiden (Bette Midler, Kaitlyn Dever, Dan Levy, Sarah Paulson ja Issa Rae) esittämät hahmot ovat aatteessaan voimallisia, mutta heidän tarinansa silti kiehtovia. (HL)

2. Wishful Drinking (2010)

Näyttelijä Carrie Fisher tunnettiin itseironisesta huumoristaan, mikä näkyi vahvana hänen näyttämökomediassaan Wishful Drinking. Esityksestä tehdyssä dokumenttielokuvassa Fisher käy läpi omaa historiaansa yhdessä Hollywoodin ikonisimmista perheistä, rooliaan legendaarisena prinsessa Leiana ja näiden synnyttämää päihderiippuvuutta. Vuonna 2016 menehtyneen Fisherin terävät koomikonlahjat saavat naurunkyyneleet katsojan silmiin yhä tänäkin päivänä. (HL)

3. Stuart: A Life Backwards (2007)

Harvinainen, Suomessa hankalasti saatavilla ollut pikkuelokuva kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan kirjailijasta ja tämän ystävyydestä kodittoman ja alkoholisoituneen Stuartin kanssa. Erityisen mielenkiintoisen elokuvasta tekee sen pääosakaksikko, uransa alkuvaiheessa olevat Tom Hardy ja Benedict Cumberbatch. (HL)

4. Amores Perros (2000)

Jos jouluna ei halua katsoa pelkkä jouluhauskaa, voi aina katsoa Alejandro Gonzales Iñarritun esikoispitkän ohjaustyön Amores Perros, joka toimii myös ohjaajan kuolemaa käsittelevän trilogian ensimmäisenä elokuvana. Tavalla tai toisella koirien ympärille kietoutuvista, erillisistä tarinoista koostuva draama ei ole katsottavana helpoimmasta päästä, mutta se palkitsee tarinansa vaikuttavuudella ja teknisellä taituruudella. Sittemmin Oscar-palkitun Iñarritun esikoinen oli julkaisunsa aikaan ehdolla vieraskielisen Oscarin saajaksi. (HL)

5. Only Lovers Left Alive (2013)

En lue itseäni romanttisten elokuvien kovinkaan suureksi ystäväksi, mutta suosikkiohjaajiini kuuluva Jim Jarmusch tekee Only Lovers Left Alivessa kaikki täydellisen oikein. Ikivanhasta vampyyrikaksikosta kertova elokuva on viipyilevän tunnelmallinen ja romanttisuudessaan itseironisen hauska. Sen keskeisissä rooleissa nähdään hurmaavan seksikäs ja lahjakas näyttelijäkaksikko Tilda Swinton ja Tom Hiddleston sekä muissa rooleissa vuonna 2016 menehtynyt Anton Yelchin, Mia Wasikowska ja John Hurt. (HL)

6. Fish Tank (2009)

Brittiohjaaja Andrea Arnold nousi viimeistään vuoden 2016 American Honey -elokuvallaan suuremman yleisön tietoisuuteen. Hänen toinen pitkä elokuvansa Fish Tank tuntui vuonna 2009 upean realistiselta kuvaukselta 15-vuotiaasta huono-onnisesta teinitytöstä, joka kasvaa kurjissa olosuhteissa. Uusintakatsonta vahvistaa 11 vuoden takaisin tunteen todeksi, jos keski-ikäinen toimittajanrähjä nyt ylipäätään voi tajuta mitään teinien elämästä edes vuosikymmen sitten. (AL)

7. The Piano Teacher (2001)

Mestariohjaaja Michael Haneken elokuvista oikeastaan ainuttakaan ei voi suositella herkimmille katsojille. Vuoden 2001 The Piano Teacher ei ole mikään Funny Games, mutta järkyttää silti aivan toisin tavoin. Aina upea Isabelle Huppert on pianonopettaja, jota nuorempi oppilas yrittää vietellä. Molemmat ovat tottuneet olemaan määrävä osapuoli, eikä kahden heidän kaltaisensa ihmisen suhteessa ja sen seuraamisessa ole mitään miellyttävää tai romanttista. Haneken elokuva on puhdasta neroutta, todellisen mestarin taidonnäyte. (AL)

8. Melancholia (2011)

Monien suosikki Lars von Trierin viimeisen vuosikymmenen aikana tekemistä elokuvista on vain näennäisesti tieteiselokuva maailmanlopusta. Melancholian alkupuoliskoa ei voi olla ymmärtämättä tutkielmaksi masennuksesta, mutta jälkipuolisko vaikuttaa menevän monilta yli hilseen. Syy on simppelisti se, että alussa naimisiin menevän Kirsten Dunstin esittämä hahmo ei katoa elokuvasta, vaikka loppupuoli ei olekaan enää hänen tarinaansa. Se on täysin Charlotte Gainsbourgin näyttelemän siskon kertomus, joka keskittyy toiseen psyykkiseen sairauteen, eli ahdistukseen. (AL)

9. Boyhood (2014)

Richard Linklaterin Boyhoodin omaperäistä tapaa kuvata samoja näyttelijöitä 12 vuoden ajan on hehkutettu ja mollattu sen ensi-illasta asti. Oli idea sitten loistava tai vain pelkkää kikkailua, niin mieleen ei tule kovin monta elokuvaa, joka kuvaisi pelkkiä arkisia asioita yhtä todentuntuisesti. Todellisuuden kuvaaminen fiktiivisessä teoksessa onnistuu Boyhoodia paremmin ehkä vain Chantal Akermanin kokeellisessa vuoden 1975 Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles -kulttiklassikossa. (AL)

10. The Death of Stalin (2017)

Kuten South Parkin tekijät Trey Parker ja Matt Stone joskus aikoinaan totesivat, niin kaikesta voi ja täytyy tehdä huumoria. Nimensä mukaisesti Stalinin kuolemasta ja sitä seuraavasta valtataistelusta kertova Death of Stalin on viime vuosien hauskimpia komedioita, mustaakin mustempaa huumoria karmeista asioista. Elokuvan aikana miettii muutaman kerran, että saako näillä asioille oikeasti nauraa, samalla kun hekottaa kyyneleet silmissä. (AL)

Muropaketin uusimmat