Uusimmat

Vuoden 2009 kiehtovaa scifi-elokuvaa ei löydy Suomessa nyt mistään – tulee taas saataville toukokuussa

26.04.2023 11:29 Muropaketin toimitus

Splice

Vaikka onkin suhteellisen tuore elokuva, ei vuoden 2009 scifi-trilleri Splicea voi katsoa Suomessa tällä hetkellä digitaalisesti mistään. Suoratoistopalveluiden lisäksi ei-oota on tarjolla vuokra- ja myyntiversioiden puolella.

Tilanne muuttuu toukokuun 24. päivä, kun Splice tulee taas vuokralle ja myyntiin. Mahdollisesta suoratoistojulkaisusta ei ole tietoa, mutta kenties moinen joskus hamassa tulevaisuudessa seuraa perässä.

Cubesta (1997) tutun Vincenzo Natalin ohjaamassa elokuvassa ihminen leikkii taas jumalaa kohtalokkain seurauksin:

Työn ja rakkauden yhdistämät nuoret ja huippulahjakkaat geenibiologit Elsa Kast ja Clive Nicoli kuohuttavat tiedemaailmaa rajoja rikkovilla keksinnöillään. He onnistuvat luomaan uusia hybridilajeja eläinten DNA:ta manipuloimalla. Seuraava looginen askel olisi yhdistää ihmisen ja eläinten perimää: tulos olisi arvatenkin mullistava. Sekä tiedeyhteisö että Elsan ja Cliven tutkimusta tukenut lääkeyhtiö pitävät ajatusta liian radikaalina ja eettisesti arveluttavana. Kielloista huolimatta he jatkavat kokeilujaan suljettujen ovien takana ja onnistuvat luomaan olion, joka on osaksi ihminen, osaksi eläin – älykäs ja elinvoimainen. Paljastumisen pelossa pariskunta joutuu kuljettamaan Drenin pois laboratorion turvasta. Kaunis ja virtaviivainen olio, jota kumpikin on oppinut tavallaan rakastamaan, saa piilotella epämukavissa oloissa Elsan äidin maatilalla. Seuraa joukko raadollisia tapahtumia, jotka kääntävät kolmikon valtasuhteet nurinniskoin. Ihmisten hirviöpuoli alkaa päästä esiin.

Muropaketin arviossa Splice sai 14 vuotta sitten neljä tähteä viidestä. Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet elokuvasta yhtä innoissaan. Esimerkiksi Rotten Tomatoesissa suuresta yleisöstä vain 37 prosenttia on pitänyt elokuvaa ”tuoreena”. Kriitikoille Splice on maittanut sielläkin paremmin, tuoreusasteen ollessa 75 prosenttia.

Samana päivänä Splicen kanssa saataville tulee myös vuoden 2007 kauhudraama Orpokoti (El orfanato). Guillermo del Toron tuottamaa ja J. A. Bayonan ohjaamaa elokuvaa ei tällä hetkellä myöskään ole tarjolla Suomessa.