Uusimmat

Ensikokeilussa Samsung Galaxy S8 ja S8+: Tarjolla oikeasti uutta ja erilaista

29.03.2017 18:00 Juha Uotila

Samsung on tänään paljastanut Galaxy S -sarjan uudet lippulaivapuhelimensa eli Galaxy S8:n ja Galaxy S8+:n. Niiden avulla Samsung lähtee kilpailemaan markkinoilta jo löytyvien, isoilla näytöillä varustettujen puhelimien kanssa.

Samsungin valttikorttina kisassa on Infinity Display -tekniikka, jonka avulla isot näytöt mahtuvat pienempiin kehyksiin. Toinen uusi ominaisuus on vaihtoehto perinteiselle sormenjälkitunnistukselle: nyt puhelimen käyttäjä tunnistetaan kasvoista.

TaskuMuro tutustui Samsungin uutuusmalleihin Lontoossa viime viikolla järjestetyssä ennakkotilaisuudessa. Galaxy S8:n ja Galaxy S8+:n lisäksi Samsung esitteli myös liudan lisävarusteita sekä uudet versiot Gear VR:stä sekä Gear 360 -kamerasta.

Tässä artikkelissa esittelemme Samsungin uutuuslaitteet ja kerromme, millaiset ensifiilikset niistä jäi. Kattavampi laitetesti Samsung Galaxy S8:sta julkaistaan TaskuMurossa kevään mittaan.

Samsung Galaxy S8 ja Galaxy S8+

Samsungin mukaan nykypuhelimet ovat kaikki samanlaisia: niissä on isot reunukset ja neliskanttinen näyttö. Käyttöä leimaa kotipainike ja ehkä myös sormenjälkitunnistin. Kuluttajat haluavat yhä isompia näyttöjä, mutta samaan aikaan laitteiden koon kasvaminen ärsyttää. Puhelimessa pitää siis olla iso näyttö, mutta samalla sen käyttämisen pitää onnistua huolettomasti yhdellä kädellä.

Tämän yhdistelmän Samsung pyrkii tarjoamaan uusilla Galaxy S8 -puhelimillaan.

Haasteeseen vastataan uudella Infinity Display -näytöllä, jonka pohjalla on Samsungin oma Super AMOLED -tekniikkaan pohjautuva näyttö. Sen myötä näyttökoot ovat myös kasvaneet. Galaxy S8 sisältääkin jo valtavalta kuulostavan 5,8 tuuman näytön. S8+ kasvattaa näyttökoon peräti 6,2-tuumaiseksi.

Pelkästään tuumien perusteella voisi luulla, että kyseessä olisivat valtavan kokoiset laitteet. Näin ei ole.

Samsung Galaxy S8:n molemmat versiot sisältävät niin sanotun ”Edge”-näytön, jossa näytön reunat on pyöristetty ja taivutettu laitteen sivuille. Myös takalasin reunat on pyöristetty sivuilta samalla tavalla kuin Note 7:ssa. Tämä saa puhelimet istumaan käteen täysin ”huomaamattomasti”, ja niistä sai mukavan ja rennon otteen.

Lisäksi näytön kulmat ovat myös pyöristetty samaan tapaan kuin LG:n MWC-messuilla esittelemässä G6-mallissa.

Näyttöjen kuvasuhteeksi on valittu ensimmäistä kertaa puhelimissa nähtävä 18,5:9. Uudet näytöt tukevat myös HDR-laajasävytilaa, joka parantaa esimerkiksi tuota ominaisuutta tukevien elokuvien katselua.

S8-puhelinten etuosa on pyhitetty melkein kokonaisuudessaan näytölle, ja samalla Samsungin tavaramerkiksi muodostunut fyysinen kotipainike poistettu laitteen etuosasta. Näytön alareunasta löytyy enää pieni kaistale helpottamaan laitteen käsittelyä. Tämä alue on puhelimen kaikissa eri värivaihtoehdoissa musta.

Samsung on siirtynyt molemmissa puhelimissa käyttämään näytöllä näkyviä painikkeita. Näytön alareunasta löytyy siis normaalit Androidin paluu-, koti- sekä äskeiset sovellukset -painikkeet, joiden järjestystä voi muuttaa asetuksista kahden eri vaihtoehdon välillä.

Kotipainike on näytön alareunassa, ja se on varustettu myös paineentunnistuksella. Painike on näkyvissä myös näytön ollessa pois päältä.

Fyysisen kotipainikkeen poistamisen myötä myös sormenjälkitunnistimelle on täytynyt etsiä uusi paikka. Samsung onkin päätynyt hiukan outoon ratkaisuun, sillä sormenjälkitunnistin on sijoitettu laitteen taakse, kamerasensorin oikealle puolelle.

Sijoittelu on nopean testin perusteella hieman outo, ongelmallinen ja vaatii runsaasti totuttelua. Jotta sen sijainnista ei tulisi ongelma, on näytön lukituksen avaamiselle vanhan sormenjälkitunnistuksen tai näytön pyyhkäisyn rinnalle tuotu myös uudet vaihtoehdot.

Galaxy S8 ja S8+ tuovat Samsungin puhelimiin iiris- sekä kasvojentunnistuksen, joka onkin nyt Samsungin pääasiallinen näytönlukituksen avaamiseen käytettävä tapa.

Esittelytilanteessa ei ominaisuutta päässyt kunnolla testaamaan, mutta demon perusteella S8-puhelinten tunnistin toimii todella nopeasti. Näytön lukitus avautui välittömästi, kun näyttö oli päällä ja puhelin siirrettiin kasvojen eteen. Samsungin mukaan ominaisuus toimii myös silmälasien kanssa, ja tämäkin todistettiin Lontoon demotilanteessa. Tunnistus toimii Samsungin mukaan myös hämärässä, mutta ei kuitenkaan täysin pimeässä.

Samsung Galaxy 8 (8+) tekniset tiedot

 • Käyttöjärjestelmä: Android 7.0
 • Keskusmuisti: 4 Gt
 • Tallennustila: 64 Gt, laajennettavissa Micro-SD-kortilla 256 gigatavuun
 • Näyttö: 5,8”, 2960 x 1440 pikseliä, 570ppi (6.2”, 2960 x 1440 pikseliä, 529ppi)
 • Akku:  3000 mAh (3500 mAh), pika- ja langaton lataus
 • Suoritin: 8 ydintä, 64-bittinen, 4 x 2,3 GHz ja 4 x 1,7 GHz tai 4 x 2,35 GHz & 4 x 1,9 GHz
 • Anturit: Kiihtyvyysanturi, barometri, sormenjälkitunnistin, gyrometri, geomagneettinen anturi, etäisyysanturi, Hall-anturi, RGB-valoanturi, sykemittausanturi, iiristunnistin & paineanturi
 • Yhteydet: LTE cat. 16, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (MU-MIMO), Bluetooth v5.0, ANT+, USB-C, NFC, GPS, Glonass & Galileo
 • Mobiilimaksutavat: NFC & MST
 • Suojausluokitus: IP68
 • Mitat ja paino: S8: 148,9 x 68,1 x 8,0 mm, 152g / S8+: 159,5 x 73,4 x 8,1 mm, 173g
 • Suositushinta: 829 € / S8+ 929 €

Sisältö

 1. Esittely Galaxy S8 ja S8+
 2. Kamera ja uudet palvelut
 3. Uudet lisävarusteet
 4. Samsung Gear VR ja Gear 360