Uusimmat

Google nappasi Applelta sirusuunnittelijan, oma järjestelmäpiiri työn alle?

15.06.2017 16:51 Muropaketin toimitus

Google on ilmeisesti valmistelemassa omaa järjestelmäpiiriään tuleviin Pixel-malleihin. Kehitystyötä vetämään on napattu kilpailija parhaasta, tai pahimmasta mahdollisesta paikasta, eli Applelta.

Aiemmin Applella kahdeksan vuoden ajan suunnittelutiimiä vetänyt Manu Gulati on siirtynyt Googlen palvelukseen. Gulati tiedotti asiasta omassa LinkedIn-profiilissaan. Uudeksi tittelikseen Googlella hän kertoo Lead SoC Architect, joten työnkuvasta ei todellakaan jää epäilyksen varaa.

Asiasta kertonut Variety on saanut omilta lähteiltään lisävarmistuksia Googlen aikeista, ja yritys on palkkaamassa myös muita siruasiantuntijoita. Google ei halunnut kommentoida huhuja tai Gulatin palkkaamista lainkaan, eikä Variety saanut Appleltakaan kommenttia aiheesta.

Gulati aloitti Applella 2009, sitä ennen hän työskenteli Broadcomilla ja AMD:llä.  Applen tuotteista Gulatin työn hedelmät vauhdittavat paitsi ensimmäisenä Applen omat järjestelmäpiirit saaneiden iPadien lisäksi myös iPhoneja ja Apple TV -laitteita. Yhdysvaltojen patenttivirastoon on rekisteröity 15 eri patenttia, joissa Gulati on merkitty yhdeksi keksijöistä.

Googlen haluista siirtyä omien järjestelmäpiirien käyttöön on uutisoitu aiemminkin. Jo vuonna 2015 yhtiö kävi keskusteluja eri valmistajien kanssa, ja viime vuonna Bloomberg raportoi Googlen aikeista siirtyä omien järjestelmäpiirien käyttöön Pixel-laitteissa. Tällä se hakisi selvää etua muihin Android-valmistajiin, joiden lippulaivamallit lähes poikkeuksetta käyttävät Qualcommin huippupiirejä.

Käynnissä on myös suuri muutos, joka koskee koko mobiilikenttää, ja etenkin Googlea. Aiemmin Googlen pilvilaskennalla toteutettuja tekoälyominaisuuksia tuodaan nyt voimakkaasti suoraan puhelimiin, jolloin vaaditaan entistä suurempaa suoritintehoa.

Tulevassa Android-versiossa käyttöjärjestelmä osaa esimerkiksi tunnistaa tekstistä osoitteet, jolloin niiden kopioiminen ja liittäminen on aiempaa helpompaa. Googlen Dave Burke on sanonut, että yrityksellä on aikomuksena kiihdyttää tämänkaltaista toimintaa tulevaisuudessa rautaratkaisuin. Gulatin asiantuntemus tulee varmasti tarpeeseen tämänkaltaisia haasteiden edessä.

Muropaketin uusimmat