Uusimmat

Loppusanat

31.03.2016 23:57 Juha Kokkonen

win10mobile_loppu

Kokonaisuutena Windows 10 Mobilesta jää varsin ristiriitainen kuva. Siinä on paljon hyvää, mutta se tuntuu paikoin hämmästyttävän keskeneräiseltä. Kun kokeilin Windows 10 Mobilen esiversiota ensimmäistä kertaa noin vuosi sitten, tiesin sen olevan keskeneräinen ja hyvin varhaisessa vaiheessa – ja sitä se suurimmilta osin myös oli. Jäin tuolloin mielenkiinnolla odottamaan, minkälainen lopputulos siitä kuoriutuu. Kun sain loppuvuodesta ensimmäisen kerran käteeni Windows 10 Mobilella varustetun Lumia 950:n, ensifiilikseni oli flashback tuosta aiemmin testaamastani esiversiosta. Todellisuudessa toki paljon kehitystä oli tapahtunut matkalla valmiiseen tuotteeseen, mutta se tuntui siitä huolimatta jotenkin raa’alta. Olin odottanut enemmän.

Windows 10 Mobile on selvästi suurempi päivitysaskel, kuin miltä se saattaa lyhyellä ensinäkemällä ja -tuntumalla vaikuttaa. Kyseessä on mobiili-Windowsin tämän vuosikymmenen suurin muutos. Käyttöjärjestelmän pinnan alla tapahtuneiden keskeisten muutosten ohella myös käyttöliittymää ja sen perusperiaatteita on muokattu merkittävästi uuteen suuntaan. Osa muutoksista on hyviä, mutta intuitiivisen käytettävyyden kannalta punainen lanka tuntuu olevan paikoin hukassa.

Ajatus Windowsista universaalina ekosysteeminä ei ole hassumpi ja siinä on potentiaalia, mutta mahdollisuus kehittää universaaleja Windows-sovelluksia ei riitä yksistään kolmansien osapuolien mobiilisovellusten tarjonnan merkittävään paranemiseen. Universaalitkaan Windows-sovellukset eivät synny tyhjästä ja niiden muokkaamiseksi eri laitteille tarvitsee nähdä vaivaa. Windows 10 Mobilen sovellustilanteen paranemisen suhteen laskisinkin UWP-sovelluksia enemmän toiveita kesällä julkaistavien siltatyökalujen varaan. iOS-puolelta löytyisi ainakin sovelluspohjaa, mistä Project Islandwoodin avulla ammentaa.

Uusista ominaisuuksista erikoismaininnan ansaitsee Continuum, joka on ajatuksena mielenkiintoinen, mutta joka on käytännön tasolla toistaiseksi hieman liian puutteellinen. Käytännössä kyseessä on suurelle näytölle sovitettu älypuhelinkäyttöjärjestelmä, jonka sovellusvalikoima on ainakin toistaiseksi harmillisen kapea. Itse jäin kaipaamaan esimerkiksi toimivia sovelluksia videotoistopalveluita varten, enkä pystyisi toistaiseksi kuvittelemaan tekeväni Continuumilla mitään vaativampaa työskentelyä. Positiivista on, että Continuumin käyttämiseksi ei välttämättä tarvita kallista Display Dock -adapteria, vaan homma hoituu myös edullisemmalla USB Type-C to HDMI -adapterilla tai langattomasti Miracastilla.

Vielä Microsoftin alkuvuoden 2016 aikana julkaisemien päivitystenkin jälkeen Windows 10 Mobilesta jää sellainen kuva, että pinnan alle käyttöjärjestelmän ytimeen tehtyjen uudistusten vuoksi ulkokuoren ja käyttökokemuksen viimeistely on jäänyt puolitiehen. Ei ole koskaan hyväksyttävää, että uudesta versiosta jätetään pois aiemmista versioista löytyneitä toimivia ja hyväksi todettuja ominaisuuksia. Se on epäselvää, loppuiko Microsoftilta yksinkertaisesti aika kesken, vai onko se tarkoituksella jättänyt tiettyjen yksityiskohtien ”beetatestaamisen” käyttäjien kontolle. Windows 10 Mobilessa on edelleen paljon potentiaalia, mutta Microsoft ei ole edelleenkään jostain syystä tehnyt tarpeeksi töitä sen realisoimiseksi. Yksi syy saattaa nykyisellään löytyä yritysstrategiasta, sillä Microsoft on julkisesti kertonut vähentävänsä fokustaan älypuhelinmarkkinoille.

 

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Uudistukset pinnan alla - Universal Windows Platform, Windows 10:n päivittäminen vanhoihin Lumia-malleihin
  3. Ulkoasu ja käyttöliittymän uudistukset
  4. Vakiosovellukset
  5. Continuum
  6. Loppusanat