Uusimmat

Kokeilussa OnePlus Bullets Wireless – Kevyet ja helppokäyttöiset langattomat kuulokkeet 

15.07.2018 11:00 Kai Taipale

Puhelinvalmistajat pyrkivät kiihtyvään tahtiin hankkiutumaan eroon 3,5 millimetrin stereoääniliitännästä. Tämä saa monet etsimään käyttöönsä langattomia kuulokkeita. OnePlus-puhelinvalmistajan langalliset Bullets-nappikuulokkeet ovat tarjonneen parin kympin hinnallaan oivan hinta-laatusuhteen. Nyt valmistajan mallistossa on myös Bullets Wireless -Bluetooth-kuulokkeet. Kokeilimme tarjoavatko ne yhtä hyvän vastineen rahalle. 

Valmistajan näkökulmasta kuulokeliitännästä luopuminen on helppo ymmärtää, sillä liitäntä vie tilaa ja lisää valmistuskustannuksia. Langattomat yhteydet puhelimesta kuitenkin löytyvät. Sen myötä langattomissa kuulokkeissa riittääkin kilpailua aina halvoista kuppikuulokkeista pienikokoisiin, yksittäisiin nappeihin, hintahaarukan venyessä kympeistä satasiin. 

OnePlus Bullets Wireless -kuulokkeet edustavat kevyttä ja helposti mukana kulkevaa nappikuulokkeiden luokkaa. Niiden 69 euron hinta ei osu halpaluokkaan, mutta eivät myöskään edusta langattomien kalliimpaa päätä. 

Kuulokkeet pakkautuvat pieneen tilaan, ja kulkevat vaikka taskussa tai laukun pienessäkin lokerossa. Varsinaiset kuulokenapit yhdistävä niskapanta mahdollistaa riittävän kokoisen akun sekä sen, että kuulokkeet pysyvät käytössä mukana.

Bullets Wireless tarjoaa riittävän muokattavuuden, sillä varustukseen kuuluu kolmen kokoiset korvaan asettuvat tulpat sekä vastaavasti kolmen kokoiset korvatuet eli ”evät”.  

Evät voivat vaikuttaa hieman tarpeettomilta, mutta sitä ne eivät ole. Niillä on tärkeä tehtävä pitää nappia oikeassa asennossa korvassa. Mikäli evät tuntuvat omassa käytössä tarpeettomilta, niitä ei ole pakko käyttää, vaan ne voi poistaa.

Myyntipakkauksen varustukseen kuuluu kuulokkeiden lisäksi kolmet kuuloketulpat, kolmet evät, USB-latausjohto, säilytyskotelo sekä käyttöohje. 

Omaan korvaani OnePlussan kuulokkeet eivät istuneet aivan täydellisesti. Oikeaa asentoa korvassa sai hieman hakea, sillä mikään tulppavaihtoehdoista ei tuntunut täsmälleen oikean kokoiselta.

Lisäksi kuulokkeen alumiiniseoksesta valmistettu runko-osa on muotoilultaan putkilomainen ja isohko. Käytännössä käyttömukavuus ei siis ole huippuluokkaa, mutta silti kuulokkeita voi pitää parikin tuntia ilman että niitä on pakko ottaa pois korvien lepuuttamiseksi. Tässä kohtaa apuna on selvästi nappien keveys. 

Kuulokkeiden mukavuutta arvioidessa täytyy huomioida, että omana käyttöverrokkina toimii merkittävästi kalliimmat, langalliset Bosen QuietComfort 20 -nappikuulokkeet, jotka istuvat omaan korvaani erinomaisesti. 

Kuulokkeiden 25 gramman paino, tai pikemminkin keveys, on mukana kulkevissa kuulokkeissa valttia. Bullets Wireless kulkeekin kaulalla kiitettävän huomaamattomasti. Missään tilanteessa niskasanka ei tuntunut painavan, tai käynyt käytössä ärsyttämään.

 

Sanka myös mukautuu niskan ja vaatteiden muotoihin ongelmitta. Pintamateriaalikaan ei ole liian pitävää, etteikö se pääsisi tarvittaessa liikkumaan. Toisaalta se ei ole niin liukastakaan, että niskapanta pyörisi valtoimenaan. 

Napit pysyvät hyvin päässä niin kävellessä, juostessa kuin pyöräillessäkin. Jälkimmäisessä tosin nappien korvasta ulkoneva muotoilu aiheuttaa tuulensuhinoita, joita ei mielellään kuuntelisi. 

Testijakson aikana Bluetooth-toistossa aptX -ääntä tukevia kuulokkeita kuunneltiin niin Samsung Galaxy S8+ kuin OnePlus 6 -puhelimen kanssa. Mitään käytännön ongelmia ei kilpailijan puhelimen kanssa esiintynyt, mutta yksi käyttömukavuutta lisäävistä toiminnoista jää hyödyntämättä.

Nimittäin valmistajan Magnetic Control -nimen saanut toiminto jää Samsungin kanssa hieman vaillinaiseksi. OnePlussan omista puhelimista 5-mallista eteenpäin riittää toiston pysäyttämiseksi ja jatkamiseksi nappien ottaminen korvista ja niiden vieminen yhteen. Magneetti napsauttaa rungot toisiinsa, ja samalla musiikin toisto pysähtyy.  

OnePlussan puhelimilla toisto myös jatkuu, kun kuulokkeet irrottaa toisistaan. Tämä toimii hyvin, sillä toista alkaa viimeistään noin parin sekunnin kuluttua kun kuulokkeet saa korviin. Samsungin kanssa kuulokkeet ovat kyllä heti toisistaan irrottamisen jälkeen käyttövalmiit, mutta toisto on käynnistettävä puhelimesta. 

Jos nappien magneettikiinnitys irtoaa vahingossa, kuulokkeet menevät päälle, mutta sammuvat itsestään viiden minuutin kuluttua.

Kuulokkeet ovat kuitenkin hyvin hallittavissa myös perinteisemmin keinoin. Tavanomaiset ohjainpainikkeet löytyvät vasemmasta kaapelista. Äänenvoimakkuudelle on omat, riittävän tunnokkaat painikkeet. Ohjaimen keskinapilla voi keskeyttää toiston, mutta myös aktivoida puheentunnistuksen, vastata tai hylätä puhelun sekä vaihtaa kappaletta.  

Latausliittimen vierestä löytyy virtapainike, jota käytetään myös yhdistettäessä kuulokkeita eri laitteisiin. 

Bullets Wireless -kuulokkeissa on 9,2 millimetrin bassoelementit. Bassojen toistuminen riippuu vahvasti siitä, miten kuulokkeet istuvat korvaan. Kun tulppa on sopivasti paikoillaan, on bassotoisto oikein miellyttävä, tarkka eikä erityisen liioitteleva. Aivan alimpia ääniä kuulokkeet eivät toista, mutta ääntä ei myöskään ole viritetty alaääniä liiallisesti korostavaksi, tai jumputtavaksi. Ulkokäytössä taustahäly syö bassotoistoa, mutta sisällä se riittää hyvin. 

Muutenkin äänenlaatu miellyttää. Keskiäänet ovat hyvin kontrollissa, eikä pahoja korostumia kuulu. Myös diskanttipuoli on hyvässä tasapainossa. Äänikenttääkin voi pitää avarana. Äänenlaatu on siis kokonaisuutena kevyeksi Bluetooth-kuulokkeeksi oikein hyvä, kunhan kuulokkeen saa istumaan korvaan luontevasti. 

Valmistaja lupaa omien puhelimiensa Dash Charge -pikalatauslaitteella kymmenessä minuutissa saavutettavan lataustason, joka riittää musiikin kuunteluun viideksi tunniksi. Lataaminen onnistuu toki myös millä tahansa muulla USB-C-liitäntäisellä latauslaitteella. 

Käyttökokemusten perusteella tämä on lähellä totuutta, sillä jo reilun viiden minuutin pikalataus riitti parin tunnin toistoon. Täyden akun luvataan riittävän kahdeksan tunnin toistoon. Noin viikon kokeilujakson aikana ei valitettavasti tullut mahdollisuutta yhteenkään riittävän pitkään kuuntelusessioon, jotta luvatusta kestosta olisi saatu täysi varmuus. Käytännössä pisin käyttöjakso yhdellä latauksella oli vajaa kuusi tuntia, eikä akku ainakaan vielä tuolloin ollut tyhjä. 

Kantama osoittautui oikein hyväksi. Vapaassa tilassa 15 metrin etäisyys toistavasta puhelimesta ei aiheuttanut mitään ongelmia.

Valmistaja kertoo kuulokkeiden olevan suunniteltu kestämään päivittäisen vedelle altistumisen, esimerkiksi vesisateen ja hikoilun. Uimiseen tai pitkäaikaiseen käyttöön märissä olosuhteissa ei niiden kerrota soveltuvan. Tieto on käyttäjän kannalta hieman ristiriitainen, joten luontevinta olisi hankkia kuulokkeille IP-luokitus, joka selkeästi kertoisi niiden käyttörajat. 

Kuulokkeiden varustukseen kuuluva säilytyskotelo on liian iso ja kirkkaan punaisena herkkä keräämään itseensä käytön jälkiä, eikä sen sulkijamagneetin tehokaan oikein riitä pitämään sitä kiinni. Mahtuakseen koteloon niskasanka on rullattava juuri oikealla tavalla. Sekin tekee kotelon käytöstä kömpelöä.

Mustien kuulokkeiden ainoat tehosteet ovat pienet, punaiset koristeet. Ulkoasussa ei oikeastaan ole mitään huomiota herättävää, mikä lienee ollut valmistajan tavoitekin. 

OnePlussan ollaan totuttu näkemään hyvän hinta-laatusuhteen tuotteita. Sama pätee myös Bullets Wireless -kuulokkeisiin, jotka ovat hyvä ostos mikäli kaipaa kevyttä, mukana kulkevaa langatonta versiota, jonka ääni ei rasita pitkänkään kuuntelusession aikana. Korvaan istuessaan kuulokkeet ovat hyvinkin 69 euron hintansa arvoiset.  

Hyvää

  • Keveys lisää käyttömukavuutta 
  • Nopeat ladata, erityisesti valmistajan omalla puhelinlaturilla 
  • Rasittamaton äänenlaatu 
  • Käyttämisen helppous 

 Huonoa 

  • Nappien istuvuus korvaan varauksin  
  • Epäkäytännöllinen kuljetuskotelo 

 Tekniset tiedot OnePlus Bullets Wireless

  • Hinta: 69 euroa 
  • Malli: BT31B 
  • Akun kesto: Valmiustilassa 255 tuntia, puhetilassa 10,5 tuntia ja musiikin toistossa 8 tuntia 
  • Käyttöetäisyys: 10 metriä 
  • Bluetooth-versio: 4.1 
  • Profiilit: HFP/ A2DP/ HSP/ AVRCP 

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat