Uusimmat

Ensituntumat Taittuvanäyttöinen Xiaomi Mix Fold 2 -puhelin – Iso etunäyttö on fiksu ratkaisu, johon ei helposti pääse käsiksi

19.12.2022 20:00 Samuli Herttua

Taittuvien puhelimien markkinat ovat meidän nurkilla lähes yksinomaan Samsungin hallussa. Malleja maailmassa kuitenkin olisi, jos niitä vain meille myytäisiin. Tutustuimme yhteen niistä. Sen valmistaja on täälläkin tutuksi tullut Xiaomi, jonka Mix Fold 2 -puhelinmallia ei vaan kovin helposti saa käsiinsä.

Euroopan markkinoilla kilpailu taittuvien puhelimien markkinoilla on lähes yksinomaan Samsungin dominointia, sillä varteenotettavia kilpailijoita ei juuri tällä hetkellä ole. Aasian markkinoilla tilanne on kuitenkin hieman toisenlainen, sillä kilpailijoita riittää. Yksi niistä on meille suomalaisillekin tuttu merkki Xiaomi, joka julkaisi heidän uusimman taittuvan puhelimen Kiinan markkinoille elokuussa. Saimme Xiaomin taittuvan uutuuden Mix Fold 2:n testiin muutamaksi päiväksi.

Perusolemukseltaan puhelin muistuttaa hyvin pitkälti Xiaomin 12 -sarjan puhelimia. Laatutuntumaan ja yleiseen olemukseen on selvästi panostettu, sillä laite tuntuu todella korkeatasoiselta.

Laitteen mattapintainen takakuori on lasia, joka tuntuu kädessä kohtuullisen liukkaalta. Onneksi paketissa tulee mukana laadukkaan oloinen takakuori, joka parantaa huomattavasti puhelimen käytettävyyttä. Takakuoreen on myös integroitu pieni jalustatuki, jonka avulla puhelimen saa laitettua esimerkiksi pöydälle vaaka-asennossa pystyyn.

Huomio kiinnittyy puhelimen napatessa käteen nopeasti puhelimen pyöristettyjen reunojen ohuuteen. Taitettuna puhelin on vain 11,2 millimetrin paksuinen, jolloin puhelin ei ole hirveästi perinteisiä puhelimia paksumpi.

Ohuus korostuu taitettaessa puhelimen auki, jolloin reunat ovat vain 5,4 millimetriä. Painoa puhelimella on kuitenkin taitettaville puhelimille tyypilliseen tapaan hieman runsaammin, tällä kertaa noin 262 grammaa. Puhelimen painoon voi alkaa kiinnittää huomiota, jos puhelinta käyttää pitkään yhdellä kädellä.

Reunojen ihailun jälkeen huomio kiinnittyy puhelimen ja erityisesti kansinäytön fyysiseen kokoon. Kansinäyttönä toimii 6,56 tuumainen AMOLED -näyttö, jonka resoluutio on 2520 x 1080 pikseliä ja joka kykenee 120 hertsin virkistystaajuuteen.

Toisin kuitenkin kuin Samsungin Fold -malleissa, on etunäytön kuvasuhde hieman perinteisempi 21:9, joka tekee näytöstä huomattavasti Samsungin malleja leveämmän.

Tämän ansiosta kansinäyttö muistuttaakin hyvin pitkälti perinteisemmän suuren älypuhelimen näyttöä, ja tekee siitä todella miellyttävän käyttää. Kansinäytön kerrotaan olevan Corningin Gorilla Glass Victus -lasia, ja kykenevän jopa 1000 nitin maksimikirkkauteen koko ruudulla.

Siirtyminen kansinäytöltä isommalle päänäytölle vaatii ehkä hieman sorminäppäryyttä juurikin reunojen ohuuden sekä pyöristettyjen kulmien takia. Itse avaamisprosessi on hieman erilaisempi kuin mitä Samsungin taittuvissa laitteissa on tottunut, sillä taivuttaessa näyttöä täyteen mittaansa se suoristuu lopussa lähes itse ehkä hieman yllättävälläkin voimakkuudella. Myös kansia kiinnitaivuttaessa voi aluksi tuntea eräänlaista pientä vastavoimaa.

Tähän on kuitenkin hyvä syy, sillä toisin kuin Samsungin uusimmissa taitettavissa puhelimissa, Mix Fold 2:n saranaa ei voi lukita muihin kuin kahteen ääriasentoon. Tämä on mielestäni todella sääli, sillä juurikin tämä ominaisuus on ollut se yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, erityisesti valokuvausta ja myös moniajoa ajatellen.

Muuten saranamekanismia ei voi kyllä moittia, sillä mitään suurempia ratinoita tai muita pahaenteisiä ääniä siitä ei kuulu. Kuten Samsungin taittuvissa puhelimissa, jää kansien väliin pieni rako, josta pöly tai hiekka voi pahimmassa tapauksessa päästä naarmuttamaan päänäyttöä.

Kansien alta paljastuu suuri 8,02 tuuman LTPO2 AMOLED-näyttö, jonka resoluutio on 2160 x 1914 pikseliä ja joka on varustettu mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella. Näytön materiaalina on Schottin valmistama Ultra Thin Glass -lasi. Näytön päälle on tehtaalla asennettuna kevyt suojakalvo, joka hieman suojaa näyttöä.

Suuri kahdeksan tuuman näyttö tuo taittuvan puhelimen taas askeleen lähemmäs pientä tablettia. Kookas näyttö tekee esimerkiksi nettisurffailusta taas askeleen mukavampaa. Näytön outo kuvasuhde ei kuitenkaan vieläkään tee oikeutta videon katselulle, sillä videot skaalautuvat näytölle todella huonosti.

Taittuvien puhelimien näyttöjen riesana on ollut aina taitoskohtaan muodostuva juova, eikä Mix Fold 2 pääse siitä vielä eroon. Juova on kuitenkin vain suurimmaksi osaksi kosmeettinen haitta, eikä se vaikuta suurimmalta osin käyttökokemukseen.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa oli Android 12, jonka päällä oli Xiaomin oma taittuville puhelimille tarkoitettu MIUI Fold 13.1.21 -käyttöliittymä. Käyttöliittymä on muokattu hyvin taittuvan puhelimien tarpeisiin, mutta ei tunnu ehkä yhtä hiotulta kuin Samsungin One UI -käyttöliittymä. Koska kyseessä on Kiinan markkinoille suunnattu puhelin, oli puhelin täynnä esiasennettuja kiinalaisia sovelluksia. Ehkä pienenä harmituksena voi pitää erityisesti taittuville puhelimille tarkoitetun Android 12L -version puuttumista.

Tehoa puhelimessa riittää, sillä se on varustettu Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirillä. RAM-muistia testipuhelimessa on kiitettävät 12 gigatavua, ja tallennustilaa 512 gigatavua. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.

Kuten arvata saattaa, jo muissakin huippupuhelimissa hyväksi todettu järjestelmäpiiri ei tuottanut Mix Foldinkaan tapauksessa ongelmia, vaan puhelin toimi testaamisajan jouhevasti. Koska laite on niin ohut, niin laitteen suorituskyvyn suurimmaksi pullonkaulaksi voi muodostua ylikuumeneminen. Esimerkiksi useamman eri grafiikkatestin aikana laite lopetti testit kesken vedoten laitteen lämpenemiseen. Tähän ongelmaan ei kuitenkaan törmätty missään muussa ohjelmassa.

Xiaomi luottaa taittuvassa puhelimessaan kolmeen takakameraan. Pääkamerana on Sony IMX766 -kennoon perustuva 50 megapikselin kamera, jonka aukkoarvo on f1,8 ja joka on optisesti vakautettu. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on 13 megapikseliä, ja sen aukkoarvo on f2,4. Telekameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä, ja sen aukkoarvo on f2,6. Telekamera kykenee vain kaksinkertaiseen optiseen polttoväliin.

Ehkä pienoisena yllätyksenä voidaan pitää sitä, ettei päänäytölle ole sijoitettuna etukameraa laisinkaan esimerkiksi videopuheluita varten. Kansinäytössä sen sijaan on 20 megapikselin etukamera. Selfiet kuitenkin onnistuvat myös takakameroilla kansinäyttöä hyödyntäen.

Kuten kamerakyhmyn tekstistä voi päätellä, on Xiaomi tehnyt yhteistyötä arvostetun saksalaisen kameravalmistaja Leican kanssa. Tämä yhteistyö näkyy esimerkiksi kamerasovelluksen kahdessa valittavissa olevassa valokuvatyylissä, jotka ovat Leica Vibrant ja Leica Authentic. Näistä Vibrant edustaa hieman korostetumpia värejä, kun taas Authentic hieman maltillisempaa mutta ehkä realistisempaa värimaailmaa. Näistä omaan silmään miellyttävämpiä kuvia tuottivat lähes poikkeuksetta Leica Authentic. Vibrant -tyylissä kuvat olivat kontrastiltaan todella jyrkkiä, joka korostuu erityisesti Suomen talvioloissa otetuissa kuvissa.

Vaikka kamerat eivät mihinkään huippusuorituksiin taivukaan, on kaikkien kameroiden kuvanlaatu ensituntumien perusteella kiitettävällä tasolla. Erityisesti pääkamera ansaitsee suitsutusta suorituksestaan niin päivällä kuin illalla.

Ultralaajakulman tapauksessa ongelmaksi muodostui lähes aina aavistuksen alivalottunut lopputulos. Ehkä pientä kritiikkiä voi antaa myös telekameran kaksinkertainen optisesta polttovälistä, joka on ehkä aavistuksen lyhyt nykypäivänä. Myös kaikkien kameroiden välillä on pieniä värilämpötilaeroja.

Xiaomi Mix Fold 2 on varustettu varsin kookkaalla 4500 milliampeeritunnin akulla. Koska laite oli tuontiyksilö, oli puhelimen testikäyttö hieman perinteisiä malleja hajanaisempaa, jonka takia akun kestoa on vaikea kommentoida tarkemmin. Videotoistoa Youtubesta puhelin kesti täydellä kirkkaudella noin 11 tuntia, jota voi pitää kiitettävänä tuloksena.

Puhelin tukee jopa 67 watin lataustehoa, ja kyseistä tehoa tukeva laturi tulee paketin mukana. Koska paketissa oli mukana vain kiinalainen laturi, kokeilimme lataustehoa jo ennestään löytyvällä Xiaomin 67 watin laturilla. Tällä laturilla puhelimen akun varaustaso nousi 15 minuutissa noin 48 prosenttiin, ja täyteen puhelin latautui noin 45 minuutissa. Langatonta latausta puhelimessa ei kuitenkaan ole.

Mix Fold 2 on varustettu kahdella stereokaiuttimella, joiden ääneen Harman Kardon on vaikuttanut. Äänenlaatu kaiuttimista on kiitettävällä tasolla, mutta esimerkiksi ero Samsungin Z Fold 4:n kaiuttimien äänenlaatuun ei ollut merkittävä. Kaiuttimet tukevat Dolby Atmos -tilaääntä.

Pienen pesäeron Samsungin Foldin ja Xiaomin taittuvien puhelimien välille tekee Xiaomista puuttuva IP-suojaluokitus, joka luo Samsungin tapauksessa mahdollisesti pientä lisäluottoa laitteen kestävyyteen.

Xiaomi Mix Fold 2 on mielenkiintoinen tuttavuus taittuvien puhelimien markkinoille. Erityisesti puhelimen rohkeasti suurempi koko tekee omaan makuun siitä jopa ehkä hieman miellyttävämmän käyttää kuin Samsungin Z Fold 4:n. Kansinäytön kanssa ei ole tehty kompromissia, vaan käyttö tuntuu luonnolliselta. Päänäytön suurempi koko on jo oikeasti lähellä pienten tablettien kokoa. Puhelimen käytössä eniten kuitenkin harmittaa se, ettei näytön kulmaa voi asettaa mihin kulmaan tahansa. Myös pienet puutteet kuten langattoman latauksen sekä IP-luokituksen puuttuminen aavistuksen laskevat tunnelmaa.

On kuitenkin harmi että kyseistä puhelinta ei tuoda tällä hetkellä lainkaan Euroopan markkinoille, sillä kilpailu olisi tämänhetkiselle taittuvien puhelimien markkinatilanteelle enemmän kuin tervetullut.

Tärkeimmät tekniset tiedot Xiaomi Mix Fold 2

 • Hinta: ei myynnissä Euroopassa
 • Muisti, tallennustila: 12 Gt, 256/512/1024 Gt
 • Etunäyttö 6,56” (Amoled, 21:9, 120 Hz, 2520 x 1080)
 • Päänäyttö 8,02” (Amoled, 1-120 Hz, 2160 x 1914)
 • Takakamerat: 50 MP (pääkamera, Sony IMX766, 8, OIS), 13 MP (ultralaajakulma, f2.4, 123 asteen kuvakulma), 8 MP (tele, 2x optinen zoom, f2.6)
 • Etukamera: 20 MP
 • Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri
 • Liitännät: USB-C
 • Akku: 4500 mAh, 67 W pikalataus
 • Mitat: 161,6 x 73,9 x 11,2 mm, avattuna 161,6 x 144,7 x 5,4 mm
 • Paino: 262 g
 • Käyttöjärjestelmä: MiUI Fold 13.1 (Android 12)
 • Muuta: IR-lähetin