Uusimmat

Testi DJI Action 2 -toimintakameralla saa mainiota kuvanlaatua, mutta ongelmatonta sen käyttö ei ole

10.04.2022 11:00 Ilari Hauhia

DJI Action 2 yltää kyllä mainioon kuvanlaatuun, mutta kompaktin kokoisen kameran haittapuolet paistavat silti pahasti lävitse tietyissä tilanteissa. Varsinkin toimintakameran kuumeneminen tekee yhtään pidemmistä kuvaussessioista hankalia.

Toimintakameroiden tapauksessa kompakti koko on tärkeä ominaisuus. Kuvattavien seikkailujen keskellä on tärkeää, että kamera on mahdollisimman huomaamaton ja keveä, jotta se ei haittaa itse suorittamista. Koon puolesta DJI Action 2 asettaa riman korkealle, sillä laitteen ulkomitat ovat vain 39 x 39 x 22,3 millimetriä, eikä painoakaan ole 56 grammaa enempää.

Kameran magneettinen ja modulaarinen rakenne mahdollistaa monipuolisten lisävarusteiden käytön. Testilaite edustaa Dual-Screen Combo -nimistä, suositushinnaltaan 539 euron hintaista versiota, jossa pakkaukseen kuuluu myös kameran alle kiinnittyvä lisänäyttö. Lisänäytöstä on hyötyä erityisesti vlogaajille jotka haluavat nähdä omat kasvonsa kuvauksen aikana. Samalla lisänäyttö parantaa laitteen akkukestoa sekä mahdollistaa microSD-muistikorttien käyttämisen kameran kanssa.

Muita mahdollisia erikseen ostettavia lisäosia ovat esimerkiksi lisäakku, kameran otsaan kiinnittävä pääpanta, kaulanauha, tripodi sekä mikrofoni. Kameran ja lisävirtamoduulin sisältävä DJI Action 2 Power Combo on saatavilla 409 euron hinnalla. Magneetti on varsin napakka eikä kamera irtoa esimerkiksi kaulanauhasta vahingossa, ainakaan kovin helposti.

Pakkaukseen kuuluvat kameran ja lisänäytön lisäksi kaksi sovitinta, joiden avulla toimintakameran voi kiinnittää vaikkapa tripodiin tai tarramaisen kiinnikkeen avulla vaikkapa seinään. Tarjolla ovat myös esimerkiksi lisää vedenkestoa mukanaan tuova suojakuori, kelluva kahva sekä makrolinssi.

Toimintakamerassa on 1/1,7-tuumainen kenno, jonka tarkkuus on 12 megapikseliä ja aukkokoko f2.8. Kuvan vakauttamisesta vastaavat Rocksteady 2.0- ja HorizonSteady -teknologiat. Kymmenen metrin syvyyteen saakka vesitiiviillä kameralla voi kuvata 4K-videota jopa 120 fps:n nopeudella tai 1080p-videota 240 kuvaa sekunnissa. Akku riittää enintään 160 kuvausminuuttiin 1080p/30 fps laadulla kun käytössä on lisänäyttö. Ilman lisänäyttöä kuvausaika on noin 70 minuuttia.

Pieneen toimintakameraan on mahdutettu 1,76-tuumainen OLED-kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 446 x 424 pikseliä. Kosketusnäyttö on pieni, joten sen käyttäminen vaatii näppäriä sormia, mutta pienestä koostaan huolimatta näyttö toimii yllättävänkin jouhevasti. Kuvaustilojen vaihtaminen onnistuu kaksoisnäpäyttämällä kameran päältä löytyvää painiketta.

Oman näytön ohella laitetta voi ohjata puhelimeen asennettavan DJI Mimo -sovelluksen avulla. DJI Action yhdistyy puhelimeen WiFin välityksellä, ja kameran kuvaa voi tarkastella reaaliajassa puhelimen näytöltä. Puhelimesta voi vaihdella myös kuvaustiloja sekä säätää muitakin kameran asetuksia. Kamera yhdisty DJI Mimoon hyvin jouhevasti, sillä sovellus tunnisti päällä olevan kameran automaattisesti, ja ehdotti pariliitosta.

Ultralaajakulmalinssin näkökenttä on 155 astetta, mikä väistämättä tarkoittaa, että kuvan reunoilla alkaa näkyä vääristymää. Kuvaa on kuitenkin mahdollista zoomata digitaalisesti, mikäli laajakulmaista näkymää haluaa rajata. DJI Action 2 tukee laajaa valikoimaa eri kuvaustiloja, ja ne ovat parhaimmillaan 4K/120 fps (16:9, 3840×2160), 4K/60 fps (4:3, 4096×3072), 2.7K/120 fps (16:9, 2688×1512), 2.7K/60 fps (4:3, 2688×2016) sekä 1080/240 fps. Lisäksi esimerkiksi 4K-tarkkuudella on tietysti mahdollista kuvata myös vaikkapa alemmalla 30 fps:n nopeudella.

DJI Action 2 yltää laitteen koko huomioiden erinomaiseen kuvanlaatuun. Videon väritarkkuus on mainiolla tasolla ja kuva on kaikin puolin elävää ja hyvännäköistä. Mikrofonin laatu on kohtalainen, toimintakameroille tyypilliseen tapaan käyttäjän kannattaa hankkia kameran rinnalle lisämikrofoni, mikäli äänenlaadulla on suurta merkitystä.

Kuvaustilojen avulla DJI Action 2:lla voi kuvata myös lyhyitä quick clip -videoklippejä, jolloin kamera kuvaa automaattisesti 10, 15 tai 30 sekunnin videon.

Myös timelapse- ja hidastusvideoiden kuvaaminen on mahdollista, ja laitetta voi käyttää myös livestriimaamiseen 1080p/30 fps laadulla. DJI Action 2 ottaa myös 12 megapikselin valokuvia, joko JPEG- tai RAW -muodossa, mutta ei molemmissa muodoissa yhtä aikaa.

DJI:n kuvanvakautusteknologioista RockSteady 2.0 pyrkii pitämään tärinät poissa kuvasta. RockSteady tuntuu toimivan hienosti, ja esimerkiksi kävellessä kuvattu video on kohtalaisen tasaista. HorizonSteady pyrkii puolestaan pitämään horisontin vaakasuorassa, mistä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun kameran kiinnittää drooniin. Tavallisessa toimintakamerakäytössä RockSteady on pääsääntöisesti monikäyttöisempi vaihtoehto.

DJI Action 2 on siis pienikokoinen toimintakamera, joka kykenee korkealaatuiseen kuvaan jota tukee on laaja valikoima kuvaustiloja ja kuvausasetuksia. Vaikka erinomaisen toimintakameran perusteet ovat kunnossa, löytyy laitteesta  silti haittapuolia, jotka laskevat kokonaisuuden pisteitä huomattavan paljon.

Suurimpana ongelmana DJI Action 2 on hyvin herkkä ylikuumenemiselle. 4K-tarkkuudella ja 120 kuvan sekuntinopeudella kuvatessa laite ylikuumenee jo reilussa viidessä minuutissa niin kuumaksi, että laite katkaisee kuvaamisen automaattisesti. 4K/60 fps -laadulla kuvaus onnistuu noin yhdeksän minuuttia ja 1080p/60 fps -laadulla vajaan vartin. 1080p/30fps -laadulla kuvaus ei tunnu enää katkeavan kesken kaiken ylikuumenemisen johdosta, mutta tällöin laatuasetukset on painettu jo varsin alas. Ulkoilmassa kuvaaminen saattaa onnistua hieman pidempään esimerkiksi tuulisella säällä, mutta kovin suurta helpotusta tämäkään ei tuo.

Kuvanlaatua valittaessa kamera kyllä varoittaa, että klipit voivat jäädä melko lyhyiksi, ja arviot enimmäispituuksista annetaan asetusruudussa.

On valtava ongelma, että kamera saattaa milloin tahansa katkaista nauhoituksen ylikuumenemisen johdosta. Esimerkiksi sisäkiipeilyvideota kuvatessa alas kuvaamaan asetetun kameran video oli katkennut kesken suorituksen, ja kokonaisuus jäi tallentamatta.

Käytännössä kaikkien yli muutaman minuutin kestoisten tapahtumien tallentaminen yli 1080p/30fps -laadulla on vähintään hankalaa ja usein jopa mahdotonta, eikä kuvaaja voi luottaa omaan kuvausvälineeseensä kunnolla. 1080p/30fps -laatuun tyytyminen taas tuntuu liian suurelta kompromissilta, eikä laitteen kuvanlaatu pääse silloin oikeuksiinsa.

Käsivaralta kuvatessa ongelmana on myös, että pieni metallimötikkä kuumenee käsissä niin paljon, että kameran käsittely vaatii melkeinpä hanskojen käyttöä. Kameran asetuksista on mahdollista asettaa käyttöön korkeampi toleranssi ylikuumenemiselle, ja aiemmin mainitut ajat on mitattu tätä tilaa käytettäessä. Mikäli asetusta ei ota käyttöön, ovat todelliset kuvausajat vieläkin lyhyempiä.

Toisena ongelmana DJI Action 2 ei ole kovinkaan säänkestävä. Vaikka itse kameramoduuli kestää vettä, ei akkulisäosaa tai lisänäyttöä ole suojattu vettä tai pölyä vastaan. Näin esimerkiksi kakkosnäytön avulla kuvaaminen vesisateessa on jo varsin riskialtista, vesiliikuntalajeista puhumattakaan.

Itse kameramoduulissa ei ole myöskään paikkaa microSD-muistikorteille, vaan se löytyy ainoastaan lisäosista (256 gigtavuun asti). Pelkän kameran 32 gigatavun muistiin ei mahdu kovinkaan pitkästi ainakaan 4K-laatuista videota, varsinkin kun käyttäjän käytössä on vain 22,4 gigatavua muistia. Esimerkiksi noin 40 sekunnin klippi 4K 60 fps -videota on tallennuskooltaan reilut 500 megatavua, jolloin karkeasti arvioiden 4K 60 fps -laatuista kuvaa voi tallentaa noin 15 minuutin edestä kameran omaan muistiin.

Kokonaisuudessaan DJI Action 2 on kiinnostavan erilainen toimintakamera, jonka käytöstä jää kuitenkin loppuviimeksi päällimmäiseksi tunteeksi pettymys. Mainiolla kuvanlaadulla tai hauskoilla lisäosilla ei ole juurikaan tekoa, mikäli kameralla voi ottaa vain muutaman minuutin mittaisia videoklippejä kuumenemisongelman vuoksi. Samalla kuvaamisesta tulee stressaavaa käyttäjän joutuessa miettimään sitä, että kamera voi minä hyvänsä hetkenä yksinkertaisesti lopettaa kuvaamisen.

539 euron hintalappu lisänäytöllä varustetusta DJI Action 2:sta tuntuu sekin tyyriiltä. Esimerkiksi GoPro Hero 10 Black maksaa 549 euroa ja se soveltuu monilta osin paremmin todelliseen toimintakuvaukseen, kun taas 360 asteen kuvaamiseen kykenevä GoPro Max maksaa 519 euroa. Myös vanhemmat ja edullisemmat GoPro-mallit, kuten Hero 8 Black, riittänevät monille toimintakameraa etsivälle.

Hyvää

 • Laadukas kuvanlaatu
 • Kompakti ja kevyt muotoilu
 • Hauska idea lisämoduulien kanssa

Huonoa

 • Ylikuumeneminen
 • Lisämoduulit eivät kestä vettä
 • Itse kameraosassa ei muistikorttipaikkaa
 • Hinta

Tärkeimmät tekniset tiedot DJI Action 2

 • Hinta: 539 € (Dual-Screen Combo)
 • Kenno: 1/1.7″ CMOS, 12,2 MP
 • Objektiivi: 155°, f/2.8
 • ISO-herkkyys: 100 – 6400
 • Videoformaatti: MP4 (H.264 / HEVC) 130 Mbps bittivirta
 • Tallennustila: kamerayksikössä 32 Gt sisäinen muisti, lisänäytössä Micro SD (HC/XC) -muistikorttipaikka (256 Gt asti)
 • Langattomat liitännät: WiFi, Bluetooth 5.0
 • Mitat: 39 x 39 x 21 mm (pelkkä kamera)
 • Paino: 55 g
 • Myyntipakkauksen sisältö: kamerayksikkö, kosketusnäyttöyksikkö, magneettinen kaulanauha, kuulapääkiinnike, actionkamerakiinnike, virtajohto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat