Uusimmat

Testi Ökykallis Garmin Enduro 2 on maailman paras urheilukello – Forerunner 255 Music tarjoaa lähes samat ominaisuudet huomattavasti halvemmalla

17.11.2022 09:00 Ilari Hauhia

Garmin laajensi tänä syksynä urheilukellojensa mallistoa kahdella uudella mallilla. Enduro 2 on kestävyysurheilun erittäin tosissaan ottaville urheilijoille suunnattu urheilukello, kun taas Forerunner 255 Music tarjoaa urheilukellon tärkeimmät ominaisuudet huokeammalla hinnalla.

Garmin Enduro 2 soveltuu toki lajiin kuin lajiin, mutta erityisesti älykellon erikoisominaisuuksista on hyötyä ultrajuoksijoille ja muille pitkäkestoista kestävyysurheilua harrastaville käyttäjille.

Huipputason urheilukellosta joutuu pulittamaan pitkän pennin, sillä se maksaa peräti 1139 euroa.

Enduro 2 erottuu kilpailijoistaan erityisesti akkukestonsa puolesta. Urheilukellon akku kestää GPS:n ollessa käytössä peräti 150 tuntia. Näin akku kestää pidemmätkin kestävyyskisat, kuten ultrajuoksut. Akku latautuu myös osaltaan kelloon yhdistetyn aurinkopaneelin avulla. Tavallisena älykellona laitteen akku kestää noin kuukauden, riippuen hieman käyttöprofiilista ja siitä, kuinka hyvin aurinkokenno pääsee lataamaan laitetta.

Käytännön testien perusteella Garminin lupaukset hurjasta akkukestosta pitävät paikkansa. Parin kuukauden jatkuvan ja aktiivisen käyttötestin aikana laite kävi latauksessa vain kolmesta neljään kertaa, eikä akku päässyt milloinkaan tyhjäksi asti. Harmillisesti älykellossa käytetään Garminin omaa latausjohtoa, eikä lataaminen onnistu USB-C:llä tai langattomasti.

Laitteessa on 1,4-tuumainen safiirilasinen MIP-kosketusnäyttö 280 x 280 pikselin tarkkuudella. Tavallisten AMOLED-näytöillä varustettujen älykellojen standardeilla näytön tarkkuus on matala eikä se ole muutenkaan näyttävimmästä päästä.

Urheilukellossa akkukeston maksimointi ja selkeys menevät kuitenkin ”silmäkarkin” edelle, ja näiden osalta Enduro 2 suoriutuu hyvin. Myös säädettävissä oleva maksimikirkkaus on hyvinkin riittävä, ja näyttöä on helppo lukea myös kirkkaassa auringossa.

Enduro 2:een on esiasennettu muutamia vaihtoehtoisia kellotauluja. Mikäli rajallinen valikoima ei miellytä, voi lisää vaihtoehtoja ladata Garminin ConnectIQ -sovelluskaupasta. Samasta paikasta älykelloon voi ladata myös kolmansien osapuolien sovelluksia, kuten Spotifyn, tai lisää urheilutiloja.

Siinä missä monista edullisemmistakin älykelloista löytyy usein jopa yli sata erilaista urheilutilaa, on Enduro 2:n esiasennettu lajivalikoima yllättävänkin suppea. Mukana ovat toki perinteiset juoksut, kuntosalitreenit ja pyöräilyt, sekä erikoisempia lisäyksiä kuten laskuhyppäykseen tarkoitettu tila, ratsastus ja leijasurffaus, mutta esimerkiksi jalkapalloa, lentopalloa tai jääkiekkoa tiloista ei löydy.

Mikäli myöskään sovelluskaupasta ei löydy sopivaa esivalmista urheilutilaa, voi käyttäjä toki luoda oman kustomoidun urheilumuodon itselleen.

Uuden lajin luominen onnistuu joko suoraan kellosta tai hieman helpommin puhelimesta käsin. Oman tilan luominen on sinällään helppoa, sillä käytännössä kyse on pitkälti uudesta kategoriasta, jonka alle tietyn liikuntamuodon suoritukset voi kategorisoida.

Urheilukellon runko on laadukkaan vaikutelman antava yhdistelmä polymeeriä ja titaania. Laitteen ulkonäkö on häpeilemättömän urheilukellomainen, eli puvun kanssa laitetta ei välttämättä halua käyttää. Kello-osa on suurikokoinen ja paksu, mutta silti yllättävän keveä (70 grammaa), eikä kello tunnu ranteessa läheskään yhtä painavalta kuin voisi odottaa.

Tämä johtuu osaltaan myös siitä, että mukana tulee kaksi vaihtoehtoista ranneketta. Niistä toinen on joustavaa nylonia (kuvassa vasemmalla) ja toinen perinteisempää silikonia. Joustavasta nylonista tehty ranneke ei ehkä näytä kovin premiumilta, mutta tuntuu kädessä erittäin hyvältä ja huomaamattomalta, ja valikoitui ainakin omalla kohdalla päivittäiseen käyttöön. Toisaalta esimerkiksi vesilajeihin valitsee mieluummin aavistuksen tukevamman silikonirannekkeen.

Enduro 2 kestää vettä (ja myös merivettä) 10ATM-standardin mukaisesti 100 metrin syvyyteen saakka. Näin urheilukello sopii esimerkiksi triathlonia varten treenaaville, uimareille tai vaikka surffaamiseen. Laitesukeltamisen kellon kanssa Garmin on kuitenkin erikseen kieltänyt, vaikka syvyysluokituksen pitäisikin ainakin periaatteessa mahdollistaa kohtalaisen syvätkin sukellukset.

Laitteen ominaisuuksiin kuuluvat myös 32 gigatavun tallennustila, tuki WiFille, Garmin Pay -lähimaksuille, Bluetoothille ja ANT+:lle eli esimerkiksi erilliselle sykevyölle. Tavallisten älykellojen tapaan myös ilmoitukset löytävät tiensä älykellon ruudulle, ja älykellon avulla voi vastata puheluihin sekä saada vaikkapa sohvan väliin hukkuneen puhelimen pirisemään.

Terveystoimintojen puolesta Enduro 2 osaa mitata sykettä Garmin Elevate v4 -sensorin avulla, ja muihin terveystoimintoihin kuuluvat muun muassa veren happipitoisuuden, unen ja stressin seurannat.

Testin perusteella Enduro 2 mittaa ranteesta vakuuttavalla tarkkuudella sykkeet silloin, kun sykevaihtelut eivät ole kovin nopeita. Näin vaikkapa tasaisella sykkeellä juostavalla lenkillä erillinen sykevyö ei ole välttämättä pakollinen. Toisaalta nopeissa sykevaihteluissa, kuten vaikkapa boulderoinnin aikana, ranteesta mitattu syke ei pysy aina todellisuutta vastaavana. Viimeistään tällöin käyttäjän kannattaa pukea päälle sykevyö.

Erikseen ostettavan sykevyön parittaminen kelloon on helppoa. Ensimmäisen parituksen jälkeen kello havaitsee ja ottaa käyttöön päälle puetun sykevyön automaattisesti, eli sykevyön käyttö on erittäin helppoa.

Unenseuranta näyttää toimivan yllättävänkin tarkasti, ja laitteen merkitsemät nukahdus- ja heräämisajat vaikuttavat totuudenmukaisilta. Kello osaa tunnistaa varsin hyvin, koska käyttäjä on oikeasti nukahtanut ja herännyt, eikä sängyssä pyörimistä lasketa nukkumiseksi. Myös unigraafin merkinnät yöllisistä heräämisistä ja unen syvyyksistä vaikuttavat uskottavilta.

Koska Enduro 2:n akkukesto on niin hyvä, on unenmittauksesta aidosti hyötyä.  Siinä missä monet muut älykellot viettävät yöt usein laturissa, Garmin viettää ne ranteessa.

Unitiedot ovat luettavissa muiden terveystietojen ohella joko suoraan älykellosta tai puhelimen Connect-sovelluksesta. Kello osaa yhdistää unitiedot ja treenien rasitukset, joiden pohjalta kello kertoo käyttäjän harjoitteluvalmiudesta ja antaa treenivinkkejä. Garmin Connectista löytyy myös juoksemiseen ja pyöräilyyn liittyviä treeniohjelmia, liikuntakalenteri ja muita ominaisuuksia.

Enduro 2:n paikannus tukee yhtä aikaa useampaa kanavaa, jonka myötä kello hakee käyttäjän sijainnin tarvittaessa yhtä aikaa GPS-, Galileo-, ja GLONASS -satelliiteista. Paikannus lukittuu hyvin nopeasti, on erittäin tarkka ja tuntuu toimivan verrattain hyvin myös hankalissa paikoissa, kuten metsässä.

Esimerkiksi polkujuoksijan tai vaeltajan iloksi urheilukello tarjoaa katujen ohella myös maastonavigoinnin. Käyttäjä voi Connect-sovelluksen avulla ladata kelloon valmiiksi reittisuunnitelman, jolloin kello opastaa käyttäjää valitsemaan oikeat polut metsässä NextFork-nimisen toiminnon avulla. Kello osaa opastaa käyttäjän myös takaisin lähtöpisteeseen.

Reittien suunnittelu pelkällä Connect-sovelluksella puhelimella on hieman kankeaa, mutta ohjelma tukee onneksi GPX-tiedostoja, jolloin reitit voi suunnitella haluamallaan palvelulla. Kellolla voi toki halutessaan myös selata topografisia karttoja vapaassa tilassa, mutta pieneltä näytöltä se on luonnollisesta haastavampaa kuin vaikkapa puhelimesta.

Liikuntatoimintoihin kuuluvat myös juoksunopeuden ennuste, askeleiden kadenssin seuranta sekä erilaisiin liikuntatiloihin yhdistetyt erikoisominaisuudet. Esimerkiksi SUP-lautailulle omistettu tila seuraa käyttäjän melontatahtia, ja mukana on kattava kattaus erilaisia golffareita auttavia ominaisuuksia. Yllättävänkin kätevä ominaisuus on myös älykelloon integroitu aidosti kirkas taskulamppu, joka on ainakin omassa käytössä korvannut puhelimen taskulamppuominaisuuden lähes täysin.

Kokonaisuudessaan Garmin Enduro 2 on todennäköisesti maailman tämän hetken kehittynein puhdas urheilukello. Mikäli nauttii pitkäkestoisesta urheilusta, kuten triathloneista, ultrajuoksusta tai seikkailukisoista, eikä Enduro 2:n hurja reilusti yli tuhannen euron hinta tunnu liian pahasti kukkarossa, ei laitteesta oikeastaan löydy mitään pahaa sanottavaa.

Huippuluokassa Enduro 2:n kanssa kilpailevat esimerkiksi uusi Apple Watch Ultra sekä Garminin omasta mallistosta löytyvät Fenix 7 ja Epix 2.

Liikuntaharrastajalle tai vähän kokeneemmallekin urheilijalle monet Enduro 2:n toiminnoista lienevät kuitenkin varsin ylimääräisiä, eikä ökykallis Enduro 2 edes yritä kosiskella peruskäyttäjiä. Sen sijaan Garminin toinen uutusmalli Forerunner 255 sopii myös tavallisen kuolevaisen urheiluharrastajan ranteeseen. 46 millimetrin kokoisesta kellosta on tarjolla kaksi versiota, 359 euron perusmalli sekä musiikin kuuntelemisen mahdollistava, testiin saapunut 419 euron hintainen Forerunner 255 Music. Vaihtoehtoisesti 41 millimetrin kokoisena mallin nimi on Forerunner 255S.

Samasta hintaluokasta löytyy runsaasti kilpailua. Esimerkiksi enemmän älykellomaisia ominaisuuksia haluava Android-käyttäjä voi päätyä vaikkapa Galaxy Watch 5:een, kun taas esimerkiksi Polarin mallistosta löytyy liikunnallinen Ignite 3.

LUE MYÖS: Testi Samsung Galaxy Watch 5 on yksi parhaista Android-älykelloista, mutta rima ei ole vieläkään turhan korkealla

Music-malli eroaa perusmallista siten, että mukana on kolme gigatavua tallennustilaa, johon voi ladata haluamansa musiikkikappaleet. Näin käyttäjän ei välttämättä tarvitse kantaa mukana puhelinta.

Forerunner 255 on huomattavasti solakampi kuin Enduro 2, ja se painaa vain 49 grammaa. Mukana on 260 x 260 pikselin tarkkuudella toimiva Gorilla Glass 3 -lasinen 1,3-tuumainen näyttö, joka vastaa laadultaan suunnilleen Enduro 2:ta. Näin kellon ruutu on selkeä ja helposti luettavissa, muttei edelleenkään varsinaisesti ”näyttävä”. Laitetta ohjataan pelkästään fyysisistä näppäimistä, eikä mukana ole kosketusnäyttöä.

Forerunner 255:n runko on kuituvahvisteista polymeeriä. Siinä missä Enduro 2 on uhkea ja ronski urheilukello, on Forerunner 255:n muotoilu kuitenkin jokseenkin tylsä ja tavallinen. Mukana tulee yksi perinteinen 22 millimetrin silikoniranneke, jossa riittää kiristysvaraa huomattavan laajalla alueella.

Myös Forerunner 255:n kanssa uskaltaa lähteä pidemmällekin lenkille, sillä GPS:n kanssa akku kestää noin 30 tuntia. Peruskäytössä akkukesto on noin kaksi viikkoa, mikä on sekin hyvä suoritus. Myös Forerunner 255 latautuu Garminin omalla johdolla.

Urheilu- ja terveysominaisuuksien puolesta Forerunner 255 tarjoaa pitkälti samat ominaisuudet kuin Enduro 2. Näin mukana ovat esimerkiksi sama sykesensori ja unenseuranta, tuki useamman kanavan GPS:lle, samat valmennustoiminnot ja palautumisesta kertovat raportit. Kun kellojen ominaisuuksia vertaa Garminin verkkosivujen vertailutoiminnon avulla, huomaa nopeasti, että on oikeastaan helpompaa listata ne toiminnot mitä Forerunner 255 ei tarjoa Enduro 2:een verrattuna.

Pääpiirteittäin listattuna Forerunner 255:n akkukesto ei mainitusti yllä Enduro 2:n tasolle, eikä Forerunner 255:ssä ole karttatoimintoa tai navigointia. Myös golfiin liittyvät erikoisominaisuudet puuttuvat. Kellojen materiaali ja ulkonäkö ovat luonnollisesti erilaiset, eikä Forerunner 255 tarjoa kosketusnäyttöä tai taskulamppua.

Kun ottaa huomioon, että yhden Enduro 2:n hinnalla voi ostaa kahdesta kolmeen Forerunner 255 -mallia, tuntuvat mallien väliset erot varsin vähäisiltä. Joten mikäli pärjää ilman karttoja sekä hieman lyhyemmällä, mutta silti varsin kiitettävällä akkukestolla, osunee lähes kaikkien perustreenaajien valinta kahden vaihtoehdon väliltä Forerunner 255 -malliin tai sen Music-malliversioon.

Garmin Enduro 2

Hyvää:

  • Erittäin pitkä akkukesto
  • Tarkat anturit
  • Kestävä ja näyttävä ulkokuori
  • Kattavat urheilutoiminnot
  • Vaihtoehtoiset rannekkeet

Huonoa:

  • Erittäin kallis

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 1139 €
  • Mitat: 51 x 51 x 15,6 millimetriä
  • Näyttö: 1,4″, transflektiivinen MIP, 280 x 280
  • Kuituvahvisteinen polymeerirunko, titaaninen tausta
  • Paino: 70 g
  • Ranneke: 26 mm, Quick Release -ranneke + nailonranneke
  • Rannesykeanturi
  • Maksimaalisen hapenottokyvyn seuranta (VO2 max)
  • Sisäänrakennettu GPS (multiband)
  • Barometrinen korkeusanturi
  • Juoksudynamiikka
  • Parannettu kisaennuste
  • Entistä paremmat harjoitussuunnitelmat
  • Bluetooth, ANT+ ja Wi-Fi
  • Garmin Pay -lähimaksu
  • Vesitiiviys: uinti, 10 ATM / 100 m
  • Akku: älykellotila jopa 30 päivää, GPS-tila jopa 150 tuntia

Garmin Forerunner 255 Music

Hyvää:

  • Lähes samat urheilutoiminnot ja sensorit kuin Enduro 2:ssa
  • Keveä ja solakka ulkomuotoa
  • Kohtuullisen pitkä akkukesto

Huonoa:

  • Kenties hieman tylsä muotoilu

Tekniset tiedot Garmin Forerunner 255 Music:

  • Hinta: 419 €
  • Mitat: 45,6 x 45,6 x 12,9 mm
  • Näyttö: 1,3″ (33 mm), transflektiivinen MIP, 260 x 260
  • Kellon lasi: Corning® Gorilla® Glass 3
  • Kuituvahvisteinen polymeerirunko
  • Paino: 49 g
  • Ranneke: 22 mm, Quick Release, ympärysmitta 130-205 mm
  • Rannesykeanturi
  • Maksimaalisen hapenottokyvyn seuranta (VO2 max)
  • Sisäänrakennettu GPS (multiband)
  • Barometrinen korkeusanturi
  • Juoksudynamiikka
  • Parannettu kisaennuste
  • Entistä paremmat harjoitussuunnitelmat
  • Bluetooth, ANT+ ja Wi-Fi
  • Garmin Pay -lähimaksu
  • Vesitiiviys: uinti, 5 ATM / 50 m
  • Akku: älykellotila jopa 14 päivää, GPS-tila jopa 30 tuntia

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat