Uusimmat

Testi Samsung Galaxy Watch 5 on yksi parhaista Android-älykelloista, mutta rima ei ole vieläkään turhan korkealla

02.10.2022 11:00 Ilari Hauhia

Samsung Galaxy Watch 5 on yksi markkinoiden parhaista Android-älykelloista. Uusi malli ei kuitenkaan nosta Android-älykellojen rimaa vieläkään kovin reilusti ylöspäin, sillä parannukset edeltävään malliin jäävät maltillisiksi.

Samsung Galaxy Watch5 on saatavilla kahdessa eri kokoversiossa: 40 ja 44 millimetriä. Bluetoothilla ja WiFillä varustettu 40-millimetrinen versio maksaa 299 euroa, ja LTE-malliversio nostaa hinnan 349 euroon. Isokokoisemman 44 millimetrin mallin kohdalla vastaavat hinnat ovat 329 ja 379 euroa. Lisäksi tarjolla on 45 millimetrin kokoinen, versiosta riippuen 469 tai 519 euron hintainen, Galaxy Watch5 Pro -sisarmalli, josta löytyy vielä hieman lisäominaisuuksia perusmalliin verrattuna.

Tässä Muropaketin testissä on käytetty Samsung Galaxy Watch5:n 44 millimetristä Bluetooth-versiota.

Ulkoisesti Galaxy Watch5 muistuttaa hyvin paljon edeltäjäänsä. Laitteet erottaa toisistaan nopealla vilkauksella lähinnä anturialueen muutoksista – ranteessa Galaxy Watch5 näyttää käytännössä edeltäjältään. Alumiinirunkoisen älykellon ulkonäkö on minimalistisen urheilullinen ja silikoninen ranne sopii käteen hyvin. Älykellon lasi on naarmuja kestävää safiirilasia.

Galaxy Watch5 on hintansa puolesta esimerkiksi Honor Watch GS3:a, Huawei Watch GT Runneria ja Xiaomi Watch S1:tä kalliimpi ja suunnilleen samassa hintaluokassa Huawei Watch 3 Pro’n kanssa.

Galaxy Watch5 erottuu kuitenkin kilpailijoista edukseen olemalla edeltäjänsä kanssa edelleen markkinoiden ainoa älykello, joka on varustettu Wear OS 3 -käyttöjärjestelmällä. Wear OS 3.5 on ainakin allekirjoittaneen mielestä Android-maailman paras ja selkein käyttöliittymä, joka lisäksi tukee laajasti kolmansien osapuolien sovelluksia Play Store -sovelluskaupan kautta. Wear OS:n päällä toimii Samsungin oma One UI Watch 4.5 -käyttöliittymä.

Älykellon käyttöönottoon liittyy myös aavistuksen verenpainetta nostava sovellusruletti, kun muuta kuin Samsungin puhelinta käyttävän käyttäjän tulee ladata sekä Galaxy Wearable- että Samsung Health -sovellukset ja kirjautua niihin erikseen. Nyt laitetta ja esimerkiksi sen kellotauluja hallinnoidaan Galaxy Wearablen kautta ja terveysdata löytyy Samsung Healthista. Olisi näppärää, jos kaikki tarvittava löytyisi saman sovelluksen alta. iOS-puhelimien käyttäjille ei moisia ongelmia ole, koska älykelloa ei niihin voi yhdistää.

Wear OS 3 muodostuu ”tiilistä” eli esimerkiksi säälle tai päivän liikuntatavoitteille omistetuista sivuista, joiden välillä liikutaan kosketusnäytön avulla. Mukana on myös sovellusvalikko.

Älykellon laidalta löytyy lisäksi kaksi fyysistä näppäintä, joiden avulla voi käyttää eri toimintoja ja pidemmillä painalluksilla esimerkiksi Bixby-virtuaaliapuria ja Samsung Payta (ei käytössä Suomessa). Bixbyn ohella kelloon voi valita myös Google Assistantin. Näyttöä kiertävää pyöritettävää reunusta tai kruunua älykellossa ei ole.

Seurattavien urheilumuotojen osalta tarjolla on laaja valikoima eri lajeja aina juoksun, pyöräilyn ja uinnin kaltaisista perinteisistä lajeista krikettiin, riippuliitoon ja hula-vanteen pyörittelyyn. Suurin osa liikuntatiloista näyttää eroavan toisistaan lähinnä nimen ja sen perusteella, onko GPS päällä vai ei. Esimerkiksi juoksun ja kävelyn älykello tunnistaa automaattisesti, jolloin se ehdottaa aktiviteetin aloittamista.

Galaxy Watch 5 tarjoaa entistäkin kehittyneemmän anturipaletin, johon kuuluu myös ihan lämpötilaa mittaava ominaisuus. Mukana ovat myös sydänsähkökäyrä eli EKG ja verenpainemittaus, mutta Samsung on turhauttavasti lukinnut nämä ominaisuudet toimimaan vain omilla Galaxy-älypuhelimillaan.

Sykemittaus ja unenseuranta vaikuttavat olevan kohtuullisen tarkkoja ja myös matkaa mittaava GPS lukittautuu nopeasti ja luotettavasti paikalleen. Älykello osaa myös mitata käyttäjän BMI-kertoimen ja arvioida rasvaprosenttia, sekä kehosta löytyvän luustolihaksen, rasvan ja veden määrää.

Liikuntadata kerätään Samsung Health -sovellukseen, jonka lisäksi älykelloon on mahdollista asentaa esimerkiksi Stravan oma sovellus. Samsung Health sisältää myös erilaisia opastusvideoita liikuntaan sekä haasteita, jotka rohkaisevat käyttäjää kohti terveellisempiä elämäntapoja. Samsung Healthiin voi kirjata myös syödyt ruokatarvikkeet, joka helpottaa kaloreiden laskemista.

Galaxy Watch5 on varustettu 410 milliampeeritunnin akulla, jolla on käyttöaikaa tarjolla noin 1–1,5 vuorokautta. Älykello kannattaakin ladata vähintään joka toinen yö. Lataaminen onnistuu kymmenen watin teholla, jolloin tyhjä akku täyttyy noin tunnissa ja 45 minuutissa. Akkukesto on lyhyt esimerkiksi moniin Huawein, Honorin ja Xiaomin älykelloihin verrattuna, mutta toisaalta Galaxy Watch5 tarjoaa myös monia kilpailijoita laajemmat älyominaisuudet.

Android-käyttäjille on nykyään tarjolla valtava valikoima enemmän tai vähemmän älykkäitä älykelloja ja aktiivisuusrannekkeita. Kokonaisuudessaan Galaxy Watch 5 edustaa niiden parhaimmistoa, ja muutamilla lisäominaisuuksilla Galaxy Watch5 Pro lienee jopa Android-maailman tämän hetken paras älykello.

Siitä huolimatta tuntuu, että Galaxy Watch5:llä ja muilla Android-maailman älykelloilla riittää vielä kirittävää Apple Watcheihin verrattuna. Apple Watchien ominaisuudet,  sovellusvalikoima ja yleinen käyttöliittymä ovat edelleen Wear OS -käyttöjärjestelmää edellä, vaikka Wear OS 3 onkin jo kohtuullisen varteenotettava kilpailija.

Galaxy Watch5 ei myöskään tuo mukanaan mitään erityisen hienoja tai erikoisia ominaisuuksia edeltävään malliin verrattuna. Esimerkiksi aktiiviliikkujalle Galaxy Watch5 ei tarjoa kovinkaan merkittäviä lisäyksiä viime vuoteen verrattuna.

Hyvää

 • Wear OS ja sen laaja ohjelmistotuki
 • Kattavat terveystoiminnot
 • Ulkonäkö ja laatu

Huonoa

 • Vähäisesti uudistuksia edeltävään malliin verrattuna
 • Osa ominaisuuksista toimii vain Samsungin puhelimilla
 • Vaatii useamman sovelluksen

Tärkeimmät tekniset tiedot Samsung Galaxy Watch5 44mm

 • Hinta: 329 €
 • Mitat: 44,4 x 43,3 x 9,8 mm
 • Näyttö: 1,36″ AMOLED (450 x 450 pikseliä, 330 PPI)
 • Akku: 410 mAh, WPC langaton lataus
 • Muisti: 16 Gt tallennustila, 1,5 Gt RAM-muisti
 • Yhteydet: GPS, NFC, Bluetooth 5.2, WiFi 2,4 GHz & 5 GHz
 • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 8.0 tai uudempi
 • Mittaus: Sykemittari, EKG, verenpaine, BIA, jatkuva SpO2, ihon lämpötila
 • Veden- ja iskunkestävyys: 5 ATM, IP68, MIL-STD-810G

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat