Uusimmat

Testi Huawei Watch GT Runner -älykello – Ilahduttavalla akkukestolla varustettu kello erityisesti juoksijaa miellyttämään

16.06.2022 20:00 Kai Taipale

Huawei täydensi keväällä kellovalikoimaansa erityisesti juoksijoille suunnatulla Watch GT Runner -älykellolla. Mitään todella mullistavaa uutuus ei tarjoa, mutta tarkoitukseensa eli lenkkikäyttöön kello sopi pääosin oikein mainiosti.

Huawei Watch GT Runner -kello on saatavilla vain yhdessä koossa, ja mallilla on hintaa 279 euroa. Se onkin lähisukua esimerkiksi valmistajan Watch GT 3 -mallille, joka on ”älyominaisuuksilla varustettu urheilukello”. Mallistossa on myös edelleen Watch 3 (399 €) ja Watch 3 Pro (449 €), jotka ovat puolestaan ”urheiluominaisuuksilla varustettuja älykelloja”.

Tarjontaa Huaweilla on siis usean mallin verran. Nyt testiin otetun Huawei Watch GT Runner -älykellon valteiksi erityisesti tarkan reaaliaikaisen sykemittauksen, mutta myös tekoälyavusteinen juoksuvalmentajan – näihin kellon nimikin luonnollisesti viittaa.

LUE MYÖS: Testi Huawei Watch GT 3 -älykello – Loistavalla akkukestolla varustettu vaihtoehto liikkujan tarpeisiin

Laitteen myyntipakkaukseen kuuluvat kellon lisäksi kiinteällä johdolla varustettu latausasema, takuusta ja laitteesta lisätietoja kertova vihko.

1,43-tuumaisen näytön tarkkuus on 466 x 466 pikseliä. AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan Watch GT Runnerin näytön musta on mustaa ja myös maksimikirkkaus on riittävä, jotta näytöstä saa selvää kesäisessä auringonpaisteessa. 326 pikseliin tuumalle yltävä näytön tarkkuus on riittävä, ja kuva piirtyy tarkkana.

Rungon ulkomitat ovat 46,4 x 46,4 x 11 millimetriä. Juoksukellossa käytetään polymeerikuitukoteloa, mikä mahdollistaa sen keveyden. Kellon paino ilman ranneketta onkin vain 38,5 grammaa. Painon säästökuuri heijastuu myös kellon kruunupainikkeeseen, joka on valmistettu titaaniseoksesta. Kehyksen koristeena on kuitenkin keraamisia elementtejä. Aivan samalle hienostuneisuuden tasolle tämä malli ei yllä, kuin Huawein mallistossa vaikkapa Pro-versiot pääsevät.

Vaikka kello on periaatteessa kohtuullisen isokokoinen, istuu se omaan, kohtuullisen kapeaan ranteeseeni erittäin mukavasti. Tätä avittavat niin keveys kuin yllättävänkin mukavilta tuntuvat materiaalit. Silikoniranneke on erittäin joustava, mikä sekin auttaa käyttömukavuudessa. Leveähkö rei’itys auttaa hieman hengittävyydessä, mutta hikilenkin jälkeen ranneke on varmasti märkä, ja se on syytä vähintään pyyhkäistä puhtaaksi.

Itselleni rannekkeen säädettävyyskin osoittautui passeliksi, ja usein sitä tulikin säädettyä yhden reiän verran yleis- ja lenkkikäytön välillä. Mikäli rannekkeen haluaa vaihtaa, se onnistuu helposti. Alkuperäinen on pikakiinnitteinen, ja kelloon sopivat tavalliset 22 millimetrin rannekkeet.

Huawei Watch GT Runner tukee Bluetooth 5.2:n lisäksi NFC:tä (vain Android). Kello on vesitiivis 5ATM-luokituksen mukaisesti, eli sen kanssa voi lähteä myös uimaan. Älykellosta löytyy myös kaiutin ja mikrofoni. Niiden avulla on mahdollisuus hoitaa myös puhelut kellon kautta, mutta vain mikäli se on yhdistettynä älypuhelimeen.

Akkukestoa kellolle lupaillaan jopa 14 päivää. Kovin kauas ei siitä jääty edes käytännössä. Noin kuukauden testijakson aikana latausväliksi tuli aika tarkallaan kymmenen päivää. Akkua ei päästetty aivan tyhjäksi, ja kullekin jaksolle osui useita noin tunnin GPS-paikannusta hyödyntäviä pätkiä. Mikäli akku pääsee loppumaan, latautuu akku täyteen noin 1,5 tunnissa. Lataus onnistuu puhelimen käänteisellä langattomalla latauksella, varustukseen kuuluvaa lataustelakkaa ei ole pakko kuljettaa mukana.

Huawei Watch GT Runnerin olennaisiin ominaisuuksiin kuuluu TruSeen 5+ -anturi yhdistettynä Suomessa kehitettyyn TruSport-algoritmiin.

Testijaksolla Watch GT Runnerin optinen sykeanturi osoittautui miellyttävän tarkaksi. Juoksukäyttöön tarkoitetun verrokkikelloon nähden tulokset olivat linjassa, ja Huawei onnistui reagoimaan sykkeen muutoksiin sitä nopeammin, erityisesti sykkeen kohotessa. Tätä voi pitää hyvänä suorituksena, vaikkei se vielä erilliselle sykevyölle pärjäisikään.

Älykello yhdistetään puhelimeen Huawei Health -sovelluksen kautta. Testikäytössä laite oli yhdistettynä Android-puhelimiin, mutta myös Apple iOS -käyttöjärjestelmälle on tuki. Androidilla yhteyden muodostaminen onnistui ensimmäisellä yrityksellä, mutta käyttöönottoa nakertaa se, että tätä varten käytetty Huawei Health -sovellus tulee ladata Play Storen sijaan AppGallerysta. Myös harjoituksien sykekäyrät, veren happipitoisuus ja esimerkiksi unen laadusta kertovat luvut, löytyvät kellon lisäksi sovelluksesta.

Kokonaisuutena Huawei Health -kumppanisovellus on edelleen hieman kankea käyttää. Sen toiminnot jakaantuvat lisäsivuihin ja alavalikoihin. Hyvänä puolena voi nähdä sen, että yksittäisten harjoitusten tietojen lukeminen historiasta on kohtuullisen helppoa. Harmillisesti dataa, tai esimerkiksi GPS:n muodostamaa GPX-tiedostoa ei voi viedä kolmannen osapuolen sovelluksiin kuten Stravaan. Tietoja on nykyään mahdollista saada siirrettyä myös eri harjoitussovelluksiin, mutta tähän tarkoitukseen tarvitaan oma kolmannen osapuolen sovelluksensa.

Huawei Watch GT Runnerissa käytetään HarmonyOS 2.1 -käyttöjärjestelmää. Siinä oletusasetuksilla sovellukset on listana, joka on nopea selata joko ruudulta pyyhkäisemällä, tai kellon ylemmästä painikkeesta jo toimii myös pyöritettävänä kruununa. Lista on nopea selattava, mutta myös oletuksena pitkähkö.

Kruunun käyttö on kuitenkin hieman hämäävää, sillä rullaamisen jälkeen sen painaminen palauttaa kellon näkyviin. Valinnat pitää tehdä näytön kautta. Käyttöliittymän animaatioissa ole näkyvissä hidastelua tai muitakaan ongelmia.

Esiasennettuina sovelluksina Huawei Watch GT 3:sta löytyvät muun muassa taskulamppu, hälytys, sekuntikello, sää, ajastin, kompassi, barometri sekä Petal-kartat. Älykelloon on mahdollista asentaa lisäsovelluksia Health-sovelluksen kautta Huawein puhelimen tai Android-puhelimen kautta. Lisäsovelluksien tarjonta on kuitenkin heikkoa, mikäli sitä vertaa esimerkiksi Applen älykellojen tai WearOS-kellojen sovellustarjontaan. Yhteensä sovelluksia oli nimittäin tarjolla vain juuri ja juuri yli 30 kappaletta.

Ilmoitukset saapuivat Watch GT Runner -kelloon pääosin ajallaan. Toiminnallisuus on kuitenkin hyvin rajallista, sillä esimerkiksi sähköpostiviesteistä pystyy kellotaululta lukemaan pelkät otsikot, eikä esimerkiksi WhatsApp-viesteihin vastaaminen suoraan kellosta ole mahdollista.

Älykello tukee lukuisia useita erilaisia urheilutiloja ja tuettuja lajeja ovat juoksun lisäksi esimerkiksi uinti, pyöräily, hiihto sekä crosstraining. Tällä kertaa käyttö keskittyi juoksuun ja kävelyyn, jotka ovatkin tämän laitteen ykköslajeja.

Juoksutilassa kello osaa puolestaan arvioida käyttäjän etenemää matkaa ja vauhtia myös askelten perusteella, jolloin matkan mittaus pysyy tarkkana, vaikka GPS-signaali katkeaisi välillä. Tältä osin kello tuotti kuitenkin ehkä sen suurimman ärsytyksen: GPS-signaalin nopea lukittuminen vaatii käytännössä jatkuvaa yhteyttä kelloon, jotta laitteella on tarkka tieto satelliittien sijainnissa.

Vaikka kello olisi jatkuvassa käytössä, niin siitä huolimatta kävi useamman kerran niin, että kello olisi suoritusta aloitettaessa halunnut vielä yhdistää itsensä puhelimeen viimeisen sijaintitiedon päivittämiseksi. Itselläni ei puhelin lenkillä kulje mukana, joten GPS-signaalin löytyminen saattoi kestää minuuteista jopa lähes varttiin. Pahimmillaan tutun reitin mitta heitti tällaisessa tapauksessa jopa sadoilla metreillä, mikä ei niinkään haittaa tavallista kuntourheilijaa, mutta tavoitteellisemmassa treenissä tämä romahduttaa vertailukelpoisuuden.

GPS-vastaanottoa on tässä mallissa optimoitu hyödyntämällä esimerkiksi rannekkeen kiinnityskohtaa antennina. Signaalin löydyttyä kello tuntukin käytössä tarkalta, mutta lukittumisen nopeutta ei voinut pitää erityisen ilahduttavalta.

Juoksua aloittelevat ilahtuvat kattavasta valikoimasta juoksukursseja. 13 vaihtoehdosta löytyy tarjontaa niin helposta perusversiosta aina haastavaan tempojuoksuun. Ja omia ohjelmiakin voi luoda. Testijakson aikana ei valitettavasti ehditty suorittaa määrätietoisesti yhtään näistä, mutta harjoitteet tuntuivat loogisilta ja tavoitteen mukaisilta.

Juoksun aikana kellon näyttö on kiitettävän informatiivinen, yhdellä silmäyksellä selviää niin käytetty aika, syketaso, juostu matka kuin sen hetken vauhti. Juoksun aikana tulee myös ilmoituksia esimerkiksi siitä, milloin kuntotaso on ylläpidetty tai milloin se on noussut. Erityisesti jälkimmäinen on hyvä kannuste jatkaa vielä vähän pidemmälle, ellei käynnissä ole jokin harjoitteluohjelman mukainen lenkki. Kello laskee myös juoksukykyindeksin ja kertoo selkeän keston palautumisajalle lenkin jälkeen.

Näiltä osin kelloa voi todellakin pitää juoksijan hyvänä kaverina.

Myös unen laadun seuranta vaikutti mittaavan lepoa pääosin kohtuullisen tarkasti. Hyvänä puolena Watch GT Runnerin akkukesto on niin hyvä, ettei laitetta tarvitse ladata joka yö, jolloin ominaisuuden käyttäminen on helppoa.

Kokonaisuudessaan Watch GT Runner on siis oikein käyttömukava älykello erityisesti kuntojuoksijalle. Sen ehdottoman hyviin puoliin kuuluvat kiitettävä akkukesto, tarkka sykeseuranta ja keveyden mukanaan tuoma käytön mukavuus.

Käyttökokemusta nakertavat muutamat asiat, kuten kolmannen osapuolien sovelluksien kehno tarjonta sekä se, ettei kuinka kerättyä liikuntadataa voi ilman lisäsovelluksia siirtää kolmannen osapuolen sovelluksiin.

Jos kaipaa enemmän ja monipuolisempia älyominaisuuksia, katse pitää suunnata esimerkiksi Samsung Galaxy Watch 4:n edullisimpiin malleihin. Silkkaa juoksemista varten löytyy sitten taas tarjontaa esimerkiksi Garminin Forerunner-mallistosta. Mikäli kuitenkin haluaa kevyen, kohtuuhintaisen ja hyvällä akkukestolla varustetun hillityissä kuorissa, on Huawei GT Runner toimiva vaihtoehto.

Hyvää

  • Mukava kädessä
  • Toimiva juoksuopastus
  • Akkukesto
  • Hillitty olemus
  • Näytön tarkkuus

Huonoa

  • Huawei Health -sovelluksen kankeus ja latausrajoitteet
  • Sovellusvalikoiman rajallisuus

Tekniset tiedot Huawei Watch GT Runner

  • Hinta: 279 €
  • Ulkomitat, paino: 46,4 x 46,4 x 11 millimetriä, 38,5 grammaa (ilman ranneketta). Rannekkeen leveys 22 millimetriä
  • Näyttö: 1,43” (AMOLED, 466 x 466 pikseliä)
  • Muisti: 4 Gt tallennustila
  • Akku: 451 mAh (litiumpolymeeri)
  • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
  • Veden- ja iskunkestävyys: 5ATM (jopa 50 metriin asti)
  • Lataus: Magneettinen latausalusta, Qi-standardi

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat