Uusimmat

Testi Huawei Watch GT 3 -älykello – Loistavalla akkukestolla varustettu vaihtoehto liikkujan tarpeisiin

20.12.2021 20:00 Ilari Hauhia

Huawei toi hiljattain myyntiin Huawei Watch GT 3 -älykellomalliston, johon on tarjolla sekä 46 että 42 millimetrin kokovaihtoehtoehdot. Testin perusteella kyse on loistavalla akkukestolla varustetusta, erityisesti urheilukäyttöön hyvin soveltuvasta älykellosta. Varsinaiset uudistukset ovat kuitenkin jääneet melko maltillisiksi. 

Watch GT 3:n pienikokoisempi 42 millimetrin malli maksaa kullansävyisenä nahkarannekkeella varustettuna 279 euroa ja metallirannekkeella varustettuna 329 euroa. 46 millimetrin malli noudattaa samaa kaavaa: silikonirannekkeella varustettu versio maksaa 279 euroa ja metallirannekkeella varustettu versio 329 euroa.

Huawein mallistossa Watch GT 3 on ”älyominaisuuksilla varustettu urheilukello”, siinä missä aiemmat Watch 3 (399 €) ja Watch 3 Pro (449 €) ovat ”urheiluominaisuuksilla varustettuja älykelloja”. Watch 3 Pro -mallista löytyy hieman lisää ominaisuuksia, kuten esimerkiksi tuki eSIMille, siinä missä Huawei Watch GT 3 -mallien akkukesto on huomattavasti pidempi.

LUE MYÖS: Testi | Huawei Watch 3 Pro – Tyylikäs mutta ei aivan ongelmaton älykello

Huawei Watch GT 3:n runko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, lasista sekä muovista. Mallista riippuen 1,32-tuumaisen tai 1,46-tuumaisen näytön tarkkuus on 466 x 466 pikseliä. AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan Watch GT 3:n näytön musta väri todellakin mustaa ja myös maksimikirkkaus on riittävä, jotta näytöstä saa selvää päivänvalossa. Näytön kuva on laadukas ja sen enimmäiskirkkaus riittää hyvin myös ulkokäyttöön.

Pienemmän 42 millimetrin mallin rungon ulkomitat ovat 42,3 x 42,3 x 10,2 millimetriä ja kello painaa ilman ranneketta 35 grammaa. Suurempi 46 millimetrin malli on kooltaan 45,9 x 45,9 x 11 millimetriä ja se painaa 42,6 grammaa. Varsinkin 42 millimetrin malli tuntuu kädessä mukavan kevyeltä, eikä suurempikaan malli tunnu mahdottoman painavalta.

Omaan kapeahkoon ranteeseen pienempi 42 millimetrin malli tuntui erittäin hyvältä. 46 millimetrin malli on omaan käteeni jo aavistuksen suuri, mutta kyse on täysin käyttäjäkohtaisesta mieltymyksestä.

Rannekkeiden osalta 42 millimetrin mallin metalliranneke on hyvin miellyttävä kädessä, joskaan liikkuessa se ei pysy aina kovin kireällä. 46 millimetrisen mallin metallirannekkeen kohdalla ainakin omat ihokarvat tuntuvat olevan melkoisessa mankelissa. Silikoniranneke puolestaan sopii hyvin urheiluun, mutta ei ehkä ole yhtä näyttävä vaihtoehto kuin metallirannekkeet.

42 millimetrin malliin sopivat kaikki 20 millimetrin rannekkeet, 46 millimetrin malliin puolestaan kaikki 22 millimetrin rannekkeet. Näin kelloon voi aina halutessaan vaihtaa oman vaihtorannekkeen tilanteen mukaan.

Ylipäätään sekä 42 että 46 milliset mallit tuntuvat kädessä hyvältä, joskaan niiden laatuvaikutelma ei yllä aivan aiemman titaanivalmisteisen Watch 3 Pro’n tasolle. Joka tapauksessa älykellot tuntuvat kädessä enemmän ”oikeilta kelloilta” kuin ”halvalta aktiivisuusrannekkeelta”, kuten kuuluukin.

Huawei Watch GT 3 tukee Bluetooth 5.2:n lisäksi NFC:tä. Kello on vesitiivis 5ATM-luokituksen mukaisesti, eli sen kanssa voi lähteä vaikka uimaan. Älykellosta löytyy myös kaiutin ja mikrofoni, joiden avulla puheluita voi puhua kellon kautta, mikäli laitteen on yhdistänyt älypuhelimeen.

Malleista 46 millimetrin version akkukeston luvataan olevan jopa 14 päivää, kun taas 42 millimetrin version akku kestää viikon. Käytännön testien perusteella ennusteet pitävät varsin hyvin paikkansa. Mikäli akku pääsee loppumaan, onnistuu akun lataaminen täyteen alle 1,5 tunnissa. Kellot tukevat myös puhelimien käänteistä langatonta latausta, joten mukana tulevaa lataustelakkaa ei ole pakko kantaa mukana.

Huawei Watch GT 3:n tärkein yksittäinen uudistus on sen TruSeen 5+ -anturi yhdistettynä Suomessa kehitettyyn TruSport-algoritmiin. Anturin avulla sykeseurantaa ja veren happipitoisuuden (SpO2) seurantaa on saatu tarkennettua. Nyt myös automaattinen SpO2-seuranta päivän mittaan on mahdollista, jonka lisäksi kello osaa lukea käyttäjänsä ihon lämpötilan. Tälle lukemalle on kuitenkin vaikea keksiä sen suurempaa käyttöä, eikä siitä voi suoraan tulkita esimerkiksi mahdollista kuumetta.

Testissä Watch GT 3:n optinen sykeanturi vaikuttaakin kiitettävän tarkalta. Sykevyöhön verrattuna lyönnit olivat varsin hyvin linjassa esimerkiksi tasaisella hiihtolenkillä. Intervalliharjoitusten nopeissa sykevaihteluissa, tai esimerkiksi salitreenin aikana, optinen sykkeenseuranta ei kuitenkaan pysy aivan perässä. Ongelma vaivaa kuitenkin käytännössä kaikkia optisia sykeantureita, ja tarvittaessa Watch GT 3 -malliin on mahdollista yhdistää myös erillinen sykevyö.

Myös unen laadun seuranta vaikutti mittaavan lepoa pääosin kohtuullisen tarkasti. Hyvänä puolena Watch GT 3 -mallien akkukesto on niin hyvä, ettei laitetta tarvitse ladata joka yö, jolloin ominaisuutta pääsee hyödyntämään myös käytännössä.

Harjoituksien sykekäyrät, veren happipitoisuus ja muut mittaukset, kuten unen laadusta kertovat luvut, löytyvät kellon lisäksi puhelimeen asennettavasta Huawei Health -sovelluksesta.

Huawei Healthista löytyy myös käyttäjälle terveysvinkkejä antava, kuten veden juomisesta muistuttava ”Terveellinen elämä” -ominaisuus. Terveellinen elämä ei kuitenkaan ole saatavilla, mikäli käytössä on iOS-laite, vaan se on toistaiseksi tarjolla vain Huawein omille puhelimille sekä Android-käyttäjille.

Laitteen myyntipakkaukseen kuuluvat kellon lisäksi kiinteällä johdolla varustettu latausasema, takuusta ja laitteesta lisätietoja kertova vihko. 46 millimetrin mallissa mukana on myös lisäpätkä ranneketta, millä esiasennettu ranneketta voi tarvittaessa pidentää.

Älykello yhdistetään puhelimeen Huawei Health -sovelluksen kautta. Apple iOS -käyttöjärjestelmällä yhteys tökki aluksi, mutta muutaman yrityksen jälkeen paritus onnistui, eikä ongelmia tullut vastaan enää sen jälkeen. Käyttöönoton jälkeen kellon päivittäminen vaati vielä jonkin verran odottelua.

Androidilla yhteyden muodostaminen onnistui ensimmäisellä yrityksellä, mutta käyttöönottoa nakertaa se, että Health-sovellus tulee ladata Play Storen sijaan AppGallerysta.

Huawei Health -kumppanisovelluksessa olisi edelleen jonkin verran lisäkehitystä, sillä sen käyttöliittymä on edelleen jokseenkin sekava, ja se muodostuu useista lisäsivuista alavalikoista. Toisaalta esimerkiksi yksittäisten harjoitusten tietojen lukeminen historiasta on kohtuullisen helppoa. Harmillisesti dataa, tai esimerkiksi GPS:n muodostamaa GPX-tiedostoa ei voi viedä kolmannen osapuolen sovelluksiin kuten Stravaan.

Huawei Watch GT 3:sta löytyy HarmonyOS -nimellä kulkeva käyttöjärjestelmä. Sen ulkoinen tyyli mukailee Watch 3 Pro’ssa esiteltyä tapaa, jossa oletusasetuksilla sovellukset on listattu siirreltävään ”ruudukkoon”. Asetuksista ruudukon voi kuitenkin vaihtaa myös perinteisempään listaan, joka ainakin omasta mielestäni toimii edelleen paremmin. Käyttipä sitten ruudukkoa tai listaa, ei käyttöliittymän animaatioissa ole näkyvissä hidastelua tai muitakaan ongelmia.

Esiasennettuina sovelluksina Huawei Watch GT 3:sta löytyvät muun muassa ajastin, herätyskello, ohjattu hengitystoiminto, kompassi, barometri sekä puhelimen etsintätoiminto. Älykelloon on mahdollista asentaa lisäsovelluksia Health-sovelluksen kautta Huawein puhelimen tai Android-puhelimen kautta. Lisäsovelluksien tarjonta on kuitenkin heikkoa, mikäli sitä vertaa esimerkiksi Applen älykellojen tai WearOS-kellojen sovellustarjontaan. Yhteensä sovelluksia oli nimittäin tarjolla alle 30 kappaletta.

Ilmoitukset saapuivat Watch GT 3 -kelloon pääosin luotettavasti. Kuitenkin esimerkiksi sähköpostiviesteistä pystyy kellotaululta lukemaan pelkät otsikot, eikä esimerkiksi WhatsApp-viesteihin vastaaminen suoraan kellosta ole mahdollista.

Älykello useita erilaisia urheilutiloja ja tuettuja lajeja ovat esimerkiksi perinteiset juoksu, uinti, pyöräily, jooga sekä salitreeni.

Esimerkiksi laskettelutilassa kello osaa ottaa huomioon vain lasketun ajan ja antaa yksityiskohtaista tietoa yksittäisistä laskukerroista, eikä hississä vietettyä aikaa lasketa mukaan matkaan. Juoksutilassa kello osaa puolestaan arvioida käyttäjän etenemää matkaa ja vauhtia myös askelten perusteella, jolloin matkan mittaus pysyy tarkkana, vaikka GPS-signaali katkeaisi välillä.

Lisäksi valitun urheilutilan avulla älykello tietää, tuleeko suorituksen ajaksi laittaa GPS päälle vai ei. Joogasession aikana GPS-seurannasta kun ei olisi kovin paljoa hyötyä. Älykellon GPS tuntuu toimivan huomattavasti paljon paremmin kuin Watch 3 Pro’n kohdalla, ja pääosin GPS-signaali löytyi treenin alkaessa ripeästi. Lukittumisen jälkeen GPS toimii muutenkin hyvin ja sen mittaama matka vastaa pitkälti iPhone 12 mini -puhelimella mitattua matkaa.

Kokonaisuudessaan Watch GT 3 on varsin pätevä urheilijalle suunnattu kevytälykello, jonka hyviin puoliin kuuluvat loistava akkukesto, tarkka optinen sykeseuranta sekä kohtuullisen laadukas ulkoinen olemus. Käyttökokemusta nakertavat muutamat asiat, kuten kolmannen osapuolien sovelluksien kehno tarjonta sekä se, kuinka kerättyä liikuntadataa ei voi viedä kolmannen osapuolen sovelluksiin.

Kello onkin ottanut pieniä askelia eteenpäin aiemmasta Huawei Watch GT 2:sta. Toisaalta tuotteiden hintaero on melkoinen – Watch GT 2 -mallia on saanut alennusmyynneistä jopa alle sadalla eurolla, eivätkä uudet ominaisuudet oikein riitä perustelemaan siihen verrattuna reilusti suurempaa hintaa. Toisaalta esimerkiksi Samsung Galaxy Watch 4:n edullisimmat vaihtoehdot kilpailevat Watch GT 3:n kanssa jo samassa hintaluokassa, ja tarjoavat enemmän älyominaisuuksia.

Hyvää

 • Akkukesto
 • Tarkka optinen sykeseuranta
 • Laadukas ja tyylikäs ulkomuoto
 • Näytön laatu

Huonoa

 • Suhteessa kallis hinta
 • Huawei Health -sovelluksen kankeus ja latausrajoitteet
 • Sovellusvalikoiman rajallisuus

Tekniset tiedot Huawei Watch GT 3

 • Hinta: 279 € / 329 € (riippuen rannekkeesta)
 • 42 mm version ulkomitat, paino: 42,3 x 42,3 x 10,2 millimetriä, 35 grammaa (ilman ranneketta). Rannekkeen leveys 20 millimetriä.
 • 46 mm version ulkomitat, paino: 45,9 x 45,9 x 11 millimetriä, 42,6 grammaa (ilman ranneketta). Rannekkeen leveys 22 millimetriä.
 • Näyttö: 1,32 / 1,46 tuumainen AMOLED, 466 x 466 pikselin tarkkuus
 • Muisti: 32 Mt keskusmuisti, 4 Gt tallennustila
 • Akku (42 / 46 mm):  292 / 455 mAh
 • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
 • Veden- ja iskunkestävyys: 5ATM (jopa 50 metriin asti)
 • Lataus: Magneettinen latausalusta, Qi-standardi

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat