Uusimmat

Testi Huawei Watch Fit 3 -älykello – Keveys, muoto ja hinta muodostavat järkevän kokonaisuuden

23.05.2024 19:00 Kai Taipale

Huawein kellomallisto sai tutun näköisen lisän Watch Fit 3 -kellon muodossa. Kevyt, tyylikäs ja pitkä akkukesto ovat ominaisuuksia, joita monet arvostavat ja joita juuri tästä mallista löytyy. Huawei on saanut aikaan tasapainoisen kokonaisuuden, ja kellon hintakin on reilusti alle 200 euroa.

Huawei Watch Fit 3 ammentaa tyylinsä Apple Watch -mallien maailmasta. Näyttö on kulmista pyöristetty, mutta leimallisesti kello on neliskanttinen. Huawei onkin viime aikoina panostanut kellomallistossaan tyylin hiomiseen, ja se näkyy uusimmassa mallistossa. Valmistaja puhuu Watch Fit 3 -mallien kohdalla jopa muodikkuudesta.

Kuun alussa esitellyn kello varsinaisen myynnin aloituspäivä on 27. toukokuuta. Huawei Watch Fit 3 -kellomalliston hinnat alkavat 159 eurosta. Sillä saa fluoroelastomeerirannekkeella varustetun mallin, josta on tarjolla värivaihtoehdot musta, valkoinen ja pinkki. Kallein malli on 199 euron hintainen versio, jossa on käytössä nahkaranneke. Lisäksi tarjolla on Muropaketin testiin otettu harmaa kangashihnallinen versio, jonka hinta on 169 euroa.

LUE MYÖS: Testi Huawei Watch GT 4 (46 mm) – Tyylikkään tasapainoinen kokonaisuus

Huawei Watch-malleissa Fit-versiot edustavat sporttihenkisempiä malleja, siinä missä Watch GT -mallisto on selvästi kellomaisempi. Huawei Watch Fit 3 -mallisto ammentaa kuitenkin ominaisuuksissaan selvästi Huawein muiden älykellojen suuntaan, ja tarjoaa täysiverisen kattauksen elintapojen seurantaominaisuuksia.

Laitteen myyntipakkaukseen kuuluvat kellon lisäksi kiinteällä johdolla varustettu latauskaapeli, takuusta ja laitteesta lisätietoja kertova vihko sekä harmaa, kangasmaiseksi punottu ranneke.

Jälkimmäinen on sopivasti joustavana erittäin mukava käytössä ja velcro-tyylinen kiinnitys mahdollistaa kiinnityskohdan tarkan hienosäädön. Ranneke ei ole läheskään niin hiostava, kuin kumimaisemmat vaihtoehdot. Lisäksi se on kiitettävän kevyt. Käytössä tämä versio on siis erittäin mukava. Rannekkeen tyyli on toki melko sporttinen, joten ihan kaikkeen käyttöön se ei tyyliltään sovellu.

Rannekkeessa on pikalukitus, joten sen vaihtaminen toiseen onnistuu näppärästi. Kiinnitysratkaisun huono puoli on se, ettei se noudata mitään yleistä kiinnitystapaa. Rannekkeiden osalta on ainakin aluksi Huawein tarjonnan varassa, mutta valmistajan on myös esitellyt sovitteen muille rannekkeille – sen saatavuudesta ei kuitenkaan ole tietoa.

Heti ensimmäiseksi kelloon tutustuessa käy ilmi sen edustavan kiitettävän kevyttä vaihtoehtoa. Painoa on vain vaivaiset 26 grammaa ilman ranneketta. Myös kellon ulkomitat ovat hyvinkin maltilliset eli 36,3 x 43,2 x 9,9 millimetriä.

Omaa pirteää ilmettään olemukseen tuo punaiseksi väritetty kruunu. Se myös toimii hyvin, sillä pyörittäessä siinä on riittävä haptinen vaste. Kruunun alla on painike, joka oletuksena avaa Harjoitus-valikon.

Kellon runko on valmistettu alumiinista. Laite on myös 5 ATM -tasoisesti vedenkestävä eli kelloa voi huoletta käyttää vesisateessa.

Noin kolmen viikon testijakson aikana kelloa ei varottu missään tilanteessa, eikä sen rungosta tai 2,5D-kaartuvasta näyttölasista löytynyt selkeitä käytön jälkiä. Lasia ja kehystä yhdistävästä muoviosasta sen sijaan löytyi pieni vekki, vaikkei kelloa missään välissä kolautettu mihinkään kovaa.

Toinen edullisuudesta kielivä piirre on värinämoottori. Sen sävy on pikemminkin pärisevä, eikä itse tehostekaan ole kovin voimakas. Tältä osin valmistajan hintavammat mallit ovat selvästi laadukkaamman oloisia.

Käyttöönottoon tarvitaan Huawei Health -sovellus, josta käytössä oli uutuusmallin tunnistava Betaversio. Kelloa käytettiin testijakson aikana Samsung-puhelimen kanssa. Appia ei löydy Google Play -kaupasta, vaan se pitää joko ladata suoraan valmistajan sivuilta tai Huawein omasta AppGallery-kaupasta.

Kello yhdistyy mobiililaitteeseen aina Bluetooth-yhteydellä, sillä WiFi- tai LTE-ominaisuuksia kellossa ei ole. Kellossa on kuitenkin NFC (vain tietyt Watch Fit 3 -malliversiot), mutta Huawei Wallet -maksut eivät ole käytössä Suomessa, joten ominaisuudesta ei ole hyötyä maksamisessa.

Itse sovellus on yksinkertainen ja looginen käyttää, vaikka tietoa on ripoteltu hieman eri paikkoihin. Terveystiedot ovat kuitenkin kattavasti yhdessä paikassa, mistä voi antaa erityiskiitoksen.

Kellon näyttö on miellyttävän kookas, sillä kokoa sillä on 1,82 tuumaa. Näytön reunukset ovat kapeat, mikä korostaa nykyaikaista olemusta. AMOLED-paneeliin perustuvan näytön tarkkuus on 480 x 480 pikseliä (347 PPI). Huippukirkkaus yltää jopa 1500 nitiin, ja kello osaa säätää näytön kirkkautta automaattisesti. Kirkkaassa auringossa kelloa kohtuullisen helppo lukea, mutta käytännössä huippukirkkaus tuntuu vähän liioitellulta.

Näytön voi kytkeä olemaan aina päällä (AOD). Ainakin esiasennetuissa kellotauluista no olemassa AOD-versio, jossa kellotaulu on normaalikäyttöistä pelkistetympi. Käytännössä aina käytössä oleva kellotaulu osaa nukkumaan mennessä sammuttaa itsensä, joten se ei yöllä pistä silmään, mikä olisikin käyttöä rajoittava piirre. Toiminto toki syö akkukestoa, sillä virrankulutus käytännössä tuplaantuu.

Uuden mallin myötä tarjolla on myös uusia kellotaulutyylejä. Tyyli niissä on ehkä enemmän leikkisä kuin vakava, mutta joukosta löytyy sentään muutama vaihtoehto, joissa toiminnot voi muokata omaan makuun sopiviksi.

Valmistaja kertoo Truseen 5.5 -sykeanturin tarkkuuden parantuneen entisestään. Kellon testijaksolla tätä koeteltiin ensisijaisesti kävelylenkeillä, mutta myös parilla kevyellä juoksulenkillä. Verrokkeina toimivat aiemmin toimiviksi todetut Huawei Watch GT Runner ja Samsung Galaxy Watch6 Classic.

Tässä kohdassa Watch Fit 3 tuotti lievän pettymyksen. Sen mittaamat sykkeet heittivät aika ajoin linjan verrokeistaan, välillä eron venyessä jopa reiluun kymmeneen prosenttiin.

Ilmiön huomaamisen jälkeen tehtiin vielä neljä lisätestilenkkiä, joista kolme kävellen reippaasti ja yksi hölkäten. Watch Fit 3 näytti suurimman osan ajasta joko alempia tai ylempiä lukemia kuin verrokkinsa. Käytännössä edelliset testaamani Huawei-kellot sekä kilpailevat Samsungin laitteet nakuttavat lukemia muutaman lyönnin sisään toisistaan, mutta kuitenkin selvästi samalla tasolla. Watch Fit 3 erosi tässä joukosta.

Erityisesti suoritusten alussa ero voi olla jopa 20 prosentin luokkaa, mutta tasoittui suorituksen edetessä yleensä noin viiden prosentin paikkeille. Testissä vaihdettiin jopa kelloa vasemman ja oikean ranteen välillä, ja oikeassa kädessä pitäminen tuntui aiheuttavan varmemmin eroja. Ehkä neljäsosan näiden neljän lenkin testiajasta eroja ei ollut, mutta muuten Watch Fit 3 poikkesi joukosta. Sykkeen nousuun tai laskuun Watch Fit 3 reagoi kuten rannesykettä mittaavalta laitteelta voi odottaa, eli vähintään kohtuullisen hyvin.

Urheilukäytössä olennainen GPS-paikannus toimi johdonmukaisesti. Mikäli kelloa käytti samasta lähtöpisteestä, paikannus oli käytännössä valmis muutamassa sekunnissa. Mikäli välissä vaihtoi toiselle paikkakunnalle tai maahan, niin silloin lukittumista voi joutua odottamaan puolisen minuuttia – ei todellakaan mikään paha aika sekään.

Urheilusuorituksen – kuten esimerkiksi juoksun – visuaalista ilmettä on hiottu järkeväksi. Esimerkiksi sykkeen tason hahmottaminen on väriä vaihtavien numeroiden ansiosta nopeaa.

Mukana kellossa on nyt myös esimerkiksi Watch GT 4 -mallista tutut päivittäiset aktiivisuustavoiteet. Selkeimmin parantunut osa-alue on kuitenkin unenseuranta.

Kello seuraa haluttaessa sykkeen ja hengitystiheyden lisäksi myös unenaikaista hengitystä. Unenseuranta toimi ensimmäiset yöt vähän miten sattuu, mutta aivan kuin kello oppisi käyttäjänsä tavoille, se parani jo muutaman yön jälkeen järkevälle tasolle. Unenseuranta vaikutti testijakson loppupätkän aikana hyvin loogiselta, ja aiempi valmistajan kellojen heikkous eli heräilyjen huomiotta jättäminen oli sekin tämän laitteen kohdalla historiaa.

Kellon keveys ja rannekkeen mukavuus kannustavat sen ympärivuorokautiseen käyttöön. Erityisesti nukkumisen seurannassa olemus on liki huomaamaton, ja urheilukäytössäkin kellon keveys jaksaa ihastuttaa. Pyöristetyt kulmat tuovat nekin käyttömukavuutta.

Harmony 4.2-käyttöjärjestelmään käyttävän laitteen käyttöliittymäkin toimii sujuvasti. Aiemmin Huawein kelloja käyttäneille myös Watch Fit 3 on tuttu käyttää.

Kotiruutua ylhäältä pyyhkäisemällä löytyvät esiasetukset, alhaalta pyyhkäisemällä puolestaan ilmoitukset. Jälkimmäiset tulevat luotettavasti ja nopeasti. Ilmoitusten lukeminen kellossa ei poista puhelimesta, eli niiden toimintaa ei ole synkronoitu. Sivusuunnista pyyhkäisemällä löytyvät sitten älykäs avustus ja suosikkinäkymät.

Alemman painikkeen voi muokata avaamaan toivotun toiminnon ja ylempi kruunu toimii pyöritettäessä vieritykseen ja painamalla pääsee käsiksi sovellusvalikkoon, jossa näkyy yhdeksän sovelluksen kuvakkeet isompina ja 12 miniatyyrisinä. Tämä on riittävän isolla näytöllä selkeä ja havainnollinen tapa, mutta halutessaan käyttäjä voi palata myös luettelonäkymään.

Kruunun tuplapainallus vie puolestaan edellisten toimintojen näkymään.  Alempi painike avaa oletuksena harjoitusvalikon, mutta sen tilalle on valittavissa muitakin toimintoja. Näiden avulla kellon hallinta on nopeaa ja suoraviivaista. Käyttöliittymä toimi koko testijakson ilman mitään tahmaamisia.

Esiasennettuina sovelluksina Huawei Watch Fit 3:sta löytyvät muun muassa taskulamppu, ajastin, hälytys, sekuntikello, sää, ajastin, kompassi, treenitiedot, barometri sekä Petal-kartat (ei iOS). Älykelloon on mahdollista asentaa lisäsovelluksia App Galleryn kautta. Tuki kolmansien osapuolien sovelluksille on olemassa, mutta tarjonta on hyvin niukkaa, ainakin verrattaessa esimerkiksi Applen älykellojen tai WearOS-kellojen sovellustarjontaan.

Huawei Watch Fit 3 -kellon akkukestoksi valmistaja kertoo tyypillisessä käytössä viikon verran, parhaimmillaan jopa kymmenen päivää. Käytännössä tämä piti hyvin paikkansa.

Kelloa käytettiin yhtäjaksoisesti ilmoitukset ja tavanomaiset seurantatoiminnot päällä, mutta ilman pidempiä GPS-paikannusjaksoja seitsemän vuorokautta ja vieläpä muutama tunti tämän päälle. Siinä vaiheessa kello sammutti itsensä. Peruskäytössä kello saattoi selvitä vuorokauden käyttämällä akusta vain kymmenen prosenttia. Nämä ovat siis hyvin linjassa valmistajan lupauksen kanssa ja ovat erittäin kiitettäviä lukemia.

Kun käytössä on esimerkiksi tunti GPS-mittausta ja aina päällä oleva näyttö, vuorokausitason kulutus vaihtelee 25 prosentin molemmille puolilla. Edelleen kelloa voi siis käyttää ainakin kolmisen päivää ilman erillistä latausta. Tämä on erittäin miellyttävä piirre. Akkukestoa voikin pitää kellon painoon ja kokoon nähden erinomaisena.

Kun akku tyhjenee, se myös latautuu nopeasti täyteen. Testissä tyhjän akun sai täyteen tunnissa ja viidessä minuutissa. Vaikka latauskaapeli on pieni ja kevyt, sitä on helppo sovittaa kelloon väärin päin, joten tältä osin suunnittelussa on menty helpoimman kautta.

Kokonaisuutena Huawei Watch Fit 3 on kerrassaan mukava älykello. Aivan parasta on sen keveys ja testilaitteessa ollut kangasranneke. Ne tekevät laitteen pitämisestä liki huomaamatonta. Myös peruskäyttö on sujuvaa ja näyttö on riittävän kirkas ja tarkka. Applemainen muotoilukin on hillityn tyylikäs, ja punainen kruunu tuo siihen oman piristävän väriläiskänsä. Näiltä osin voisi kuvitella kyseessä olevan selvästi kalliimmankin laitteen.

Näiden kehujen pohjalta voikin todeta hinnan ja ominaisuuksien välille löydetyn poikkeuksellisen hyvän tasapainon, erityisesti kangasrannekkeella varustetussa 169 euron hintaisessa mallissa käyttömukavuus on kunnossa.

Laitteessa on kuitenkin heikkoutensa. Voikin ajatella, että mikäli rannekekiinnitys olisi yleisempi ja sykemittaus verrokkien tasolla, olisi Watch Fit 3 -kelloa helppo suositella. Nyt nämä pari pientä kauneusvirhettä yhdistettynä halvan oloiseen värinämoottoriin ja kilpailevia käyttöjärjestelmiä niukempaan sovellusvalikoimaan ja älykello-ominaisuuksiin tiputtavat kokonaisuuden ”vain” hyvän puolelle.

Parhaimmillaan Huawei Watch Fit 3 on aktiivista elämää viettävän, omasta tyylistään ja kunnostaan kiinnostuneen käyttäjän edullisena kumppanina, jota tarvitsee vain vähän lataushuomiota.

Hyvää

  • Laitteen keveys
  • Rannekkeen mukavuus
  • Tyylikäs olemus hintaluokassaan
  • Akkukesto
  • Riittävän iso ja tarkka näyttö
  • Monipuolinen urheilu- ja aktiivisuusseuranta

Huonoa

  • Lukitus rajaa rannekevalikoimaa
  • Värinämoottori
  • Sykemittauksen heittely
  • Niukka sovellusvalikoima

Tärkeimmät tekniset tiedot Huawei Fit 3

  • Hinta: 159 € – 199 € (rannekkeesta riippuen)
  • Näyttö: 1,82 tuumainen AMOLED, 480 x 408 pikselin tarkkuus, enimmäiskirkkaus 1500 nitiä
  • Muisti: ei ilm. (epävirallisien tietojen perusteella 32 Mt keskusmuisti, 4 Gt tallennustila)
  • Akku: 400 mAh
  • Ulkomitat, paino: 36 x 43 x 9,9 millimetriä, 26 grammaa (ilman ranneketta).
  • Yhteydet: Bluetooth 5.2, NFC, GPS
  • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
  • Lataus: Magneettinen latausalusta

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat