Uusimmat

Testi Huawei Watch GT 4 (46 mm) – Tyylikkään tasapainoinen kokonaisuus

05.10.2023 19:00 Kai Taipale

Huawein kellomallistossa alkaa olla vähän jokaiselle jotakin. Watch GT 4 edustaa tyyliltään perinteistä kelloa, jolloin hieman niukemmat älyominaisuudet on helppo antaa anteeksi. Parasta antia on hiottu tyyli, heikompaa on puolestaan niukka sovellusvalikoima. Kokonaisuus on kuitenkin aika hyvin tasapainossa.

Huawei Watch-malleissa GT-versiot ovat aiemmin olleet uutta mallia sporttihenkisempiä versioita. Huawei Watch GT 4 -malliston edustajat ovat puolestaan huomattavasti entistä enemmän perinteisten kellojen näköisiä kuin todellisia sporttikelloja.  Nyt Huawei suuntaa GT-mallit edustamaan kokonaisvaltaisemmiksi, elintapojen seurantaan sopiviksi laitteiksi.

Uudesta kellosta tulee myyntiin kaksi kokoversiota: selvästi järeämpi 46-millimetrinen versio ja huomattavasti tätä sirompi 41 millimetrin malli. Muropaketin testiin päätyi 46 millimetrin versio ruskealla nahkahihnalla. Tämä rannekeversio ei kuitenkaan ole myynnissä Suomessa, vaan vaihtoehdot ovat musta sporttiranneke ja harmaa metallirannekkeellinen versio. Toiminnallista eroa ei eri vaihtoehdoissa ole, mutta tyylillistä kylläkin.

LUE MYÖS: Testi Huawei Watch Ultimate -älykello – Poikkeuksellisen näyttävä ja kestävä kello monipuolisin urheiluominaisuuksin ei irtoa pikkurahalla

Laitteen myyntipakkaukseen kuuluvat kellon lisäksi kiinteällä johdolla varustettu latausasema, takuusta ja laitteesta lisätietoja kertova vihko sekä ruskea nahkaranneke. Jälkimmäinen on ihan tyylikkään näköinen, mutta aavistuksen kapea kellon kokoon nähden. Rannekkeessa on pikalukitus, joten sen vaihtaminen toiseen onnistuu näppärästi.

Ulkonäkö on hiottu sellaiseksi, että niitä voi käyttää liki tilanteessa kuin tilanteessa.

Heti ensimmäiseksi kelloon tutustuessa käy ilmi, ettei se ole aivan pienimmästä tai keveimmästä päästä. Toinen huomion kiinnittävä piirre on eräänlainen kulmikkuus. Teräksinen, kahdeksankulmaiseksi muotoiltu kellokehä antaa laitteelle omaleimaista ilmettä. Kulmat on toki pyöristetyt, eikä niissä ole mitään häiritsevää terävyyttä. Ulkokehälle on merkitty sekunnit, joka sekin tuo olemukseen elementtejä perinteisemmästä kellosta.

Noin kolmen viikon testijakson aikana kelloa ei varottu missään tilanteessa, eikä sen rungosta tai lasista löydy artikkelia kirjoitettaessa selkeitä käytön jälkiä. Tämä valaa uskoa siihen, että laite kestää myös käyttöä. Nahkaranneke osoittautui puolestaan kevyen puoleiseksi, vaikkakin ihan kivasti viimeistellyksi. Paksuhko kello-osa puolustaisi hieman jykevämpää ranneketta. Tältä osin Suomessa myynnissä olevat mallit ovat ehkä ne järkevämmät vaihtoehdot.

Käyttöönottoon tarvitaan Huawei Health -sovellus. Kelloa käytettiin ensisijaisesti Samsung-puhelimen kanssa, joten harmillisesti appia ei enää löydy Google Play -kaupasta, vaan se pitää joko ladata suoraan valmistajan sivuilta tai Huawein omasta AppGallery-kaupasta. Kello yhdistyy mobiililaitteeseen aina Bluetooth-yhteydellä, sillä WiFi- tai LTE-ominaisuuksia kellossa ei ole. Kellossa on kuitenkin NFC, mutta Huawei Wallet -maksut eivät ole käytössä Suomessa, joten ominaisuudesta ei ole hyötyä maksamisessa.

Itse sovellus on yksinkertainen ja looginen käyttää, vaikka tietoa on ripoteltu hieman eri paikkoihin. Terveystiedot on kuitenkin kattavasti yhdessä paikassa, mistä voi antaa erityiskiitoksen. Sovelluksessa eri tietojen synkronointi ja lataukset ovat paikoitellen hitaita, tai ne eivät välillä onnistu ollenkaan.

Merkittävin ongelma käytössä tuli vastaan testinjakson jälkipuoliskolla, kun kello lopetti automaattisen yhdistämisen käytössä olleeseen Samsung Galaxy Z Fold5 -puhelimeen. Alkujakson aikana kellon poistuminen puhelimen Bluetooth-kantaman etäisyydeltä katkaisi luonnollisesti laitteiden välisen yhteyden, mutta se palautui automaattisesti. Loppupuolella testiä yhteyden katkeaminen tarkoitti Health-sovelluksen manuaalista avaamista, jonka jälkeen yhteys palautui. Erikoista tilanne tutkittiin toisella kelloyksilöllä, mutta tilanne pysyi samana. Tämän jälkeen kelloa käytettiin myös Samsung Galaxy Z Fold4- ja OnePlus 11 -puhelimien kanssa, mutta niiden kanssa mitään ongelmaa ei ilmennyt.

Näyttö ei juurikaan ole muuttunut edellismallista, vaan 1,46-tuumaisen näytön koko ja 466 x 466 pikselin tarkkuus ovat ennallaan. AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan Watch GT 4:n näytön musta mustaa, ja auringonpaisteessakin näytöstä saa selvää. Näytön enimmäiskirkkaus on riittävä, samoin kuin 326 pikseliin tuumalle yltävä tarkkuus.

Watch Gt 4:n kellomaisuutta korostavasti näytön voi kytkeä olemaan aina päällä (AOD). Ainakin esiasennetuissa kellotauluista no olemassa AOD-versio, jossa kellotaulu on normaalikäyttöistä pelkistetympi. Käytännössä aina käytössä oleva kellotaulu osaa nukkumaan mennessä sammuttaa itsensä, joten se ei yöllä pistä silmään, mikä olisikin käyttöä rajoittava piirre. Toiminto toki syö merkittävästi akkukestoa. Palataan aiheeseen vähän tähän myöhemmin.

Watch GT 4 saa myös 12 uutta muokattavaa kellotaulua, jotka on pääsääntöisesti sovitettu perinteiseen kellotyyliin – valinnanvaraa niissä riittää aina klassisesta tavoitteiden saavuttamiseen perustuviin kellotauluihin. Esimerkiksi eräänlainen aukeava kukka on visuaalisuudessaan näyttävä, mutta kellon tyyliin sopivat paremmin klassista kellotaulua muistuttavat vaihtoehdot.

Ja koska kello on suunnattu elämäntapojen seurantaan, on Watch GT 4 saanut päivityksiä myös niihin. Valmistaja kertoo Truseen 5.5 -sykeanturin tarkkuuden parantuneen entisestään. Kellon testijaksolla tätä koeteltiin ensisijaisesti juoksulenkeillä. Verrokkina toimi aiemmin toimivaksi todettu Watch GT Runner.

Erot toiminnassa olivat mallien välillä lähes häviävän pienet. Kumpikin mittasi sykkeen yleensä 1-2 lyönnin sisään, mutta Watch GT4 tuntui reagoivat sykkeen laskemiseen hieman GT Runner -kelloa nopeammin. Nousevaan sykkeeseen kellot reagoivat kutakuinkin tasatahtiin. Mittaus toimi kuten rannesykettä mittaavalta laitteelta voi odottaa eli vähintään kohtuullisen hyvin.

Urheilukäytössä olennainen GPS-paikannus toimi sekin johdonmukaisesti. Mikäli kelloa käytti samasta lähtöpisteestä, niin paikannus oli käytännössä valmis heti eli ihan sekunneissa. Mikäli välissä vaihtoi toiselle paikkakunnalle tai maahan, niin silloin lukittumista voi joutua odottamaa puolisen minuuttia – ei paha aika toki sekään.

Urheilusuorituksen, esimerkiksi juoksun, visuaalista ilmettä on hiottu entistä selvemmäksi. Esimerkiksi sykkeen tason hahmottaminen on väriä vaihtavien numeroiden ansiosta nopeaa. Toinen parantunut osa-alue on unenseuranta. Nyt seurataan haluttaessa myös unenaikaista hengitystä. Tämä ei tosin ainakaan itselle tarjonnut sen suurempaa lisätietoa, sillä tulos oli joka yölle normaali, joka lähinnä indikoi siitä, ettei kello ollut havainnut hengityskatkoksia. Muilta osin unenseuranta vaikutti loogiselta, mutta lyhyet heräilyt se jätti huomioimatta.

Aiemmin Huawein kelloja käyttäneille myös Watch GT 4 on kovin tuttu käyttää. Ruutua ylhäältä pyyhkäisemällä löytyvät esiasetukset, alhaalta pyyhkäisemällä puolestaan ilmoitukset. Jälkimmäiset tulevat pääsääntöisesti nopeasti, mutta välillä taas ilmeni kymmenien sekuntien viiveitä. Ilmoitusten lukeminen kellossa tai puhelimessa ei poista niitä toisesta, eli niiden toimintaa ei ole synkronoitu. Sivusuunnista pyyhkäisemällä löytyvät sitten älykäs avustus ja suosikkinäkymät.

Alemman painikkeen voi muokata avaamaan toivotun toiminnon ja ylempi kruunu toimii pyöritettäessä vieritykseen ja painamalla pääsee käsiksi ulkoasultaan hieman hiottuun sovellusvalikkoon, jossa näkyy yhdeksän sovelluksen kuvakkeet isompina ja 12 miniatyyrisinä. Tämä on suhteellisen selkeä ja havainnollinen tapa, mutta halutessaan voi palata myös luettelonäkymään.

Kruunun tuplapainallus vie puolestaan edelliseen toimintoon.  Alempi painike avaa oletuksena harjoitusvalikon, mutta sen tilalle on valittavissa muitakin toimintoja. Näiden avulla kellon hallinta on nopeaa ja suoraviivaista.

Esiasennettuina sovelluksina Huawei Ultimatesta löytyvät muun muassa taskulamppu, ajastin, hälytys, sekuntikello, sää, ajastin, kompassi, treenitiedot, barometri sekä Petal-kartat (ei iOS). Älykelloon on mahdollista asentaa lisäsovelluksia App Galleryn kautta. Tuki kolmansien osapuolien sovelluksille on olemassa, mutta tarjonta on hyvin niukkaa, ainakin verrattaessa esimerkiksi Applen älykellojen tai WearOS-kellojen sovellustarjontaan.

Teknisten tietojen puolesta kello ei ole mikään tehohirmu, mutta käytössä mitään tahmaamista ei ilmennyt, joten ominaisuudet ovat hyvin tasapainossa laitteen ominaisuuksien kanssa.

Itseäni kellomaisuus viehättää yleiskäyttöisessä laitteessa. Urheilukäyttöön Huawei Watch GT 4 on 48 gramman painollaan aavistuksen raskaanpuoleinen, eikä testiyksilön nahkaranne tätä käyttöä erityisesti suosi. Arkipäivän kellokäytössä paino ei juurikaan tunnu, joten tältä osin rakenteessa on onnistuttu.

Huawei Watch GT 4 -kellon akkukestoksi valmistaja kertoo tyypillisessä käytössä jopa kaksi viikkoa, mutta raskaampaakin käyttöä sen lupaillaan kestävän viikon verran. Eikä tätä voi pitää minään liioitteluna. Käytännössä kellon akku kesti hyvin monipuolista käyttöä lähes päivittäisillä GPS-sessioillakin pari tuntia vaille yhdeksän vuorokautta. Vastaavassa käytössä esimerkiksi Samsung Galaxy Watch5 hyytyy noin 1,5 vuorokaudessa. Akkukesto on siis erinomainen.

Tilanteen pystyy kylläkin terminoimaan ottamalla käyttöön aina päällä olevan näytön. Sen kanssa päivittäinen kulutus ylitti 50 prosentin tahdin, joten yhdellä latauksella voi toki odottaa selviytyvän vähintään päivän, mutta parin päivän kohdalla voi tehdä tiukkaa. Tämäkin on siedettävä suoritus, mutta AOD-käytön hyödyt tuntuvat sen verran niukoilta, että omassa käytössä pidemmät latausvälit olisivat merkittävästi suuremmassa arvossa.

Kun akku vihdoin tyhjenee, se latautuu nopeasti täyteen. Tyhjä akku on nimittäin jo puolessa tunnissa 50 prosentin lataustasolla. Siitä tahti hieman hyytyy, mutta täyttä akkua kello näytti jo puolessatoista tunnissa.

Kokonaisuutena Huawei Watch GT 4:n 46 millimetrin kokovaihtoehto edustaa tuttua Huawein älykello-osastoa. Laitteen vahvuudet ovat aktiivisuuden seurantaan liittyvissä ominaisuuksissa ja todella pitkässä akkukestossa. Se kestää myös erilaisia olosuhteita, sillä kello on suojattu pölyä ja vettä vastaan IP68-luokituksen mukaisesti. Myös perinteisempää kelloa muistuttava ulkoasu on ehdoton vahvuus. Watch GT 4:n voi pukea ranteeseen vähän siistimmän asustuksen kanssa, ainakin metalli- tai nahkarannekkeella, ilman että se pistää silmään.

Käyttäminenkin on sujuvaa ja näyttö on riittävän kirkas ja tarkka. Heikkoudet löytyvät sitten niukemmasta sovellusvalikoimasta ja rajallisista älykello-ominaisuuksista.

Hinnan ja ominaisuuksien välillä on hyvä tasapaino, erityisesti sporttisemmalla rannekkeella varustetussa 249 euron hintaisessa mallissa – metallirannekkeisen version 369 euroa voi kuulossa jo hieman hintavalta.  Parhaimmillaan Huawei Watch GT 4 onkin aktiivista elämää viettävän ja omasta kunnostaan kiinnostuneen käyttäjän kumppanina, jota tarvitsee vain vähän lataushuomiota.

Hyvää

  • Akkukesto
  • Kellomainen tyyli
  • Käytössä sujuva
  • IP68-luokitus
  • Monipuolinen urheilu- ja aktiivisuusseuranta

Huonoa

  • Niukka sovellusvalikoima
  • Kilpailijoita vaatimattomammat älyominaisuudet

Tärkeimmät tekniset tiedot Huawei Watch GT 4 (46 mm)

  • Hinta: 249 € – 399 € (koosta ja rannekkeesta riippuen)
  • Näyttö: 1,46 tuumainen AMOLED, 466 x 466 pikselin tarkkuus
  • Muisti: 32 Mt keskusmuisti, 4 Gt tallennustila
  • Akku: 524 mAh
  • Ulkomitat, paino: 46 x 46 x 10,9 millimetriä, 48 grammaa (ilman ranneketta). Rannekkeen leveys 22 millimetriä.
  • Yhteydet: Bluetooth 5.2 (BLE/BR/EDR), NFC, GPS
  • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
  • Veden- ja iskunkestävyys: IP68, 5ATM (jopa 50 metriin asti)
  • Lataus: Langaton latausalusta

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat