Uusimmat

Testi Huawei Watch Ultimate -älykello – Poikkeuksellisen näyttävä ja kestävä kello monipuolisin urheiluominaisuuksin ei irtoa pikkurahalla

03.05.2023 20:00 Kai Taipale

Huawei Watch Ultimate ei ole aivan tavanomainen älykello. Siihen on haettu tyyliä vähän kalliimman luokan kelloista, ja samalla tuotu mukaan myös hieman harvinaisempia urheiluominaisuuksia. Älykellona siinä on vielä puutteensa, mutta olemus huokuu laatua ja sopivasti myös hienostuneisuutta.

Huawei täydensi huhtikuussa älykellovalikoimaansa melkoisen poikkeuksellisella mallilla. Sen olemus ammentaa tyyliään perinteisemmistä laatukelloista, ei niinkään tavallisista älykelloista. Tämä näkyy niin muotoilussa kuin materiaalivalinnoissa.

Ja näkyy se myös hinnassa: edullisimmillaankin Huawei Watch Ultimate maksaa Expedition Black -malliversiona 799 euroa, ja testissä esiintyvän Voyage Blue -version suositushinta on jo 949 euroa.

Kokoeroa näiden kahden mallin välillä ei ole, mutta kuten nimetkin paljastavat, eroa on yksityiskohtien värityksessä. Kuvien Voyage Blue -versiossa kellokehä sinertää, ja Expedition Black -mallissa se on tummanpuhuva.

Merkkikellojen maailmassa puhutaan vielä pikkusummista, mutta älykellojen kohdalla verrokit ovat jo harvemmassa. Suurelle yleisölle suunnattuna tähän hintaluokkaan osuvat lähinnä Apple Watch Ultra -versiot, joiden hinnat alkavat vieläkin kovemmista lukemista eli 1009 eurosta. Muita kilpailijoita ovat ehkäpä monipuolisimmat älyominaisuuksin varustetut urheilukellot, kuten Suunto 9 Peak Pro, joka maksaa nahkarannekkeella yli 600 euroa. Ominaisuuksiltaan vähän vastaava on puolestaan yli 900 euron hintainen Garmin Epix (gen 2). Huawein omasta mallistosta löytyy myös Watch GT 3 Pro, joka on sekin tyylitelty älykello, muttei kuitenkaan aivan yhtä järeä versio.

LUE MYÖS: Testi | Huawei Watch GT Runner -älykello – Ilahduttavalla akkukestolla varustettu kello erityisesti juoksijaa miellyttämään

Laitteen myyntipakkaukseen kuuluvat kellon lisäksi kiinteällä johdolla varustettu latausasema, takuusta ja laitteesta lisätietoja kertova vihko, titaaniranneke jatkopaloineen sekä pidempi että lyhyempi hydrogenoitu nitriilikumiranneke (HNBR). Jälkimmäinen mainitaan kestävän erityisen hyvin venymistä ja ylipäätään käyttöä.

Rannekkeiden vaihtaminen käy pikakiinnityksen ansiosta hetkessä, joten kellon tyyliä on helppo muuttaa. Metalliranneke perhoskiinnityksineen osoittautui oikein miellyttäväksi päivittäiskäytössä, mutta ulkoiluun ja urheiluun kumiranneke oli ehdottomasti parempi vaihtoehto. Metallirannekkeen pituus on säädettävissä vain irtopaloin, kun taas kumirannekkeessa reiät antavat paljon paremmin pelivaraa hienosäätöön. Ylipitkä lisäranneke on suunnattu sukelluskäyttöön. Kumpikin rannekkeiden materiaalivaihtoehdoista on käytössä oikein miellyttävän tuntuinen ja myös riittävän kevyt.

Nanokeraamisesta materiaalista valmistettu kellokehä antaa sille omaleimaista ilmettä, ja materiaalin kerrotaan olevan merkittävästi metalleja kestävämpää. Rungossa puolestaan hyödynnetään zirkonium-pohjaista metalliseosta, joka sekin on erittäin kovaa, eikä sen pitäisi olla altis ruostumaan. Vajaan kuukauden testijakson aikana kelloa ei varottu missään tilanteessa, eikä siitä testiä kirjoitettaessa tunnu löytyvän mitään käytön jälkiä. Tämä antaa uskoa sille, että kovalle hinnalle saa kovan vastineen ainakin materiaalien muodossa.

Kokonaisuutena kello on todella näyttävä. Siihen on tavoitettu sopivasti juuri sitä kalliimman merkkikellon tyyliä, jota on tavoiteltu. Se on kaikin puolin hyvin viimeistelty, mutta kellohifistelijät toki huomaavat vielä erot olemuksessa varsinaisiin laatukelloihin verrattuna. Ja tietysti itse kellokoneiston puuttuminen tuo toki merkittävän eron.

Käyttöönottoon tarvitaan Huawei Health -sovellus. Kelloa käytettiin ensisijaisesti Samsung-puhelimen kanssa, joten harmillisesti appia ei enää löydy Google Play -kaupasta, vaan se pitää joko ladata suoraan valmistajan sivuilta tai Huawein omasta AppGallery-kaupasta.

1,5-tuumaisen näytön tarkkuus on 466 x 466 pikseliä. LTPO AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan Watch Ultimaten näytön musta on mustaa ja myös maksimikirkkaus on riittävä, jotta näytöstä saa selvää kesäisessä auringonpaisteessa. 311 pikseliin tuumalle yltävä näytön tarkkuus on riittävä, ja kuva piirtyy tarkkana.

Paneelitekniikan ansiosta kellossa voi käyttää yllättävänkin surutta aina päällä olevaa kellotaulua. Käytännössä aina käytössä oleva kellotaulu osaa nukkumaan mennessä sammuttaa itsensä, joten se ei yöllä pistä silmään, mikä olisikin käyttöä rajoittava piirre.

Rungon ulkomitat ovat 48,5 x 48,5 x 13 millimetriä. Kello on siis ranteessa isokokoinen ja jykevä. Omassa, suhteellisen kapeassa ranteessa, ollaankin jo koon suhteen äärirajoilla. Vielä kun paksuutta on 13 millimetriä, voi kokonaisuutta pitää isokokoisena. Tämä on toki varmasti monen mielestä vain hyvä asia.

Koon myötä kellolla on myös painoa 79 grammaa. Se ei ole valtavasti, mutta esimerkiksi Huawein GT Runner -kello painaa vain puolet tästä, vaikka näytön kokoluokka on käytännössä sama. Puhtaassa urheilukäytössä Watch Ultimate onkin selvästi painavan puoleinen.

Kelloa hallitaan kosketusnäytön lisäksi kolmella painikkeella. Ylimpänä oikealla on pyörivä kruunu, jolla voi pyörittämällä esimerkiksi liikkua valikoissa tai tietyissä tilanteissa suurentaa näkymää. Pyörittäessä kruunuun tulee sopivasti vastetta, joten sen käyttäminen tuntuu hyvältä ja käytännölliseltä. Kruunun painaminen avaa puolestaan sovellusvalikon, tai palauttaa siitä kellonäkymään. Painike toimii pitkällä painalluksella myös virtapainikkeena. Sen alapuolella on toimintopainike, jolla saa oletuksena valittavaksi eri urheilu- ja kuntoilutilat.

Uutta kellossa on vasempaan kylkeen sijoitettu apupainike. Sen painalluksen oletustehtävä on käynnistää kelloin seikkailutila. Tämän lisäksi painiketta voi käyttää sukellustilalla siihen liittyviin toimintoihin.

Laitteen käyttö on kautta linjan sujuvaa – jumitteluja  tai jäätymisiä ei testin aikana tullut vastaan, ja valikoiden käyttö on hyvinkin nopeaa.  Kellon mukana tulee kuusi uutta kellotaulua, joista yllä kuvassa näkyvissä neljä. Toki kelloon on ladattavissa lukuisia vaihtoehtoja sovelluksen kautta. Oletuskellotaulut ovat mainiosti kellon tyyliin sopivia.

Yksi asia, mikä kellon erottaa joukosta, ovat sen sukellusominaisuudet. Kello on suunniteltu kestämään sukeltamisen jopa sadan metrin syvyyteen – älykellolle tämä on melkoisen huima sukelluskestävyys.

Watch Ultimatella onkin ISO 22810 -luokituksen mukainen 10ATM:n vedenkestävyys, ja se täyttää myös vaatimukset, joita asetetaan EN13319-standardissa 100 metrin syvyyteen yltävältä sukelluslaitteelta. Kellossa on neljä erilaista sukellustilaa (Vapaa-ajan sukellus, vapaasukellus, tekninen sukellus ja laitesukellus), joista löytyy siis käyttömahdollisuus hyvin monenlaiseen sukelluskäyttöön.

Testissä kello ei pintavettä kummempaa kokenut, joten sukellusominaisuuksien osalta ei valitettavasti kokemusta löydy. Kirjasinkoot näyttävät kuitenkin isoilta, kosketusnäytön asemesta hallitaan toimintoja luonnollisesti painikkeilla ja värisävyihin on kiinnitetty huomiota. Amatöörin silmin ominaisuuksiin näyttää todella kiinnitetyn huomiota. Yllä myös kuvakaappaus valmistajan materiaalista vapaasukelluksen osalta.

Uusi toimintotila ulkoilukäyttöön on nimeltään ”Seikkailu”. Tämä on nimenomaan suunnattu pidempiin suorituksiin, joissa voidaan haluta säästää akkua, mutta myös seurata hieman perusliikunnasta poikkeavia toimintoja. Suomessa tällä voi helposti löytää käyttöä retkeilyssä, pidemmillä vaelluksilla, teltta- ja metsäretkillä. Tilaa käytettäessä näytöllä keskitytään näyttämään olennaisia tietoja tällaiseen toimintaan, kuten kellon aika, nopeus, tapahtuman kesto, päiväys, syke, etapin etäisyys ja akun tila.

Akun säästämiseksi GPS-paikannusta ei seikkailutilassa käytetä jatkuvasti, vaan kello tekee paikannuksen automaattisesti halutusti 15 – 90 minuutin välein. Paikkoja voi merkitä ja värikoodata matkan varrelle myös manuaalisesti. Tallenteista voi jälkikäteen tarkistaa myös esimerkiksi askelmäärän ja reitin korkeuskäyrän.

Seikkailutilaa tulikin käytettyä pidemmissä ulkoilupätkissä, mutta lyhyempää matkaa varten olisi mukava saada vielä vaihtoehto myös jatkuvalle paikannukselle. Akku ei kuitenkaan tässä kellossa ole mikään heikko lenkki.

Karkeasti kellon voisi sanoa kuluttuvan akun varauksesta vuorokaudessa näytön ollessa aina päällä noin kymmenen prosenttia. Kun tähän lisätään päivittäin tunnin verran GPS-aktiviteettia nousee kulutus noin 15 prosentin lukemiin. Tässä käytössä ei aivan viikkoa selviä yhdellä latauksella, mutta helposti useamman päivän. Mikäli aina päällä olevan näytön kytkee pois, parin viikon akkukesto yhdellä latauksella on hyvin todennäköisesti saavutettavissa. Oikein reippaalla käytöllä akun saanee tyhjäksi kolmessa-neljässä päivässä.

Akkukesto on siis kokonaisuudessaan suorastaan erinomainen. Mikäli akku pääsisi kuitenkin loppumaan, latautuu se täyteen aivan aavistuksen yli tunnissa – sekin on oikein hyvä suoritus. Lataus onnistuu myös puhelimen käänteisellä langattomalla latauksella, varustukseen kuuluvaa lataustelakkaa ei ole aivan pakko kuljettaa mukana.

Paikannus toimii hyvin, sillä kello löytää sijainnin useimmiten muutamassa sekunnissa. Testijakson aikana ei tullut vastaan yhtään hetkeä, jolloin olisi vaikuttanut kellon tipahtaneen kartalta paikannusta käytettäessä. Käytössä on kattavasti eri satelliittipaikannusjärjestelmiä (GPS, Glonass, Galileo, Beidou ja QZSS), mikä lienee suorituskyvyn takana.

Älykellosta löytyy myös kaiutin ja mikrofoni. Niiden avulla on mahdollisuus hoitaa myös puhelut kellon kautta, mutta vain mikäli se on yhdistettynä älypuhelimeen.

Huawei Watch Ultimate on varustettu myös liudalla muita urheilu- ja aktiviteettiseurantaominaisuuksia. Kaikkiaan tuettuja lajeja on yli sata aina triathlonista lumilautailuun. Lisäksi kellossa on likipitäen kaikki Huawein aiemmista älykelloista tutut terveysominaisuudet, kuten esimerkiksi unen ja aktiivisuuden seuranta, mutta myös erikoisempia ominaisuuksia kuten sinusrytmi tai valtimoiden jäykkyyden tunnistus.

Urheilukäytössä on Watch Ultimatessa esimerkiksi TruSeen 5+ -anturi yhdistettynä TruSport-algoritmiin. Testijaksolla Watch Ultimate -kellon optinen sykeanturi osoittautui viimeisten ohjelmistopäivitysten jälkeen tarkaksi. Juoksukäyttöön tarkoitetun verrokkikelloon nähden tulokset olivat lenkkikäytössä linjassa, ja Huawei onnistui reagoimaan sykkeen muutoksiin riittävän nopeasti, erityisesti sykkeen kohotessa. Tätä voi pitää hyvänä suorituksena, vaikkei se erilliselle sykevyölle pärjäisikään.

Juoksun aikana kellon näyttö on kiitettävän informatiivinen, yhdellä silmäyksellä selviää niin käytetty aika, syketaso, juostu matka kuin sen hetken vauhti. Juoksun aikana tulee myös ilmoituksia esimerkiksi siitä, milloin kuntotaso on ylläpidetty tai milloin se on noussut. Erityisesti jälkimmäinen on hyvä kannuste jatkaa vielä vähän pidemmälle, ellei käynnissä ole jokin harjoitteluohjelman mukainen lenkki. Kello kertoo myös selkeän keston palautumisajalle lenkin jälkeen.

Harjoituksien sykekäyrät, veren happipitoisuus ja esimerkiksi unen laadusta kertovat luvut, löytyvät kellon lisäksi Huawei Health -sovelluksesta. Kokonaisuutena Huawei Health -kumppanisovellus on edelleen hieman kankea. Sen toiminnot jakaantuvat monille sivuille ja alavalikoihin. Hyvänä puolena voi nähdä sen, että yksittäisten harjoitusten tietojen lukeminen historiasta on kohtuullisen helppoa. Tietoja on nykyään mahdollista saada siirrettyä myös eri harjoitussovelluksiin (Strava ja Komoot).

Huawei Watch Ultimatessa käytetään HarmonyOS 3.0 -käyttöjärjestelmää. Siinä oletusasetuksilla sovellukset on zoomattavissa olevana kuvakeryppäänä. Tämä on nopea käsitellä, mutta kuvakkeista voi olla vaikea keksiä mitä minkäkin takana on. Ratkaisu on ainakin aiemmin käytettyä listaa näyttävämpi. Aiemmin käytössä ollut listamuoto oli kylläkin nopeampi hahmottaa, vaikka käytössä nykyversion kuvakkeet kyllä oppii.

Esiasennettuina sovelluksina Huawei Ultimatesta löytyvät muun muassa taskulamppu, ajastin, hälytys, sekuntikello, sää, ajastin, kompassi, treenitiedot, barometri sekä Petal-kartat (ei iOS). Älykelloon on mahdollista asentaa lisäsovelluksia Health-sovelluksen kautta Huawein puhelimen tai Android-puhelimen kautta. Lisäsovelluksien tarjonta on kuitenkin heikkoa, mikäli sitä vertaa esimerkiksi Applen älykellojen tai WearOS-kellojen sovellustarjontaan. Yhteensä sovelluksia oli nimittäin tarjolla vain juuri ja juuri yli 30 kappaletta.

Ilmoitukset saapuivat Watch GT Ultimate -kelloon pääosin ajallaan. Toiminnallisuus on kuitenkin hyvin rajallista, sillä esimerkiksi sähköpostiviesteistä pystyy kellotaululta lukemaan pelkät otsikot, eikä esimerkiksi WhatsApp-viesteihin vastaaminen suoraan kellosta ole mahdollista muuta kuin oletusvastuksilla.

Kokonaisuudessaan Huawei Watch Ultimate on siis kerrassaan tyylikäs ilmestys. Kello eroaa edukseen älykellojen massasta, ja siihen on tavoitettu vähintään ripaus merkkikelloista tuttua tyyliä. Materiaalivalinnat näyttävät ja tuntuvat hyviltä, eikä tältä osin siitä oikein löydy heikkoa kohtaa. Erityisesti vedenkestävyys sataan metriin asti voi olla todellinen valtti, jos harrastuksiin kuuluu sukeltaminen. Muutenkin urheilu- ja aktiviteettiosasto on kattava. Kellon hyviin puoliin kuuluvat kiitettävä akkukesto, tarkka sykeseuranta ja hyvät rannekevaihtoehdot.

Käyttökokemusta nakertavat puolestaan Huawein älyominaisuudet. Mikäli on tottunut esimerkiksi Samsungin tai Applen älykelloihin, tuntuu Huawei turhan rajoittuneelta. Sillä ei pysty vapaasti vastaamaan viesteihin, siihen ei saa eSIM-ominaisuuksia ja kolmansien osapuolien sovelluksien tarjonta on lähes olematonta. Tältä osin toiminta on lähinnä auttavaa. Jos kaipaa enemmän ja monipuolisempia älyominaisuuksia, katse pitää suunnata esimerkiksi Apple Watchiin tai Samsung Galaxy Watch 5:n Pro-malleihin. Jos kuitenkin älykellon haluaa lähinnä vinkkaavan, milloin on syytä ottaa puhelin käteen, niin silloin Huawei Watch Ultimate hoitaa hommansa.

Huawei Watch Ultimate osuu hintaluokkaan, jossa älykellojenkin ostajat ovat harvassa. Vielä harvemmassa on kalliiden älykellojen ostajat, jotka harrastavat aktiivisesti sukeltamista syvissä vesissä. Vaikka tästä kellosta tuskin siis tulee mitään suurta myyntihittiä, se kertoo mitä kaikkea Huawei kykenee yksiin kuoriin taikomaan – ja se on paljon se. Erilaisia älykelloja käyttäneenä tämä on kuitenkin hienoin arjessakin käyttökelpoinen älykello. Jo tämä voi riittää monelle, joten Huawei Watch Ultimate (Voyage Blue) on 949 euron hinnastaan huolimatta arvostettava ostos.

Hyvää

  • Erittäin laadukas rakenne
  • Tyylikkyys
  • Miellyttävät rannekkeet
  • Akkukesto
  • Näytön ominaisuudet
  • Entistä monipuolisemmat, osittain poikkeukselliset urheilukäyttömahdollisuudet

Huonoa

  • Sovellusvalikoiman rajallisuus
  • Huawei Health -sovelluksen latausrajoitteet
  • Koko ja paino varauksin

Tekniset tiedot Huawei Watch Ultimate (Voyage Blue)

  • Hinta: 949 €
  • Ulkomitat, paino: 48,5 x 48,5 x 13 millimetriä, 76 grammaa (ilman ranneketta). Rannekkeen leveys 22 millimetriä
  • Näyttö: 1,5” (AMOLED, 466 x 466 pikseliä, 311 PPI)
  • Muisti: 4 Gt tallennustila
  • Akku: 530 mAh (litiumpolymeeri)
  • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
  • Yhteydet: Bluetooth 5.2 (BLE/BR/EDR)
  • Veden- ja iskunkestävyys: 10ATM (jopa 100 metriin asti)
  • Lataus: Magneettinen latausalusta, Qi-standardi

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat