Uusimmat

Kokeilu: Huawei Watch GT 2 -älykello tarjoaa monipuoliset perusominaisuudet, mutta niukasti todellisia uudistuksia

05.12.2019 20:00 Ilari Hauhia

Huawei esitteli tänä syksynä päivitetyn version suositusta Watch GT -älykellostaan. Kohtuullisella 249 euron suositushinnalla myytävää Watch GT 2 -älykelloa on uudistettu aiempaan malliin verrattuna varsin maltillisesti. Päivityksen yhteydessä mukaan on silti mahdutettu muun muassa uusi Kirin A1 -suoritin sekä uusia ominaisuuksia.

Varsinkin Apple yrittää tuoda Apple Watch -kelloihinsa vuosittain rutkasti uusia, ajoittain myös kiinnostavia ominaisuuksia. Niiden lisäksi App Storesta on mahdollista ladata Applen älykelloon uusia sovelluksia, jotka laajentavat älykellon toimintamahdollisuuksia erikseen.

Myös Googlen WearOS-käyttöjärjestelmällä toimiviin älykelloihin on mahdollista asentaa uusia sovelluksia, samoin kuin Samsungin Galaxy Watch -malleihin.

Huawei on valinnut huomattavasti minimalistisemman lähestymistavan. Sen Watch GT -mallit, niin ykkönen kuin kakkonenkin, tyytyvät tekemään valmistajan siihen valitsemat asiat, mutta samalla akkukesto on onnistuttu venyttämään erittäin hyväksi.

Valmistajan lupauksen mukaan Huawei Watch GT 2 -älykellon 455 milliampeeritunnin akun pitäisi kestää yhdellä latauksella jopa kaksi viikkoa. Kevyellä käytöllä akku kestikin helposti noin kymmenen päivää, mikäli kellotaulua ja sykemittausta piti aina päällä. Treenatessa GPS-paikannus kulutti akkua nopeammin, mutta vaikka GPS:ää käytti lähes päivittäin, riitti virtaa silti lähes viikoksi. Tämä on suorastaan erinomainen saavutus.

Mikäli akkukestoa haluaa parantaa entisestään, voi sykemittauksen ja aina päällä olevan kellotaulun sammuttaa. Tällöin kello lunastanee lupauksen kahden viikon akkukestosta.

Minimalistisuuden kääntöpuolena Watch GT 2 -kello ei tue lainkaan kolmansien osapuolien sovelluksia, minkä vuoksi käyttökokemus pysyy alusta lähtien samana.

Sovellustuen sijaan Huawein omalla LightOS-käyttöjärjestelmällä toimiva Watch GT 2 panostaakin liikuntasuoritusten mittaukseen aktiivisuusrannekkeiden tavoin.

Esiasennetut sovellukset rajoittuvat jo alkuperäisessä Watch GT -kellossa nähtyihin ajastimeen, herätyskelloon, näytön kirkkaan valkoiseksi muuttavaan ”taskulamppuun”, kompassiin, barometriin sekä puhelimen etsintätoimintoon. Kaikki nämä ovat toki edelleen mukana, mutta ominaisuuksien valikoimaa on täydennetty muutamilla lisäyksillä,

Uusina toimintoina alkuperäiseen Watch GT -älykelloon verrattuna mukaan on mahdutettu mahdollisuus soittaa puheluita suoraan älykellosta. Puhelun äänenlaatu ei ole tällöin kovin kaksinen, mutta toiminnolle voi olla käyttöä mikäli kädet ovat varattuina eikä puhelinta pysty pitämään kädessä.

Lisäksi älykelloon on saapunut mahdollisuus tallentaa laitteeseen noin kahden gigatavun edestä musiikkia. Myös puhelimessa vaikkapa Spotifyn kautta kuuluvaa musiikkia voi lisäksi hallita älykellon välityksellä, mikä ei ollut aiemmin mahdollista.

Päivitetty TruSleep 2.0 -toiminto seuraa käyttäjän unitottumuksia ja lupaa varoittaa, mikäli havaitsee esimerkiksi merkkejä uneen liittyvistä ongelmista. TruRelax puolestaan auttaa käyttääjää rentoutumaan hengitysharjoitteiden avulla.

Watch GT 2:sta on tarjolla useampi eri variantti.

Huawei Watch GT 2 -älykellon 46 millimetrin mallin suositushinta on 249 euroa, 42 millimetrin, nahkarannekkeisen mallin suositushinta on 229 euroa ja 42 millimetrin, ruusukullan värisen metallirannekkeisen mallin suositushinta on 279 euroa. 

Ulkoisesti Huawei Watch GT 2 -kello on tyylikäs, ja sen ulkoinen olemus onkin yksi laitteen parhaista puolista. Testilaitteena toimineessa Watch GT 2:ssa on musta silikoniranneke sekä kellotaulu. Molemmat fyysisest painikkeet tuntuvat jämäköiltä ja muutenkin kello vaikuttaa laadukkaasti valmistetulta.

Käyttäjän näkökulmasta Watch GT 2 on mukava ranteessa, eikä se hiosta. Kokonaisuus vaikuttaa viimeistellyltä suhteellisen edullisesta hinnasta huolimatta. Lisäksi kellon uskaltaa pitää ranteessa myös suihkussa tai uimaan mennessä, sillä se on vesitiivis aina 50 metrin syvyyteen saakka.

Varsin kookas 46 millimetrin kellotaulu tarjoaa 1,39-tuumaisen, 454×454 pikselin resoluutiolla toimivan AMOLED-näyttöpaneelin, jonka uusi 3D-lasi on tehnyt näytön reunoista aiempaa pienemmät. Näytön kuva on kirkas ja sitä on helppo lukea myös ulkona.

Huawei Watch GT 2:n  LightOS-käyttöjärjestelmä on pääosin selkeä ja se muistuttaa toiminnaltaan paljon WearOS:ää. Alaspäin pyyhkäisy tuo esiin pika-asetukset, kun taas sivulle pyyhkäisy näyttää vuorotellen sykekäyrän, päivän sään ja aktiivisuuden. Fyysisistä napeista pääsee aloittamaan liikuntasuorituksen.

Uuden suorittimen tuoma teho näkyy erityisesti käyttöliittymän sujuvuudessa. Siinä missä alkuperäisessä Watch GT -älykellossa varsinkin eri sivujen välillä liikkuminen tuntui nykivältä, on Watch GT 2:n käyttäminen jo paljon sulavampaa. Aivan täydellisiä sivujen väliset animaatiot eivät ole, mutta siitä huolimatta käyttökokemus on sulava.

Huawei Watch GT 2 tarjoaa yhteensä 13 erilaista kellotaulua. Osa kellotauluista muistuttaa perinteistä analogista vaihtoehtoa, osa taas luottaa digitaaliseen kelloon.

Tietyissä kellotauluissa päivän aktiivisuuden ja otettujen askeleiden näyttäminen on suuremmassa osassa, kun taas toiset näyttävät suurella esimerkiksi käyttäjän sykkeen. Kaikki kellotaulut eivät todennäköisesti miellytä silmää, sillä osa niistä on varsin erikoisia.

Kaikeksi onneksi mukana on myös perinteisempiä vaihtoehtoja, jotka muistuttavat tavallisia analogisia tai digitaalisia kellotauluja. Alkuperäiseen Watch GT:een saapui uusia kellotauluja myöhempien ohjelmistopäivitysten yhteydessä, joten on mahdollista, että kellotaulujen valikoima laajenee tulevaisuudessa jonkin verran.

Watch GT 2:n käyttötuntuma on hyvä. Kello on varsin tyylikäs ja nahkarannekkeella sitä voisi hyvillä mielin pitää ranteessa myös astetta juhlavammissa tilaisuuksissa.

Huawei Watch GT 2 saapuu käyttäjälle tyylikkäässä mustassa laatikossa. Laatikon sisältä löytyy varsinaisen älykellon lisäksi lataustelakka, USB-C-kaapeli ja ohjekirja, mutta ei lainkaan USB-seinäadapteria.

Ikävä kyllä Watch GT 2:ta ei voi ladata langattomasti tavallisilla Qi-standardiin perustuvilla latureilla. Näin myöskään esimerkiksi Huawei P30 Pro ja Samsung Galaxy Note 10 -malleista löytyvä käänteinen langaton lataus ei hyödytä Watch GT 2:n omistajia.

Älykello toimii kaikkien valmistajien Android-älypuhelimien kanssa sekä myös iOS 9.0 tai sitä uudemmalla käyttöjärjestelmällä varustettujen iPhonejen kanssa. Mikäli käytössä ei ole Huawein puhelin, täytyy käytettävään puhelimeen ladata Huawei Health -sovellus.

Huawei Healthin asentamisen jälkeen seuraa pieni rekisteröitymisrumba, samalla kun sovellus kysyy lupia erilaisten tietojen keräämiseen. Kun kaikki on valmista, pitäisi älypuhelimen ja älykellon yhdistämisen sujua Bluetoothin välityksellä.

Kuten muidenkin älykellojen kohdalla, voi puhelimeen saapuvat ilmoitukset lukea älykellon ruudulta. Ikävä kyllä kello ei osaa kuitata ilmoituksia automaattisesti pois, mikäli ne on nähnyt jo älypuhelimen näytöllä, vaan ilmoitukset täytyy aina tyhjentää manuaalisesti.

Huawei Watch GT 2 sopii erityisesti aktiiviliikkujalle.

Älykellossa on valmiit profiilit kävelyyn, juoksuun, pyöräilyyn, uintiin ja kiipeilyyn. Näiden lisäksi on tarjolla ”muut lajit”-kategoria. Kategorioiden perusteella omat liikuntasuoritukset voi lajitella Huawei Health -sovelluksessa näkyvään harjoituspäiväkirjaan. Samalla älykello tietää kannattaako GPS laittaa suorituksen ajaksi päälle – sisäliikunnassa tai salitreenissä siitä ei olisi liiemmin hyötyä.

GPS:n tarjoamien paikkatietojen lisäksi Watch GT  2 osaa mitata vallitsevan ilmanpaineen sekä käyttäjän korkeuden merenpinnasta. NFC:tä älykellossa ei kuitenkaan ole, joten esimerkiksi ostosten lähimaksu Watch GT 2:n avulla ei ole mahdollista.

Ikävä kyllä esimerkiksi Endomondon tai Sport Trackerin käyttäminen Watch GT 2:n kautta ei ole mahdollista, sillä älykello ei tue kolmansien osapuolien sovelluksia. Google Fit -sovellusta kello sentään tukee. Käyttäjän on siis tyydyttävä Huawei Healtiin tai Googlen liikuntasovellukseen. Huawei Health ei ole sovelluksena aivan kilpailijoidensa tasoinen, sillä sen käyttöliittymä on hieman sekava, eikä se tarjoa yhtä paljon ominaisuuksia.

Watch GT 2 tarjoaa varjojuoksijatoiminnon, jota vastaan lenkillä voi kisata, ja joka auttaa pääsemään omiin kuntotavoitteisiin. Liikuntasuorituksen jälkeen Watch GT 2 kertoo myös, oliko suoritus kehittävä, ylläpitävä vai turhan löysä, ja kuinka kauan suorituksen jälkeen kannattaisi levätä. Ominaisuutta on ollut kehittämässä myös suomalainen Firstbeat. Oikeaa valmentajaa tai personal traineria ominaisuus ei tietenkään korvaa, mutta varsinkin sellaiselle harrastelijalle, joka haluaa lisää ohjeistusta harjoitteluunsa, on se mukava lisä.

GPS lukittautuu yleensä noin reilussa kymmenessä sekunnissa harjoituksen alkamisesta. GPS mittaa matkaa sangen tarkasti ja mitattu matka oli hyvin lähellä Samsung Galaxy S10 -puhelimen GPS:n antamaa tulosta.

GPS:n tavoin myös Watch GT 2:n optinen sykemittaus toimii pääpiirteittäin hyvin ja tulos oli linjassa verrokkilaitteiden kanssa. Erot laitteiden välillä olivat yleensä korkeintaan noin viisi lyöntiä minuutissa.

Optinen sykemittaus tuntuu tosin toimivan paremmin toisilla henkilöillä kuin toisilla. Joillain ihmisillä mittaustulos saattaa heitellä melko rankastikin, mutta toisaalta sama ilmiö toistuu myös muilla ranteesta mittaavilla sykemittareilla, eikä kyse ole vain Watch GT 2 -kelloa koskevasta ongelmasta.

Optinen sykemittaus ei myöskään koskaan yllä samaan tarkkuteen kuin varsinainen sykevyö, joten mikäli haluaa hyvin luotettavia syketuloksia kannattaa jatkossakin turvautua sykevyöhön sekä sitä tukeviin urheilukelloihin.

Urheilusuoritusten aikana alanapin avulla voi selata sivuja jotka näyttävät muun muassa sykkeen ja juostun matkan, jolloin kellon käyttö sujuu myös hanskat kädessä. Ylänappi puolestaan laittaa harjoituksen tauolle. Ylänappi voi kuitenkin painautua vahingossa pohjaan esimerkiksi hihan mukana, jolloin juoksulenkin jälkeen on ikävä huomata mittauksen pysähtyneen aikoja sitten itsekseen.

Hyvinvointitoimintoihin kuuluu myös unen määrän seuranta. Se tuntuu mittaavan unen määrän, tai ainakin sängyssä maatun ajan, suunnilleen oikein. Uniseuranta laskee mukaan myös päiväunet.

Sen sijaan stressitasoja mittaava toiminto vaikuttaa varsin suurpiirteiseltä, sillä analyysi tehdään ”onko sinulla ollut hyvä päivä” -tasoisten kysymysten ja ilmeisesti sykkeen pohjalta.

Älypuhelimessa toimiva Huawei Health -sovellus osaa piirtää juostut lenkit karttapohjalle. Tarjolla on myös sykekäyrä sekä taulukko, joka kertoo jokaisen juostun kilometrin keskinopeuden. Yhteenvedosta voi löytää suoritusta koskevia yksityiskohtia, kuten käytettyjen kaloreiden määrän sekä reitin korkeusvaihtelut. Ikävä kyllä dataa ei ole mahdollista saada ulos Huawei Healthista muiden sovellusten käyttöön.

Huawei Health palkitsee käyttäjän liikuntasuorituksista mitaleilla, kuten ”juokse viisi kilometriä” tai ”pyöräile 50 kilometriä” ja laskee kuinka paljon käyttäjä on liikkunut tietyn ajan sisällä. Sovellus tarjoaa myös erilaisia harjoitusohjelmia, kuten juoksun vasta aloittaneille tarkoitetun viiden kilometrin harjoitusohjelman tai aktiiviliikkujille kohdistetun intervalliohjelman.

Kokonaisuudessaan Watch GT 2 on välimuoto aktiivisuusrannekkeiden ja varsinaisten älykellojen välillä. Tyylikäs ulkokuori kätkee alleen perustoimivan älykellon, jossa on loistava akkukesto. Kolmansien osapuolien sovellusten puute rajaa kuitenkin älykellon käyttökohteita verrattuna Apple Watcheihin tai WearOS-käyttöjärjestelmällä varustettuihin älykelloihin.

Riippuu vahvasti omista tarpeista, vastaako Watch GT 2 omiin tarpeisiin. Mikäli älykellolta toivoo vain tyylikästä ulkomuotoa, perusominaisuuksia ja hyvällä akkukestolla varustettua kaveria lenkkipolulle, on se varmasti hyvä valinta.

Toisaalta 249 eurolla voi hankkia jo täysiverisen Wear OS -älykellon tai urheilukellon, jotka tarjoavat todennäköisesti enemmän toimintoja. Ja mikäli kotoa löytyy jo alkuperäinen Watch GT, ei päivitys uuteen versioon tuo kovin paljoa uutta pöydälle, joten päivitys ei anna kovin hyvää vastinetta rahalle.

Hyvää

  • Akkukesto
  • Ulkonäkö

Huonoa

  • Ei tukea kolmansien osapuolien sovelluksille
  • Varsin vähän uutta verrattuna alkuperäiseen Watch GT -älykelloon
  • Ei tukea Qi-lataukselle

Huawei Watch GT 2 tekniset tiedot:

  • Hinta: 249 €
  • Mitat: 45,9 x 45,9 x 10,7 mm
  • Paino: noin 41 g (ilman ranneketta)
  • Näyttö: 1,39” AMOLED-värinäyttö, 3D-lasia, resoluutio: 454 x 454, PPI 326
  • Muisti: 32 Mt RAM + 4 Gt ROM
  • Akku: 455 mAh (akunkesto noin 2 viikkoa, tai yhtäjaksoisesti 30 tuntia GPS päällä)
  • Paikannus: GPS + GLONASS
  • Audio: kaiutin ja mikrofoni
  • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 4.4 tai uudempi, iOS 9.0 tai uudempi
  • Sykkeenmittaus: Huawei TruSeen 3.5
  • Vedenkestävyys: 5ATM (jopa 50 metriin asti)
  • Lataus: Magneettinen latausalusta
  • Anturit: Gyroskooppi, kiihtyvyysanturi, Geomagneettinen sensori, Barometri, Hämäräntunnistus, Paineentunnistus,
  • Materiaalit: metalli + muovi (runko), silikoni (ranneke)
  • Yhteydet: Bluetooth 4.1

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat