Uusimmat

Testi Xiaomi Watch S1 on pätevä ja tyylikäs älykello peruskäyttöön

03.06.2022 19:00 Ilari Hauhia

Xiaomi Watch S1 on ulkoisesti tyylikäs älykello, jonka parhaisiin puoliin kuuluu mainio akkukesto. Varsinaiset älyominaisuudet ovat kuitenkin rajalliset, eikä Watch S1 tue lainkaan kolmansien osapuolien sovelluksia. 

Xiaomi Watch S1 -älykellosta on tarjolla kaksi vaihtoehtoa, jotka ovat 199 euroa maksava Watch S1 Active ja 249 euroa maksava Watch S1 -perusmalli. Molempia malleja löytyy kuitenkin jo suositushintoja edullisemmin tarjouksista.

Erona mallien välillä on niiden ulkonäkö, rungon materiaali ja paino (S1 52 g, S1 Active 36,3 g). Watch S1 Activen runko on muovinen ja siinä käytetään karkaistua lasia, siinä missä ruostumattomasta teräksestä valmistetussa Watch S1 -perusmallissa on safiirilasinen näyttö. Teknisiltä ominaisuuksiltaan laitteet vastaavat melkein toisiaan, mutta langaton lataus löytyy vain S1-perusmallista.

Muropaketin testiin mallivaihtoehdoista saapui Watch S1 -perusmalli.

Watch S1 tarjoaa 1,43-tuumaisen OLED-kosketusnäytön jonka tarkkuus on 464 x 464 pikseliä ja pikselitiheys näin 326 pikseliä tuumaa kohden. OLED-näytöille tyypilliseen tapaan Watch GT 3:n näytön musta väri on todellakin mustaa. Näytön kuva on laadukas ja sen enimmäiskirkkaus riittää hyvin myös ulkokäyttöön.

Kellotaulun sivulle on asetettu kaksi fyysistä painiketta, joista kummassakaan ei ole pyöritettävää kruunua. Näppäimien tuntuma on hyvä ja niistä ylempi avaa aloitusnäytöllä sovellusvalikon, kun taas alemmasta pääsee aloittamaan urheiluharjoituksen. Näppäimien toiminta ei ole kustomoitavissa.

Ranteessa Watch S1 tuntuu hyvältä. Myyntipakkaukseen kuuluvat sekä tekonahkainen että silikoninen rannekevaihtoehto. Näistä molemmat ovat mukavia, mutta erityisesti urheillessa silikoninen vaihtoehto on ainakin omaan ranteeseen mukavampi.

Älykellon rannetta vasten asettuva alaosa on kuitenkin valmistettu muovista. Tämä laskee hieman sen laatuvaikutelmaa esimerkiksi keraamisella alaosalla varustettuihin kilpailijoihin verrattuna.

Watch S1 yhdistyy puhelimeen Bluetooth 5.2:n avulla ja tukee NFC:tä. Jostain syystä älykello ei halunnut aina pysyä yhteydessä puhelimeen samaan aikaan kuin langattomat kuulokkeet, mutta on vaikea sanoa, johtuvatko ongelmat kellosta vai jostain muusta.

Vettä laite kestää 5ATM-luokituksen mukaisesti, eli kellon kanssa voi lähteä uimaan. Watch S1:ssä on oma MIUI Watch -käyttöjärjestelmänsä. Kyse on kevyestä ja minimalistisesta käyttöjärjestelmästä, eikä älykellossa ole havaittavissa hidastelua tai suurempia bugeja.

Älykellon sovellustuki on kuitenkin varsin rajallinen.

Mukana on vain herätyskellon, säätiedotteen, puhelimen etsintätoiminnon, puhelimesta kuuluvan musiikin hallinnan, kalenterin, sekunti- ja herätyskellon sekä taskulampun kaltaisia perustoimintoja, eikä lainkaan kolmansien osapuolien sovelluksia. Näin esimerkiksi navigaatiosovelluksien tai musiikin striimaukseen käytettävien sovellusten käyttäminen Watch S1:n avulla ei ole mahdollista, joskin Amazon Alexa -tuki kellosta löytyy. Se ei kuitenkaan toimi iOS-laitteilla, kuten ei toimi myöskään puhelimen etsintätoiminto.

Erilaisia liikuntatiloja on tarjolla valtava määrä, ja tavanomaisten juoksujen ja pyöräilyjen ohella mukana on varsin erikoisempiakin vaihtoehtoja. Watch S1:n tukemiin urheilumuotoihin kuuluvat nimittäin esimerkiksi napatanssi, varjoliito sekä autourheilu. On jokseenkin epäselvää, vaikuttaako urheilutilan valinta loppuviimeksi juurikaan muuhun kuin siihen, onko GPS-seuranta päällä vai pois päältä. Esimerkiksi salitreenin aikana paikannuksesta ei tietenkään ole hyötyä.

Antureiden puolesta Watch S1:stä löytyvät ranteesta tapahtuvan sykemittauksen ohella tavanomaiset veren happipitoisuuden seuranta, stressitasojen seuranta, unen laadun seuranta. Sykemittauksen ja SpO2-mittauksen voi asettaa pysyvästi päälle, joka kuluttaa toki hieman enemmän akkua kuin pelkkä harjoituksen aikana tapahtuva seuranta.

Testissä Watch S1:n optinen sykeanturi vaikuttaakin kohtuullisen tarkalta. Sykevyöhön verrattuna lyönnit olivat varsin hyvin linjassa, joskin harjoituksien alussa Xiaomilla saattaa mennä muutama minuutti siihen, että sykeseuranta tarkentuu oikeaan arvoonsa. Intervalliharjoitusten nopeissa sykevaihteluissa, tai esimerkiksi salitreenin aikana, optinen sykkeenseuranta ei kuitenkaan pysy aivan perässä. Ongelma vaivaa kuitenkin käytännössä kaikkia optisia sykeantureita.

Unen laadun seuranta ei osoittautunut yhtä tarkaksi. Testeissä Watch S1 tuntui arvioivan nukutun ajan pidemmäksi kuin verrokkilaitteet. Unen seuranta alkoi kellon kohdalla monesti siitä, kun sänkyyn meni makaamaan, ja loppui siihen kun sängystä noustiin ylös, vaikka uni ei olisikaan tullutkaan heti ja käyttäjä makasi todellisuudessa vielä valveilla.

Liikuntasuoritteet, unen laadun mittaukset ja muut kerätyt tiedot kerätään Androidilla Mi Watch-nimiseen sovellukseen. Sovellus esittää urheilusuoritteista tärkeimmät tiedot, kuten sykekäyrän, reittiviivan ja nopeuden. Ne esitetään kuitenkin yksittäisinä tietoina, eikä sovellus esimerkiksi anna kokonaiskuvaa harjoituksen rasittavuudesta, tai kerro kuinka käyttäjän tulisi palautua. Tiedot suorituksista on kuitenkin onneksi mahdollista siirtää kolmansien osapuolten sovelluksiin, kuten Stravaan.

Muuten Mi Watch on visuaalisesti mukavan minimalistinen ja selkeä. Sovelluksesta voi esimerkiksi hallita, mitkä muut sovellukset saavat lähettää käyttäjälle ilmoituksia. Ilmoituksia voi lukea kellon näytöltä, mutta niihin ei ole mahdollista vastata. Ilmoituksen kuittaaminen kellosta ei myöskään kuittaa sitä puhelimesta. Ilmoituksien ilmoitusääni on sekin tarpeettomankin voimakas, ja vieressä istuja huomaa uuden viestin siinä missä käyttäjäkin.

iOS-käyttäjät yhdistävät kellon Mi Fitness -nimiseen sovellukseen, joka vastaa ominaisuuksiltaan pitkälti Mi Watchia, mutta esimerkiksi Amazon Alexa -tukea Mi Fitnessistä ei löydy. Hyvänä puolena Watch S1:n käyttäminen usean eri puhelimen kanssa on näppärää. Siinä missä monet älykellot vaativat älykellon resetointia yhdistettävän puhelimen vaihtamiseksi, voi Watch S1:n parittaa useampaan puhelimeen suoraan sovelluksen kautta ilman väliresetointeja. Myös älykellon käyttöönotto sujui sekä Androidilla että iOSilla näppärästi. Watch S1 ei näytä hyötyvän Xiaomin omista puhelimista sen enempää kuin muistakaan Androideista.

Laitteen myyntipakkaukseen kuuluvat kellon lisäksi kiinteällä johdolla varustettu latausasema, takuusta ja laitteesta lisätietoja kertovia vihkoja sekä vaihtoranneke. Latausasema noudattaa Qi-standardia, ja Watch S1 latautuukin millä tahansa Qi-standardia tukevalla langattomalla laturilla, tai puhelimien käänteisellä langattomalla latauksella.

Watch S1:n kenties paras yksittäinen ominaisuus on älykellon pitkä akkukesto. Laitteen 470 milliampeeritunnin akku jaksaa aktiivisellakin käytöllä noin viikon, ja mikäli kelloa käyttää lähinnä kellona ilman sen aktiivisempaa älyominaisuuksien hyödyntämistä, voi akku kestää vielä pidempäänkin.

Kokonaisuudessaan Watch S1 on monilta osin pätevä kevytälykello. Sen hyviin puoliin kuuluvat akkukeston ohella tyylikäs ulkomuoto, laadukas näyttö sekä se, että liikuntadata on siirrettävissä myös muihin sovelluksiin. Myös sykkeenseuranta ja muut tärkeimmät toiminnot tuntuvat toimivan varsin mallikkaasti.

Heikkoutena laitteeseen ei ole asennettavissa kolmansien osapuolien sovelluksia. Tästä syystä Watch S1:n ominaisuuksia vastaavan aktiivisuusrannekkeen voi ostaa myös selvästi halvemmalla. Esimerkiksi vain alle 50 euroa maksava Mi Smart Band 6 pystyy monilta osin samaan kuin Watch S1. Myös esimerkiksi Galaxy Watch4 on saatavilla monelta jälleenmyyjältä edullisemmalla hinnalla kuin Watch S1, vaikka Galaxy Watch4 tarjoaa huomattavasti enemmän älyominaisuuksia.

Hyvää

  • Akkukesto
  • Laadukas ja tyylikäs ulkomuoto
  • Näytön laatu
  • Liikuntasuoritteet voi siirtää kolmannen osapuolten sovelluksiin

Huonoa

  • Ei kolmansien osapuolten sovelluksia
  • Unenseurannan toiminta
  • Hinta-laatusuhde

Tekniset tiedot Xiaomi Watch S1

  • Hinta: 249 € (Active-malli 199 €)
  • Ulkomitat, paino (42 mm versio): 42,3 x 42,3 x 10,2 millimetriä, 35 grammaa (ilman ranneketta). Rannekkeen leveys 20 millimetriä.
  • Ulkomitat, paino (46 mm versio): 45,9 x 45,9 x 11 millimetriä, 42,6 grammaa (ilman ranneketta). Rannekkeen leveys 22 millimetriä.
  • Näyttö: 1,32 / 1,46 tuumainen AMOLED, 466 x 466 pikselin tarkkuus
  • Muisti: 32 Mt keskusmuisti, 4 Gt tallennustila
  • Akku (42 / 46 mm):  292 / 455 mAh
  • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
  • Veden- ja iskunkestävyys: 5ATM (jopa 50 metriin asti)
  • Lataus: Magneettinen latausalusta, Qi-standardi

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat