Uusimmat

Testi Samsung Galaxy Watch Ultra – Älykello – Massiivinen, kestävä ja kallis

29.08.2024 20:00 Ilari Hauhia

Galaxy Watch Ultra on Samsungin tuore lippulaivaälykello. Kookasta ja kestävää Wear OS -älykelloa markkinoidaan valmiina seikkailukäyttöön, mutta pohjimmiltaan se ei eroa Galaxy Watch 7:stä merkittävästi vaikka hintaa on roimasti edemmän. 

Samsung Galaxy Watch Ultra on saatavilla vain yhtenä suurikokoisena 47 millimetrin versiona. Ilman ranneketta titaanista valmistettu kello painaa 60,5 grammaa, eli huomattavasti enemmän kuin 42,3 grammaa painava Watch 7 -perusmalli. Vertailun vuoksi esimerkiksi samassa kokoluokassa liikkuva Suunto Ocean painaa rannekkeineen 99 grammaa. Galaxy Watch Ultran Marine-ranneke painaa Samsungin mukaan 31,5 grammaa, eli yhteensä kello painaa 92 grammaa.

Galaxy Watch Ultra on kallis älykello, sillä se maksaa 699 euroa ja on myytävänä ainoastaan LTE-versiona. Edullisimmillaan Galaxy Watch7:n saa 40 millimetrin koossa lähes puoleen hintaan, 319 eurolla. Galaxy Watch Ultra kamppaileekin äly- ja urheilukellojen premium-luokassa, jossa sen suorin kilpailija lienee Apple-leirin Watch Ultra 2 (kirjoitushetkellä alk. 799 euroa). Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi sukelluskellonakin toimiva Suunto Ocean (799 euroa) ja urheilukello Garmin Enduro 2 (813 euroa).

LUE MYÖS: Testi | Suunto Ocean on erinomainen urheilukellon ja sukelluskellon yhdistelmä

Ulkoisesti Galaxy Watch Ultra on pyöristetyn neliskulmainen, ja sen ulkonäkö tuo mieleen Applen kilpailevan laitteen. Kellotaulu tosin on pyöreä, joten neliskulmaista ulkomuotoa ei ole hyödynnetty täysin 1,5-tuumaisen kellotaulun pinta-alan kanssa. Super AMOLED -näytön tarkkuus on 480 x 480 pikseliä (327 ppi) ja siinä on käytetty naarmuja kestävää safiirilasia. Näytön laatu on erinomainen ja se toistaa värit ja yksityiskohdat odotetun virheettömästi. Mukana on myös Always On Display (AOD) -toiminto.

Näytön maksimikirkkaus on peräti 3000 nitiä, eli kellon ruudun näkee hyvin kirkkaassakin auringopaisteessa. Yökäyttöä varten on oma yötila, jolloin kellotaulun voi muuttaa esimerkiksi silmiä säästävän punaiseksi.

Älykellon viralliset mitat ovat 47,4 x 47,4 x 12,1 millimetriä, tosin Samsung ei laske paksuuteen optista sykemittariosaa, ja todellisuudessa paksuus on noin 16 millimetriä.

Ainakin omaan silmään mikäli Samsung Galaxy Watch Ultran ulkonäköä ja tuntumaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, olisi se massiivinen. Se toki sopii kellon brändäykseen karua kohtelua kestävänä seikkailukellona, eikä minimalistisesta ja pienestä kellosta tulisi välttämättä samaa vaikutelmaa. Galaxy Watch Ultra tuntuu ranteessa suuremmalta kuin esimerkiksi hiljattain testattu Suunto Ocean, vaikka laitteet ovat samassa kokoluokassa. Kenties tämä johtuu neliskulmaisesta muotoilusta, joka jättää kellotaulun ulkopuolelle vielä tyhjää tilaa.

Naisen kädessä Galaxy Watch Ultra on lähes käyttökelvottoman suuri

Oma ranteeni on kapeahko, ja kello näyttää siinä jo jopa naurettavan suurelta, mutta silti sen tuntuma ja istuvuus on vielä kohtalaisen hyvä. Vielä pienempiranteisen käyttöön kelloa on vaikea suositella, sillä silloin se ei enää asetu paikalleen ja pyörii epämukavasti ranteessa.

Onkin harmi, että jostain syystä erityisesti kalliimmissa älykelloissa tunnutaan etenevän jatkuvasti enemmän ajatukseen siitä että isompi on aina parempi. Tämä rajaa ulos esimerkiksi monet naiskäyttäjät, jotka kaipasivat yhtä lailla kolhuja kestävää seikkailukelloa, mutta vain pienemmässä koossa.

Hyvin reagoivan kosketusnäytön lisäksi kellon oikealta reunalta löytyy monikäyttöinen ja näppärä toimintonäppäin sekä kaksi lisäpainiketta. Näppäinten toimintaperiaatteen oppii nopeasti ja intuitiivisesti. Napit ovat kustomoitavissa, mutta oletuksena yläpainike palauttaa kotinäytölle ja kaksoispainalluksella edelliseen sovellukseen. Pitkään pitämällä saa esiin Bixbyn, ja vielä pidempään hätäsoiton. Alanapilla pääsee takaisin edelliselle näytölle ja päänapin toiminta riippuu käytössä olevasta sovelluksesta. Näppäimien tuntuma on hyvä ja niitä on helppo painaa myös hanskat kädessä. Pyöritettävää kruunua älykellossa ei ole.

Galaxy Watch Ultra käyttää uutta kiinnitystapaa rannekkeiden kanssa, eikä se ole yhteensopiva aikaisempien Galaxy Watchien rannekkeiden kanssa. Samsung toimittaa kellon mukana yhden rannekkeen, ja lisävaihtoehtoja voi ostaa muutamalla kympillä kappale. Vaihtoehtoja ovat vesikäyttöön sopiva Marine, poluille suunniteltu kangasmainen Trail ja välimuoto PeakForm.

Teknisesti Galaxy Watch Ultra on konepellin alla lähes vastaava kuin puolet halvempi Galaxy Watch 7. Molemmissa kelloissa on samat anturit, sama kaksitaajuuksinen GPS ja samat terveysominaisuudet. Ultran myyntivaltteja ovatkin lähinnä sen akkukesto, kestävyys ja ulkonäkö. Ultra on valmistettu alumiinia kevyemmästä titaanista ja se on saanut 10ATM-luokituksen, jonka myötä se on vesikestävä sadan metrin syvyyteen asti, kun taas Galaxy Watch 7:n luokitus on 5ATM-tasoa.

Galaxy Watch Ultran kanssa ei kuitenkaan kannata lähteä sukeltamaan, sillä pikkupräntti kertoo laitteen kestävän syvää vettä vain kymmenen minuuttia, eikä se kestä myöskään korkean paineen vesisuihkuja joita voi syntyä vaikkapa vesilautalajeissa. Näin ero vesikestävyydessä laitteiden välillä on melko teoreettinen. Uimista tai vaikkapa kevyttä snorklausta molemmat laitteet kestävät yhtä hyvin, mutta Apple Watch Ultra 2:n tai Suunto Oceanin mahdollistamille laitesukellusretkille Samsungin laitteesta ei ole kaveriksi. Eikä välttämättä edes surffaamaan.

Kestävyydestä ja esimerkiksi mukana tulevasta MIL-STD-810G-luokituksesta on eittämättä hyötyä jos kelloa kolhii liikunnan ohessa. Toisaalta yhden Galaxy Watch Ultran hinnalla ostaa melkein kaksi Galaxy Watch 7:ää, jos ensimmäinen laite sattuisi menemään jostain syystä rikki…

Galaxy Watch Ultrasta löytyy 590 milliampeeritunnin akku, jolla laitteen luvataan kestävän noin 60 tuntia tavanomaista käyttöä yhtellä latauksella ja jopa 100 tuntia käyttöä virransäästötilassa. Watch 7:lle luvataan vain noin 30 tunnin käyttöaika. Suunnon ja Garminin urheilukelloihin verrattuna Ultrankin käyttöaika on silti yhä minimaalinen, sillä kilpailevat urheilukellot jaksavat yhdellä latauksella pari viikkoa tai pidempäänkin.

Käytännössä Galaxy Watch Ultra tarvitsi ladata noin joka toinen yö, tai käyttää laite latauksessa päivällä. Näin valmistajan arvio akkukestosta on uskottava, joskin se riippuu tietysti myös käyttötottumuksista.

Galaxy Watch Ultraa ei voi enää ladata langattomasti Qi-standardilla tai käänteisellä langattomalla latauksella, vaan lataukseen tarvitaan mukana toimitettava telakka. Tähän on syynä uudistettu optinen anturi, ja kääntöpuolena Samsung Galaxy Watch Ultra tarjoaakin aikaisempaa tarkemman optisen sykemittauksen.

Testissä sykevyötä vastaan Galaxy Watch Ultra jäi varsinkin intervallitreenissä vielä tarkkuudessa kakkoseksi, eikä se reagoinut sykevaihteluihin aina yhtä ripeästi. Moniin muihin ranteesta mittaaviin kelloihin verrattuna anturin tarkkuus oli kuitenkin selvästi parempi, eli edistystä on todellakin tapahtunut. Esimerkiksi tasaisella vauhdilla tehdyllä juoksulenkillä optinen sykemittaus oli sykevyön kanssa hyvin pitkälti samoissa luvuissa. Sykevyötä kelloon ei voi yhdistää.

Kaksitaajuuksinen GPS löytää paikkansa nopeasti ja antaa mukavan tarkkoja tuloksia. Unenseurantakin kellosta löytyy, ja myös sen antamat tulokset olivat uskottavia.

Galaxy Watch Ultrasta löytyy uusi multisport-tuki, jossa saman aktiviteetin alle voi niputtaa useamman eri lajin. Käytännössä esimerkiksi triathlonin aikana koko urheilusuorituksen voi suorittaa lajista riippumatta ilman että suoritusta tarvitsee katkaista välissä. Käyttäjä voi luoda myös omia multisport-kokonaisuuksiaan eri lajeista, joskin rajoitetulla lajivalikoimalla. Esimerkiksi kävelyä ei voi lisätä yhdeksi lajiksi. Pyöräilijöille mukana on suurinta mahdollista tehoa mittaava FTP-testi, joka tosin vaatii parikseen erillisen tehomittarin.

Galaxy Watch Ultra ja Samsungin kumppanisovellus tarjoavat kyllä tietoa urheilusuorituksista ja esimerkiksi juoksulenkin vauhdista ja vaativuudesta, mutta esimerkiksi palautumiseen liittyvät tiedot voisivat olla paljon kattavammat. Hyvänä puolena kello ja sovellus tukevat esimerkiksi kehon koostumuksen ja rasvaprosentin mittausta, mikä on muissa laitteissa harvinainen ominaisuus. Mukana on myös kehon terveydellistä ikää mittaava AGE-indeksi, joka tosin jää puolitiehen, ja käyttäjälle jää epävarma olo siitä onko tulos hyvä vai huono. Kello hyödyntää terveystilastoissa myös esimerkiksi BMI:tä, mutta ei ota huomioon hyvin lyhyiden tai pitkien käyttäjien kohdalla tulevaa vääristymää.

Galaxy Watch Ultra toimii kaikkien Android 11 -yhteensopivien Android-laitteiden kanssa, mutta osa terveystoiminnoista on käytössä vain Samsungin puhelimen kanssa ja vaativat toimiakseen Samsung Health -sovelluksen. Tässä testissä kellon kaverina toimi OnePlus Nord 4, joten Samsungin tuotteille varatut terveystoiminnot jäivät kokeilematta. Näihin kuuluvat varoitukset epäsäännöllisestä sykkeestä, uniapnean tunnistava toiminto ja ECG, Galaxy AI -tekoälyä hyödyntävät ominaisuudet, ehdotetut vastaukset ja tuplanipistys-ele.

Galaxy Watch Ultra käyttää uutta kolmen nanometrin prosessilla valmistettua Exynos W1000 -järjestelmäpiiriä, kuten edullisemmat sisarmallitkin. Ohjelmiston puolella Galaxy Watch Ultrasta löytyy Wear OS 5 -käyttöjärjestelmä ja One UI 6 -käyttöliittymä. Käyttöjärjestelmän oppii nopeasti ja se toimii näppärästi, ja tukee tietysti myös laajaa valikoimaa ulkoisia sovelluksia kuten Spotifyä.

Puhelimen puolella kello tarvitsee avukseen hieman ärsyttävästi sekä Samsung Wearable -sovelluksen esimerkiksi kellotaulun vaihtamista varten sekä Samsung Healthin terveystietoja varten. Samsungin puhelimilla kolmas sovellus olisi vielä Samsung Health Monitor. Olisi näppärää, jos kaikki tarvittava löytyisi saman sovelluksen alta. iOS-puhelimien käyttäjille ei moisia ongelmia ole, koska älykelloa ei niihin voi yhdistää.

Liikuntadata kerätään Samsung Health -sovellukseen, jonka lisäksi älykelloon on mahdollista asentaa esimerkiksi Stravan oma sovellus. Samsung Health sisältää myös erilaisia opastusvideoita liikuntaan sekä haasteita, jotka rohkaisevat käyttäjää kohti terveellisempiä elämäntapoja. Samsung Healthiin voi kirjata myös syödyt ruokatarvikkeet, joka helpottaa kaloreiden laskemista.

Kokonaisuudessaan Galaxy Watch Ultra on todennäköisesti paras tällä hetkellä saatavilla oleva Wear OS -älykello. Silti laitteen hinta-laatusuhde tuntuu kyseenalaiselta. Kello tarjoaa käytännössä samat ominaisuudet kuin melkein puolet halvempi Galaxy Watch 7, enkä ainakaan itse pidä ulkoisia seikkoja tai edes luvattua lisäkestävyyttä 700 euron hinnan arvoisena. Tavallinen Galaxy Watch tuskin sekään aivan heti hajoaa käsiin.

Galaxy Watch Ultra on seikkailumaisesta brändäyksestään huolimatta melko tavanomainen älykello. Ne käyttäjät, jotka haluavat ”oikean” urheilukellon esimerkiksi pitkiä luonnossa tapahtuvia vaelluksia tai muita seikkailuja varten kääntänevät katseensa mieluummin esimerkiksi Suunnon tai Garminin tarjoamiin kilpailijoihin. Ne eivät ehkä tarjoa yhtä monipuolisia älykellotoimintoja, mutta nokittavat Galaxy Watch Ultran selvästi akkukestossa ja esimerkiksi mahdollisuudessa harrastaa monipuolisesti vesilajeja. Lisäksi urheilukellot tarjoavat parempaa ja kattavampaa dataa urheilun ja palautumisen tueksi.

Hyvää

  • Wear OS ja sen laaja ohjelmistotuki
  • Ulkonäkö ja ulkoinen laatu
  • Näytön kirkkaus ja kuvanlaatu
  • Tarkka sykemittaus ranteesta

Huonoa

  • Korkea hinta
  • Valtava koko ilman pienempiä kokovaihtoehtoja
  • Osa ominaisuuksista toimii vain Samsungin puhelimilla
  • Vaatii useamman sovelluksen
  • Ei kestä monipuolista vesiurheilua

Tärkeimmät tekniset tiedot Samsung Galaxy Watch5 44mm

  • Hinta: 699 €
  • Mitat: 47,4 x 47,4 x 12,1 mm
  • Näyttö: 1,5″ AMOLED (466 x 46 pikseliä, 327 PPI)
  • Akku: 590 mAh
  • Suoritin: Exynos W1000 (5-ydin, 3nm)
  • Yhteydet: GPS, NFC, Bluetooth 5.3, WiFi 2,4 GHz & 5 GHz
  • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 11.0 tai uudempi
  • Mittaus: Sykemittari, EKG, verenpaine, BIA, jatkuva SpO2, ihon lämpötila
  • Veden- ja iskunkestävyys: 10 ATM, IP68, MIL-STD-810G

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat