Uusimmat

Testi Suunto Ocean on erinomainen urheilukellon ja sukelluskellon yhdistelmä

21.08.2024 19:00 Ilari Hauhia

Suunnon tuore Suunto Ocean on urheilukellon ja erillisen sukelluskellon hybridi. Kyseessä on erinomainen laite aktiiviselle liikkujalle, joka haluaa seurata samalla laitteella sekä urheilusuorituksia että sukelluksia. 

Suunto Ocean yhdistää samoihin kuoriin perinteisen urheilukellon ja sukellustietokoneen. Markkinoilla ei ole kovin monia suoria kilpailijoita Suunto Oceanin (799 euroa) kaltaiselle urheilukellon ja sukelluskellon yhdistävälle laitteelle. Samasta kategoriasta löytyvät kuitenki ainakin Garmin Descent Mk3 (1059 euroa) sekä Apple Watch Ultra 2 (899 euroa), tosin Apple Watchin kohdalla kyse on erillisen maksullisen tilauspalvelun taakse piilotetusta toiminnosta.

Sukellustoimintojen ohella Suunto Ocean on samalla täysiverinen urheilukello. Mikäli sukellustoiminnoille ei ole tarvetta, kilpailevat kellon kanssa esimerkiksi Suunto Vertical (alk. 599 euroa) ja Garmin Fenix 7 Pro Solar (879 euroa). Suunto Oceanin tyylikkääseen myyntipakkaukseen kuuluu kellon ja ohjekirjojen lisäksi latauskaapeli, kuvassa näkyvä sininen ranneke myydään erikseen, mutta on väriä lukuunottamatta identtinen mukana toimitettavan kaapelin kanssa.

Kellon halkaisija on 50 millimetriä ja paksuus 13,2 millimetriä ja se on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, näytön ollessa naarmuja kestävää safiirilasia. Painoa kellolla on 99 grammaa, eli se on hieman painava verrattuna kilpaileviin, usein titaanista valmistettuihin urheilukelloihin. Sukelluskelloksi laite on kuitenkin kompaktin kokoinen. Yleisesti Suunto Oceanin muotoilu on konservatiivisen urheilukellomainen, mutta ei lainkaan huonolla tavalla.

Suunto Oceanin mukana tulee sukellus- ja urheilukäyttöön soveltuva silikoniranneke, joka on hieman tavallista pidempi, jotta se mahtuu ranteeseen myös märkäpuvun kanssa. Ranneke on keskimääräistä urheilukellon ranneketta tukevampi ja sen kanssa ei ole pelkoa, että kello pääsisi irtoamaan ranteesta vahingossa. Tukevuudesta huolimatta ranneke on silti mukava käyttää myös arjessa ja muussa urheilussa. Ranneke on vaihdettavissa pikakiinnityksellä ja Suunto tarjoaa erikseen myytävänä myös vaihtoehtoisen värisiä rannekkeita.

Urheilukellon oikealta puolelta löytyy kolme painiketta. Niiden tuntuma on erinomainen ja niiten painaminen onnistuu myös sukellushanskat kädessä. Niiden lisäksi kelloa voi ohjata kosketusnäytöltä. Peruskäytössä ylänappi vierittää valikkoa ylöspäin, alanappi alaspäin ja keskinappia käytetään valinnan tekemiseen. Keskinappia pohjassa pitämällä pääsee lähes aina takaisin päänäyttöön.

Kosketusnäytön tuntuma on hyvä. Kello ei ole ehkä aivan yhtä responsiivinen kuin vaikkapa Apple Watch, mutta riittävän hyvä. Vaikka kosketusnäyttö toimii hyvin, käytän kellon ohjaamiseen silti paljon mieluummin painikkeita. 1,43-tuumainen näyttö on toteutettu kirkkaalla AMOLED-paneelilla jonka tarkkuus on 466 x 466 pikseliä. Näytön laatu on erinomainen ja sen maksimikirkkaus on korkea. Sukeltaessa kellon näkee selvästi myös pinnalla auringonpaisteessa, eikä maksimikirkkauden kanssa tule ongelmia muussakaan käytössä.

Älykellon taustapuolelta löytyvät optinen sykeanturi ja lataukseen käytettävät nastat. Urheilukellon lataus onnistuu vain mukana tulevalla kaapelilla ja siihen yhdistetyllä lataustelakalla, eikä esimerkiksi langattomalla latauksella tai USB-C:llä, joten alkuperäistä kaapelia ei kannata hukata.

Optisen sykeanturin tarkkuus on hyvä, ja tulokset olivat hyvin linjassa vertailulaitteena toimineen Garmin Enduro 2:n optisen sykemittauksen kanssa. Suunto Ocean tukee myös ulkoisia sykevöitä ja muita sensoreita tarkempaa mittausta varten, ja esimerkiksi Garminin HR2+-sykevyön pystyi parittamaan kilpailijan laitteeseen erittäin helposti. Tarjolla on myös esimerkiksi pyöräilyssä käytettäviä tehoantureita. Sukelluskeskeisenä ominaisuutena kelloon voi yhdistää Suunnon Tank Podin, joka kertoo paljonko säiliöissä on jäljellä hengitettävää kaasua.

Olen itse satunnainen laitesukellusharrastaja, ja omaan käyttöön Suunto Ocean on täydellinen sukelluskello. Näyttö on veden alla kirkas ja tärkeimmät tiedot, kuten syvyys ja sukellusaika, ovat nähtävissä hyvin helposti. Lisäksi ruudulla näkee halutessaan esimerkiksi veden lämpötilan. Mikäli käytössä olisi tank podi, myös jäljellä olevan kaasun määrä olisi helposti nähtävillä sukelluksen aikana näytöltä – testiin anturia ei saatu. Muokattavasta käyttöliittymästä ei ole kyse, mutta Suunnon tarjoama ratkaisu miellyttää ainakin omaa silmää jo valmiiksi. Ominaisuudet ovat käytettävissä myös vapaasukelluksessa.

Suunto Ocean osaa näyttää ja mitata turvapysähdyksen keston tarkasti ja mittaa lisäksi käyttäjän nousunopeutta ruudun keskellä selvästi erottuvilla nuolilla ja vihreä – keltainen – punainen -väriskaalalla. Mikäli nousunopeus muuttuu liian nopeasti, kello alkaa värisemään voimakkaasti ja varoittaa ettei käyttäjä vahingossakaan korkkaa pintaan liian vauhdikkaasti.

Suunto Ocean hyödyntää Bühlmann 16 GF -sukellusalgoritmiä, joka perustuu Bühlmann ZHL-16C -malliin. Algoritmi on hieman konservatiivinen, mikä on varsinkin satunnaisemmalle tai aloittavalle sukeltajalle hyväkin asia. Sukelluskello yrittää myös GPS:n ja kiihtyvyys- ja paineantureiden avulla piirtää sukelluksen kartalle jota voi ihailla Suunnon mobiilisovelluksesta, mutta testien perusteella sukellusreitti ei pidä paikkaansa kovin tarkasti ja on varsin karkea arvio.

Suunto Ocean tukee yhtä tai kahta kaasupulloa ja ilman lisäksi kelloon voi ohjelmoida haluamiaan nitrox-kaasuja. Kaasujen välillä vaihtaminen on helppoa sukelluksien välillä. Trimixiä Suunto Ocean ei tue, ja muutenkin kello on tarkoitettu selvästi harrastuskäyttöön. Tekniikkasukeltamiseen Suunto Ocean ei ole tarpeeksi kattava, ja myös sen 60 metrin maksimisyvyys tulee vastaan syvemmälle merten uumeniin aikoville käyttäjille.

Suunnon sukelluskello osaa aloittaa sukelluksen automaattisesti, vaikka käyttäjä ei muistaisi aloittaa sukellusta erikseen. Toimintoon liittyy kuitenkin pieni ongelma, joka tosin vaivaa vain erittäin harvoja käyttäjiä. Itse harrastan myös laskuvarjohyppäämistä, ja Suunto Ocean tulkitsi hyppäämisestä aiheutuvan paineenvaihtelun sukelluksen aloittamiseksi. Maan pinnalle palatessa olin kellon mielestä veden alla, eikä sukellustilasta voi poistua manuaalisesti lainkaan – olin siis jumissa sukellustilassa. Vasta seuraavalla hypyllä hyppykorkeuteen noustessa kello päästi minut takaisin ”pinnalle”, ja jouduin sammuttamaan kellon hyppykoneessa, etten päätyisi uudelleen ”sukelluksiin”.

Sukelluksen ohella Suunto Ocean toimii loistavasti myös perinteisenä urheilukellona. Esiasennettuja urheilutiloja on tarjolla kattava määrä, aina juoksusta ja pyöräilystä padeliin ja keilaukseen asti. Kelloon voi luoda ohjattuja harjoitteita ja harjoitusten tiedot on helppo synkronoida Suunnon oman sovelluksen lisäksi esimerkiksi Stravaan.

Kaksitaajuuksinen (Dual-Band) GPS toimii tarkasti ja antaa liikutun reitin pituudesta luotettavan mittauksen, joskaan GPS ei tunnu lukittuvan harjoituksen alussa aivan yhtä nopeasti kuin verrokkilaitteena toimineessa Garmin Enduro 2:ssa. Urheilusuorituksen aloittaminen on helppoa ja onnistuu ylänapista.

Unen seuranta on sekin kohdallaan, ja unien pituuden ohella Suunnon sovelluksesta voi lukea arvion unen laadusta, sekä vinkkejä siitä kuinka omia yöunia voisi parantaa. Joka aamu käyttäjä herää ”hyvää huomenta”-henkiseen ilmoitukseen, jossa tiedot näytetään myös suoraan kellon näytöltä, ja tilastot voi toki kaivaa esiin kellosta myöhemminkin.

Suunnon sovelluksen käyttöliittymä on mukavan selkeä. Menneiden harjoitusten tiedot löytyvät helposti, kalenterista voi selata omaa treenihistoriaa ja sovelluksen sisäinen valmennustoiminto antaa ohjeita kehittymiseen ja muistuttaa tarvittaessa myös lepäämään. Kelloon voi asentaa rajallisesta valikoimasta lisää sovelluksia, mutta ne kaikki keskittyvät lähinnä treenaamiseen tai vaikkapa muistuttavat esimerkiksi veden juonnista.

Oletuksena Suunto Oceanissa on käytössä sukellusteemainen käyttöliittymä, joka laskee aikaa edellisestä sukelluksesta ja näyttää kuinka kauan käyttäjän täytyy vielä välttää lentämistä. Lentokuntoisuudesta kertova symboli on nähtävissä myös AOD-näytöllä. Kellotaulun voi toki vaihtaa mieleisekseen, mikäli sukellusteema ei miellytä arkikäytössä.

Muiden äly- ja urheilukellojen tapaan puhelimen ilmoitukset löytävät tiensä näppärästä Suunto Oceaninf näytölle. Androidilla kellon kautta voi lähettää myös valmiita vastauksia viesteihin, mutta iOS-laitteilla se ei onnistu. Kellon kautta voi myös ohjata puhelimesta kuuluvaa musiikkia, mutta kappaleita ei voi suoraan ladata kellon 32 gigatavun tallennustilaan eikä myöskään suoraa striimaustukea ole tarjolla.

Suunto Ocean tarjoaa offline-kartat, joista on iloa vaikkapa polkujuoksijoille tai maastopyöräilijöille. Karttoja voi ladata Suunnon sovelluksesta ilmaiseksi ja muistiin mahtuu kerrallaan suunnilleen koko Euroopan edestä karttoja, mutta valinnan voi tehdä maakohtaisesti Suunnon sovelluksesta.

Mikäli harjoitusta varten on laatinut etukäteen reitin, antaa kello ohjeita polkujen valinnasta kesken suorituksen. Karttaa voi toki selata myös harjoitusten ulkopuolella. Yleinen kartan selaaminen on kuitenkin pääsääntöisesti helpompaa puhelimella, joten kellosta katsoo mieluummin reittiohjeita vaikka juostessa.

Suunto Oceanissa on mainio akkukesto, varsinkin kun ottaa huomioon, että kyse on AMOLED-näytöllä varustetusta kellossa. Tavallisella käytöllä kello kestää valmistajan mukaan noin 16 päivää ja valmiustilassa 26 päivää. Riippuen urheilutilojen käyttömäärästä arvio on käytännön testin perusteella hyvinkin uskottava. Sukellusaikaa yhdellä latauksella saa noin 40–60 tuntia ja Multi-Band-GPS:n kanssa korkeintaan 50 tuntia. Kellon kanssa voi siis lähteä vaikka ultrajuoksemaan, eikä akku lopu aivan heti kesken. Virransäästötilassa GNSS-seurantaa on tarjolla jopa 200 tuntia.

Suunnon kumppanisovellus on näppärä ja esimerkiksi oman treenihistorian tarkastelu on helppoa. Sovelluksen käyttöliittymä on modernin tyylikäs ja ainakin omaan silmään Garminin uudistettuakin sovellusta parempi ja selkeämpi. Suunto Oceanin voi synkronoida halutessaan myös Stravaan, mikäli käyttää mieluummin toista sovellusta treenaamisen seuraamiseen.

Kokonaisuudessaan Suunto Oceanista on vaikea keksiä pahaa sanottavaa. Mikäli etsii harrastesukellukseen sopivaa yhdistettyä urheilu- ja sukelluskelloa, on Suunto Ocean todennäköisesti markkinoiden paras vaihtoehto siihen käyttöön. Tekniikkasukeltamiseen se ei sovellu, mutta tekniikkasukeltajat halunnevat muutenkin erillisen sukellustietokoneen.

Mikäli sukellusominaisuuksille ei ole erityistä tarvetta, saa suunnilleen samat urheiluominaisuudet muuhun liikuntaan halvemmallakin esimerkiksi niin ikään onnistuneen Suunto Verticalin muodossa. Toki Suunto Oceanissa on laadukas AMOLED-näyttö, jollaista edes Suunto Vertical ei tarjoa.

Hyvää

  • Loistava sukelluskello harrastekäyttöön
  • Toimii myös kattavana urheilukellona
  • Laadukas näyttö
  • Akkukesto

Huonoa

  • Hieman painava tavallisiin urheilukelloihin verrattuna

Tekniset tiedot Suunto Ocean

  • Hinta: 799 euroa
  • Näyttö: 1.43″ (466×466, safiirilasi)
  • Runko Ruostumaton teräs
  • Mitat: leveys 50 mm, paksuus 13,2 mm, paino 99 grammaa 22 mm silikonirannekkeen kanssa
  • Paikannus: GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU, Dual Band
  • Vesitiiviys: 100 m, sukellus tuettu 60 metrin syvyyten
  • Yli 95 urheilutilaa, yli 50 urheilusovellusta SuuntoPlus-ominaisuuden avulla, äänipalaute Suunto-sovelluksen kautta
  • Yhteensopivuus: Android, iOS, Strava, TrainingPeaks, Endomondo

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat