Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

17.09.2024 19:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Yksi suurimmista syistä edellisten Pixel-puhelinten herättämään kiinnostukseen on ollut niiden kamerat ja niiden lähes sensaatiomainen suorituskyky. Tällä kertaa kokoonpanoa ei ole laitettu merkittävällä tavalla uusiksi, mutta lisätty mukaan vielä hyppysellisen verran lisää tekoälyä.

Pääkamera on tarkkuudeltaan 50 megapikseliä. Kennon koko on 1/1.31 tuumaa, ja kamera on optisesti vakautettu. Aukkoarvona on f1.7.

Ultralaajakulma on tarkkuudeltaan 48 megapikseliä. Kennon koko on 1/2.55 tuumaa. Aukkoarvo on f1.7. Ultralaajakulman näkökenttä on 123 astetta. Kamerassa on automaattitarkennus, jonka ansiosta muun muassa makrokuvien tallentaminen onnistuu kyseisellä kameralla.

Telekamera jää Pro -mallien yksinoikeudeksi. Tarkkuutta kamerassa on ultralaajakameran tavoin 48 megapikseliä, ja kennon koko on sama 1/2.55 tuumaa. Aukkoarvo on f/2.8. Telekamera kykenee viisinkertaiseen optiseen polttoväliin, ja digitaalisesti päästään jopa 30-kertaiseen zoomiin. Kamera on optisesti vakautettu.

Puhelin ei tallenna takakameroiden kuvia vakiona täydellä resoluutiolla, vaan yhdistelee pikseleitä. Tuloksena puhelin tallentaa kaikilla kameroilla kuvat noin 12,51 megapikselin tarkkuudella. Pro -puhelimissa kameraohjelmistosta on mahdollista valita 50 megapikselin tila, joka mahdollistaa kuvien tallentamisen täydellä tarkkuudella kaikilla kolmella takakameralla. Mielenkiintoisesti kuvat tallentuvat 50 megapikselin resoluutiolla myös ultralaajakulmalla kuin telekameralla, vaikkakin tarkkuutta kameroissa pitäisi olla vain 48 megapikseliä.

Etukameran tarkkuus on Pixel 9 Pro -malleissa 42 megapikseliä, kun taas Pixel 9 -mallissa joudutaan tyytymään 10,5 megapikselin tarkkuuteen. Molempien mallien etukameroiden aukkoarvo on f2,2, ja kummassakin on automaattitarkennus. Kummatkin kykenevät tallentamaan videota 4K-laadulla 60 kuvaa sekunnissa.

Pixel 9 ja 9 Pro XL -mallien pääkameroiden kuvanlaatua voi pitää todella kehumisen arvoisena. Kuvien painotuksessa näkyy luonnollisuus, sillä värejä ei ole lähdetty ylikorostamaan, eikä myöskään yliterävöittämään. Muutamissa kuvissa tummia kohtia on lähdetty turhaan korostamaan, mutta muuten kuvat ovat omaan silmään todella miellyttäviä. Sama koskee myös hämärässä otettuja kuvia, sillä kuviin ei tule kohinaa, ja valotus on osunut useassa kuvassa nappiin.

Kehuja ansaitsee myös puhelinten ultralaajakulmakamera, jonka kuvanlaatu on huipputasoa. Värikalibrointi pääkameran kanssa on osunut yksiin. Hämärässä laatu hieman odotetusti kärsii, mutta jälki on silti erinomaista.

Pro -mallien yksinoikeudeksi jäävä viisinkertaiseen optiseen polttoväliin kykenevä telekamera tuottaa sekin hyvässä valaistuksessa kiitettävää laatua. Kuviin ei tule ylimääräistä terävöitystä, ja värit tallentuvat luonnollisena. Telekamera on kuitenkin selvästi joukon heikoin lenkki hämärässä, sillä yksityiskohdat eivät tallennu enää yhtä tarkasti, ja kirkkaimmat kohdat palavat helposti puhki.

Pixeleiden kamerasovellusta voi pitää selkeänä ja simppelinä. Kaikki erilaiset kuvaustilat ovat asetettuna kohtuullisen pitkään karusellivalikkoon näytön alakulmaan. Kuva-asetukset ja säädöt ovat asetettuna näppäimiin karusellin alle. Tarjolla on muun muassa täyden resoluution kuvien tallentamismahdollisuus Pro -malleissa, tai mahdollisuus tallentaa kuvat RAW-muodossa.

Ainoa kritiikin aihe sovelluksesta on itse sulkimen näppäimen sijainti näytöllä. Useampi ihminen mainitsi näppäimen sijaitsevan liian korkealla näytöllä. Useaan kertaan kuvaa räpsäistäessä sormi painoikin lihasmuistista vahingossa karusellivalikon kohdalta, kun suljinnäppäin oikeasti sijaitsi sen yläpuolella. Kuvat tallentuvat kuvaamisen jälkeen galleriaan, jossa kuvan prosessoimiseen voi kulua muutama sekunti.

Puhelimen muotokuvatilassa pystyy ainoastaan käyttämään pääkameraa. Valitettavasti Pixelin sumennus ei toimi aina aivan täydellisesti, sillä se näyttää usein hyvin luonnottomalta, eikä osaa täydellisesti rajata ihmistä kuvasta.

Puhelimen runsaat tekoälyominaisuudet jatkuvat myös kamerapuolella. Tarjolla ovat muun muassa Zoomauksen tehostus, joka yrittää tekoälyn avulla parantaa kuvien yksityiskohtia. Parannetut kuvat tallentuvat noin 3 megapikselin tarkkuudella. Magic Eraserin avulla voit joko poistaa tai muuttaa kuvassa näkyviä objekteja tai elementtejä. Voit esimerkiksi muuttaa taivaan väriä, tai poistaa kuvassa näkyvä auto kokonaan pois, tai jopa muuttaa sen vaikka veneeksi.

Ehkä hauskin ominaisuus on uusi Lisää Minut -kuvaustila, jonka avulla voit lisätä itsesi tai kaverisi ryhmäkuvaan ilman, että puhelinta tarvitsee ojentaa tuntemattomalle. Käytännössä se toimii niin, että yksi ihminen tai ryhmä kuvataan tietyssä kohtaa, jonka jälkeen ensimmäisen kuvan ottanut asettuu kuvaan haluttuun kohtaan. Tämän jälkeen puhelin yhdistää nämä kaksi kuvaa yhdeksi.

Videokuvaa puhelimet tallentaa takakameroilla parhaimmillaan 4K-laadulla 60 kuvaa sekunnissa. Tarjolla Pro -malleissa on Video Boost -tila, jolloin video lähetetään pilveen parannettavaksi. Tällöin videot voivat tulla takaisin pilvestä 8K-laaduksi parannettuna. Prosessointi ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaan voi viedä pahimmassa tapauksessa jopa tunteja. Video Boost -tila mahdollistaa myös HDR-videon tallentamisen 4K 60 kuvaa sekunnissa, kun taas ilman tätä tilaa laatu jää 4K 30 fps -laatuun, niin Pixel 9 kuin 9 Pro -malleissa. Videokuvan laatu ei ole aivan sillä tasolla, mitä ehkä puhelimelta odottaisi. Videoihin tallentuu jonkin verran pientä nykimistä, eikä kameroiden vaihto kesken videokuvauksen tapahdu aivan sulavasti.

Googlen Pixel -puhelimet poikkeavat muusta huippupuhelinmassasta järjestelmäpiirinsä osalta. Käytössä ei ole muissa huippupuhelimissa käytössä olevaa Qualcommin Snapdragon -järjestelmäpiiriä, vaan Google käyttää omaa käsialaansa olevaa Google Tensor G4 -järjestelmäpiiriä. Se koostuu yhdestä 3,1 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-X4 -ytimestä, kolmesta 2,6 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A720 -ytimestä sekä neljästä 1,92 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A520 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä on Mali-G715 MC7.

Muistivariaatiot riippuvat hieman mallista. Normaalissa Pixel 9:ssä RAM-muistia on 12 gigatavua, ja tallennusmuistia joko 128 tai 256 gigatavua. Pixel 9 Pro -malleissa RAM-muistin määrä nousee 16 gigatavuun, ja tallennustilaa on joko 128 gigatavua, 256 gigatavua, 512 gigatavua tai jopa yksi teratavu. Muistikorttipaikkaa puhelimissa ei ole. 128 gigatavun lähtömuistia voi pitää tässä hintaluokassa aikamoisena kitsasteluna.

Vaikka Googlen oma järjestelmäpiiri suoriutuukin peruskäytöstä kunnialla, ei kyseessä ole kuitenkaan mikään suorituskykykuningas.

Suorituskykymittauksissa Google Pixel 9 ja Pixel 9 Pro XL saa vastaansa kolme tämän vuoden lippulaivapuhelinta. Mukana ovat Samsungin Galaxy S24 Ultra, OnePlus 12 sekä Motorola Edge 50 Ultra.

Tästä kolmikosta Samsung sekä OnePlus käyttävät tämän vuoden huippujärjestelmäpiiriä, Qualcommin Snapdragon 8 Gen 3:sta. Samsungin käyttämä järjestelmäpiiri eroaa kuitenkin edukseen hienoisesti, sillä Samsungissa on korkeampi kellotaajuus tehokkaimmassa ytimessä.

Motorola taasen käyttää aavistuksen heikompaa Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiriä. Kyseinen ”ässä”-version suorituskyky vertautuu noin 1-2 sukupolvea vanhempiin 8 Gen -järjestelmäpiireihin.

AnTuTu -testissä tulokset ovat Pixeleiden osalta karua luettavaa, sillä molemmat puhelimet jäävät joukon perän pitäjäksi, ja vielä selvällä erolla. Voiton tällä kertaa vie Samsung Galaxy S24 Ultra, OnePlus tulee toiseksi ja kolmanneksi tulee Motorola.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä tilanne pysyy samana Pixeleiden osalta, sillä ne jäävät taas joukon hännille kohtuullisen selvästi. Tällä kertaa ykkössijasta tappelevat tiukasti OnePlus ja Samsung. Niukan voiton vie OnePlus 12, jonka perässä tulevat Samsung ja sitten Motorola.

PCMark -testin tulokset ovat lähes toistoa edellisistä testeistä, sillä järjestys pysyy likimain samana. Tällä kertaa Samsung kuitenkin ottaa selvän ykkössijan, OnePlus 12 tulee toiseksi ja Motorola kolmanneksi. Perää pitävät Pixel -puhelimet eivät kuitenkaan jää merkittävästi jälkeen Motorolasta. Mielenkiintoisesti normaali Pixel 9 saa aavistuksen paremmat pisteet kuin Pixel 9 Pro XL.

Ytimien suorituskykyä mittaavassa Geekbench -testissä nähdään mielenkiintoisia tuloksia, sillä yhdellä ytimellä mitattuna molemmat Pixelit ottavat kärkisijat. Usealla ytimellä mitattuna tilanne kuitenkin kääntyy, sillä Samsung ja OnePlus ottavat selvän voiton. Pixel-kaksikosta 9 Pro XL pieksee niukasti Motorolan, kun taas normaali Pixel 9 jää joukon hännille.

Suorituskyvyn lisäksi akunkesto ei ole Pixel-puhelimien vahvinta osa-aluetta. Vaikka erityisesti pienempään Pixel 9:n on saatu mahdutettua fyysiseen kokoonsa nähden suurikapasiteettinen 4700 milliampeeritunnin akku, on akunkesto vain parempaa keskitasoa. Edes Pixel 9 Pro XL:n suurempi 5060 milliampeeritunnin akku ei pelasta tilannetta, sillä akunkesto jää silti kilpailijoista. Mistään rimanalituksesta ei ole kuitenkaan kyse, sillä puhelimen kanssa kyllä pärjää lähes helposti yhden päivän.

 

 

Geekbenchin akkutestissä Pixel 9 -mallit pärjäävät kuitenkin yllättävän hyvin, sillä Pixel 9:n 15 tunnin ja 35 minuutin ja Pixel 9 Pro XL:n 15 tunnin ja 54 minuutin tulokset ovat keskivertotuloksia paremmat, päihittäen näin OnePlus 12:n sekä Motorola Edge 50 Ultran tulokset. Ainoastaan Samsung Galaxy S24 Ultran tulos on tässä joukossa aivan omassa ulottuvuuksissaan.

Maksimilatausteho riippuu hieman mallista. Pienemmät Pixel 9 mallit saavat tyytyä 27 watin tehoon, kun taas Pixel 9 Pro XL kykenee ottamaan virtaa vastaan 37 watin teholla. Latureita ei tule myyntipakkauksien mukana, joten Google myy omaa 45 watin tehoista pikalaturiaan erikseen. Tällä kertaa puhelimet ladattiin sekä Samsungin 45 watin tehoisella pikalaturilla että Motorolan 68 watin laturilla.

Pixel 9:n tapauksessa 15 minuutissa virtaa tuli tyhjään akkuun noin 28 prosenttia, puolessa tunnissa noin reilu 50 prosenttia, tunnissa lähes 90 prosenttiin ja täyteen puhelin latautui noin tunnissa ja 25 minuutissa. Viimeinen kymmenen prosenttia latautuu selvästi todella pienellä teholla, jonka takia se ottaa oman aikansa.

Suuremmasta tehosta huolimatta Pixel 9 Pro XL:n latauskäyrä näyttää hyvin pitkälti samalta kuin Pixel 9:n. Vartissa tyhjään akkuun latautui noin 29 prosenttia, puolessa tunnissa akkua oli 57 prosenttia, tunnissa prosentteja oli 92, ja täyteen puhelin latautui noin tunnissa ja 21 minuutissa. Ero näiden kahden mallin välillä ei ole siis merkittävä, ja vaikka noin puolentoista tunnin latausaikaa voi pitää nykypäivänä jo yllättävän pitkänä aikana, on suoritus silti vielä siedettävä.

Uudet Pixel 9 -mallit tukevat langatonta latausta. Suurimman tehon saa käytettäessä Googlen omaa Pixel Stand -latausalustaa, jolloin Pixel 9 latautuu enintään 15 watin teholla ja Pixel 9 Pro XL enintään 23 watin teholla. Perinteisellä Qi-laturilla teho on maksimissaan 12 wattia. Puhelimet tukevat myös käänteistä langatonta lataamista, jonka avulla virtaa voi jakaa joko muihin puhelimiin tai vaikka nappikuulokkeisiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto