Uusimmat

Testi Huawei Watch GT 5 Pro 46 mm (Titanium) -älykello – Tyyliä hiottu, ominaisuudet pitkälti ennallaan

19.09.2024 17:00 Kai Taipale

Huawein kellomallistossa on nyt useampi näyttävä kellomalli. Näistä Watch GT 5 Pro edustaa metallirannekkeellaan ja jykevällä kellokehällään sitä näyttävintä päätä. Älyominaisuudet ovat pitkälti ennallaan, mutta pientä hienosäätöä on jälleen tehty. Samalla erityisesti huippuversion hinta on kivunnut jo turhankin korkeaksi.

Huawei Watch-malleissa GT-versiot ovat Watch GT 4 -mallistosta alkaen näyttäneet enemmän perinteisiltä kelloilta kuin sporttiversioilta. Jos automaailmassa GT eli Gran Turismo -mallimerkintä on aikanaan edustanut miellyttävää matkantekoa voisi Huawein todeta pyrkivän nyt miellyttävään yleiskäyttöisyyteen. Yksi laite toimii moneen tilanteeseen soveltuvana kellona, mutta pyrkii samalla myös hoitamaan elintapojen seurannan kokonaisvaltaisesti – urheilusuoritusten kirjaamista unohtamatta.

Uudesta Watch GT 5 -kelloista tulee myyntiin oikeastaan neljä kokoversiota. Watch GT 5 -mallisto koostuu 41 ja 46 millimetrin kokoversioista. Näistä ensimmäisestä tulee myyntiin väriversiot sininen, kulta ja musta. Isommasta perusversiosta myyntiin tulee väriversiot Sininen ja musta. Kummankin mallin hintahaarukka on 269–299 euroa.

Watch GT 5 Pro -mallisto koostuu sekin kahdesta kokoversiosta. Näistä 42-millimetrinen on myös rungoltaan ja rannekkeeltaan keraaminen, ja hintaa tällä versiolla on 599 euroa. Isommat 46 millimetrin Pro-versiot tulevat saataville mustalla rannekkeella sekä titaaniversiona. Mustan mallin hinta on 399 euroa ja metallirannekkeellinen malli on hinnoiteltu 499 euroon. Testiyksilö on jälkimmäinen, titaaniseoksesta valmistettu malliversio.

LUE MYÖS: Testi Huawei Watch GT 4 (46 mm) – Tyylikkään tasapainoinen kokonaisuus

Laitteen myyntipakkaukseen kuuluvat kellon lisäksi kiinteällä johdolla varustettu latausasema, takuusta ja laitteesta lisätietoja kertova vihko sekä jatkopalat rannekkeeseen. Rannekkeessa on pikalukitus runkoon, mutta vastaava rakenne on myös jatkopaloissa. Oikean mittaisen rannekkeen säätäminen onnistuu nopeasti, mutta vaatii hieman sorminäppäryyttä.

Ulkonäkö on hiottu sellaiseksi, että kelloa voi käyttää arkisten tilanteiden lisäksi myös hieman edustavammissakin tilanteissa, mutta ihan pukukelloksi ei tästäkään älylaitteesta ole. Paino on pidetty kurissa, eli 53 grammassa, käyttämällä materiaalina titaaniseosta. Tämä luo kellolle myös arvokkuutta.

Mutta sitäkin selkeämpi piirre on kellon kulmikkuus.

Kellokehä mukailee itsessään kahdeksankulmaista muotoa ja kohti ranneketta kurkottavat osat ovat saaneet kulmikkuutta jatkavat viisteet. Näyttöä kiertää vielä kaksivärinen tuntikehä ja ulkokehällä ovat sekunnit. Hyvin kellomaisia piirteitä on siis tarjolla.

Tämä toimii. Kello on näyttävä.

Samoin toimivat materiaalivalinnat käytössä. Vajaan kolmen viikon testijakson aikana kelloa ei varottu missään tilanteessa. Rungosta tai lasista ei löydy artikkelia kirjoitettaessa mitään käytön jälkiä. Tämä valaa uskoa siihen, että metallirunko ja lasi kestävät myös käyttöä.

Tämän malliversion tyylissä on myös yksi sen ongelma. Metallirannekkeen oikea mitta säädetään ottamalla pois tai lisäämällä siihen palasia.

Käytännössä päivän aikana hienosäätö ei tuosta vaan onnistu, kuten se ei onnistu myöskään urheilusuoritusta varten. Itse olen ainakin tottunut pitämään perinteistä nahkaranneketta peruskäytössä aavistuksen löysemmällä, ja treeniä varten laittanut sen suosituksen mukaiselle kireydelle. Tätä ei metallirannekkeelle tuosta vaan tehdäkään. Jos rannekkeen säätää oikeaan mittaan vaikkapa hellepäivän vähääkään turvottaessa, se voikin olla seuraavana päivänä jo löysän puolella.

Metalliranneke tuo mukanaan myös toisen pienen kiusan. Värinähälytys saa aikaan rannekkeessa eräänlaisen räminäefektin, sillä koko kello pyrkii tärisemään. Tätä voi toki vähentää asettamalla värinän tason alhaiseksi, tai varmimmin poistamalla sen kokonaan käytöstä. Mikäli eri erityisesti arvosta metallirannekkeen mukanaan tuomaan tyyliä, voi käytön kannalta fluoroelastaanirannekkeellinen musta versio olla järkevämpi – ja vähän myös edullisempi.

Käyttöönottoon tarvitaan Huawei Health -sovellu. Testiä varten asennettiin sen Beta-versio, sillä se oli ainoa versio, joka tuki vielä testijakson aikana julkaisematonta laitetta. Julkaisun jälkeen virallinen versio tukee luonnollisesti myös Watch GT 5 Pro -mallia. Sovelluksen virallista versiota ei kuitenkaan löydy Google Play -kaupasta, vaan se pitää joko ladata suoraan valmistajan sivuilta, Huawein omasta AppGallery-kaupasta tai Samsungin omasta Galaxy Storesta. Applelle sovellus on tarjolla myös Apple Storessa.

Kello yhdistyy mobiililaitteeseen aina Bluetooth-yhteydellä, sillä WiFi- tai LTE-ominaisuuksia kellossa ei ole. Kellossa on kuitenkin NFC, mutta Huawein Wallet -maksut eivät ole käytössä Suomessa, joten ominaisuudesta ei ole hyötyä maksamisessa.

Itse Health-sovellus on melko yksinkertainen ja riittävän looginen käyttää, vaikka tietoa on ripoteltu eri paikkoihin. Terveystiedot on kuitenkin kattavasti yhdessä paikassa, mistä voi antaa erityiskiitoksen. Sovelluksessa eri tietojen synkronointi ja lataukset ovat paikoitellen hitaita, tai ne eivät välillä onnistu ollenkaan.

Näyttö ei juurikaan ole muuttunut edellismallista, vaan se nyt kooltaan 1,43 tuumaa ja ja sen 466 x 466 pikselin tarkkuus on ennallaan. AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan Watch GT 5 Pro’n näytön musta mustaa, ja auringonpaisteessakin näytöstä saa selvää. Näytön enimmäiskirkkaus on riittävä, samoin kuin 326 pikseliin tuumalle yltävä tarkkuus.

Watch GT 5 Pro’n kellomaisuutta korostavasti näytön voi kytkeä olemaan aina päällä (AOD). Ainakin esiasennetuissa kellotauluista on olemassa AOD-versio, jossa kellotaulu on normaalikäyttöistä pelkistetympi. Käytännössä aina käytössä oleva kellotaulu osaa nukkumaan mennessä sammuttaa itsensä, joten se ei yöllä pistä silmään.

Watch GT 5 Pro saa tuttuun tapaan uusia kellotauluja. Tällä kertaa tarjolla on 14 uutta versiota. Osa on sovitettu perinteiseen kellotyyliin, mutta tarjolla on myös aivan toisesta laidasta tavoitteiden saavuttamista heijasteleva kukkiva kellotaulu ja ilmeikäs panda (!).

Jälkimmäinen on kyllä jo kellon olemuksen kanssa niin kaukana, että suunnittelijoiden aivoituksista alkaa olla vaikea saada kiinni.

Koska kello on suunnattu elämäntapojen seurantaan, on Watch GT 5 -mallisto on saanut päivityksiä myös niihin. Aiemmin käytetty Truseen-anturi on nyt nimeltään Trusense. Valmistaja kertoo anturin kokeneen merkittäviä uudistuksia, joiden ansiosta tarkkuus paranee ja häiriöt vähänevät. Esimerkiksi verenkierron ja sykkeen mittauksessa käytettävien kanavien määrä on nostettu neljästä kahteentoista.

Jo aiempi Truseen-anturikokonaisuus toimi hyvin. Kellon testijaksolla uutta versiota koeteltiin ensisijaisesti juoksulenkeillä. Verrokkina toimi ensisijaisesti aiemmin toimivaksi todettu Watch GT Runner, mutta vertailun vuoksi satunnaisesti myös Samsung Galaxy Watch5 Pro.

Mitään dramaattista muutosta ei voinut havaita. Selkeimmät havainnot voisi kiteyttää reagointinopeuteen. Lenkin alussa ja tahdin muuttuessa Watch GT 5 Pro reagoi sykkeeseen aavistuksen verrokkejaan nopeammin. Ero ei ollut suuri, dramaattisesta nyt puhumattakaan, mutta kuitenkin havaittavissa, jos kelloja seurasi tarkasti.  Mittaus toimi kuten rannesykettä mittaavalta laitteelta voi odottaa, eli vähintään kohtuullisen hyvin.

Urheilukäytössä olennainen GPS-paikannus toimi johdonmukaisesti. Valmistajan mukana antenni on nyt aiempaa tarkempi, ja perustuu kolmeen suunnan viuhkakuvioon. Käytännössä laite hoitaa asiansa odotetusti. Mikäli kelloa käytti samasta lähtöpisteestä, niin paikannus oli käytännössä valmis heti eli ihan sekunneissa. Mikäli välissä vaihtoi toiselle paikkakunnalle tai maahan, niin silloin lukittumista voi joutua odottamaa puolista minuutista minuuttiin. Ei paha aika tämäkään, mutta mitään huomattavaa eroa kumpaankaan verrokeista ei käytännössä havaittu.

Urheilusuorituksen seuraaminen kellon näytöltä on helppoa. Esimerkiksi sykkeen tason hahmottaminen on väriä vaihtavien numeroiden ansiosta nopeaa. Juoksijaa ilahduttaa myös uutena mukaan tullut palaute juoksutekniikasta. Tämä on yksi niistä osa-alueista, joita itse olen Huawei-kelloihin kaivannut.

Myös golffareille on tarjolla uusia ominaisuuksia. Tarjolla on lyönnin analysointimahdollisuus, mutta päivityksen myötä on mahdollisuus käyttää myös kellolle ladattavissa olevia kenttäkarttoja.

Uuden anturin myötä myös unenseuranta tuntuu aiempaakin loogisemmalta. Nyt seurataan haluttaessa myös unenaikaista hengitystä. Sen sijaan Health-sovelluksen sanallinen palaute ei ole yhtä loogista, välillä kommentti nukutusta yöstä on ”välttävä”, mutta pisteet indikoivat pikemminkin erinomaista.

Aiemmin Huawein kelloja käyttäneille myös Watch GT 5 Pro on tuttu käytettävä. Ruutua ylhäältä pyyhkäisemällä löytyvät esiasetukset, alhaalta pyyhkäisemällä puolestaan ilmoitukset. Ilmoitusten lukeminen kellossa tai puhelimessa ei poista niitä toisesta, eli toimintaa ei ole synkronoitu. Sivusuunnista pyyhkäisemällä löytyvät sitten älykäs avustus ja suosikkinäkymät.

Alemman painikkeen voi muokata avaamaan toivotun toiminnon ja ylempi kruunu toimii pyöritettäessä vieritykseen ja painamalla pääsee käsiksi sovellusvalikkoon, jossa näkyy yhdeksän sovelluksen kuvakkeet isompina ja loput miniatyyrisinä. Tämä on selkeä ja havainnollinen tapa, mutta halutessaan voi ottaa käyttöön myös luettelonäkymään.

Kruunun tuplapainallus vie puolestaan edelliseen toimintoon.  Alempi painike avaa oletuksena harjoitusvalikon, mutta sen tilalle on valittavissa muitakin toimintoja. Näiden avulla kellon hallinta on nopeaa ja suoraviivaista.

Esiasennettuina sovelluksina Huawei Ultimatesta löytyvät muun muassa laskin, taskulamppu, ajastin, hälytys, sekuntikello, sää, ajastin, kompassi, treenitiedot, barometri sekä Petal-kartat (ei iOS).

Älykelloon on mahdollista asentaa lisäsovelluksia App Galleryn kautta. Tuki kolmansien osapuolien sovelluksille on olemassa, mutta tarjonta on hyvin niukkaa, ainakin verrattaessa esimerkiksi Applen älykellojen tai WearOS-kellojen sovellustarjontaan.

Yksi uusi älykäyttöä helpottava piirre kelloon on tullut. Nyt nimittäin käytettävissä on täysi näppäimistö, mikä mahdollistaa myös muiden kuin ennalta laadittujen vastauksien käyttämisen viestisovelluksissa.

Valmiiksi asennetuista sovelluksista löytyy myös syke, EKG (sydänsähkökäyrä) ja valtimoiden jäykkyyden tunnistus. Älykello ei kuitenkaan ole lääkinnällinen laite, joten erityisesti jälkimmäisten antamiin tuloksiin on syytä suhtautua terveellä varauksella. EKG ja valtimoiden jäykkyys ovat toimintoja, joiden testaaminen onnistuu pitämällä sormea kellon osoittaman ajan alapainikkeella mittauksen ollessa käynnissä.

Teknisten tietojen puolesta kello ei ole mikään tehohirmu, mutta käytössä mitään tahmaamista ei ilmennyt, joten ominaisuudet ovat hyvin tasapainossa laitteen ominaisuuksien kanssa.

Itseäni kellomaisuus viehättää yleiskäyttöisessä laitteessa. Urheilukäyttöön Huawei Watch GT 5 Pro on 53 gramman painollaan raskaanpuoleinen, eikä testiyksilön metalliranneke ei tätä käyttöä suosi. Arkipäivän kellokäytössä paino ei juurikaan tunnu, joten tältä osin rakenteessa on onnistuttu.

Huawei Watch GT 5 Pro -kellon akkukestoksi valmistaja kertoo tyypillisessä käytössä jopa kaksi viikkoa, mutta raskaampaakin käyttöä sen lupaillaan kestävän viikon verran.

Hämmästyttävää kyllä, tämä toteutuu myös käytännössä. Omassa käytössä kello jatkuvasti yhdistettynä puhelimeen ja näyttö tarvittaessa käytössä olevassa tilassa, kesti akku 13,5 vuorokautta. Eli yhdellä latauksella pystyi hoitamaan kaksi kolmasosaa testiajasta. Sen verran on kuitenkin todettava, ettei GPS ollut tuon vajaan parin viikon aikana ollut käytössä kuin noin 4-5 tunnin ajan eli omassa käytössäni selvästi tavanomaista vähemmän.

Kun pitkän käyttöjakson jälkeen otettiin AOD-näyttö käyttöön, ja GPS-toimintoakin hyödynnetiin päivittäin noin tunnin verran, kasvoi akun käyttö merkittävästi. Prosenteista seurattuna kulutus yli kaksinkertaistui. Käytännössä näinkin kelloa pystyy käyttämään noin 3-4 vuorokautta ilman välilatauksia. Vastaavassa käytössä esimerkiksi Samsung Galaxy Watch5 Pro hyytyy noin 1,5 vuorokaudessa. Akkukesto on siis Huawei Watch GT 5 Pro -kellossa erinomainen.

Kun akku tyhjenee, se myös latautuu nopeasti täyteen. Tyhjentynyt akku on nimittäin jo reilussa vartissa puolillaan, ja puolessa tunnissa jo 80 prosentin lataustasolla. Siitä tahti hieman hyytyy, mutta täyttä akkua kello näytti 45 minuutissa. Myös lataus hoituu siis erittäin nopeasti.

Kokonaisuutena Huawei Watch GT 5 Pro edustaa toiminnoiltaan tuttua Huawein älykello-osastoa. Laitteen ehdottomat vahvuudet ovat aktiivisuuden seurantaan liittyvissä ominaisuuksissa ja todella pitkässä akkukestossa. Se kestää hyvin myös vaihtelevia olosuhteita, sillä kello on suojattu pölyä ja vettä vastaan IP69K-luokituksen mukaisesti, ja se sietää myös sukeltamista 5ATM:n paineensiedon mukaisesti.

Perinteisempää kelloa muistuttava ulkoasu on monelle selkeä vahvuus. Watch GT 5 Pro’n voi pukea ranteeseen vähän siistimmän asun kanssa, ilman että se pistää silmään ainakaan liian sporttisena. Kellon käyttäminenkin on sujuvaa ja näyttö on riittävän kirkas ja tarkka. Heikkoudet löytyvät sitten niukemmasta sovellusvalikoimasta ja rajallisista älykello-ominaisuuksista.

Huawei Watch GT 5 Pro edustaa 499 euron hinnallaan mobiililaitevalmistajien valikoiman hintavampaa päätä. Tyyli ja materiaalit sitä puolustavat, mutta tässä hintaluokassa tavallaan kaipaa myös kaikista älykkäimpiä ominaisuuksia maksumahdollisuuksia myöten. Käytännössä uutuusmallin edeltäjä Watch GT 4 osaa merkittävimmät temput, mutta sitä myydään puolella hinnalla.

Watch GT 5 Pro 46 mm (Titanium) on hieno laite, mutta hinta tuntuu silti vähän kovalta.

Hyvää

  • Erinomainen akkukesto
  • Kellomainen olemus
  • IP69K-luokitus
  • Monipuolinen urheilu- ja aktiivisuusseuranta
  • Erittäin vauhdikas lataus

Huonoa

  • Urheilukäyttö metallirannekkeella
  • Niukka sovellusvalikoima
  • Hinta kipuaa kovaksi

Tärkeimmät tekniset tiedot Huawei Watch GT 5 Pro 46 mm (titanium)

  • Hinta: 499 € (musta 399 euroa)
  • Näyttö: 1,43 tuumainen AMOLED, 466 x 466 pikselin tarkkuus
  • Muisti: ei ilm.
  • Akku: ei ilm.
  • Ulkomitat, paino: 46,3 x 46,3 x 10,9 millimetriä, 53 grammaa (ilman ranneketta). Rannekkeen leveys 22 millimetriä.
  • Yhteydet: Bluetooth 5.2 (BLE/BR), NFC, GPS
  • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori (Truesense)
  • Veden- ja iskunkestävyys: IP69K, 5ATM (jopa 50 metriin asti)
  • Lataus: Langaton latausalusta

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat