Uusimmat

Testi Langattomat JBL Live Beam 3 -kuulokkeet – Monipuolinen malli järkevällä älykotelolla

26.08.2024 20:00 Kai Taipale

JBL:n kattavassa kuulokemallistossa Live Beam 3 -malli edustaa monipuolisempaa päätä. Kuulokkeiden merkittävin erikoisuus on kosketusnäytöllä varustettu latauskotelo. Se tuo mukavuutta tilanteisiin, joissa ei halua käyttää puhelinta. Tämä on omiaan antamaan JBL Live Beam 3:lle oman, merkittävän piirteensä.

JBL on selvästi halunnut JBL Live Beam 3 -kuulokkeita suunnitellessaan luoda mallin, jossa ei ole ominaisuuksista pulaa. Ja ainakin tässä on onnistuttu.

JBL Live Beam 3 malli näki ensiesittelynsä jo alkuvuodesta, mutta myyntiin kuulokkeet ehtivät vasta kesän korvalla.

Siinä missä Live Beam 3 edustaa muotoilultaan korvaan istuvaa mallia, jossa on lyhyt korvan ulkopuolinen varsi, on sillä myös vastaavin ominaisuuksin varustettu rinnakkaismallit Live Flex 3 ja Live Buds 3. Jälkimmäiset edustavat kokonaan korvaan istuvaa mallia ja edeltävät varsimallista, mutta avoimeen rakenteeseen perustuvaa kuuloketta. Tästä voikin melkein jo arvata, että Live Beam 3 edustaa mallistossa tulppaavaa versiota.

Suositushinta on kaikilla versioilla 200 euroa. Kaikista kolmesta on saatavilla myös samat väriversiot eli musta, sininen, hopea ja violetti.

Luokka on kilpailtu, sillä jo noin 150 euron katuhintaluokasta löytyy esimerkiksi Jabra Elite 5, JBL Live Pro 2, OnePlus Buds Pro 2, Samsung Galaxy Buds2 Pro ja Sony Linkbuds S -kuulokkeet. Kilpailijoistakin löytyy siis paljon laadukkaita vaihtoehtoja, joten vaatimustaso on luokassa kova.

Myyntipakkauksessa on JBL Live Beam 3 -kuulokkeiden lisäksi kolme paria erikokoisia korvasovitteita, USB-C-latauskaapeli, latauskotelo sekä takuu- ja käyttöoppaat.

Kuten todettua JBL Live Beam 3 -kuulokkeissa ominaisuuksissa löytyy. Lähdetään purkamaan niitä yhteysominaisuuksista ja koodekeista.

Käytössä on riittävän modernisti Bluetooth 5.3 -yhteys. Koodekkituesta löytyy ensimmäinen pikkuheikkous, sillä tarjolla on AAC- ja SBC-koodekkien lisäksi vain LDAC, eli esimerkiksi AptX-koodekin tuki puuttuu.

JBL Live Buds 3 -nappikuulokkeiden erikoisuus on sen latauskotelo, jota valmistaja kutsuu nimellä Smart Charging Case. Kyseessä on siis 1,45 tuuman kosketusnäytöllä varustettu kotelo, jonka näytön kautta voi hallita ääntä ilman, että tarvitsee käyttää älypuhelimen sovellusta.

Kotelon kautta voi säätää riittävän monta ominaisuutta (yllä olevassa kuvagalleriassa niistä muutamia). Perustoimintoihin kuuluu luonnollisesti mahdollisuus säätää äänenvoimakkuutta ja taajuuskorjainta, ja hallita musiikin toistoa ja vastata puheluihin. Toiminnallisuutta on kehitetty myös pidemmälle, sillä sen kautta voi halutessaan katsoa tiettyjä viestejä ja vaihtaa myös taustakuvan.

Käytännössä liki kaikki tarvittava on säädettävissä kotelon kautta.

Olemme arvioineet aiemminkin JBL:n kuulokkeet pitkälti vastaavalla kotelolla. JBL Tour Pro 2 -mallissa se onnistui ilahduttamaan testaajaa.

LUE MYÖS: Testi Langattomat JBL Tour Pro 2 -nappikuulokkeet – Latauskotelo on myös ykkösluokan komentokeskus

JBL Headphones -kumppanisovelluksen tehtäväksi voi jättää harvemmin tarvittavat säädöt, kuten vaikka kuulokkeiden istuvuuden testaamisen, oman taustakuvan vaihtamisen, kotelon kautta ohjattavien toimintojen valitsemisen, taajuuskorjaimen muokkaamisen tai ohjelmistopäivitykset sekä napeille että latauskotelolle. Sitä kautta voi myös luoda oman Personi-Fi-äänimallin, joka perustuu käyttäjän kuulon testaamiseen.

Sovellusta ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä se on erittäin monipuolinen. Yleisasetuksissa voi säätää vastamelun voimakkuutta tai ottaa käyttöön läpikuuluvuustilat.

Sovelluksella voi määrittää myös käytössä olevat eleohjaustoiminnot. Oletuksena vasemmassa napissa on säädöt vastamelutoiminnolle, ja oikeassa median hallinnalle. Puhelutoiminnot on molemmissa lähtökohtaisesti samat. Näitä voi kuitenkin säätää paremmin omaan makuun sopiviksi. Eleohjaus toimii hyvin, joten latauskotelo ei tarvitse esimerkiksi biisin vaihtamiseksi kaivaa esiin. Äänenvoimakkuutta säädetään oletuksena latauskotelosta, mutta tämänkin saa kyllä nappeihin.

Kehitystä aiemmin testatusta JBL:n älykotelomallista on tapahtunut. Nyt kotelo on hitusen pienikokoisempi, mutta toki silti edelleen kohtuullisen kookas. Tämä on ehkä älylatauskotelon ikävin piirre.

Housujen taskussa kotelo on kokonsa puolesta melkoisen kolho, mikä syö koko ratkaisun käyttökelpoisuutta. Kotelossa on kuitenkin pieni kolo, johon voisi kiinnittää kevyen hihnan, mikä on aivan järkevä ratkaisu.

Live Beam 3 on myös selvästi edullisemmassa hintaluokassa kuin Tour Pro -mallit, joten tämäkin on selvä askel oikeaan suuntaan.

Itse olin alun perin melko epäileväinen älykkään latauskotelon toiminnan suhteen. Mitä enemmän käyttää kuulokkeita, joissa ohjaaminen onnistuu myös kotelosta, sitä enemmän siihen tottuu – samalla sellaista alkaa kaivata myös muihin malleihin.

Vaikka kosketusnäyttö ei ole koolla pilattu, saa siihen riittävästi tietoja näkyviin. Ruudulla näkyviin painikkeisiin on riittävä helppo osua, mutta kosketusherkkyys ei pärjää edes esimerkiksi kohtuulliselle puhelimen näytölle. Tämä aiheutti aika ajoin tarpeen joko painaa painiketta uudelleen, mutta erityisesti pyyhkäistä näyttöä, kun haluaa vaihtaa toimintoa.

Käytännössä ruudulla on yksi toiminto kerrallaan, esimerkiksi median hallinta tai äänenvoimakkuus. Eri toimintojen välillä vaihtaminen on loogista, muttei erityisen nopeaa. Usein kotelon toimintoon pääsee kuitenkin käsiksi nopeammin, kuin avaisi puhelimen sovelluksen – tässä mielessä kotelo on kätevä. Jos kuitenkin puhelin tai muu toistava laite on valmiiksi käsillä, niin ei koteloa kannata erikseen hamuilla.

Mitkä toiminnot sitten ovat käteviä? Itse totesin käyttäväni useimmin kappaleiden vaihtoon, mutta aika usein tuli myös säädettyä vastamelun toimintaa eri tilanteisiin sopivaksi. Kotelon kautta hoituvasta säätämisestä on myös erityistä iloa silloin, kun kuulokkeisiin on kytkettynä kaksi laitetta. Asetusten säätäminen hoituu tässä tapauksessa yhdestä paikasta.

Vastamelutoiminnon säätämiselle oli tarvetta, sillä tämä ei ole Live Beam 3 -kuulokkeiden erityinen vahvuus. Aivan selvää on, että esimerkiksi Sonyn tai Bosen huippumallit hoitavat melunvaimennuksen merkittävästi paremmin, mutta ne myös maksavat vähintään useita kymppejä enemmän. JBL hyödyntää napeissa yhteensä kuutta mikrofonia, mikä

JBL Live Beam 3 edustaa tässä pikemminkin hyvää keskitasoa, kunhan vastamelun tason säätää manuaalisesti. Käyttöön voi valita myös täysin mukautuvan toiminnon, mutta omaan makuuni se toimi hieman turhan hitaasti. Matalataajuuksisten äänien torjunnassa kuulokkeet ovat parhaimmillaan, mutta yllättäen tulevat korkeammat äänet jäävät turhankin hyvin kuuluviin.

Kuulokkeiden ominaisuuksiin kuuluu myös tilaääni (spatial sound). Sen käyttämistä kannattaa kuitenkin harkita, sillä musiikin kuuntelussa se käytännössä etäännyttää musiikin kuuntelijasta. Leffa- tai pelikäytössä tästä on enemmän iloa, sillä niissä äänikentän laajentaminen tuo mukanaan oikeanlaista tunnelmaa.

Nappikuulokkeet edustavat tulppaavaa rakennetta, ja osa kuulokkeesta sijoittuu varren myötä korvan ulkopuolelle. Kuulokkeen varsiosa on riittävän lyhyt ja nappi on myös kohtuullisen kevyt. Kuulokkeita oli koko kolmen viikon testijakson ajan miellyttävä käyttää, ja jopa korvien hikoilu pysyi kohtuullisella tasolla. Sovitteista parhaiten sopi omaan korvaan pienin, kun useimmiten valinta kohdistuu keskikokoiseen.

Live Beam 3 -nappikuulokkeissa on havaittavissa JBL:n tutuksi tekemä äänimaailma. Bassopuolella on tarjolla korostumaa, mutta ääni on selkeä kautta taajuusalueen. Paperinkuivasta tai äärimmäisen tarkasta toistosta ei näiden kuulokkeiden kannata puhua, vaan äänimaailma on pikemminkin reipas – tämä sopii mainiosti paljon liikkuvalle ihmiselle, rauhalliseen kotikuunteluun voi harkita jotain muuta mallia.

Taajuuskorjaimella ääntä voi hienosäätää omaan makuun, mutta perusluonnetta sillä ei muuteta. Vaikka koruttomasti voisi todeta, että monet puolet halvemmat napit yltävät äänenlaadussa samaan, ei äänenlaadussa silti ole mitään dramaattisesti pielessä.

Akkukestoa luvataan jopa 48 tunniksi eli 12 tuntia kuulokkeilla ja 36 lisätuntia kotelolla – nämä toki ilman vastamelutoiminnon käyttöä. Testissä kuulokkeet ajettiin tyhjiksi vastamelutoimintoa käyttämättä, ja akkukesto osoittautui olevan aivan huippuluokkaa. Ensimmäinen nappi tyhjeni vasta 13 tunnin kuluttua, joten valmistajan lupaus piti erinomaisesti. Vastamelutoiminnon käyttäminen syö ajasta pois osan, mutta pitäisi olla mitään merkittävää ongelmaa yltää kymmeneen tuntiin myös näin.

Magneetit pitävät napit riittävän tukevasti kotelossaan, ja kannen jousi napsauttaa reippaasti kotelon kiinni. Näyttö on kannessa, joten kansi on tavanomaista raskasrakenteisempi, mutta käytössä tämä on vain hyvä.

Kotelon ainoa painike sijaitsee sen takana, USB-C-liitännän vieressä.

JBL Live Beam 3 on todella monipuolinen kuulokemalli, mutta samalla siinä on valmistaja on  yrittänyt jo aavistuksen liikaa. Parasta on ehdottomasti kuulokkeiden älykäs latauskotelo, jolla hieman tahmailevasta tuntumasta huolimatta hoitaa monet perussäädöt nopeasti ja näppärästi. Kuulokkeet on myös IP55-suojattu ja rakenne on muutenkin riittävän luottamusta herättävä. Myös akkukesto on kerrassaan erinomainen ja kumppanisovelluksesta voi säätää liki mitä tahansa voi edes kuvitella.

Paukut on siis pistetty monipuolisiin ominaisuuksiin, mutta samalla äänentoisto on enintään keskiverrolla tasolla. Sama pätee vastameluun, joka toimii hyvin vain helpoimmin torjuttavissa olevissa äänissä. Kuulokkeissa on myös tilaäänitoiminto, mutta senkin käyttöä muussa kuin leffa- tai pelikäytössä kannattaa miettiä parikin kertaa. Kotelo ei ole järkyttävän suuri, mutta silti itse kaipaisin pienempää versiota.

Jos haluaa mahdollisimman paljon ominaisuuksia kuulokkeisiin tai arvostaa niiden nopeaa ohjattavuutta älykkään latauskotelon kautta, niin JBL Live Beam 3 on valinta, jolle ei oikein ole edes vaihtoehtoa. Jos taas etsii tehokkainta vastamelua tai parasta äänentoistoa 200 euron hintaluokassa, kannattaa katseet siirtää kilpailijoihin tai vaikka JBL:n perinteisemmän latauskotelon malleihin.

Hyvää

  • Älykkään latauskotelon toimintojen monipuolisuus
  • Erinomainen akkukesto
  • Langaton lataus
  • Runsaasti ominaisuuksia hintaluokassaan
  • Kattava sovellus

Huonoa

  • Keskinkertainen vastamelu
  • Kotelon näytön lievä tahmailu
  • Tilaäänen toisto musiikissa

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Live Beam 3

  • Hinta: 200 €
  • Elementti: 10 millimetriä
  • Taajuusvaste (ilmoitettu): 20 – 40 000 Hz
  • Mikrofonit: 3 / nappi
  • Mitat ja paino, nappi: 22,5 x 31 x 23,7 mm, 5 g
  • Mitat ja paino, latauskotelo: 61 x 51 x 30,25 mm, 72 G
  • Akkukesto (ilmoitettu): 12 h kuuloke ilman vastamelutoimintoa, 36 h lisälatausta kotelosta
  • Yhteydet: Bluetooth 5.3
  • Muuta: IP55-luokitus, monipisteyhteys, älykäs latauskotelo

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat