Uusimmat

Testi Langattomat JBL Tour Pro 2 -nappikuulokkeet – Latauskotelo on myös ykkösluokan komentokeskus

06.08.2023 10:00 Teksti: Eelis Tuulenmäki, Kuvat: Eelis Tuulenmäki, Kai Taipale

Nappikuulokkeissa kotelo on useimmiten enemmän välttämätön paha kuin mikään todellinen käyttömukavuuden lisääjä. Mitäpäs jos lisätään latauskoteloon kosketusnäyttö ja sitä myöten liuta toimintoja? Tätä kokeilee JBL Tour Pro 2 -nappikuulokkeillaan.

Pieni ja tehokas on arvossaan. Tämä näkyy myös langattomissa nappikuulokkeissa, joissa sama pätee itse nappeihin kuin latauskoteloon.

Langattomia nappikuulokkeita on ehditty myymään jo noin 10 vuoden ajan. Tänä aikana ulkoiset, erityisesti kuulokkeiden latauskoteloihin liittyvät muutokset ovat olleet aika vähäisiä. Uusissa malleissa on keskitytty lähes poikkeuksetta esimerkiksi parannettuun äänenlaatuun ja entistä pidempään akkukestoon. Koteloa on muokattu korkeintaan hiukan uudelleen muotoiltuna tai hieman pienenettynä.

Nyt JBL on tuonut ison muutoksen nimenomaan kuulokkeiden koteloon.

JBL:n Tour Pro 2 -kuulokkeiden uutuus on kännyköistä tuttu kosketusnäyttö, eikä se ole pelkästään mikään ulkonäköelementti, vaan sille löytyy oikea käyttötarkoitus: näytöllä saa ohjattua monipuolisesti kuulokkeiden eri toimintoja.

LUE MYÖS: Testi | Täyslangaton Bowers & Wilkins PI7 -nappikuuloke – Superkätevä akkukotelo ja ihastuttava ääni

JBL Tour Pro 2 edustaa nimensäkin mukaisesti JBL:n Tour-nappimallisten lippulaivakuulokkeiden toista sukupolvea. Alkuperäiset Tour Pro+:t olivat suositut ja ne myös palkittiin CES 2021 -tapahtumassa. Alkuperäiset saivat kehuja myös loistavaan äänenlaadustaan.

Myyntipakkauksessa on latauskotelon ja nappikuulokkeiden lisäksi yhteensä kolme paria erikokoisia sovitteita, käyttöohjeet ja USB-A – USB-C -latauskaapeli.

Latauskotelon näytöstä voi säätää perusjuttuja, kuten äänenvoimakkuutta ja vastamelun säätöjä. Sen lisäksi pystyy näyttö näyttämään paljon muutakin – normaalisti vain pelkästään puhelinsovellusten mukana tulevia asetuksia.

Näytöltä säädettäväksi löytyy esimerkiksi sisäänrakennettu taajuuskorjain, ajastin, tilaääni (spatial audio) ja mahdollisuus mukauttaa vastamelun tason erilaisten tilojen mukaan. Lisäksi käytettävissä on kuulokkeiden etsimistoiminto, joka tuottaa tarvittaessa äänimerkin kuulokkeesta, mikäli sen on hukannut.

Kotelon näytölle on tarjolla myös paljon pieniä kustomointimahdollisuuksia. Esimerkiksi kotelon taustakuvan voi vaihtaa mieleisekseen, ja siihen voi myös ladata omia kuvia. Ja tässä tuli mainittua vasta noin puolet toiminnoista.

Näytöstä voi siis olla parhaimmillaan paljonkin hyötyä. Pelkästään kuulokkeiden kosketustoiminnoilla säädettävää on ollut käytössä rajallisesti. Näiden kuulokkeiden kotelo on tarjoaa säädettävää niin paljon, ettei puhelinta ole välttämätöntä ottaa esiin – tämä on hyvä erityisesti, mikäli luuria ei ole helppo saada käsiin.

Jos haluaa kuulokkeista vielä enemmän irti, kannattaa asentaa JBL Headphones -sovellus, josta löytyy kotelon säätöjen lisäksi vielä lisäominaisuuksia. Esimerkiksi taajuuskorjaimessa voi luoda omia profiileja, jotka tallentamalla ne tallentuvat myös kätevästi kuulokkeiden kotelon näyttöön. Sovelluksessa on myös Personi-Fi -toiminto, joka osaa luoda kuulotestin avulla jokaiselle omanlaisen taajuuskorjainprofiilin.

Sekä kotelon näyttö että sovelluksen käyttöliittymä ovat todella helppokäyttöisiä ja selkeitä, ja niiden avulla saa varmasti luotua itselleen miltei täydellisen kuuntelukokemuksen. Harmillisesti kotelon näyttöä tai sovellusta ei ole saatavilla suomeksi.

Kuulokkeet eivät petä käyttäjää myöskään äänenlaadullaan. Tour Pro 2 -kuulokkeet toistavat vakiona kristallinkirkasta ääntä. Tämä on omiaan luomaan erikoisen efektin: kuuntelija saattaa jopa huomata uusia puolia soitetuista kappaleista kaikkien kappaleen osien kuuluessa selkeästi, kun ne aiemmin saattoivat jäädä pimentoon.

Vakiona bassoa ei ole erityisen runsaasti, mutta sitä saa lisää oman maun mukaan taajuuskorjaimen ansiosta. Jos ei ole tyytyväinen vakiona tuotettuun äänenlaatuun, saa monipuolisten ominaisuuksien ansiosta äänestä luotua sellaisen kuin itse haluaa.

Kuulokkeissa on myös muita järkeviä ominaisuuksia. Vastamelu on adaptiivinen, se säätyy ympäröivän melun mukaan ja se toimii ja mukautuu moitteetta. Ainoastaan mikrofoneilta voisi odottaa parempaa suoritusta. Niiden laatu jää jälkeen jopa puhelimen omasta mikrofonista.

Mikkien tuottama ääni on puuromaista, sitä on selkeästi muokattu peittämään ympäristön muita ääniä – tämä kuitenkin on omiaan heikentämään äänen selkeyttä. Joissakin, äänekkäissä tiloissa ominaisuus on hyödyllinen, mutta hiljaisissa ympäristöissä liikkuessa se on turha. Mikrofonit riittävät kuitenkin puhelukäytössä, missä käytössä nappikuulokkeiden mikrofoneja pääsääntöisesti tarvitaankin.

Akkukesto on hiukan parantunut edeltäjistä Tour Pro+ -kuulokkeista. Vastamelun ollessa pois päältä voi kuulokkeita käyttää noin kymmenen  tunnin ajan edellisten 8 tunnin sijaan. Vastamelun ollessa päällä akkukesto yltään kahdeksaan tuntiin. Kotelo kestää nyt maksimissaan 30 tuntia kuulokkeiden latausta. Kuulokkeiden kotelo tukee myös langatonta latausta perinteisen USB-C-liitännän kautta hoituvan latauksen lisäksi.

Ennen JBL Tour Pro 2 -kuulokkeiden kokeilemista olisi ollut vaikea uskoa kaipaavansa näyttöä latauskotelossa. Mutta kas kummaa, näiden testaamisen jälkeen jää sitä jää oikeasti kaipaamaan. Näyttö tuo lisäarvoa tavallisellekin käyttäjälle, sillä kaikki perustoiminnot – ja enemmänkin – on suoraan yhdessä paikassa, mikä tekee käytöstä mukavampaa ja sujuvampaa.

Samalla JBL Tour Pro 2 -kuulokkeet edustavat tämän hetken yhtä nappikuulokkeiden huippumallia. Kilpailu on kovaa, ja laadukkaita nappikuulokkeita on tarjolla useilla valmistajilla. Tour Pro 2 eroaa niistä nimenomaan näytön ansiosta, eikä hinta myöskään nouse sen korkeammaksi kuin kilpailijoilla – joskaan mikään tässä noin 300 euron hintaluokassa ei ole edullinen investointi. Omia käyttötarpeita kannattaakin siis miettiä tarkkaan ennen ostopäätöstä. Hyvää äänenlaatua voi saada jopa kolme kertaa tätä hintahaarukkaa halvemmalla, mutta täten joutuu samalla joutuu tyytymään selvästi niukempiin ominaisuuksiin.

Tehokäyttäjille, jotka käyttävät kuulokkeita päivittäin useita tunteja hyödyntäen monipuolisesti kuulokkeiden ominaisuuksia, voi JBL Tour Pro 2 -kuulokkeita suositella lämpimästi. Merkittäviä kompromisseja ei tässä mallissa ole tehty.

Hyvää

  • Äänenlaatu
  • Kotelon näyttö
  • Puhelinsovellus
  • Muokkausmahdollisuudet
  • Selkeät käyttöliittymät

Huonoa

  • Mikrofonien ääni varauksin
  • Ei suomenkielistä käyttöliittymää

JBL Tour Pro 2 -kuulokkeet tekniset tiedot

  • Suositushinta: 280€
  • Bluetooth: Kyllä, versio 5.3
  • Maksimi toistoaika (kuulokkeet, vastamelu pois päältä): 10 tuntia
  • Maksimi toistoaika (kuulokkeet, vastamelu päällä): 8 tuntia
  • Maksimi toistoaika (yhdistettynä kotelo + kuulokkeet, vastamelu pois päältä): 40 tuntia
  • Lataus: USB-C ja langaton
  • Latausaika 0-100 %: 2 tuntia
  • Mikrofonien määrä: 6
  • Sovellus: JBL Headphones
  • IPX-luokitus: IPX5
  • Värivaihtoehdot: Musta.