Uusimmat

Testi Täyslangaton Bowers & Wilkins PI7 -nappikuuloke – Superkätevä akkukotelo ja ihastuttava ääni

22.08.2021 20:00 Kai Taipale

Pitkät perinteet omaava Bowers & Wilkins on tuttu merkki monelle hifistille. Nyt Bowers & Wilkins on tuonut myyntiin ensimmäiset täyslangattomat kuulokkeensa. Muropaketti kokeili miten uusin aluevaltaus onnistuu, ja toimiiko mahdollisuus käyttää latauskoteloa myös langattomana lähettimenä.

Täyslangattomia eli TWS-kuulokkeita löytyy todella monesta hintaluokasta, mikä näkyy laadussa ja ominaisuuksissa enemmän tai vähemmän. Bowers & Wilkins PI7 sijoittuu hintahaarukan ehdottomaan yläpäähän, joten odotuksetkin ovat kovat.

Bowers & Wilkins PI7 -kuulokkeet julkaistiin huhtikuussa, ja tämän huippumallin suositushinta on hulppeat 399 euroa. Samalla julkaistiin myös hieman edullisempi, 250 euron hintainen PI5-malliversio. Näiden välillä suurin ero syntyy latauskotelosta, jota kalliimmassa mallissa voi käyttää myös lähettimenä – uusi ominaisuus, josta voi olla paljonkin iloa. Edullisemmasta moista mahdollisuutta ei löydy, ja rakenteessa on muitakin eroja.

Kuulokkeiden erikoisimpana yksityiskohtana voikin pitää ProCase-latauskotelossa olevaa liitäntää, jossa voi käyttää myös mukana tulevaa USB-C – 3,5 mm -audiokaapelia. Sen avulla kotelon voi yhdistää kaapelilla sellaiseen äänilähteeseen, jossa ei ole lainkaan Bluetoothia. Tämän jälkeen kuulokkeet ja kotelo yhdistyvät toisiinsa matalan viiveen mahdollistavan aptX Low Latency -teknologian avulla. Latauskotelo hoitaa tällöin Bluetooth-lähettimen virkaa.

Myyntipakkauksessa on mukana itse kuulokkeiden lisäksi kolmet silikonisovitteet, USB-C-latauskaapeli, USB-C – 3,5 mm -kaapeli ja luonnollisesti latauskotelo.

Leimallista Bowers & Wilkins PI7 -kuulokkeille on huippuluokan viimeistely ja näyttävyyteen tähtäävä ulkoasu. Kotelon ja nappien värivaihtoehdot ovat mattavalkoinen ja testilaitteen kaltainen tummanpuhuva hiili. Kummassakin on käytetty tehostevärinä kultaa. Kotelossa mattapinta tarkoittaa myös vähemmän liukasta pintaa, mikä ilahduttaa käytössä. Kotelo on kuitenkin ulkomitoiltaan iso, mikä taas haittaa taskukäytössä.

Bowers & Wilkins PI7 -mallissa käytetään 9,2 millimetrin elementtiä ala- ja keskitaajuuksia varten, kun taas korkeille äänille on oma pienempi elementtinsä. Taajuusalueeksi ilmoitetaan 10 hertsistä aina 20 kilohertsiin. Jokaiselle elementille on myös oma vahvistimensa.

Kuulokkeissa tuettuina ovat tavanomaisempien SBC- ja AAC-koodekkien lisäksi aptX Adaptive -koodekki, jonka myötä käytössä on niin hi-res- kuin low latency -tuki.

Täyslangattomat kuulokkeet otetaan käyttöön Bowers & Wilkins Headphones -sovelluksella. Tämä appi ei ainakaan itseäni täysin vakuuttanut, sillä sovellus ei parilla ensimmäisellä yrityksellä suostunut ottamaan yhteyttä kuulokkeisiin, vaikka tunnisti ne läheisyydessään. Lopulta käyttöönottoprosessin lopuksi joutui silti parittamaan kuulokkeet erikseen.

Sekä Android- että iOS-laitteille tarjolla oleva sovellus on kuitenkin ainoa tapa nähdä akun tarkka tilanne, tai vaikka pikaisesti tarkistaa vastamelun tilanne. Sen käyttäminen on siis kuitenkin täysin suositeltavaa. Pieni harmi on erillisen taajuuskorjaimen puute, sillä monet tämän luokan kuulokkeiden ostajat arvostaisivat mahdollisuutta suorittaa vielä pientä hienosäätöä oman maun mukaiseksi.

Kun napit on saanut paritettua äänilähteen kanssa, vaatii sovittaminen korviin pientä harjoittelua. Sopiva pyöräytysliike menee lihasmuistiin vasta jokusen harjoitus- ja käyttökerran jälkeen. Tämän jälkeen kuulokkeet pysyvät ainakin omissa korvissani vähintään kohtuullisesti, useimmiten lähes kiitettävästi.

Tällä kertaa valinta kohdistui kolmesta tulppavaihtoehdosta suurimpaan. Sen myötä istuvuus oli erityisesti oikeassa korvassa mainio, mutta ensimmäistä kertaa tuli vastaan napit, joiden muotoilu osui selvästi paremmin toiseen korvaan. Näiden kanssa vasemman korvan napin asentoa sai ajoittain korjailla, jotta tulppausvaikutus säilyi ja bassotoisto pysyi parhaana mahdollisena.

Napit olivat myös herkkiä hikoilulle, joka teki sovitteen pinnasta hieman tavanomaista liukkaamman – tämä taas tekee hallaa tukevalle istuvuudelle ja tarve asennon korjailulle kasvoi. Kokonaisuus on kuitenkin mukavan puolella.

Nappeja pystyy tuttuun tapaan ohjaamaan kosketuksilla: Vasemman napin tasaisen pinnan pitkä painallus vaihtaa vastamelun tilaa, oikeasta sama aktivoi ääniapurin. Musiikintoistossa napautus aloittaa tai lopettaa toiston, tuplanapautus vaihtaa kappaletta ja kolme nopeaa napautusta palauttaa edelliseen kappaleeseen. Puhelukäytössä lyhyellä napautuksella voi vastata ja lopettaa puhelun.

Kosketuspinta on kookas ja helppo tavoittaa, mutta kosketukset vaativat joko kohtuullisen voimakkaan napautuksen tai hyvin rauhallisen painalluksen, jotta komento menee varmasti perille. Tiukka napautus tuntuu ja kuuluu korvassa, rauhallinen vaatii taas hieman tarpeettoman paljon malttia.

Napeilla on IP54-suojausluokitus, joten vesiroiskeita tai pölyä ei tarvitse pelätä. Napit soveltuvatkin tältä osin mainiosti ulkoiluun. Kotelon kanssa on syytä olla huolellisempi, sillä kun ei vastaavaa suojausta ole. Napeissa on myös anturi, joka kertoo ovatko ne käytössä vaiko eivät. Napin poistaminen korvasta saa toiston pysähtymään ja takaisin asettaminen saa toiston jatkumaan.

Kuulokkeiden Bluetooth 5.0 -yhteys toimi pääsääntöisesti hyvin, mutta noin kolmen viikon testijakson aikana yhteydessä ilmeni lyhyitä pätkimisiä. Ilmiön alettua siitä pääsi käytännössä eroon vain käyttämällä nappeja latauskotelossa.  Kuulokkeet voivat olla kerrallaan paritettuna yhden Bluetooth-laitteen kanssa, ja eri laitteiden välillä vaihtaminen vaati parittamisen uudelleen.

Langattoman yhteyden kantavuus on vaatimaton käytettäessä latauskoteloa lähettimenä, useimmiten ääni alkoi pätkiä jo alle viiden metrin etäisyydellä normaaleissa kotioloissa näköyhteydellä. Myöskään puhelimen Bluetooth-yhteydellä kantama ei juurikaan ollut sen parempi. Käytännössä yhteys toimi erittäin varmasti vain noin kolmen metrin säteellä.

Kun kuulokkeet on saanut käyttöön, äänenlaatu on parilla sanalla sanoen oikein hyvä. Omassa käytössä testimusiikki kattaus yltää konevoittoisesta kasaripopista modernimpaan rytmi- ja konemusiikkiin.

Näiden kuulokkeiden kanssa heräsi mielenkiinto kokeilla myös erilaisia tyylilajeja aina heiveröisemmästä vokaalivetoisesta materiaalista raskaampaan räimeeseen. Kaikki toimi, vaikka jälkimmäisessä tämä setti ei ole aivan parhaimmillaan, sillä ääntä leimaa selkeä musikaalisuus ja tarkka erottelevuus, jonkun makuun ehkä jopa liiallinen ylä-äänien kirkkaus. Myös matalissa äänissä on napakkuutta ja erottelevuutta, joskin yläbassoissa voi havaita jonkinlaista korostuneisuutta.

Tähän asti omassa käytössä Sennheiser Momentum True Wireless 2 -kuulokkeet ovat olleet omaan makuuni ääneltään ehein kokonaisuus, mutta nyt B&W:n PI7-malli onnistuu pääsemään ainakin samalla tasolle, ellei jopa vetämään piirun verran pidemmän korren.

Kuulokkeissa on mukana kummassakin kolmeen mikrofoniin perustuva aktiivinen vastamelutoiminto, joka toimii hienovaraisesti. Se ei ole samalla tasolla kuin Bose QuietComfort-mallissa, mutta pärjää hyvin vaikkapa juuri mainituille Sennheiser True Wireless Momentum 2 -napeille. Tuttuun tapaan matalat ja tasaiset hälyäänet katoavat hienosti, kirkkaammissa tekemistä on hieman enemmän.

Vastamelua voi siis pitää hyvänä, muttei kuitenkaan erinomaisena. Ehdottomasti hyväksi puoleksi on luettava se, ettei ääni pahemmin vääristy edes käyttämällä Auto-tilaa, joka pyrkii säätämään vastamelun määrää tarpeen mukaan. Tämä tosin annostelee vastamelua hieman viiveellä, joten varman päälle pelaava jättää tämän vaihtoehdon käyttämättä.

Käytettävissä on myös säädettävä ympäristön äänet läpi päästävä ”Ambient Pass-Through” -toiminto. Tämän käyttö vääristää ääntä selvästi enemmän, mutta on silti järkevä käytettävä esimerkiksi ihmisten keskellä kulkiessa.

Puhelukäytössä mikrofonit hoitivat hommansa erittäin hyvin. Puheluissa vastapuolelta tuli testikäytön aikana käytännössä vain positiivista palautetta.

Kuulokkeiden akkukestoksi luvataan neljä tuntia. Latauskotelosta kuulokkeiden akut täydentää vielä neljään kertaan yhdellä latauksella. Latauskotelo on ladattavissa USB-C-liitännän lisäksi myös langattomasti Qi-yhteensopivalla alustalla.

Napit kuluttavat akkua yllättävän rankasti epätahtiin, ero voi venyä jopa kymmeniin prosentteihin: toisessa voi olla jäljellä vaikka reilusti yli puolet kun toinen jo lähestyy 40 prosenttia. Kulutus vaihteli vasemman ja oikean välillä, joten nappikohtaisesta ominaisuudesta ei ollut kyse. Käytännössä oli havaittavissa, että se kuulokkeista, joka otettiin käyttöön ensin, kulutti myös virtaa nopeammin.

Käyttöaika yhdellä käyttösessiolla jäi tämän johdosta enimmilläänkin hieman vajaaseen neljään tuntiin, mikä on nykymittapuulla turhan niukasti. Jos kuitenkin noin parin tunnin kuuntelun jälkeen käyttää napit pikaisesti kotelossa, ja ottaa uudelleen käyttöön ensiksi sen kuulokkeen, jos akkua on jäljellä enemmän, saa akkukestoa venytettyä noin tunnilla.

B&W on kieltämättä tehnyt fiksun vedon tuomalla latauskoteloon lähettimen. Monilla on varmasti jokin vanhempi laite, jossa ei Bluetooth-valmiutta ole, mutta perinteinen stereoliitäntä löytyy. Käyttökohteita on maailma vielä pullollaan. Itse kokeilin toimintoa vanhemman television sekä Tivoli Audio -radion kanssa. Käyttämällä kotelon USB-C-liitännän kautta vaikkapa läppärissä, voi saada käyttöön AptX-tuen myötä paremman koodekin, kuin mitä toistava laite mahdollisesti lähtökohtaisesti tukee.

Latauskotelon lähetinkäyttö on tehty kiitettävän helpoksi: Kaapeli kiinni äänilähteeseen, kolmisen sekuntia odottelua ja ääni alkaa kuulua napeista. Mitään erityistä kikkailua ei tarvita. Tämän jälkeen äänenvoimakkuus säädetään äänilähteestä, ja tietysti myös toisto hallitaan samasta paikasta. Ainoaksi kauneusvirheeksi havaittiin, että äänilähteen vaihdon jälkeen Bluetooth-äänet pomppasivat puhelimessa jostain oudosta syystä tarpeettoman korkeiksi.

Vaikka latauskotelon toiminnallisuus on tämän kuulokemallin valtti, sen kansi on myös rakenteellisen kokonaisuuden heikoin lenkki. Ensinnäkin kansi avautuu vain 90 astetta, ja ahdas aukko vaikeuttaa kuulokkeiden poimimista kotelosta. Kansi myös tuntuu hieman huteralta, mikä saa epäilemään myös sen mekaanista kestävyyttä. Napit eivät kuitenkaan kotelosta helposti putoa, sen verran tiukasti magneetit niitä pitävät paikoillaan.

Mikäli Bowers & Wilkins PI7 -kuulokkeiden järkevälle lisätoiminnolle eli latauskotelon käyttämiselle lähettimenä on vähänkään käyttöä, ei kuulokkeille suoranaisia kilpailijoita oikeastaan ole. Tämän myötä korkea, noin neljän sadan euron, hintakin on hyväksyttävissä. Myös mahdollisimman hienosti soivaa nappikuuloketta etsivä löytää tästä itselleen mainion ratkaisun.

Omiin korviini napit istuivat kohtuullisen hyvin, ja niitä oli miellyttävä käyttää. Myös vastamelu ajoi kelvollisesti asiansa ja mikrofonit hoitavat hommansa. Kun viimeistelykin on vielä pääosin näyttävää, käsissä on ehdottomasti yksi parhaista täyslangattomista napeista tähän mennessä.

Aivan täydelliset nekään eivät ole, sillä niille toivoisi pidempää akkukestoa ja Bluetooth-kantamalle toivoisi lisää kantamaa. Näyttävän kokonaisuuden heikoin lenkki on vielä latauskotelon huteran oloinen ja niukasti avautuva kansi. Tällaisten asioiden soisi olevan kunnossa tässä hintaluokassa. Alle puolella hinnalla saa kuitenkin erittäin hyvin soivia langattomia kuulokkeita, joten Bowers & Wilkins PI7 on hieman tiukassa paikassa – mutta parasta haluavalle tämä ei taida olla muuta kuin hidaste.

Hyvää

  • Erittäin miellyttävä äänenlaatu
  • Latauskotelon lähetinmahdollisuus on poikkeuksellinen ja toimiva lisä
  • Vastamelun sävy
  • Käytössä AptX Adaptive -koodekki

Huonoa

  • Epätahtiin kuluvan akun myötä akkukesto
  • Kotelon kansi
  • Hinta on korkea
  • Luokassaan keskiverroksi jäävät vastamelun toiminnallisuus ja teho

Tekniset tiedot Bowers & Wilkins PI7

  • Hinta: 399 euroa
  • Ilmoitettu taajuusvaste: 10 Hz – 20 kHz
  • Elementti: 9,2 mm kaksoiselementti
  • Yhteys (koodekit): Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, aptX Adaptive)
  • Akkukesto (ilmoitettu): 4 h ilman latausta + 16 h latauskotelosta
  • Latausliitäntä: USB-C, langaton Qi-lataus
  • Kuulokkeen paino: 7 g
  • Latauskotelon mitat, paino: 60 x 57 x 28 mm, 61 g
  • Muuta: kuulokkeilla IPX4-luokitus (roisketiivis), aktiivinen vastamelu (ANC)

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat