Uusimmat

Olemus ja ominaisuudeet

29.11.2023 10:00 Ilari Hauhia

Olemus

Motorola Moto Edge 40 Neo -puhelimen kamerayksikkö on asetettu takapuolen vasempaan ylänurkkaan, ja etupuolelta löytyy keskitetty näyttöreikä etukameraa varten. Puhelimen kirkasta, ainakin omaan silmään mukavan pirteää väritystä lukuunottamatta laite ei suuremmin eroa muista saman hintaluokan puhelimista.

Joskin kaareva näyttöpaneeli on kohtuullisen harvinainen ominaisuus alemmissa hintaluokissa, ja osa valmistajista on siirtynyt takaisin tasaisiin näyttöpaneeleihin myös kalliimmissa malleissa.

6,55-tuumaisen näytön myötä puhelin on ”medium plus”-kokoinen, mutta sen käyttö onnistuu ainakin isokätiselle käyttäjälle yhdelläkin kädellä. Laitteen runko on valmistettu muovista, mutta mattapintainen puhelin on silti kädessä varsin laadukkaan oloinen, eikä maltillinen vääntäminen saa laitetta taipumaan. Puhelimen ulkomitat ovat 159,63 x 71.99 x 7,79 millimetriä ja se painaa 170 grammaa.

Laite pysyy kädessä hyvin sekä suojakuoren kanssa että ilman, eivätkä sormenjäljet erotu puhelimen takapinnasta juuri lainkaan. Sininen takapinta tarjoaa myös mukavan tekstuurin kättä vasten ja ainakin itselle se on selkeästi mukavampi vaihtoehto ”tavalliseen” muovipintaan verrattuna.

Puhelimen sormenjälkitunnistin on yhdistetty näyttöön ja se lukee sormenjäljen sujuvan vauhdikkaasti. Äänenvoimakkuutta säätävät napit löytyvät virtanäppäimen yläpuolelta. Näppäimet ovat kuitenkin varsin pienet ja korkealla, joten niiden käyttömukavuus ei ole aivan paras mahdollinen.

Moto Edge 40 Neon 6,55-tuumainen 2400 x 1080 pikselin tarkkuudella toimiva pOLED-näyttö toimii 144 hertsin virkistystaajuudella, jonka ansiosta käyttö tuntuukin hyvin sulavalta. OLED-paneelin ansiosta mustat ovat mustia ja kontrastit kohdillaan, ja näyttö toistaa värit muutenkin silmämääräisen tarkasti. Hintaluokka huomioon ottaen näyttö suoriutuu tehtävästään todella hyvin, ja myös sen maksimikirkkaus on mainion korkea.

Moto Edge 40 Neon alareunasta löytyvät USB-C-latausliitin sekä toinen puhelimen stereokaiuttimista. Kaiuttimien äänenlaatu on selvästi keskimääräistä parempi, ja myös voimakkuus on miellyttävän korkea – varsinkin pienessä huoneessa puhelimesta kuuntelee ihan mielellään musiikkia. 3,5 millimetrin audioliitäntää ei ole mukana. Puhelin tukee kaksois-SIMiä.

Värinäpalaute on puhelimessa hyvällä tasolla – värinän huomasi selvästi myös suojakuoren ollessa käytössä. Puhelin tuntuu pysyvän verkossa myös haastavissa olosuhteissa.

Moto Edge 40 Neossa on käytössä puhdas Android 13 -käyttöjärjestelmä höystettynä valmistajan omilla My UX -lisukkeilla, jotka lisäävät esimerkiksi ”Ready For”-tuen, jonka myötä puhelimen voi yhdistää ulkoiseen näyttöön, näppäimistöön ja hiireen ja sitä voi käyttää PC:n tavoin.

Puhdas Android on mukavan toimiva, ja joidenkin mielestä jopa paras tapa nauttia Android-käyttökokemuksesta. Omasta mielestä puhdas Android on niin ikään selkeästi parhaasta päästä, kenties parasta mitä on tarjolla Samsungin One UI:n rinnalla.

Yksi Moto Edge 40 Neon kehnoimmista puolista on sen kehno päivityslupaus. Siinä missä monet valmistajat tukevat nyt kilpaa puhelimiaan vuosiksi eteenpäin, on Motorolan uutuusmalliin luvassa vain kaksi päivitystä. Jos ja kun jo ulkona oleva Android 14 on toinen päivityksistä, saa puhelin tukea vain Android 15 -versioon saakka. Lisäksi Motorolalla on ollut tapana olla varsin hidas omien päivitystensä jakelussa. Tietoturvapäivityksiä on niitäkin tarjolla vain kolmeksi vuodeksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudeet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat