Uusimmat

Testi Taittuvanäyttöinen Honor Magic V3 -puhelin – Puhelin ja tablet ilman ylimääräistä kokoa

12.09.2024 11:00 Henri Kuokka

Taittuvanäyttöiset älypuhelimet alkavat hiljalleen kypsyä suurta kaupallista läpimurtoa varten. Juuri globaalisti julkaistu Honor Magic V3 on tämän hetken ohuin ja kevein puhelimen ja tabletin risteys, eikä se mittojensa puolesta eroa enää normaaleista suurinäyttöisistä puhelimista. Laitteen kokeilu pakottaa pohtimaan ovatko kaikki älypuhelimet pian tällaisia.

Parasta mahdollista älypuhelinta etsivän tehokäyttäjän valinta muuttuu koko ajan vaikeammaksi, sillä monella valmistajalla huippumallin käsite on jo varsin sumea. Yhden mallin sijaan tästä tittelistä kisaa usein kaksi rinnakkaista tai hieman erilaista puhelinta.

Sony ja Apple luottavat edelleen perinteiseen suorakulmaiseen särmiöön, johon koitetaan mahduttaa mahdollisimman suuri näyttö, monipuolinen kamerayksikkö, suuri akku ja tiivistää silti laitteen runko mahdollisimman ohueksi. Näytön koon kasvattaminen ei tässä rakenteessa enää juuri onnistu, sillä niin taskut kuin ihmisten käsien koko asettavat rajoituksia.

Samsungin, Googlen ja Honorin valikoimassa huippumalleja on käytännössä aina kaksi, sillä perinteisen muotoisten puhelinten rinnalle ajetaan voimakkaasti taittuvanäyttöistä mallia.

Yksikään valmistajista ei ole vielä uskaltanut julistaa taittuvanäyttöisen rakenteen olevan se ainut ja oikea tulevaisuuden juttu, sillä esimerkiksi Made by Google -tapahtumassa uusi perinteisen mallinen Google Pixel Pro 9 -huippupuhelin esiteltiin rinnakkain taittuvanäyttöisen Pixel Pro 9 Fold -mallin kanssa. Laitteet ovat avautuvaa näyttöä lukuun ottamatta teknisesti lähes identtisiä.

Honorin valikoimassa perinteinen huippumalli on tällä hetkellä Magic6 Pro, joka eroaa nyt testatusta taittuvanäyttöisestä Magic V3:sta niin näytön koon kuin kameran yksityiskohtien osalta. Molemmat kilpailevat kuitenkin periaatteessa aivan samoista asiakkaista.

LUE MYÖS: Testi Honor Magic6 Pro -puhelin – Vakuuttava paluu kärkikahinoihin

Honor Magic V3 on Suomessa myynnissä olevista malleista ohuin ja kevein taittuvanäyttöinen puhelin. Avattuna puhelimen runko on vain 4,35 millimetriä paksu, mikä saa pienet tablet-laitteetkin tuntumaan paksuilta ja kömpelöiltä. Monista muista puhelimista poiketen runkoa ei ole tehty alumiinista tai muusta metalliseoksesta, vaan kyseessä on Honorin oma kuitumateriaali (Special Fiber), jonka iskunkestävyyden valmistaja sanoo olevan jopa 40 kertaa parempi kuin Samsungin Galaxy S24 Ultrassa. Tätä emme toki testanneet.

Kokoon taitettuna laite kestää sangen helposti vertailun perinteisen mallisiin huippupuhelimiin. Magic V3:n strategiset mitat ovat 156,6 x 74 x 9,2 millimetriä ja 226 grammaa. Jos puhelinta verrataan Samsung Galaxy S24 Ultraan (162,3 x 79 x 8,6 mm, 24 g) tai iPhone 15 Pro Maxiin (159,9 x 76,7 x 8,25 mm, 221 g) ero on havaittavissa vain paksuuden kohdalla ja silloinkin puhutaan alle millimetristä.

Näytön avaamisen tärkein pointti on tietenkin piilottaa tabletmainen suuri näyttö normaalin älypuhelimen lailla taskuun mahtuvaan pakettiin. Ratkaisun viehätys on todella helppo ymmärtää, sillä minkä tahansa verkkosivuston selailu, erilaisten web-palveluiden käyttö tai ylipäänsä lukeminen ovat merkittävästi mukavampaa suurelta ruudulta.

Päivä taittuvanäyttöisen puhelimen kanssa riittää alleviivaamaan kuinka usein normaalin älypuhelimen näyttökuvaa on zoomailtava nipistämällä tai käänneltävä vaaka- ja pystyasennon välillä. Honorin suuri ruutu tuo laitteen käyttöön rauhaa.

Tuoreiden taittuvanäyttöisten puhelinten joukossa tärkeimmät kilpailijat ovat juuri päivittynyt OnePlus Open Apex Edition (153,4 x 73,3 x 11,7 mm, 239 g), Samsung Galaxy Z Fold6 (153,5 x 68,1 x 12,1 mm, 239 g) ja Google Pixel 9 Pro Fold (155,2 x 77,1 x 10,5 mm, 257 g). Nämä kaikki ovat joko selvästi paksumpia tai myös painavampia kuin Honor Magic V3.

Magic V3 lopettaa viimein keskustelut siitä, että taittuva näyttö tekee puhelimesta väistämättä paksun ja painavan. Solakkaa runkoa ei ole saatu aikanaan akusta tai muista ominaisuuksista tinkimällä, sillä Honor on pakannut laitteeseensa peräti 5150 milliampeeritunnin akun, jonka kapasiteetti on 7–17 prosenttia suurempi kuin edellä mainituissa kilpailijoissa.

Tästäkin huolimatta laitteeseen on mahtunut peräti 50 watin teholla toimiva langaton lataus, joka puuttui edeltäjämalli Magic V2:sta kokonaan. Langallinen lataus onnistuu 66 watin teholla.

Honor käyttää markkinointimateriaaleissaan myös kuvia, joissa suuri näyttö on taitettu auki pystyyn, jolloin laite näyttää hieman pieneltä kannettavalta. Ohjelmisto tukee tätä tilaa jakamalla ruudun kahtia sisällön ja näppäimistön tai kosketuslevyn välillä.

Näppäimistön käyttö kahdella sormella tökkien on sangen kömpelöä ja laitteen poimii kirjoittamista varten mieluummin käsiin ja avaa kokonaan auki tablet-asentoon. Näytön alapuoliskon käyttö kosketuslevynä toimii hiiren osoittimena toimivan pallon siirtelyyn hyvin, mutta levystä puuttuu kokonaan painalluksen voimakkuuden tunnistus, eikä kosketuslevyllä siten pysty esimerkiksi valitsemaan osaa tekstistä. Näistä syistä ”läppäritilan” hyöty jää lopulta varsin olemattomaksi.

Laitteen mukana toimitetaan kaksiosainen suojakuori, jonka takaosa napsahtaa painamalla laitteen rungon kulmien ympärille ja pysyy varsin hyvin paikallaan. Kamera-aukon ympärillä olevan renkaan voi nostaa pystyyn varsin tukevan saranan varassa. Näin laitteen saa tuettua joko vaakaa tai pystyyn näytön ollessa suljettuna. Tablet-tilassa laitetta ei saa kunnolla tasapainoon, eikä tuesta siksi ole iloa.

Puhelimen kansainvälinen malli on tarjolla kolmessa eri ”värissä”, joista vain täysmusta on kokonaan paljas. Ruskeassa mallissa (Reddish brown) suljetun puhelimen takapintaa peittää ruskea nahkamainen pinnoite, ja kehyksen metalliosat ovat mustan sijaan pronssimaiset. Vihreän mallin takapinta on vihreä ja muu runko musta. Kiinassa on tarjolla myös valkoinen malli vaaleilla metalliosilla.

Honor Magic V3 julkaistiin Kiinan markkinoille jo aiemmin kesällä ja kansainvälinen media sekä innostuneet ostajat ovat siitä lähtien spekuloineet kansainvälisen myynnin aloituksen ajankohdalla sekä laitteen myyntihinnalla.

Noh, nyt laite on saatavilla myös meillä Suomessa ja hintalapussa lukee 1999 euroa. Tämä yksinään riittää kertomaan, että kyseessä on valitettavasti edelleen harvinainen marginaalituote. Mutta ei anneta sen estää meitä tutustumasta tarkemmin laitteen ominaisuuksiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto