Uusimmat

Koneoppimista hyödyntävä Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä julkistettiin virallisesti

07.08.2018 09:35 Muropaketin toimitus

Google esitteli virallisesti uuden älypuhelinkäyttöjärjestelmänsä. Android 9.0 Pie tulee hiljalleen alkusyksyn mittaan saataville Googlen Pixel -puhelimiin, samoin kuin muihin betatestaukseen kuuluneisiin malleihin.

Uudessa käyttöjärjestelmässä on yhdessä pääosassa koneoppiminen. Sitä hyödynnetään optimoimaan akun käyttöä käyttäjän tapojen mukaan, mutta myös esimerkiksi ennakoimaan tarvittavia sovelluksia tai yhteystietoja. Google korostaa, että koneoppimisen käyttämä data käsitellään puhelinlaitteella, eikä Googlen palvelimilla.

Muutoksena on lisäksi navigointieleiden tuominen kiinteämmäksi osaksi käyttöjärjestelmää. Google voi hyvinkin olla halukas seuraamaan Applen esimerkkiä ja pitkälti luopumaan näppäimistä.

Hakuominaisuuteen on lisätty uusi parannus, joka integroi eri sovellukset kiinteämmäksi osaksi hakua. Esimerkiksi tilausajosovellus voi jo hakupalkin kautta kertoa miten lähellä auto olisi tarjolla. Toisena sovelluksiin liittyvänä uutuutena on Digital Wellbeing -sovellus, joka kerää käyttäjästä eri terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää käyttödataa. Sovellus mahdollistaa esimerkiksi muistutukset tai estot, jos kokee käyttävänsä puhelintaan liikaa. Digital Wellbeing siirtyy ensin beta-vaiheeseen Pixel-sarjan puhelimilla, ja ilmestyy kunnolla osaksi käyttöjärjestelmää myöhemmin syksyllä.